Kas gali būti geriau už kreminio sūrio švelnumą ir ryškiaspalvių uogų gaivumą? Tik viskas viename kulinariniame šedevre - sūrio pyrage.
Kreminio Sūrio Privalumai ir Rekomendacijos
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kreminiams sūriams galioja ta pati taisyklė, kaip ir kitiems patiekalams: kuo mažiau sudėtinių dalių, tuo produktas palankesnis sveikatai. Nors dažnai kreminius sūrius naudojame įvairiems desertams, yra mėgstančių juos skanauti su duona ar daržovių lazdelėmis.
Renkantis tokius sūrius, reikėtų peržvelgti jų sudėtį ir riebumo procentus: „Lyginant su sviestu, tai mažiau riebalų turintis produktas, kurį skanaudami gauname kalcio ir visaverčių baltymų. Kartais į juos pridedama daržovių, žolelių ar prieskonių, tad kiekvienas pirkėjas gali pasirinkti produktą pagal savo skonines savybes.“
Pasak ekspertės, minkštieji sūriai gali būti naudojami įvairiems patiekalams gaminti - taip sumažinamas gyvūninės kilmės riebalų naudojimas racione. „Tačiau skanaujant šios rūšies sūrius nereikėtų viršyti maždaug 30 gramų dienos normos, o širdies bei kraujagyslių ligų varginamiems žmonėms rekomenduojama rinktis liesesnius kreminius sūrius“, - rekomenduoja E. Gavelienė.
Desertams gaminti dažnai renkamės maskarponės sūrį, kuris, pasak gydytojos dietologės, yra gerokai riebesnis už kreminį sūrį, tačiau jis yra puikus vitamino A šaltinis. „Net nedidelė (apie 30 gramų) maskarponės porcija suteikia 10 proc. vitamino dienos normos. Šiame sūryje taip pat galime rasti vitamino B2, kalcio bei magnio, be to, jame yra labai mažai arba visai nėra laktozės. Tačiau nereikėtų pamiršti, jog maskarponės sūris turi daug kalorijų, tad jį reikėtų vertinti kaip desertą“, - primena gydytoja dietologė.
Populiariausi Minkštieji Sūriai
Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, iš minkštųjų sūrių tarp pirkėjų populiariausi jų yra mocarelos, rikotos, maskarponės bei fetos sūriai: „Parduotuvių asortimente turime virš 100 rūšių minkštųjų sūrių. Prie jų galėtume priskirti sūrius, skirtus salotoms: fetą bei mocarelą, sūrius, skirtus ruošti desertams: maskarponę ir rikotą, taip pat sūrius užkandžiams: ožkos, tepamuosius, pelėsinius, sūrius su įvairiais pagardais.“
Desertų gamintojų taip mėgstamas maskarponės sūris gaminamas tik iš grietinėlės, todėl jo riebumas dažniausiai būna daugiau kaip 50 procentų (tradiciškai 60-75 proc). „Maskarponės sūris kilęs iš Italijos, jis pagamintas tik iš dviejų ingredientų: riebios grietinėlės ir citrinos arba vyno rūgšties. Grietinėlė pakaitinama, tada įpilama rūgšties, kad ji sustingtų ir sutirštėtų, o paskui per marlę pašalinamas skysčio perteklius. Dėl savo riebumo jis lengvai tepamas ir yra ypač šilkinės tekstūros“, - sako O. Suchočeva. Dėl to, anot ekspertės, jis yra universalus ingredientas tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams.
Komercijos operacijų vadovė pasakoja, kad kreminio sūrio riebumas siekia nuo 30 iki 40 procentų, jis yra rūgštesnis nei maskarponė, tačiau paprastai abu šie sūriai gali būti naudojami įvairiems patiekalams.
Ekonominiai Patarimai
„Atsižvelgę į gamintojo nurodytą galiojimo datą, verta nusipirkti kreminio sūrio, pasinaudojus akcijomis, iš anksto - šventėms tikrai jį panaudosite. Sutaupyti apsiperkant padeda ir tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos. Tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt pirkėjai ras net 700 produktų bene žemiausia įprasta kaina rinkoje. Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos - ji pažymėta specialiu euro ženklu. Dabar galėsite daugiau išleisti Kalėdoms, nes „Rimi“ - pigu“, - teigia O. Suchočeva.
Receptai
Kulinarijos technologai siūlo pasigaminti gardų ir estetišką kreminio sūrio pyragą Kalėdoms.
