pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Policikliniai Aromatiniai Angliavandeniliai: Kas Tai ir Kaip Jie Susiję su Vėžiu

Vėžys - tai ne viena liga, o daugybė organizme pasireiškiančių susijusių ligų. Nėra vienos vėžio priežasties. Vėžys atsiranda dėl įvairių veiksnių, įskaitant tuos, kurių negalite kontroliuoti, pavyzdžiui, genetikos, ir tuos, kuriuos galite kontroliuoti, pavyzdžiui, mitybos ir gyvenimo būdo. Svarbus vaidmuo tenka genetikai ir šeimos istorijai. Tačiau dar didesnę įtaką turi išoriniai veiksniai, kuriuos galite šiek tiek kontroliuoti, pavyzdžiui, gyvenimo būdo įpročiai.

Tyrimai rodo, kad kai kurie maisto produktai yra susiję su didesne tam tikrų rūšių vėžio rizika. Iš tiesų tyrimai rodo, kad 80-90 proc. piktybinių navikų yra susiję su išoriniais veiksniais. Bent 18 % visų vėžio atvejų ir apie 16 % mirčių nuo vėžio Jungtinėse Valstijose yra susiję su per dideliu kūno svoriu, fiziniu pasyvumu, alkoholio vartojimu ir (arba) netinkama mityba.

Kaip Mityba Veikia Vėžio Riziką

Nors jokie žmonių tyrimai neįrodė, kad kuris nors vienas maisto produktas pats savaime sukelia vėžį ar apsaugo nuo jo, tyrimai rodo, kad tam tikri maisto produktai yra susiję su didėjančia arba mažėjančia rizika susirgti vėžiu. Sveikas kūno svoris, sveikatai palanki mityba ir alkoholio vartojimas arba jo ribojimas gali padėti sumažinti riziką susirgti vėžiu arba mirti nuo jo. Tai apima sveikos mitybos modelį, kuriame daugiausia dėmesio skiriama maistinių medžiagų turtingiems maisto produktams ir vengiama tokių maisto produktų, kaip:

  • Labai perdirbtų maisto produktų
  • Raudonos mėsos
  • Rafinuotų maisto produktų
  • Saldžių gėrimų

Vėžį Galintys Sukelti Maisto Produktai

Yra žinoma, kad tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, perdirbta mėsa, keptas maistas, cukrus ir rafinuoti angliavandeniai bei alkoholis, didina vėžio riziką.

Perdirbta Mėsa

Perdirbta mėsa buvo sūdyta, sūdyta, rauginta, fermentuota, rūkyta ar apdorota kitais būdais, kad pagerėtų jos skonis arba ji ilgiau išsilaikytų. Perdirbta mėsa priskiriama 1 grupės kancerogenams, nes žinoma, kad tam tikros jos sudedamosios dalys sukelia vėžį. Didesnis perdirbtos mėsos vartojimas yra glaudžiai susijęs su padidėjusia rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. Į kai kuriuos mėsos apdorojimo būdus, pavyzdžiui, sūdymą, dedama nitratų ir nitritų, todėl mėsoje gali susidaryti vėžį galinčių sukelti cheminių medžiagų. Tyrimai rodo, kad šis ryšys yra stipresnis su šonine ir pusryčių dešrelėmis nei su pietų mėsa, dešrelėmis ar dešrelėmis.

Raudona Mėsa

Manoma, kad kai kurie raudonoje mėsoje esantys junginiai ir heminė geležis skatina vėžinių navikų augimą. Raudonos mėsos valgymas yra glaudžiai susijęs su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika, o rizika didėja valgant raudonos mėsos daugiau ir dažniau. Su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika taip pat susijęs raudonos mėsos ruošimo būdas, pavyzdžiui, kepimas ant grotelių arba ant žarijų. Raudona mėsa taip pat susijusi su didesne skrandžio ir krūties vėžio rizika. Kai kurie raudonoje mėsoje esantys junginiai yra glaudžiai susiję su kasos vėžiu, nors reikia atlikti daugiau tyrimų.

Keptas Maistas

Kepant maistą ir aliejų vyksta cheminiai pokyčiai, kurių metu susidaro medžiagos, galinčios sukelti vėžį. Tyrimų, kuriuose kepto maisto vartojimas siejamas su padidėjusia vėžio rizika, rezultatai nevienareikšmiai, nors keptas maistas siejamas su padidėjusia skrandžio vėžio rizika.

