Triušienos patiekalai
Triušiena - puikus pasirinkimas norintiems liesos ir baltymingos mėsos. Jos švelnus skonis puikiai dera su įvairiomis daržovėmis ir prieskoniais. Štai keletas receptų, kaip pasigaminti gardų troškinį su triušiena:
Triušienos troškinys su baravykais
Dabar - grybų metas, tad siūlau Jums pasigaminti mūsų šeimos mėgstamiausią troškinį su džiovintais baravykais. Ypatingai čia tinka triušiena.
Reikės (4 asmenims):- Apie 0,5 kg triušienos be kaulo
- 5 svogūnai
- 5 morkos
- 6 bulvės
- 1 galvutė česnako
- sauja džiovintų baravykų
- krapų
- aliejaus
- 2 šaukšteliai druskos
- didelis troškinimo indas arba 4 čenakinės
- Supjaustom kubeliais ar juostelėm mėsytę (jos nemarinuojame) ir 3 minutes - ne ilgiau - apkepiname įkaitintame aliejuje.
- Daržoves susmulkiname.
- Dedame į troškinimo indą arba čenachines sluoksniais - mėsytė apačioje, paskui morkos, svogūnai, česnakai, bulvės, krapai.
- Įdedam 2 šaukštelius druskos ir užpilame verdančiu vandeniu beveik iki daržovių viršaus.
- Pašauname į 180 laipsniais įkaitintą orkaitę.
- Troškiname 1 valandą.
- Patiekiame ant stalo su troškinimo indu. Labai tinka prie šio troškinio kopūstų salotos.
Orkaitėje troškintos triušienos su morkomis receptas
Ingredientai:- 3 didesnės morkos
- 1 litras vištienos sultinio (kubeliais)
- Miltų apvoliojimui
- Augalinio aliejaus kepimui
- Triušį nuplauname, nusausiname, sukarpome specialiomis žirklėmis norimo dydžio gabalėliais.
- Morkas nuskutame, nuplauname ir supjaustome 3-4 mm storio griežinėliais.
- Triušienos gabalėlius apvoliojame miltuose ir kepiname keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus (jokių prieskonių nereikia, triušiena įsisavins prieskonius iš sultinio).
- Į kepimo indą dedame sluoksnį morkų (du trečdalius visų morkų), sluoksnį apkepintos triušienos ir ant viršaus sudedame likusias morkas.
- Karštu vištienos sultiniu užpilame sluoksniuotą triušieną. Sultinys neturi apsemti kepimo indo turinio.
- Kepimo indą uždengiame dangčiu ir šauname į įkaitintą orkaitę. Kepame vidutinio karštumo orkaitėje apie 1 valandą ir 10-15 minučių, kol skystimo liks nedaug.
Troškintas triušis labai skanus su obuolių sultyse marinuotais burokėliais.
Daržovių troškinys su triušiena (mažyliui)
Reikės:- 100 g triušienos (kai išvirs, liks apie 50 g)
- 1 vidutinio dydžio bulvė
- 1 vidutinio dydžio morka
- šakelė žiedinio kopūsto
- 0,5 obuolio
- Mėsą išvirkite atskirai nuo daržovių (triušiena virs apie 30-40 min.).
- Į kitą prikaistuvį su verdančiu vandeniu sudėkite nuskustą, nuplautą, gabalėliais pjaustytą morką, po kelių minučių - smulkintą bulvę ir lėtai, uždengę puodą virkite apie 15 min.
- Tuomet sudėkite smulkintą žiedinį kopūstą ir dar pavirkite apie 5 min.
- Obuolį kruopščiai nuplaukite tekančiu vandeniu, apvirkite garuose ar nuplikykite verdančiu vandeniu, paskui nulupkite žievę, išimkite sėklalizdžius ir susmulkinę, suberkite į puodą su baigiančiomis virti daržovėmis.
- Išvirusius produktus sutrinkite elektrine trintuve į vieną tyrę arba atskirai paruoškite dvi tyreles: morką, kopūstą su obuoliu ir bulvę su mėsa.
- Tyreles galite praskiesti vandeniu, kuriame virė daržovės arba paprastu virintu vandeniu.
