pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Pasidaryti Arbatą: Receptai Ir Patarimai

Arbata - universalus gėrimas, tinkantis bet kokiam orui ir progai. Yra toks sparnuotas posakis: „Kava neklausinėja, kava supranta". Bet jeigu turite klausimą, į kurį norite sulaukti atsakymo - rinkitės tinkamai paruoštą arbatą. Taigi, kiekvienam klausimui - savas arbatos puodelis. Ši paprastai paruošiama arbata puikiai tinka, kai norisi suaktyvinti medžiagų apykaitą ir virškinimo sistemą.

Arbatos Ruošimo Būdai

Arbatos gamyba turi keletą būdų, kurie leidžia išgauti skirtingus skonius ir aromatus. Vasarą ieškantiems būdų atsigaivinti siūlau išbandyti naminę šaltą arbatą. Jos gamyba šiek tiek skiriasi nuo įprastos karštosios, tačiau tikrai nėra sudėtinga, o skonių gausybė - neribota. Ypač vasarą, kai viskas žydi, noksta ir žaliuoja.

Šaltuoju Būdu (Cold Brew)

Būtent šį būdą aš rekomenduoju naudoti šaltai arbatai, nes taip gaminama ji išeina skaniausia, pilno, švelnaus skonio ir skaidri. Taip pat šis būdas yra ir paprasčiausias, nors laiko prasme trunka ilgiausiai. Šaltasis arbatos gaminimo būdas yra toks pat kaip ir cold brew kavos: stikliniame inde arbatžolės užpilamos šaltu vandeniu ir paliekamos šaldytuve 6-12 valandų. Kuo ilgiau laikysime, tuo sodresnis skonis bus, tačiau aš nerekomenduoju laikyti ilgiau nei 12 valandų.

Karštuoju Būdu

Šis būdas gerokai greitesnis už šaltąjį, tačiau yra rizika perplikyti arbatą ir tada ji išeis kartoka ir neskaidri - taip atsitinka dėl arbatos lapeliuose esančių taninų.

Vėsinimo Ledu Būdu

Šis būdas - greičiausias iš visų, tačiau turi tokias pat rizikas kaip ir paprastas plikymas: arbata dažniausiai išeis neskaidri ir yra didelė rizika ją pasigaminti karstelėjusią. Šio ruošimo būdo esmė: arbata užplikoma karštu vandeniu, o tuomet staigiai atšaldoma ledukais. Tokiu būdu gaminti arbatą užtrunka ko gero vos 15 minučių.

Pagrindiniai Arbatos Ingredientai

Pagrindinė arbatos sudedamoji dalis yra vanduo. Jis gali būti neskanios arbatos priežastis nepriklausomai nuo to, kokios kokybės arbatžoles bepasirinktumėte. Ir, priešingai, geras, kokybiškas vanduo, lemia skanios kavos ar arbatos rezultatą. Na, o arbatžolių prasme ribojimo nėra, drąsiai naudokite tas, kurias labiausiai mėgstate: skirtingas juodosios ar žaliosios rūšis, labai skani arbata išeina iš baltosios, mėgstantiems rekomenduoju išbandyti raudonąją.

  • Juodoji arbata: Intensyvaus skonio, puikiai tinka su prieskoniais.
  • Žalioji arbata: Gaivi ir tonizuojanti, dera su citrina ir mėtomis.
  • Baltoji arbata: Švelnaus skonio, puikiai tinka atsigaivinimui.

Šaltąją arbatą rekomenduojama laikyti šaldytuve ir suvartoti per keturias dienas nuo pagaminimo.

Arbatos Receptai

Na o žemiau rasi keturis mano rekomenduojamus išbandyti šaltų arbatų skonius. Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi pagrindinėmis taisyklėmis, kaip pasigaminti šį gėrimą namuose ir pateikia tris gaivinančios šaltos arbatos receptus.

Earl Grey Arbata Su Grietinėle

Earl Grey yra mano mėgstamiausia arbata iš visų pasaulio arbatų. Mano visatoje jai lenkiasi prabangiausios žaliosios, o aš tiesiog lydausi nuo jos skonio ir aromato.Dviems stiklinėms arbatos reikės:120 ml grietinėlės1/2 a.š. Išlpakame grietinėlę su druska ir saldikliu. Neperplakame - geriausia, jei grietinėlė dar pasiduoda pylimui. Imkite stiklines, kone sklidinai pripildykite jas ledo, pilkite arbatą, palikdami 3 centimetrus iki stiklinės viršaus. Užpilkite grietinėlę. Minimalistinis, bet dėmesio vertas variantas.