Perkeptas Maistas

Mėsos, paukštienos, kiaulienos ir žuvies kepimas arba kepimas aukštoje temperatūroje ant atviros liepsnos yra susijęs su padidėjusia krūties, storosios žarnos, kepenų, plaučių, prostatos ir kitų rūšių vėžio rizika, remiantis gyvūnų tyrimais. Kepant šiuos maisto produktus aukštoje temperatūroje susidaro cheminių medžiagų, kurios gali padidinti vėžio riziką. Tam tikrų rūšių raudonos mėsos, įskaitant kepsnius, mėsainius, kiaulienos kotletus, šoninę ir dešreles, kepimas aukštoje temperatūroje yra susijęs su padidėjusia storosios žarnos vėžio rizika.

Cukrus ir Rafinuoti Angliavandeniai

Per didelis cukraus vartojimas siejamas su tam tikrų vėžio rūšių, įskaitant krūties, storosios žarnos ir kasos vėžį, vystymusi ir progresavimu. Nežinoma, ar rizika padidėja dėl padidėjusio svorio, ar dėl žinomo vėžio rizikos veiksnio, ar dėl kitos priežasties. Tyrimų, ar rafinuoti angliavandeniai didina tam tikrų vėžio rūšių riziką, rezultatai nevienareikšmiai, nors šie maisto produktai taip pat gali skatinti svorio augimą.

Pieno Produktai

Kai kuriuose tyrimuose pieno produktai siejami su padidėjusia priešmenopauzinio (gyvenimo laikotarpis iki menopauzės, kai visiškai nutrūksta menstruacijų ciklas) krūties, prostatos ir storosios žarnos vėžio rizika. Tačiau galutinių tyrimų, kuriuose pieno produktų vartojimas būtų siejamas su padidėjusia vėžio rizika, trūksta.

Alkoholis

Yra žinoma, kad alkoholio vartojimas didina riziką susirgti kelių rūšių vėžiu, o rizika didėja, kuo daugiau žmogus reguliariai geria laikui bėgant. Alkoholis didina riziką susirgti vėžiu:

  • Galvos ir kaklo
  • Stemplės
  • Storosios žarnos ir tiesiosios žarnos
  • Kepenų
  • Krūties (moterims)

Maisto Produktai, Galintys Sumažinti Vėžio Riziką

Reguliarus tam tikrų maisto produktų, pavyzdžiui, neskaldytų grūdų, riešutų ir sėklų, vaisių, daržovių ir kitų, vartojimas yra susijęs su mažesne vėžio rizika.

Vaisiai ir Daržovės

Vaisiuose ir daržovėse gausu maistinių medžiagų, kurios gali padėti apsisaugoti nuo vėžio, todėl jie turėtų būti bendros sveikos mitybos dalis, siekiant sumažinti vėžio riziką. Tamsiai žalios, raudonos ir oranžinės spalvos daržovės bei įvairių spalvų sveiki vaisiai rekomenduojami siekiant apsisaugoti nuo vėžio. Žmonėms, kurių mityboje gausu vaisių ir daržovių, yra mažesnė rizika susirgti kai kuriais vėžiniais susirgimais, įskaitant vėžį:

  • Burnos
  • Ryklės ir gerklų
  • Stemplės
  • Skrandžio
  • Plaučių

Riešutai

Riešutuose yra daug maistinių medžiagų, pasižyminčių priešvėžinėmis savybėmis. Tyrimai rodo, kad kasdien suvalgant 28 g riešutų rizika mirti nuo vėžio sumažėja 21 %.

Pupelės

Yra įrodymų, kad ankštinėse daržovėse (lęšiuose, sausose pupelėse ir žirniuose) esančios skaidulos, atsparus krakmolas ir kiti junginiai gali palaikyti sveiką žarnyno mikrobiomą ir apsaugoti nuo vėžio, nors reikia atlikti daugiau tyrimų.

Pilno Grūdo Grūdai

Neskaldyti grūdai - tai maisto produktai su visu grūdo branduoliu, įskaitant sėlenas, gemalą ir endospermą. Kai kurie pilno grūdo grūdų pavyzdžiai yra bulguras (skaldyti kviečiai), avižiniai dribsniai ir rudieji ryžiai. Viso grūdo grūdų vartojimas ilgainiui siejamas su mažesne bendra vėžio rizika. Net viena porcija per dieną neskaldytų grūdų gali sumažinti vėžio riziką, o apsauga didėja, kai porcijų skaičius didėja.

