pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Smagūs ir Lengvai Paruošiami Pusryčiai Vaikams

Po ilgo nakties miego vaikai turėtų suvalgyti maistingų pusryčių, suteiktų jiems energijos. Ieškote idėjų vaikams tinkantiems pusryčiams, kurie patiktų net išrankiausiems valgytojams? Vaikams maistas gali atsibosti greičiau, nei suaugusieji gali sugalvoti naujų pusryčių idėjų. Taigi, kai pritrūksta kūrybiškumo, dribsnius maišykite ir derinkite!

Pusryčių Ledinukai

Jei sakote vaikams, kad pusryčiams valgyti ledinukų negalima, galbūt persigalvosite. Iš tiršto graikiško jogurto, skysto medaus, vasariškų vaisių ir mėgstamų grūdų paruošti naminiai ledinukai - gaivus ir gardus skanėstas, kuriame gausu baltymų bei skaidulų, be to, tai puikūs ir lengvai paruošiami pusryčiai vaikams. Vaikai negalės patikėti, kad gali valgyti juos pusryčiams! Pusryčių ledinukus labai lengva paruošti.

Be to, ryte galite sutaupyti daug laiko, jei juos pasigaminsite iš anksto. Laikykite juos šaldiklyje, kad galėtumėte mėgautis iš pat ryto.

Glotnučiai

Rytas dažnai būna įtemptas, todėl tikrai nenorite įtikinėti mažųjų valgyti pusryčius. Taigi, jei trūksta laiko, gali padėti laiko patikrintas vaisių ir daržovių glotnutis. Tai taip pat puikus būdas paslėpti visas daržoves, kurias vaikai atsisako valgyti kietu pavidalu. Yra daugybė vaikams tinkamų versijų, kurias galite išbandyti.

Mūsų CHEERIOS mėlynių, bananų ir dribsnių glotnutis - tai gardus vaisių, pieno ir dribsnių derinys, paruošiamas per penkias minutes! Tai turbūt viena paprasčiausių pusryčių idėjų vaikams!

Dribsniai su Uogomis ir Jogurtu

Mėgstamus dribsnius papildykite puodeliu spalvingų uogų. Įdėkite šiek tiek jogurto, kad konsistencija būtų kreminė. Ant viršaus galite pabarstyti cinamono! Ryškios spalvos tikrai patrauks jūsų vaikų dėmesį, be to, šis patiekalas pasižymi puikių skonių deriniu, todėl vaikai tikrai suvalgys viską.

Šaukštas žemės riešutų sviesto su dribsniais - taip pat puikus būdas pridėti papildomų baltymų, tai puikus priedas prie vaiko pusryčių. Patiekite jį su džiovintais vaisiais ir stebėkite, kaip viskas suvalgoma per keletą sekundžių.

TOP 5 Vaikiškų Pusryčių Idėjos

Vaikų skoniai skiriasi, tačiau remdamiesi praktiškais mamų pastebėjimais, sudarėme vaikiškų pusryčių TOP 5.