Imbierinių Sausainių Pyragas su Kreminiu Sūriu
Šis sūrio pyragas yra NUOSTABUS. Apibūdinčiau taip: jei restorane užsisakytumėte sūrio pyragą ir gautumėte tokį, sakytumėte bravo šefui. Tai tikrai nekasdienis desertas, puikiai tinkantis ypatingai progai. Gamyba paprasta, sunkiausia dalis - išlaukti per naktį, kol pyragas pastovės šaldytuve. Patikėkit, laukti verta - tik antrą dieną jis įgauną savo tobulą skonį ir tekstūrą. Man patinka valgyti jį be jokių priedų, nes jis pats labai turtingas savo skoniu, bet jei norite papuošti, šviežios uogos ant viršaus tikrai nesugadins reikalo.
Ingredientai:
- Pyrago pagrindui:
- 400 g imbierinių sausainių
- 100 g sviesto
- Kremui:
- 4 kiaušinių
- 140 g cukraus
- 3 šaukštų kukurūzų krakmolo
- 400 g kreminio sūrio
- 200 g grietinės
- 1 šaukštelio citrinos sulčių
- Pyrago viršui:
- 100 g grietinės
- 400 g šilauogių ir aviečių
Gaminimo eiga:
- Sumalkite imbierinius sausainius ir supilkite ištirpintą sviestą.
- Pyrago formos dugną išklokite kepimo popieriumi.
- Paskleiskite sausainių masę tiek ant formos pagrindo, tiek ant šonų, paspauskite.
- Kiaušinius sumaišykite su cukrumi ir kukurūzų krakmolu, išmaišykite.
- Sudėkite kreminį sūrį, grietinę ir įpilkite citrinos sulčių.
Sūrio Pyragas su Rozmarinais ir Apelsinų Džemu
Šis sūrio pyragas džiugina tradicinio sūrio pyrago skonio natomis ir kremiškumu, bet darbo čia gerokai mažiau.
Ingredientai:
- 1 pakuotės (Apie 180 g) paprastų sausainių
- 2 v.š. cukraus
- 80 g sviesto
- 800 g kreminio sūrio
- 180 g cukraus
- 2 v.š. grietinėlės
- 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
- 4 mažų kiaušinių
- 2 v. š. krakmolo (galima keisti bulvių krakmolu)
- 3 v.š. apelsino žievelės
- 1 a.š. druskos
Viršui reikės:
- 3 v.š. apelsinų džemo
- 1/2 a.š. supjaustyto rozmarino
- Apelsino griežinėlių ir rozmarino šakelių papuošimui
Gaminimo eiga:
- Sausainius sutrinkite iki miltų. Supilkite tirpintą sviestą ir išmaišykite.
- Kepimo formą apdengiame kepimo popieriumi. Suberiame pyrago pagrindo masę ir stipriai paspaudžiame pirštais, kad neliktų oro ir visa kepimo formos apačia pasidengtų tolygiu pagrindo sluoksniu. Kepimo formą su pyrago pagrindu kepame 180 laipsnių orkaitėje 10 minučių. Atvėsiname.
- sluoksnio ingredientai turi būti kambario temperatūros. Dubenyje išplakame kambario temperatūros kreminį sūrį su cukrumi iki tolygios masės. Suberiame krakmolą ir išplakame iki tolygios masės. Įmušame kiaušinius ir išplakame iki tolygios masės. Pilame grietinėlę ir vanilę ir dar kartą išplakame iki tolygios masės.
- Paruoštą įdarą pilame ant sausainių pagrindo.
- Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 15 min. Sumažinkite kaitrą iki 120 °C ir kepkite dar apie 60 min.
- Palikite kambario temperatūroje atvėsti ir palaikykite šaldytuve 12 val.
- Aptepkite apelsinų džemu ir apibarstykite 1/2 a.š. rozmarino. Papuoškite apelsino griežinėliais ir rozmarino šakelėmis.
Japoniškas Sūrio Tortas
Tai labai madingas, labai kaprizingas japoniškas sūrio tortas. Svarbiausia šiame pyrage - torte, tai gerai išplakti baltymus, kad jie standūs būtų, išlaikytų formą, ir juos jau sujungus su sūrio mase, ta visa masė buti puri ir oriška, nes jeigu nepakankamai išplaksite baltymus, tai baltymai neišlaikys sūrio masės ir nutekės į apačią (tuomet apačia bus kieta, o baltymų plutelė viršuje puri).