Žuvis

Nors yra tam tikrų įrodymų, kad žuvies vartojimas gali sumažinti tam tikrų rūšių vėžio, įskaitant kepenų, storosios žarnos ir krūties vėžį, riziką, patikimų įrodymų trūksta. Reikia atlikti daugiau tyrimų.

Ar Yra Maisto Produktų, Kovojančių su Vėžiu?

Jei sergate vėžiu, sveika mityba yra svarbi, nes ji padeda organizmui funkcionuoti ir išlaikyti svorį bei energiją. Nors geriausia mityba skiriasi, žinoma, kad vaisiai, daržovės, ankštinės daržovės, riešutai, sėklos ir neskaldyti grūdai padeda natūraliai kovoti su vėžiu.

Dažniausiai Vėžį Sukeliančios Cheminės Medžiagos Maisto Produktuose

Tam tikros maisto produktuose esančios cheminės medžiagos siejamos su vėžio atsiradimu arba vėžio rizikos didinimu. Tarp jų yra šios cheminės medžiagos:

  • Akrilamidas: cheminė medžiaga, susidaranti kaitinant tam tikras daržoves aukštoje temperatūroje.
  • N-nitrozo junginiai (NOC) ir policikliniai aromatiniai angliavandeniliai (PAH): Šios cheminės medžiagos gali susidaryti, kai į perdirbtą mėsą dedama nitratų arba nitritų.
  • Heterocikliniai aminai (HCA): Šios cheminės medžiagos susidaro, kai raumenų mėsa, įskaitant jautieną, kiaulieną, žuvį ar paukštieną, kepama aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, kepant keptuvėje arba ant atviros ugnies.

Kaip Vėžio Ląstelės Naudoja Cukrų Kitaip Nei Sveikos Ląstelės

Vėžio ląstelės iš esmės skiriasi nuo normalių ląstelių tuo, kaip jos metabolizuoja gliukozę - šį reiškinį pirmasis pastebėjo Nobelio premijos laureatas Otto Warburgas 1920-aisiais. Šis „Varburgo efektas” apibūdina, kaip vėžinės ląstelės renkasi glikolizę net deguonies turtingoje aplinkoje ir suvartoja gliukozę 10-100 kartų didesniu greičiu nei normalios ląstelės.

Sveikos ląstelės efektyviai paverčia gliukozę į energiją per aerobinį kvėpavimą, o vėžinės ląstelės greitai perdirba gliukozę per glikolizę, todėl susidaro pieno rūgštis ir mažiau ATP molekulių. Šis neefektyvus, bet pagreitintas metabolizmas palaiko greitą dauginimąsi ir išgyvenimą esant skirtingoms deguonies sąlygoms, todėl augliai gali klestėti, kai su maistu gaunamas cukraus perteklius.

Uždegimo Ryšys: Mityba ir Vėžio Progresavimas

Lėtinis uždegimas yra dar vienas svarbus vėžio vystymosi proceso veiksnys , papildantis vėžio ląstelėse pastebėtus medžiagų apykaitos sutrikimus. Moksliniais tyrimais nustatyta, kad ilgalaikės uždegiminės reakcijos yra susijusios su padidėjusia vėžio rizika ir spartesniu naviko augimu dėl pažeistos DNR ir sutrikusių audinių atstatymo mechanizmų.

Tam tikri mitybos komponentai daro didelę įtaką šiam uždegiminiam procesui. Perdirbta mėsa, kurioje yra nitratų, ir per didelis kiekis rafinuoto augalinio aliejaus, kuriame gausu omega-6 riebalų rūgščių, gali skatinti uždegimą skatinančias organizmo būsenas. Šie maisto produktai sukelia uždegimines kaskadas, kurios sukuria aplinką, kurioje vėžinės ląstelės klesti ir sparčiau dauginasi.

Priešingai, priešuždegiminiai maisto produktai, tokie kaip lapiniai žalumynai, uogos ir riebi žuvis, gali padėti neutralizuoti šį poveikį.

