Obuolių pilni sodai, namai ir turgeliai. Sveikiausia juos valgyti žalius, tačiau kepti obuoliai turi kitų naudų, be to, suteikia papildomų skonių mėgstamiems patiekalams. Šiame straipsnyje pasidalinsime receptu, kaip pasigaminti nuostabų keptų obuolių ir maskarponės pyragą.
Ingredientai
- 6 vidutinio dydžio obuoliai
- 250 g maskarponės
- 200 ml plakamosios grietinėlės
- 80 g cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 1 apelsino žievelė
- 250 g šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos
- 1 valgomasis šaukštas apelsinų džemo (galima rinktis ir kitokį)
Gaminimo Eiga
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite stambiais kubeliais.
- Patroškinkite keptuvėje su trupučiu sviesto, pagardinkite cinamonu ir apelsinų džemu. Palikite atvėsti.
- Iš atitirpintos sluoksniuotos tešlos suformuokite tris norimo dydžio lakštus, suvilgykite vandeniu ir apibarstykite 1 valgomuoju šaukštu cukraus.
- Kepkite 180 °C orkaitėje 15-20 min., kol apskrus. Lakštus atvėsinkite ir perpjaukite išilgai pusiau.
- Obuolius kepkite 180 °C orkaitėje apie 20 min. Atvėsinkite. Obuolių minkštimą sumaišykite su cukrumi ir tarkuota apelsino žievele.
- Grietinėlę išplakite su likusiais 2 valgomaisiais šaukštais cukraus, sudėkite maskarponės sūrį ir keptus obuolius.
- Masę susluoksniuokite su iškeptais tešlos lakštais.
- Laikykite šaltai 2-3 val.
Dar kitaip būtų galima apibūdinti šį pyragą - jo pagrindas yra virtas tiesiog puode. Dalijamės išbandytu receptu.
Nekeptas obuolių ir juodojo šokolado pyragas
Reikės:- 370 g obuolių be odelės ir be sėklų.
- 100 g juodojo šokolado 86 proc. kakavos
- 80 g avižinių dribsnių
- 60 g kapotų riešutų mišinio
- 50 g kokoso drožlių
- Braškių papuošimui
- 100 ml vandens
Obuolius nuplauname ir sudedame tik „mėsytę“ į nedidelį puodą. Pilame 100 ml vandens ir verdame ant nedidelės kaitros apie 30 minučių.
Prieš pat pabaigą dedame smulkintą šokoladą ir gerai išmaišome, kai šis pradeda lydytis. Gausite vientisą masę.
Į ją jau išjungus kaitrą dedame: dribsnius, riešutus, kokoso drožles. Ir riešutų ir kokosų drožlių pasilikite papuošimui.
Gautą masę dedame į norimą formą prieš tai į ją įtiesus kepimo popieriaus, papuoškite pagal savo pageidavimus.
Leidžiame atvėsti ir dedame į šaldytuvą 6-8 valandoms.
Pyragas turi pilnai sustingti.
Štai dar vienas variantas, kaip galite pasigaminti šį desertą:
Kepti obuoliai su maskarponės kremu
- Obuolius nusiplauname, perpjauname per pusę ir išskobiame sėklas.
- Į išskobtų sėklų vietą dedame po gabaliuką sviesto, apibarstome maltu cinamonu ir dedame į įkaitintą (180-200° C) orkaitę.
- Kepame apie 20-25 min. Viskas priklauso nuo obuolių minkštumo - ir kiek norime juos kepinti.
- Kol obuoliai kepa, pasidarome maskarponės kremą: maskarponę sumaišome su citrinų žievele, muskatais, cinamonu ir medumi, gauname vientisą kremą.
- Obuoliams iškepus, ant jų dedame po gerą šaukštą kremo.
Skanaus!
Karamelinis Obuolių ir Maskarponės Tortas
Šis receptas reikalauja daugiau laiko ir pastangų, tačiau rezultatas tikrai vertas. Tai puikus desertas ypatingoms progoms.
Ingredientai
- Karameliniams biskvitams:
- ... (receptas nenurodytas, bet reikalingas)
- Obuoliams:
- 6 vidutinio dydžio obuoliai
- Karameliniam maskarponės kremui:
- 250 g maskarponės
- Miltelinis cukrus (kiekis nenurodytas)
- Karamelės padažas (kiekis nenurodytas)
- Plakama grietinėlė (kiekis nenurodytas)
Gaminimo Eiga
- Orkaitę įkaitinkite iki 170 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
- Paruoškite karamelinius biskvitus.
- Supilkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol biskvitas iškils ir bus iškepęs.
- Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
- Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol obuoliai suminkštės, išskirs sultis, o tuomet sultys išgaruos.
- Maskarponę, miltelinį cukrų ir karamelės padažą trumpai paplakite, kol susimaišys. Toliau plakdami, pamažu pilkite grietinėlę.
- Padidinkite plakimo greitį ir plakite, kol gausite purų, tvirtą kremą.
- Biskvito kuprelę nupjaukite (ją panaudosite trupiniams), o likusį biskvitą perpjaukite į tris lakštus.
- Dėkite antrąjį biskvitą, paspauskite delnais.
- Dėkite trečią biskvitą, vėl paspauskite delnais.
- Papuošimui lygiai taip pat išplakite karamelinio maskarponės kremo. Nestorai aptepkite juo torto kraštus ir viršų.
- Trupiniais padenkite torto šonus ir viršų. Likusį maskarponės kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu ir išspauskite kauburėlius.
Šis pyragas tikrai nustebins jūsų svečius ir taps puikia rudens šventės puošmena!