Oolong Arbata Su Rozmarinu Ir Laimu

Rekomenduoju išbandyti pasigaminti šaltą Oolong arbatą ir papildomai suteikti jai rozmarino aromato bei laimo rūgštelės. Gaivina ir vis dar tonizuoja, tad vakare rekomenduoju mėgautis atsargiai. Tačiau ši arbata labai tiks karštam rytui ar vidurdieniui, kai kūnui reikia ir vandens, ir energijos.

Baziliko Ir Braškių Arbata

Baziliko litrui vandens sunaudoju daug, gal pusę krūmo. Braškių pakanka dviejų/trijų (pjaustytų griežinėliais). Citrinos riekelių dedu gal keturias. Labai vasariška versija.

Čiobrelių Ir Aviečių Arbata

Čiobreliai su avietėmis man geriausiai dera juodojoje arbatoje, nors visai skanu ir su baltąja. Litrui arbatos dedu keturias stambias čiobrelių šakeles, saują aviečių ir pusės laimo skilteles. Jei išbandysi arbatas, nepamiršk pasidalinti!

Balta Ir Žalia Arbatos Su Persikais

Jums reikės (4 asm.):

  • 3 pakelių baltos arbatos;
  • 2 pakelių žalios arbatos;
  • 1 l ir 125 ml vandens;
  • 2 puodelių pjaustytų šviežių persikų;
  • 2 v. š. granuliuoto cukraus.

Paruošimas: Užvirinkite 1 l vandens ir į jį įmerkite arbatos pakelius. Palaikykite 4 minutes, pakelius išimkite ir leiskite arbatai atvėsti. Į įkaitintą puodą dėkite persikus, cukrų ir pilkite 125 ml vandens. Kai vanduo pradės kunkuliuoti, sumažinkite kaitrą. Lėtai maišydami kaitinkite apie 10 minučių arba kol persikai suminkštės.Karamelizuotus persikus dėkite į atvėsintą arbatos gėrimą ir palikite atvėsti kambario temperatūroje apie pusvalandį. Dėkite į šaldytuvą dar 2-3 valandoms, kol pilnai atvės. Gėrimą į stiklines pilkite naudodami sietelį. Patiekite su ledo kubeliais.

Raudonoji (Rooibos) Arbata Su Imbieru Ir Mėtomis

Jums reikės (4 asm.):

  • 2 pakelių raudonosios (rooibos) arbatos;
  • 1 l vandens;
  • ¼ puodelio medaus;
  • pusės citrinos sulčių;
  • ⅔ v. š. nulupto ir smulkinto imbiero;
  • saujos mėtos šakelių.

Patiekimui: šviežios mėtos lapelių, ledo kubelių. Paruošimas:Į virintą vandenį įmerkite arbatos pakelius ir mėtos šakeles, po 4 minučių viską išimkite. Gėrimą sumaišykite su likusiais ingredientais ir palikite atvėsti šaldytuve 2-3 valandoms.

Arbatos Patiekimas Ir Pagardai

Maisto ekspertė primena, kad paskaninti šaltus gėrimus galima ir vaisių griežinėliais, pavyzdžiui, apelsino ar citrinos. Kad išlaikytų savo skonį ir tekstūrą, jais arbatą geriausia gardinti visai prieš patiekiant ant stalo. Tokiu pačiu principu naudoti reikėtų ir ledo kubelius - šie turėtų ne atskiesti gėrimą, bet atgaivinti išlaikant skonio sodrumą.

Vietoje Cukraus - Sveikesnės Alternatyvos

Pasak V. Juodkazienės, šalta arbata - universalus gėrimas, kurį galima pasigaminti pagal kiekvieno poreikius ar mitybos įpročius. Pavyzdžiui, jei norite sveikesnės alternatyvos, vertėtų pagalvoti, kokius saldiklius naudosite.„Vietoj tradicinio cukraus galima rinktis medų, klevų ar agavų sirupus, kokosų žiedų cukrų. Jei saldinate granuliuotu cukrumi, jį berti reikėtų dar į karštą arbatą ir gerai išmaišyti - kitaip jis neištirps. Be tradicinių cukraus pakaitalų, arbatą galima saldinti ir šviežiai spaustomis vaisių sultimis, rožių limonadu ar vaisių sirupais, kurie taip pat gėrimui suteiks ir išskirtinę spalvą. Nepamirškite ir vaisių - saldumo arbatai suteiks arbūzas, figos, abrikosai“, - sako maisto ekspertė.