Ūgtelėjusiam, kramtyti išmokusiam bet kokio amžiaus mažyliui tai bus puikus daržovių troškinys su mėsa.
Kiti troškinių receptai
Močiutės troškinys
Reikės:- 2 kiaulių kojų
- 80 g grikių kruopų
- 50 g sviesto
- 3 šaukštų pomidorų padažo
- 1 svogūno
- Kiaulės kojas išvirkite pasūdytame vandenyje, išimkite kaulus, susmulkinkite mėsą.
- Griežinėliais supjaustykite svogūną ir jį pakepinkite svieste.
- Grikius išvirkite ir į išvirtą grikių košę sudėkite kiaulieną, svogūnus ir pomidorų padažą.
- Viską išmaišykite, jei reikia pasūdykite ir troškinkite ant silpnos ugnies 5 min.
Aštrus troškinukas
Ingridientai:- 2-3 didelės svogūnų galvos
- 3-4 didesnės morkos
- 3-4 skiltelės česnako
- 1-2 saldžių paprikų (raudonos/žalios)
- 1-2 pomidorai
- 1 skardinė konservuotų pupelių su pomidorų padažu
- 200 gr. maltos jautienos
- saldžiarūgščio pomidorų padažo
- kario
- pipirų
- paprikos miltelių
- druskos
- čili pipiriuko
- fermentinio sūrio
- Keptuvėje įkaitinti aliejų ir apkepinti maltą jautieną su druska ir pipirais. Kepinant maišyti, kad nesuliptų. Gautą masę sudėti į atskirą dubenį - jų prireiks gamybinio proceso pabaigoje.
- Tada į įkaitintą aliejų suberti žiedais ar juostelėmis supjaustytus svogūnus, kai truputį pakeps - suberti smulkintus česnakus.
- Į pakepintus svogūnus suberti rupiai tarkuotas morkas ir šiaudeliais supjaustytas paprikas.
- Kai gražiai apkeps - berti nuluptus ir supjaustytus pomidorus, mėsą, sudėti pupeles, prieskonius, o galiausiai pagardinti pomidorų padažu.
- Prieš patiekiant pabarstyti tarkuotu sūriu.
Rudeniškas troškinukas su voveraitėmis
Reikia (4 porcijoms):- voveraičių 200 g
- vištienos file 1vnt.(500 g)
- grietinėlė 30% 400 g
- šoninė 400 g
- morkos 2 vnt
- svogūnas nemažas
- Pirmiausia pakepinam šoninę.
- Į ją sudedam svogūną, pjaustytą kubeliais, morką, pjaustytą apskritimais, pakepinam 5 - 8 min.
- Sudedam voveraites, vištieną, pjaustytą kaip guliašui, pakepam tol, kol vištiena beveik iškepa.
- Supilam grietinėlę ir patroškinam apie 5 minutes. Nuolat pamaišydami, kad neprisviltų.
- Patiekiam su ryžiais.
Vištienos troškinys su ananasais
Reikia:- Vištienos file 1vnt.
- konservuoti pjaustyti ananasai 250 g
- raudona paprika
- pievagrybiai 300 g
- pora svogūnų
- Pomidorų padažas 250 g
- Pirmiausia pakepinam svogūnus, į juos sudedam vištieną, pjaustytą kaip guliašui, kubeliais pjaustytą papriką.
- Pievagrybius reikia pakepinti atskirai su druska ir pipirais.
- Pakepintus pievagrybius dedame į vištieną, viską pakepinam, kol vištiena beveik iškepa.
- Tuomet dedame pomidorų padažą ir konservuotų ananasų skardinę.
- Viską pakepinam penkias minutes, patiekiam su ryžiais.
Kalakuto krūtinėlės troškinys su rudeninėmis daržovėmis „Le rudenýs“
Indigridientai:- ½ kalakutienos krūtinėlės (iš vakaro pamarinuota majoneze geriau)
- 2 morkos
- ½ paprikos
- 1/3 didelės cukinijos
- 1 svogūnas didesnis
- 1 česnako skiltelė
- keli pomidorai
- alyvuogių aliejaus tr.
