Kai iš vaikų paimi telefonus, kompiuterius ir televizorių, laikui bėgant jie pavirsta vėl į tuos pačius gerai pažįstamus, mielus vaikus. Tik reikia kantrybės! O kai jau jie grįžta į realų pasaulį, užsinori kažko skanaus. Deja, ne visada galim viską mesti ir gaminti saldumynų (ypatingai, kai būna dar darbo dienos vidurys ir kažkas turi dirbti). Tad geriausias siūlymas - pasigaminti kažką patiems. O kas tai galėtų būti? Tinginys!
Tai matyt pats paprasčiausias tinginio variantas, kurį tik galima surasti. Štai vienas iš klasikinių tinginio receptų, kuris nereikalauja kondensuoto pieno, o jo skonį prisimename iš vaikystės. Šis receptas leis kontroliuoti įdedamo cukraus kiekį, o rezultatas bus puikus.
Užtruksime: 30 min.
Ingredientai:
- 700 g sausainių (pvz., "Gaidelis", "Selga" ir pan.)
- 150 g sviesto
- 180 ml pieno
- 70 g rudojo cukraus
- 3 valg. š. su kaupu kakavos (~35 g)
- 1 arb. š. vanilės esencijos
Einam gaminti:
- Visus sausainius smulkiai sulaužykite arba supjaustykite. Man greičiausia tai atlikti aštriu peiliu. Gautus gabalėlius sudėkite į didelį dubenį.
- Tada nedideliame puode išlydykite sviestą ant vidutinės kaitros.
- Supilkite pieną, suberkite cukrų, kakavą, vanilinį cukrų bei druską. Maišykite, kol masė pradės virti.
- Virkite maždaug 3-4 minutes ant silpnos kaitros nuolatos maišydami. Masė per tą laiką šiek tiek sutirštėja.
- Tuomet iš karto užpilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite.
- Kai sausainių masė šiek tiek atvės, ant stalviršio patieskite maistinę plėvelę ir sudėkite sausainių tešlą bei suformuokite ritinį.
- Tuomet sausainius susukite į plėvelę, gerai užspauskite plėvelę, kad neliktų oro tarpelių, užsukite ritinio galus ir dėkite į šaldytuvą stengti mažiausiai porai valandų arba dar geriau per visą naktį.
Tinginį galima formuoti kepimo formoje arba tiesiog suvynioti į maistinę plėvelę. Aš pati labai mėgstu suvynioti į maistinę plėvelę, nes man tinginys gardžiausias pjaustytas apvaliais griežinėliais. Tinginio formavimas priklausys tik nuo to, kokios formos gabaliukų norisi - apvalių ar keturkampių.
Tinginį supjausčiau gražiai kvadratėliais ir apibarsčiau kakava. Taip pateiktas tinginys atrodo gražiai ir elegantiškai.
Patarimai ir variacijos:
- Sausainiai: klasikiniam tinginiui puikiai tinka paprasti sausainiai "Gaidelis" arba "Maria", tačiau galima naudoti ir sviestinius, avižinius ar net šokoladinius sausainius skonio variacijoms.
- Sviestas: galima naudoti ir sūdytą sviestą, kuris suteiks įdomesnį skonį kontrastą su saldžia mase.
- Pienas: galite pakeisti įprastą pieną riebiu kokosų pienu, kuris suteiks egzotišką poskonį.
- Cukrus: baltas cukrus gali būti pakeistas rudu cukrumi, kuris suteiks karamelizuotą poskonį, arba medumi (naudojant mažesnį kiekį).
- Kakava: galite naudoti karčią kakavą arba net aukštos kokybės juodąjį šokoladą, sutrintą į miltelius.
- Prieskoniai: be vanilinio cukraus, galima įdėti šiek tiek cinamono, kardamono ar net žiupsnelio malto čili pipiro drąsesniems skonio pojūčiams.
Taip pat galite įmaišyti džiovintų vaisių, riešutų, tarkuoto šokolado. Pagamintą tinginį laikykite uždengtą šaldytuve.
Receptas su kondensuotu pienu
Tai pats paprasčiausias tinginio variantas, kurį tik galima surasti.
Paruošimas: 25 min
Porcijos: 6
Ingredientai:
- paprasti sausainiai: ~600 gramų (šį kartą pas mane buvo 4 pakeliai po 160 gramų; galite naudoti ir dalį šokoladinių)
- tirpintas sviestas: 200 gramų
- saldintas sutirštintas (kondensuotas) pienas: 1 indelio (400 gramų)
- kakavos milteliai: 5 valgomųjų šaukštų
- džiovintos slyvos: 150 gramų (jeigu norisi; galima keisti smulkintais mėgstamais riešutais)
Paruošimas:
- Pirmiausia sausainius rankomis sulaužyk į nedidelius gabaliukus ir supilk į didelį dubenį.
- Tada į tirpintą sviestą supilk sutirštintą saldintą kondensuotą pieną ir sudėk kakavą. Viską gerai išmaišyk iki vientisos masės.
- Pasiruoštą masę supilk ant sausainių ir gerai išmaišyk.
- Jei naudosi, tada sudėk stambiai supjaustytas džiovintas slyvas ir viską dar kartą gerai išmaišyk.
- Tinginio masę dėk į plastikinį maišelį. Aš pati šį kartą naudojau maistinę plėvelę, kelis sluoksnius įtiesiau į kepimo formą.
- Gerai suspausk, kad neliktų oro tarpų, ir suformuok į cilindro formą.
- Dėk į šaldytuvą ir palik kol gerai sustings (mažiausiai 3-4 valandas).
- Išėmęs iš šaldytuvo, atsargiai nuimk maišelį ir supjaustyk norimomis riekelėmis.