Ingredientai:
- 1.5 stiklinės sausainių (malti)
- 6 valgomieji šaukštai sviesto (ištirpdytas)
- 1 stiklinė cukraus
- 3 šaukštai kukurūzų krakmolo
- 850 g sūrio su grietinėle
- 1 didelis arba 2 maži kiaušiniai
- ½ stiklinės riebios grietinėlės
- ¾ šaukštelio grynos vanilės ekstrakto (naudojau vanilinį cukrų)
Gaminimo eiga:
- Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
- Paruošti pagrindą: sumalti sausainius ir sumaišyti su ištirpdytu sviestu. Plonai suspausti mišinį prie formos dugno ir iki kraštų vidurio. Dėti į orkaitės vidurį ir kepti 10 min., tada PILNAI atšaldyti. Tuo tarpu įkaitinti orkaitę iki 230 laipsnių.
- Paruošti įdarą: dideliame dubenyje sumaišyti cukrų su kukurūzų krakmolu. Įdėti sūrį ir išplauti mikseriu arba kombaine iki minkštos konsistencijos.
- Įkulti kiaušinį, supilti grietinėlę, vanilės ekstraktą ir dar paplakti.
- Sudėti masę į formą ant pagrindo. Išlyginti paviršių. Kepti orkaitės centre apie 20 min kol viršus paruduos ir masė prie formos kraštų pradės kietėti. Uždengti folija, jeigu paviršius per daug rudas ir kepti dar 20 min. Centras turi likti truputį minkštas (pajudinus formą drebėti kaip drebučiai). Vėliau įdaras sustings. Atvėsinti formoje iki kambario temperatūros. Tada įdėti pyragą į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms arba geriausiai - per naktį.
Degintas Sūrio Tortas
Jei mėgstat sūrio tortus, taip kaip juos dievinu aš, šis receptas turėtų tapti jūsų perliuku. Nes tortas tiesiog sunkiai nupasakojamai kremiškas, švelnus ir tirpstantis burnoje. Jis vadinamas degintu, nes kepamas daug aukštesnėje temperatūroje, nei kiti sūrio tortai. Dėl to jo viršus paskrunda iki tamsaus gintaro spalvos ir tai suteikia labai malonų vos kartų degintos karamelės poskonį, baisiai derantį prie kreminės tekstūros. Ir realiai sunku patikėti, bet jo gamybai užtrunku vos 15 minučių. Tiesiog visus ingredientus sudedu į trintuvą ir gerai išplaku. Visas likęs darbas ir laikas atitenka orkaitei ir šaldytuvui. Tiesa, geriausia šį tortą kepti iš vakaro, nes reikia labai gerai atšaldyti, kad jis sustandėtų.
Gaminimo eiga:
- Pagrindinis darbas yra sudėti visus ingredientus į plaktuvo indą ir gerai išplakti, kol ištirps cukrus. Jeigu neturite plaktuvo, galite naudoti virtuvinį kombainą su peiliu apačioje arba elektrinį rankinį plaktuvą.
- Renkuosi 22 centimetrų skersmens apvalią atsegamą torto formą. Į ją įtiesiu kepimo popieriaus lapą, nesistengdama tobulai išlyginti kraštelių.
- Į formą su popieriumi supilu išplaktą masę.
- Kepu iš anksto įkaitintoje 220 laipsnių orkaitėje be vėjelio 40 minučių, kol torto viršus tampa tamsiai rudai apskrudęs ir jo kraštai stipriai iškyla.
- Pasibaigus kepimo laikui, tortą ištraukiu ir leidžiu ataušti kambario temperatūroje neišimdama iš formos. Katik iškeptas jis būna visai netvirtas ir liūliuoja pajudintas, panašiai kaip želė. Taip ir turi būti. Jis subliūkšta aušdamas - taip irgi turi būti.
- Kai pasiekia kambario temperatūrą, jį perkeliu į šalčiaušią šaldytuvo lentyną ir šaldau pernakt.
- Patiekiu tiesiai ant kepimo popieriaus, nulupusi popierių nuo kraštelių (galima apkirpti, jei taip norisi). Tortas labai minkštas, tad stengiuosi jį patiekti kuo šaltesnį, kad būtų lengviau atpjauti. Kambario temperatūroje jis minkštėja.
Šis tortas man asmeniškai vertas kiekvieno kąsnelio. Beje, jis puikiai laikosi šaldytuve savaitę, tad galima iškepti iš anksto. Taip pat tinka šaldymui.