pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Dviejų Sluoksnių Sausainių Receptai

Sausainius kepti nėra sudėtinga, o keičiant jų priedus - tas pats receptas įgaus vis kitą atspalvį. Pats svarbiausias dalykas kepant sausainius - tinkamai parinkti ingredientai ir jų proporcijos. Sviestas, margarinas ir aliejus yra pagrindinės sausainių tešlos sudedamosios dalys, todėl nuo jų priklauso, ar kepamas sausainis išlaikys savo formą bei taps toks, kokio tikitės.

Kepant sausainius galioja viena taisyklė - kuo mažiau riebalų, tuo sausainiai išeis puresni bei panašesni į pyragaičius, kuo daugiau riebalų - tuo jie bus plokštesni bei traškesni.

Šventiniai Sviestiniai Sausainiai

Ingredientai:

  • 500 g miltų
  • 250 g kambario temperatūros minkšto sviesto
  • 200 g cukraus
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos
  • 2 kiaušiniai
  • 10 g vanilinio cukraus
  • 10 g kepimo miltelių

Gaminimas:

  1. Sviestą ištrinkite su cukrumi. Tada įmuškite kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų, druską ir viską perplakite. Galiausiai suberkite miltus ir kepimo miltelius bei suminkykite tešlą.
  2. Tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir bent kelias valandas palaikykite šaldytuve.
  3. Pašaldytą tešlą iškočiokite į maždaug 0,5 cm plonumo lakštą ir formelėmis išspauskite sausainius. Juos dėkite ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 160 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

Sausainiai su Cinamonu

Ingredientai:

  • 450 g miltų
  • 200 g sviesto
  • 1,5 arbat. šaukšt. sodos
  • 1 arbat. šaukšt. citrinos rūgšties
  • 3 kiaušiniai
  • 250 g baltojo cukraus
  • 10 g vanilinio cukraus
  • 50 g rudojo cukraus
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos
  • 2 valg. šaukšt. cinamono

Gaminimas:

  1. Miltus persijokite, sumaišykite su citrinos rūgštimi, druska, soda ir palikite pastovėti.
  2. Atskirame inde gerai išplakite sviestą su baltuoju bei vaniliniu cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius ir suplakite iki vienalytės konsistencijos. Į šį plakinį dalimis suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite. Tada rudąjį cukrų sumaišykite su cinamonu.
  3. Imkite po truputį tešlos bei rankomis suformuokite rutuliukus, juos apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje. Tešlos rutuliukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir truputį paspauskite.
  4. Kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol lengvai paruduos.

Sūrio Sausainiai su Alyvuogėmis

Ingredientai:

  • 150 g kietojo sūrio
  • 100 g kvietinių miltų
  • 50 g sviesto
  • 1 kiaušinis
  • 50 g juodųjų alyvuogių be kauliuko
  • 2 valg. šaukšt. pieno
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Kiaušinį išplakite, sūrį sutarkuokite, o alyvuoges susmulkinkite. Tada sviestą išsukite su druska ir pipirais bei viską išmaišykite iki vientisos masės.
  2. Iš tešlos rankomis suformuokite plokščius sausainius bei kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol lengvai paruduos.

Plikyti Sausainiai su Maskarpone

Prekybininkai pastebi, jog lietuviai itin simpatizuoja plikytiems sausainiams, o N.Juchnevič sako, kad jų nesunkiai galima pasigaminti ir namuose.

Svarbiausia atsiminti, kad kepant šiuos sausainius tešlą minkyti reikia mediniu šaukštu tol, kol ji atšoks nuo puodo šonų, ir susidarys vientisa masė. Tai darant tešlą taip pat būtina pakaitinti ant nedidelės ugnies. Kepant tokius sausainius taip pat labai svarbu neatidarinėti orkaitės ir akylai stebėti kepimo laiką.

Ingredientai:

  • 3 kiaušiniai
  • 20 ml pieno
  • 150 g miltų
  • 90 g sviesto
  • 0,5 arbat. šaukšt. cukraus
  • 0,5 arbat. šaukšt. druskos
  • 350 g maskarponės
  • 250 ml grietinėlės
  • cukraus pudros

Gaminimas:

  1. Miltus persijokite, o pieną užvirkite su sviestu, druska ir cukrumi. Kai pienas užvirs ir sviestas išsileis, nuimkite puodą nuo ugnies ir į jį sudėkite miltus bei viską gerai išmaišykite.
  2. Puodą vėl pastatykite ant mažos ugnies ir maišykite su mediniu šaukštu tol, kol pasidarys tešlos rutulys, kuris atšoks nuo puodo sienų. Tada tešlą perdėkite į kitą indą ir maišydami ją šiek tiek atvėsinkite. Po vieną įmuškite kiaušinius. Tešla turi būti vientisa ir elastinga.
  3. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, tešlą sudėkite į konditerinį maišelį ir išspauskite plikytus sausainius.
  4. Juos kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai paruduos.
  5. Kol sausainiai kepa, paruoškite kremą - grietinėlę su cukraus pudra išplakite iki standžių putų bei įmaišykite maskarponę.
  6. Iškepusius sausainius įpjaukite ir konditeriniu švirkštu įspauskite į vidų kremo.