- žalumynų, žolelių: čiobrelis, šalavijas, raudonėlis, petražolė, krapai
- juodųjų pipirų
- druskos
- Užkaičiam troškintuvą ir susmulkiname daržoves: Cukinijas stambiais kvadratais ar stačiakampiais; morkas griežinėliais, svogūną taip pat stambiau, skiltelėmis susmulkinam; paprikas smulkiau. Pomidorus nulupame ir supjaustome skiltimis stambiau.
- Keptuvas įkaitęs, sumažinam ant vidutinės kaitros ir pradedam dėti produktus. Pirma sudedam morkas ir paprikas ir uždengiam trumpam kol supjaustom kalakutieną pailgais gabaliukais skersai raumens.
- Toliau dedam kalakutieną ir pomidorus supjaustytus, įdedam pipirų, druskos, įpilam šlakelį aliejaus, uždengiam ir palieku ne mažiau 5min troškintis .
- Galiausiai sudedame susmulkintas cukinijas ir svogūnus. Galite nusibraukti prakaitą, darbas kaip ir padarytas, lieka žolelės ir česnakas.
- Atidengiam po 5 min. ir sudedam žoleles ir smulkintą česnaką. Atrinkau po šakelę nedidelę, nes kvapas ir taip pasirodė puikus.
- Uždengiam, išjungiam kaitrą ir paliekame „susismokinti“. Valgyti su prancūzišku batonu.
Brokoliai su baravykais
Reikės:- brokolių
- baravykų (šviežių arba šaldytų)
- druskos ir juodųjų grūstų pipirų
- sviesto
- Atskirai nedideliame kiekyje sviesto pakepinu brokolius ir šviežius būtinai neapvirtus baravykus, - kol suminkštėja.
- Tuomet sudedu viską į vieną keptuvą, pamaišau ir dar truputį patroškinu užbėrusi prieskonių: turėtų likti kuo mažiau sulčių.
- Valgome su trupučiu ryžių ir šviežiais pomidorais.
- Kartais įdedu šaukštą grietinės - jei naudoju kitus grybus ar jie būna apvirti. Vietoj ryžių galime valgyti skrebučius.
Grikiai su morkyte ir kopūstu
Reikės:- Grikių kruopų
- Sojos padažo
- Sviesto
- Mėgstamų prieskonių
- Morkos
- Kopūsto
- Sūrio (nebūtinai)
- Užverdame norimą kiekį grikių pasūdytame vandenyje.
- Juos nukošus galime užpilti kelis lašus sojos, didoką gabalėlį sviesto bei šiek tiek mėgstamų prieskonių. Viską sumaišome.
- Ant viršaus užtarkuojame pusę morkytės ir kiek kopūsto skirtingais tarkos ornamentais. Vėlgi viską sumaišome.
- Galime šiltą maistą saikingai papuošti pjaustytais bet kokio sūrio gabalėliais.
Vištienos troškinys su daržovėmis
Reikės:- 400 gramų vištienos krūtinėlės
- 300 gramų pievagrybių
- 1 didelė paprika
- 1 didelė morka
- 1 svogūnas
- Druskos, mėgstamų prieskonių
- Vištienos krūtinėlę supjaustyti nedideliais kubeliais, apkepti nedideliame kiekyje aliejaus.
- Apkeptą mėsytę sudėti į puodą, užpilti (kad apsemtų) verdančiu vandeniu, troškinti ant nedidelės ugnies.
- Kol mėsytė troškinasi, supjaustome kubeliais morkytę, papriką, pievagrybius, susmulkiname svogūną.
- Kepiname nedideliame kiekyje aliejaus morkas, po to sudedame svogūną, pievagrybius, pabaigoje papriką.
- Apkeptas daržoves sudedame į besitroškinančią vištieną, įberiame norimų prieskonių.
- Šiek tiek patroškiname viską kartu. Labai skanu su virtais ryžiais.