Praktinės Dietos Korekcijos Vėžiu Sergantiems Pacientams

Pacientams, sergantiems vėžiu, dažnai būna naudingos individualios mitybos strategijos, kuriomis atsižvelgiama į jų unikalias medžiagų apykaitos aplinkybes ir gydymo iššūkius. Mitybos korekcijos dažnai apima rafinuoto cukraus ir perdirbtos mėsos mažinimą ir augalinės kilmės maisto produktų, kuriuose gausu antioksidantų ir skaidulinių medžiagų, didinimą.

Onkologinės mitybos specialistai paprastai rekomenduoja mažesnius, maistingųjų medžiagų turinčius patiekalus per dieną, kad būtų galima suvaldyti pykinimą ir palaikyti energijos lygį. Pakankamas baltymų kiekis padeda atkurti audinius gydymo metu, o omega-3 riebalų rūgštys gali padėti sumažinti uždegimą.

Prieš imdamiesi esminių mitybos pokyčių, pacientai turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros paslaugų teikėjais, nes tam tikriems gydymo būdams gali prireikti specialių mitybos nuostatų. Vandenį ir toliau būtina drėkinti, pirmenybę teikiant vandeniui, o ne saldiems gėrimams, kurie gali paskatinti vėžinių ląstelių medžiagų apykaitą.

Šaltiniai:

  1. National Cancer Institute. Understanding cancer.
  2. Stanford Medicine. What causes cancer?
  3. Rock, C.L., Thomson, C., Gansler, T., et al. (2020), American cancer society guideline for diet and physical activity for cancer prevention. CA A Cancer J Clin, 70: 245-271. doi:10.3322/caac.21591
  4. National Cancer Institute. Diet.
  5. Harvard T.H. Chan School of Public Health. WHO report says eating processed meat is carcinogenic: understanding the findings.
  6. Mehta SS, Arroyave WD, Lunn RM, et al. A prospective analysis of red and processed meat consumption and risk of colorectal cancer in women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2020 Jan;29(1):141-150. doi:10.1158/1055-9965.EPI-19-0459
  7. Sivasubramanian BP, Dave M, Panchal V, et al. Comprehensive review of red meat consumption and the risk of cancer. Cureus. 2023 Sep 15;15(9):e45324. doi:10.7759/cureus.45324
  8. Zhang T, Song SS, Liu M, Park S. Association of fried food intake with gastric cancer risk: a systemic review and meta-analysis of case-control studies. Nutrients. 2023 Jun 30;15(13):2982. doi:10.3390/nu15132982
  9. National Cancer Institute. Chemicals in meat cooked at high temperatures and cancer risk.
  10. Epner M, Yang P, Wagner RW, Cohen L. Understanding the link between sugar and cancer: an examination of the preclinical and clinical evidence. Cancers (Basel). 2022 Dec 8;14(24):6042. doi:10.3390/cancers14246042
  11. Maino Vieytes CA, Taha HM, Burton-Obanla AA, Douglas KG, Arthur AE. Carbohydrate nutrition and the risk of cancer. Curr Nutr Rep. 2019 Sep;8(3):230-239. doi:10.1007/s13668-019-0264-3
  12. Kakkoura, M.G., Du, H., Guo, Y. et al. Dairy consumption and risks of total and site-specific cancers in Chinese adults: an 11-year prospective study of 0.5 million people. BMC Med 20, 134 (2022). doi:10.1186/s12916-022-02330-3
  13. World Cancer Research Fund International. Meat, fish, dairy and cancer risk.
  14. National Cancer Institute. Alcohol and cancer risk.
  15. National Cancer Institute. Fruit and vegetable consumption.
  16. Bolling BW, Aune D, Noh H, Petersen KS, Freisling H. Dried fruits, nuts, and cancer risk and survival: a review of the evidence and future research directions. Nutrients. 2023 Mar 16;15(6):1443. doi:10.3390/nu15061443
  17. American Institute for Cancer Research. Pulses: dry beans, peas, and lentils (legumes).
  18. Department of Agriculture. Grains.
  19. American Institute for Cancer Research. Why you should include whole grains in your diet.
  20. American Institute for Cancer Research. Fish and cancer risk: 4 things you need to know.
  21. OSF Healthcare. What’s the best diet for cancer patients going through treatment?
  22. National Cancer Institute. Acrylamide and cancer risk.