Migdoliniai Sausainiai su Šokoladu

Ingredientai:

  • 250 g miltų
  • 125 g cukraus
  • 250 g sviesto
  • 1 kiaušinio trynys
  • 0,5 arbat. šaukšt. migdolų ekstrakto
  • 100 g susmulkintų migdolų
  • 90 g juodo šokolado drožlių

Gaminimas:

  1. Miltus ir cukrų sumaišykite ir ten pat įmaišykite sviesto ir kiaušinio trynio plakinį. Viską maišydami gražiai sudėkite migdolų esenciją, migdolus ir šokoladą.
  2. Iš tešlos pradėkite formuoti graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir juos išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  3. Kepkite iki 180 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol švelniai pagels.

Patarimai kepant sausainius

N.Juchnevič pasakoja, kad dažnai pamirštama vieną pagrindinių sausainių sudedamųjų dalių - druską. Daugelyje sausainių receptų bus parašyta tešlą pagardinti bent puse šaukštelio druskos. Tai gali atrodyti labai daug, tačiau tą padaryti būtina. Tiek sausainių tešla, tiek kitos sudedamosios dalys, priklausomai nuo recepto, dažniausiai yra saldžios, todėl druska sausainiams suteiks reikalingos pusiausvyros.

Patarimas Nr. 1: suplanuokite procesą. Prieš imdamiesi bet kurio kepinio, pirmiausiai a) būtinai nuo pradžios iki pat pabaigos perskaitykite receptą, b) pasiruoškite reikiamus produktus, c) pasitikrinkite, kada reikia įjungti orkaitę - jei tešlai teks pailsėti šaldytuve, neskubėkite, jei vos pagaminus kepinį reikės šauti į orkaitę, gal nuo jos įjungimo ir verta pradėti darbus.

Patarimas Nr. 2: svarbus momentas - ingredientų temperatūra. Jei recepte nenurodyta kitaip, kiaušinius geriausia išimti iš šaldytuvo bent likus kelioms valandoms iki gaminant tešlą. Su sviestu - kiti reikalai. Recepte paprastai nurodoma, ar jo reikia šalto ir kieto, ar pastovėjusio kambario temperatūroje, ar lydyto.

Patarimas Nr. 3: persijokite miltus. Niekada nesuklysite, jei kepiniams skirtus miltus persijosite - ne tik kepinys bus puresnis, skanesnis, bet ir atsijosite gumuliukus ir kitokius pašalinius dalykus. Žinoma, tai aktualiau kepant pyragus, keksiukus, tačiau nepakenks ir gaminant sausainių tešlą. Atkreipkite dėmesį, jog miltai taip pat sensta, gali apkarsti, todėl nelaikykite jų atsargų be proto ilgai. Pilno grūdo miltai paprastai sensta greičiau nei balti.

Patarimas Nr. 4: kruopščiai atskirkite trynius nuo baltymų. Jei kepiniui reikia atskirai išplakti trynius ir baltymus, ypač stenkitės, kad nė kiek trynio nepatektų į baltymus (šiek tiek baltymo tryniuose - ne tokia didelė bėda). Jei baltymus reikia išplakti iki standumo, indas ir plakimo įrankis turi būti visiškai sausi ir be lašo riebalų. Jei kepiniui prireikė tik trynių, baltymus galite kelias dienas laikyti šaldytuve ir sunaudoti, o galite ir užšaldyti - atšildžius jų savybės nepakis. Tryniams tai negalioja - jei jų liko, geriausia sunaudoti tą pačią dieną.

Patarimas Nr. 5: pakepinkite ar nuplaukite. Jei į sausainių tešlą dedama riešutų, daugeliu atvejų prieš tai juos verta švelniai pakepinti orkaitėje (apie 10 min. neaukštoje temperatūroje) - skonis ir aromatas bus ryškesni. Visus džiovintus vaisius prieš dedant juos į tešlą būtina nuplauti ir gerai nusausinti.

Patarimas Nr. 6: palengvinkite kočiojimą. Jei kočiojant sausainių tešlą ji itin kimba prie paviršiaus ar kočėlo, kyla pagunda vis barstyti miltų. Tačiau jei šių bersite per daug, kis tešlos konsistencija. Išeitys dvi: tešlą kočioti tarp dviejų plastikinės plėvelės sluoksnių arba naudoti silikoninį kočėlą.