Jautienos troškinys su konservuotomis pupelėmis
Reikia:- Jautienos - 1kg
- Morkų - 2 vnt (vidutinio dydžio)
- Konservuotų pupelių - 1 vnt (tinka labiausiai konservuotos pupelės pomidorų padaže)
- Prieskonių tinkančių jautienai marinuoti
- Grietinės
- Pomidorų padažo
- Jautieną supjaustome ilgomis, plonomis juostelėmis. Jas pamarinuojame. ( Marinatas: supjaustytą jautieną, pabarstome prieskoniais ( kokių tik turite, tinkančių marinuoti jautieną), viską gerai išmaišome su nedideliu majonezo kiekiu).
- Kepame jautieną ant silpnos ugnies, kol ji visiškai iškepa, tada sudedame sutarkuotas morkytes ir pupeles.
- Ant silpnos ugnies - paliekame troškintis apie 5 min., prieš baigiant idedam vieną didelį šauktą grietinės ir ipilame truputėlį vandens skiesto su pomidorų padažu ir dar troškiname apie 10 min.
- Patiekti su bulvių koše!
Daržovių troškinys su paukštiena
Šiam troškiniui tiks turima paukštiena: vištiena, kalakutiena, žąsiena, antiena. Būtų geriausia - be kaulo. Bet dabar sunkmetis, tad ir aš naudojau vištelę su kauliukais.
Reikės:- 0,5 kg vištienos
- 0,5 kg bulvių
- 0,5 kg morkų
- 1 poro
- 200 g cukinijos
- 1 obuolio, geriausia "Antaninio"
- majonezo
- aliejaus
- vištienos prieskonių
- šaukštelio kmynų
- 2 skiltelių česnako
- 2 kubelių vištienos sultinio
- druskos
- Susmulkintą vištieną pirmiausia ištrinti Provanso prieskoniais ir palikti kad "susigyventų".
- Bulves ir morkas nulupti, susmulkinti kubeliais. Ant jų užpilti 1 šaukštą aliejaus, kmynų, skiltelę smulkinto česnako, trupučiuką druskos. Išmaišyti ir supilt į aliejumi išteptą troškinimui skirtą indą.
- Tuomet ant masės viršaus išdėlioti vištienos gabaliukus.
- Nulupti ir griežinėliais susmulkinti obuolį ir cukiniją.
- Į orkaitę pašauti indą su troškiniu, o cukinijos ir obuolio gabaliukus išdėlioti ant grotelių ir kepti virš troškinio apie 15 min.
- Tuomet keptą obuolį ir cukiniją sutrinti su 2-3 šaukštais majonezo. Gautą masę gerai išmaišyti su vištienos sultiniu, kuris ištirpintas 200 g vandens.
- Padažą supilti ant troškinio ir kepti 200 laipsnių karštumo orkaitėje apie 1 val. Jei mėsos gabaliukai skrunda, pašlakstyti paties troškinio padažu.
Jei troškinį darau iš žąsienos, dar kartu su obuoliu ir cukinija iškepu ir į padažą įmaišau kelias rūgštokas raudonas slyvas.
Studentiškas troškinys
Šiam troškiniui paruošti reikia:- 150-200g makaronų
- 200g varškės
- 60 g sviesto kepimui
- 1 šaukšto vanilinio cukraus
- 2 šaukštų cukraus
- 2 kiaušinių
- žiupsnelio druskos makaronų virimui
- Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus.
- Jiems išvirus, juos sukračius į keptuvę ant sviesto pakepinkite.
- Kai kepa makaronai, yra ruošiama varškė. Į indą įdedama varškė, cukrus, vanilinis cukrus, kiaušiniai.
- Viskas sumaišoma ir sukratoma į keptuvę.
- Troškinkite apie 7-10 min. ant silpnos ugnies retkarčiais vis pamaišydami.
- Šis troškinys valgomas užgeriant pienu.
Lęšių troškinys
Reikės:- lęšių (juos užmerkiu iš anksto)
- svogūno
- česnako
- morkos
- paprikos
- pomidorų
- druskos
- Garam Masala prieskonių
- šlakelio aliejaus
- troškintuve įkaitinu aliejų, dedu smulkiai pjaustytą svogūno galvutę, smulkintas česnako skilteles, pjaustytą morką, šiek tiek pakepinus dedu pjaustytą kubeliais papriką.