Arbata Vaikams

Parėjus iš lauko namo po žaidimų su sniegu arba pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, paprastai išverdame šiltos arbatos savo vaikams. Imbiero sudėtyje yra medžiagų, kurios stiprina imunitetą, padeda organizmui kovoti su jį atakuojančiomis bacilomis. Paprastai patarkavę imbiero, į stiklinę įpilame šilto vandens, įspaudžiame šiek tiek citrinos ir viską pagardiname medumi. Šį imbierinės arnatos receptą žino, ko gero, visi.

Šaltalankių Ir Imbiero Arbata

Šaltalankių uogas pagrūskite mediniu šaukštu, o imbierą sutarkuokite smulkia tarka. Užpilkite karštu vandeniu, išmaišykite, pridėkite cinamono. Uždengę palaikykite 5-10 minučių. Įdėkite medaus. Šią arbatą ruoškite tada, kai pajautėte pirmuosius peršalimo simptomus arba vaikui kosint.

Citrinos Ir Imbiero Arbata

Labai kruopščiai nuplaukite citrinas ir jas (su odelėmis) supjaustykite mažais gabaliukais. Pridėkite tarkuotą imbierą ir prieskonius. Užpilkite masę vandeniu. Leiskite pastovėti ir tik tada dėkite medų. Į paruoštą arbatą įspauskite šviežių apelsinų sulčių. Pridėkite tarkuotą imbierą ir cinamoną. Leiskite pastovėti iki 15 minučių.

Arbatos Receptai Pagal Poreikį

  • Trūksta energijos? Žalioji arbata su mėtomis ir žaliosiomis citrinomis.
  • Sunku susikaupti? Juodoji arbata ir čiobrelių mišinys su apelsinais.
  • Jaučiatės truputį sutrikę? Cinamono ir gvazdikėlių arbata su juodaisiais serbentais.
  • Vargina įtampa? Melisa su džiovintais obuoliais.
  • Kaip ramiai užmigti? Ramunėlių ir aviečių arbata.

Žalioji Arbata Su Mėtomis Ir Žaliosiomis Citrinomis

Ingredientai:

  • 1 šaukšto žaliosios arbatos arbatžolių
  • 300 ml karšto vandens (apie 75 °C)
  • ¼ žaliosios citrinos
  • 2-3 lapelių mėtos

Paruošimas: Suberkite arbatžoles į puodelį arba ąsotį, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 10 min. Perkoškite, įdėkite kelis žaliosios citrinos gabalėlius, mėtos, dar palaikykite 2-3 min. Jei norite, pagardinkite medumi.

Juodoji Arbata Ir Čiobrelių Mišinys Su Apelsinais

Ingredientai:

  • 1 nugriebto šaukšto juodosios arbatos arbatžolių
  • ½ šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 300 ml užvirusio ir 5 min. pastovėjusio vandens
  • 2-3 riekelių apelsino

Paruošimas: Suberkite arbatžoles ir čiobrelius į puodelį arba ąsotį, užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 10 min. Perkoškite, įdėkite kelias riekeles apelsino ir patiekite. Jei yra poreikis, gardinkite medumi.

Cinamono Ir Gvazdikėlių Arbata Su Juodaisiais Serbentais

Ingredientai:

  • 1 cinamono lazdelės
  • 2-3 gvazdikėlių
  • 300 ml verdančio vandens
  • 2 šaukštų šaldytų serbentų
  • Medaus (pagal skonį)

Paruošimas: Suberkite cinamoną ir gvazdikėlius į termosą, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 2-3 val. Nukoškite, sudėkite serbentus, dar palaikykite 15 min. Jei pageidaujate, pagal skonį pagardinkite medumi.

Melisa Su Džiovintais Obuoliais

Ingredientai:

  • 3-5 džiovintų obuolių riekelių
  • 400 ml verdančio vandens
  • Saujelės šviežių melisos lapelių
  • Medaus ir citrinų sulčių (patiekti)

Paruošimas: Suberkite obuolius į termosą, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 2-3 val. Nukoškite, sudėkite melisos lapelius, dar palaikykite 15 min. ir patiekite. Jei pageidaujate, pagal skonį pagardinkite medumi ir citrinų sultimis.

Ramunėlių Ir Aviečių Arbata

Ingredientai:

  • 1 šaukšto ramunėlių žiedų
  • 300 ml verdančio vandens
  • 2 šaukštų šaldytų aviečių
  • Medaus (pagal skonį)

Paruošimas: Suberkite ramunėles į termosą, užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 2-3 val. Nukoškite, sudėkite avietes, dar palaikykite 15 min. ir gerkite prieš miegą. Jei pageidaujate, pagal skonį pagardinkite medumi.