Sviestiniai rageliai, arba kruasanai, yra vienas populiariausių kepinių pasaulyje. Jie puikiai tinka tiek saldžiam, tiek sūriam įdarui, todėl juos galima pritaikyti įvairiems skoniams. Šiame straipsnyje rasite receptą, kaip pasigaminti gardžius sviestinius ragelius su kumpiu ir sūriu, kurie puikiai tiks pusryčiams ar piknikui.
Kruasanų istorija
Ikoniškieji kruasanai kone neatsiejami nuo Prancūzijos, tačiau retas žino, kad iš tiesų visame pasaulyje pamėgto gardėsio kilmės šalis - Austrija. Nors kruasanus esame linkę sieti su Prancūzijos virtuve, sviestinio ragelio gimtine laikoma Austrija, kur nuo 13 a. buvo kepami pusmėnulio formos saldūs riestainiai „kipferl“. Manoma, kad prancūzai patobulino austrišką ragelį jam panaudodami mielinę sluoksniuotą tešlą, kuri iki šiol yra neatsiejamas sviestinio kruasano pagrindas. Visgi oficialus kruasanų receptas 1915 m. buvo užfiksuotas prancūzų kepėjo Sylvain Claudius Goy, kuris ir padėjo pamatus tokiems sviestiniams rageliams, kokiais mėgaujamės dabar, pagardindami juos įvairiausiais ingredientais.
Konditerinių gaminių ir įprastos duonos hibridu laikomo sviestinio ragelio tešla yra pagaminta iš mielių, pieno, miltų, sviesto, kiaušinių, vandens, druskos ir cukraus.
Sviestinių ragelių universalumas
Sviestiniai rageliai žavi tuo, kad yra itin paprastos sudėties, nes pagrindiniai klasikinio kruasano ingredientai yra vos 8: sviestas, miltai, mielės, pienas, vanduo, cukrus, druska ir kiaušiniai. „Kruasanai yra gana universalus kepinys, nes gali būti skanaujami tiek vieni, tiek pagardinti įvairiais džemais, kumpiu, sūriu, lašiša ar avokadu. Na, o galimybė juos skanauti tiek su saldžiais, tiek su sūriais pagardais labai praplečia šių prancūziškų skanėstų gerbėjų ratą“, - teigia T. Lauvray. Sviestiniai rageliai lengvai pasiduoda tiek sūrioms, tiek saldžioms interpretacijoms, todėl puikiai tinka pusryčiams. Mėgstantys pikantiškesnio skonio pusryčius kruasanus gali derinti su kiaušiniais, kumpiu, daržovėmis, sūriais. Norintieji saldžiau kruasanus gali pagardinti įvairiausiais džemais, uogienėmis ar kitais saldžiais pagardais.
Kaip išsirinkti kokybiškus kruasanus?
Renkantis kokybiškus kruasanus dėmesį reikėtų atkreipti į kelis dalykus. Jis turėtų būti ne tik traškus ir auksaspalvis, bet ir nepalikti ant gomurio riebalo jausmo. Pasak jos, norint įvertinti kruasano šviežumą bei kokybę, reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į jo sudėtį, bet ir išvaizdą: kruasano plutelė turėtų būti auksinė, o vidus - minkštas ir drėgnas. Perpjovus kruasaną turėtų puikiai matytis jo akytas vidus, purūs tešlos sluoksniai.
Sviestiniai rageliai su kumpiu ir sūriu: receptas
Šis receptas įkvėptas sveiko maisto parduotuvių „TIKRA“ produktų. Tai puikus pasirinkimas norint pasigaminti skanius ir greitus pusryčius ar užkandį piknikui.
Ingredientai:
- 4 sviestiniai rageliai (kruasanai)
- 4 valg. š. migdolų pesto
- 1 avokadas
- Citrinų sultys
- Mocarelos sūris
- Vytintas kumpis
- Avokadų aliejus
- Kedrinių pinijų riešutai
Gaminimo eiga:
- Sviestinius ragelius (kruasanus) perpjaukite išilgai į dvi dalis.
- Apatinę kruasanų dalį aptepkite migdolų pesto.
- Sudėliokite riekelėmis pjaustytą avokadą, apšlakstykite jį trupučiu citrinų sulčių.
- Ant viršaus išdėliokite riekelėmis pjaustytą mocarelos sūrį, ant šio - po porą riekelių mėgstamo vytinto kumpio.
- Kruasanų įdarą apšlakstykite lašeliu avokadų aliejaus, apiberkite saujele kedro riešutų ir užvožkite viršutinę kruasano pusę.
Patarimai:
- Eksperimentuokite su įdarais: galite naudoti įvairias daržoves, sūrius ar mėsos produktus.
- Jei norite, kruasanus galite trumpai pašildyti orkaitėje, kad sūris šiek tiek išsilydytų.
- Šis receptas puikiai tinka piknikui, nes kruasanus lengva transportuoti ir jie skanūs net atvėsę.
Kitos idėjos sviestinių ragelių įdarams
Jei norite paįvairinti savo pusryčių ar užkandžių meniu, štai kelios idėjos, kaip dar galite pagardinti sviestinius ragelius:
- Su kreminiu sūriu ir braškėmis: Perpjaukite ragelius išilgai, vidinę pusę ištepkite žaliųjų citrinų ir kokoso skonio kreminiu sūriu, uogas supjaustykite griežinėliais ir sudėkite ant sūriu išteptos dalies. Suvožkite abi puses ir patiekite.
- Su bananais ir šokoladu: Sviestinius ragelius trumpai pašildykite orkaitėje, o per tą laiką griežinėliais supjaustykite bananus ir ant nedidelės ugnies pastatytame puode ištirpinkite šokoladą. Ištraukite kruasanus iš orkaitės, ant jų užpilkite šiek tiek šokolado ir sudėkite bananų griežinėlius.
- Su humusu ir marinuotomis alyvuogėmis: Ragelius perpjaukite išilgai, tačiau neperpjaukite pilnai. Atverskite kruasanus, ant vidinės jų pusės tepkite humusą, dėkite perpus perpjautas alyvuoges, apibarstykite žalumynais. Suvožkite abi puses ir patiekite.
- Su omleto paplotėliu: Pirmiausia pagaminkite omletą. Kiaušinį išplakite su grietinėle ir tarkuotu sūriu. Pagardinkite smulkintais špinatais, druska, pipirais ir žiupsneliu rūkytos paprikos. Perpilkite į mažą kepimo formelę ir 5-7 min. kepkite iki 170 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Sviestinį kruasaną perpjaukite išilgai pusiau, apačią patepkite varškės sūreliu, o viršų - garstyčiomis, dėkite supjaustytą omletą, lydytą sūrį ir mėgstamas sezonines daržoves.
Skanaus!