Sveiki ir skanūs rankų darbo naminiai šokoladiniai saldainiai - tai bene lengviausiai pagaminamas užkandis/desertas, kai norisi kažko saldaus, lengvo, greito ir sveiko.
Turbūt kiekviena šeimininkė spintelėje atras kokį riešutą, džiovintą vaisių ir saulėgrąžų sėklų. Tuomet belieka išsirinkti mėgstamą šokoladą. Aš visada renkuosi juodą, kuriame ne mažiau kaip 85% kakavos.
Viskas, daugiau nieko nereikia. Šiek tiek laiko, kantrybės ir skanūs šokoladiniai saldainiukai jau ant jūsų stalo. Beje, naminiai saldainiukai labai gražūs ir viliojančiai atrodantys.
Vienas nepatogumas - šie saldumynai greitai tirpsta, todėl pasiimti į kelionę nelabai pavyks. Naminius šokoladinius saldainius patariu sudėti į sandarią dėžutę ir laikyti šaltai (šaldytuve ar šaldiklyje).
Naminiai šokoladiniai saldainiai - receptas
Labai skanūs, rankų darbo, naminiai šokoladiniai saldainiai su džiovintais vaisiais, uogomis, sėklomis ir riešutais.
Naminiai šokoladiniai saldainiai - sudėtis:
- 150 g. šokolado (patariu naudoti juodąjį)
- Įvairių džiovintų vaisių ar uogų (abrikosų, spanguolių ar kt.)
- Įvairių sėklų (saulėgrąžų, moliūgų, kanapių ar kt.)
- Riešutų (migdolų, graikiškų ar kt.)
Gaminame naminius šokoladinius saldainius
- Pirmiausia ištirpinkite juodąjį šokoladą. Tai darykite taip: statykite puodą su šiek tiek vandens ant kaitlentės, o ant jo dubenėlį, kuriame lėtai ištirpinsite šokoladą.
- Pasiruoškite visus „pabarstukus“ saldainiams: riešutus, sėklas ir džiovintus vaisius.
- Patieskite kepimo popieriaus lapą. Šaukštu kabinkite ištirpintą šokoladą ir pilkite ant kepimo popieriaus.
- Ant kiekvieno šokoladinio „lašo“ pabarstykite norimų priedų ir statykite į šaldytuvą atšalti ir sutvirtėti.
- Jei norite viską pagreitinti, naminius šokoladinius saldainius įdėkite į šaldiklį ir jau po pusvalandžio galėsite ragauti ir mėgautis. Skanaus!
Tačiau saldumynų poreikis taip paprastai niekur nedingta. Siūlome išeitį - pasigaminti naminių saldainių patiems. Atrinkome kelis receptus, kuriems tikrai nereikia specifinių ingredientų.
Tinginį primenantys šokoladiniai saldainiai
Tinginį primenantys šokoladiniai saldainiai bus puiki valgoma dovana ne tik žiemos šventėms. Gardu pasimėgauti prie kavos ar arbatos. Kvapnūs, išraiškingo skonio ir tiesiog neatsivalgomi. Alfo Ivanausko nuotr. 3-4 asm.
Šokoladiniams saldainiams pagaminti reikia:
- 2 šaukštų saldžios grietinėlės sviesto
- 1 šaukštelio kardamono
- 100 g PERGALĖ juodojo šokolado su migdolais ir apelsinais
- 2 šaukštų sutirštinto saldinto pieno
- Dvigubo puodelio espreso kavos
- 1,5 pakelio GAIDELIS sausainių „Klasika“
- 2 šaukštų smulkintų pistacijų
- Liofilizuotų uogų miltelių (apvoliojimui)
- Į puodą su trupučiu vandens dėkite metalinį dubenį, į jį - saldžios grietinėlėssviesto, juodojo šokolado su migdolais ir apelsinais, berkite kardamono. Išlydykite, pilkite sutirštinto saldinto pieno, espreso kavos ir viską maišytekaitindami. Kai masė taps vientisos gražios spalvos, nuimkite dubenį nuo kaitros.
- GAIDELIS sausainius „Klasika“ sutrupinkite rankomis arba virtuviniu smulkintuvu,suberkite į šokolado masę kartu su pistacijomis. Dėkite dalimis, kad masė būtų ne perskysta, ar ne per daug sausa.
- Į kepimo popieriumi išklotą formą dėkite masę, ją tolygiai paskirstykite ir suspauskite. Dėkite į šaldytuvą sustingti.
- Patiekite supjaustydami norimo dydžio gabalėliais ir apvoliokite liofilizuotų uogų miltuose.
Patarimai:
- Galite į desertą papildomai įpilti kavos likerio, konjako arba brendžio.
- Jei norite vientiso saldainio, sausainius sutrinkite labai smulkiai, jei kažko panašaus į tinginį, palikite didesnius gabalėlius.
- Saldainius taip pat galite apvolioti kakavoje arba cukraus milteliuose.
Vos 4 ingredientai, tik keli elementarūs veiksmai ir truputis laukimo. Tokie naminiai saldumynai bus kur kas sveikesni nei pirktiniai, o skoniu jiems tikrai nenusileis.
Pirmieji saldainiai, kurių receptą norime jums pasiūlyti, labai primena garsiuosius toffifee, Karamelė, juodasis šokoladas ir riešutai idealiai dera tarpusavyje, sukurdami puikų skonį.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Ant kepimo skardos suberkite lazdyno riešutus ir paskrudinkite juos orkaitėje ~7 min. Karamelei skirtus produktus sudėkite į puodą ir užvirkite storesnio dugno puode.
- Į saldainių formeles (jų reikės 30) supilstykite karamelę. Stenkitės užpildyti maždaug trečdalį kiekvienos formelės. Į kiekvieną formelę, ant karamelės, padėkite po riešutą. Kai karamelinė masė formelėse atvės, ant viršaus uždėkite riešutų kremą.
- Kai saldainiai jau bus sustingę, ištirpinkite juodąjį šokoladą. Šaukšteliu užpilkite ant kiekvieno saldainio. Viskas, galite ragauti!