- Galų gale dedu pjaustytus pomidorus bei išmirkytus lęšius, užpilu šiek tiek vandens, beriu druskos pagal skonį bei Garam Masala prieskonių, uždengiu ir palieku troškintis 15 min, vis užmesdama akį ar netrūksta vandens.
Mėsos ir daržovių troškinys
Reikės:- 700 g kiaulienos (tinka vištiena, jautiena)
- 2 raudonų paprikų
- 2 pomidorų
- 2 morkų
- 1 nedidelės cukinijos
- 5 česnako skiltelių
- 1 svogūno
- 2 šaukštų miltų
- druskos, pipirų
- Mėsą supjaustyti juostelėmis, sudėti į įkaitusią troškintuvę. Užpilti šiek tiek vandens, apibarstyti druska ir pipirais mėsą ir leisti troškintis savo sultyse.
- Supjausčius kubeliais morkas, cukiniją, svogūną sudėti į troškintuvę ant mėsos ir troškinti, kol suminkštės daržovės, apie 10-15 min.
- Vėliau, supjaustyti kubeliais paprikas, česnakus ir pomidorus (be odelių), sudėti į besitroškinančias daržoves su mėsa ir dar 5 min. viską patroškinti.
- Po 5 min. ant daržovių su mėsa apiberti 2 šaukštus miltų, viską gerai išmaišyti ir išmaišius užpilti 1 litrą vandens.
- Į padažiuką, jeigu trūksta, dar įdėti druskos, pipirų (pagal skonį). Skaniausia troškinį patiekti su balta bandele.
Troškinys su kiauliena, bulvėmis ir daržovėmis
Jums reikės (3 asmenims):- 200 g kiaulienos
- 5 vidutinio dydžio bulvių
- 2 morkų
- ketvirtadalio kopūsto galvos
- 6 pievagrybių
- nedidelio svogūno
- 3 pomidorų
- prieskonių
- 1 sultinio kubelio
- 3 šaukštų pomidorų padažo
- 1 indelio grietinėlės
- pusės indelio lydyto tepamo sūrelio
- Mėsą supjaustome gabalėliais (kaip gaminant guliašą), kelias valandas pamarinuojame prieskoniuose.
- Tada mėsą apkepiname keptuvėje, užpilame vandeniu, kad apsemtų mėsos gabaliukus ir įdedame sultinio kubelį bei laukiame, kol užvirs.
- Morkas supjaustome kubeliais ir įdedame į puodą, kuriame troškinasi mėsa.
- Troškiname tol, kol morkos truputėlį suminkštės, o tada sudedame nuluptas bulves supjaustytas kubeliais.
- Viską toliau troškiname retkarčiais pamaišydami. Kai bulvės truputėlį suminkštės, į puodą sudedame susmulkintą kopūstą ir smulkiai kubeliais supjaustytą svogūną.
- Galiausiai sudedame smulkiai supjaustytus pievagrybius ir pomidorus (prieš tai nulupamos odelės). Patroškiname dar penkias minutes ir tada sudedame pomidorų padažą, grietinėlę ir lydytą sūrelį.
- Viską maišome, kol sūrelis pasiskirsto tolygiai. Pagardiname prieskoniais.
Troškinys su virta kiauliena ir svogūnais
Reikės:- Mažais gabaliukais pjaustytos virtos kiaulienos
- Pjaustyto svogūno
- Vegetos
- Pipirų
- Grietinės
- Vandens
- Miltų
- Paimti mažais gabaliukais pjaustytos virtos kiaulienos, dėti į kepimo formą.
- Ant viršaus gausiai uždėti pjaustyto svogūno, pabarstyti vegeta ir pipirais.
- Uždėti kelis šaukštus grietinės, stiklinę vandens ir šaukštą miltų.
- Troškinti, kol suminkštės svogūnai.
- Valgyti su bulvių koše.
Troškinių gaminimo laikas
Štai lentelė, kurioje pateikiamas apytikslis įvairių troškinių gaminimo laikas:
Troškinio tipas | Gaminimo laikas |
---|---|
Triušienos troškinys | 60-90 min. |
Vištienos troškinys | 45-60 min. |
Jautienos troškinys | 90-120 min. |
Daržovių troškinys | 30-45 min. |