  1. Ypatingoji košė: Yra toks anekdotas, kad gydytojas gastroenterologas viename gydytojų suvažiavime skaitė pranešimą ir pusiau juokais, pusiau rimtai pasakė: „Jei visi žmonės įprastų rytais valgyti košę, mes liktume be darbo…”. Ryžių, avižų, grikių, manų, miežių, sorų kukurūzų, kviečių - kad ir kokią košę gamintumėte, joje bus pakankamai vitaminų ir mikroelementų augančiam vaiko organizmui. Tačiau mes šį pusryčių patiekalą pavadinome „ypatingoji košė”, o tai reiškia, kad kiekviena vaikams gaminama košė gali būti praturtinta kitais produktais - medumi, vaisiais, uogomis, uogiene arba ypatingai patiekta. Juk vaikui daug smagiau valgyti avižų košę, kurioje iš mėlynių ir aviečių sudėliotas ir košės „veidukas”. Arba iš išsunktų ar sutrintų uogų parašyta vaiko pirmoji vardo raidė.
  2. Varškė su kiaušiniais: Tai dar vienas skanus pusryčių patiekalas. Tiesa, jei mamos mėgsta ilgiau pamiegoti ir pusryčius gamina per penkias minutes, šį patiekalą verčiau atidėkite vakarienei. Išsukite kiaušinius su cukrumi, į masę pridėkite varškės ir manų kruopų.
  3. Kiaušinienė su daržovėmis: Išplakti su pienu kiaušiniai, kelios minutės keptuvėje - štai jums ir dar vienas skanus pusryčių patiekalas. Tam, kad jis būtų dar naudingesnis ir turtingesnis, galima į vidų įdėti daržovių. Daržoves smulkiai supjaustyti ir pakepinti keptuvėje. Įdėti išplaktus su pienu ar grietine kiaušinius.
  4. Blynai: Blynai - vienas mėgstamiausių vaikų pusryčių. Visas sudedamąsias dalis išplakite ir kepkite blynus keptuvėje, kol gražiai parus. Šiuos pusryčius mėgsta vaikai (saldu!), o kartais ir tėvai (greita!).
  5. Sumuštiniai: Kuris vaikas nemėgsta sumuštinių? Sutrinkite avokadą, įlašinkite citrinų sulčių, pagardinkite druska ir pipirais. Gautą masę užtepkite ant duonos riekelių.

Kodėl Pusryčiauti Būtina?

Vaikai, kurie nevalgo pusryčių, neturi pakankamai energijos, jėgų mokytis, atlikti užduotis, dalyvauti fizinio lavinimo pamokose, rašoma pranešime spaudai. Nepavalgius pusryčių ima trūkti gliukozės, o tai reiškia, kad vaikas sunkiau susidoros su jam paskirtomis užduotimis, taps irzlus, bus sunku susikaupti. Atlikti tyrimai, kurie įrodo, kad vaikų, kurie nevalgo pusryčių, mokymosi rezultatai yra prastesni.

„Vyresni moksleiviai, jau po pirmųjų pamokų, pajutę alkio jausmą, šturmuos netoli mokyklos įsikūrusias parduotuves. Pritrūkus energijos norėsis greitų angliavandenių - bandelių, sausainių, šokoladinių batonėlių, saldžių gėrimų“, - sako R.Bogušienė. Pasak specialistės, vaikai, kurie nevalgo pusryčių, tikėtina bus labiau išalkę vakare, kas gali turėti įtakos nutukimo problemoms po kelerių metų.

Vaiko pusryčiai turėtų sudaryti 20-25 proc. visos dienos gaunamų kalorijų kiekio, t.y. 7-10 metų vaikams apie 400-420 kcal, virš 11 metų - 500-520 kcal. Tačiau kalorijų kiekis kintamas ir priklauso individualiu atveju nuo lyties, fizinio aktyvumo. Pusryčiams vaikas turi gauti daugiau angliavandenių, bet maiste turi būti baltymų, riebalų ir vitaminų bei skaidulinių medžiagų, kad subalansuoti pusryčiai išlaikytų sotumą iki kito valgymo ir nebūtų noro greitiems angliavandeniams.

Ką Daryti, Kad Neatsisakytų Pusryčių?

Vaiko mityba labai priklauso nuo tėvų įpročių, žinių. Mažas vaikas pats nesirenka, ką valgyti, jis turi tenkintis tuo, ką duoda tėvai. „Pratinkime vaikus nuo darželio, kad pusryčiai namuose - būtinybė. Jei nepavyks iš karto - turėkite kantrybės. Tokiems vaikams pasiūlykite bent vaisių - bus numalšintas alkis, kol darželyje sės prie pusryčių stalo. Vakare linkusių nepusryčiauti neprimaitinkite, rekomenduotina tokiems vaikams naktipiečius tiesiog praleisti. Pusryčiai, pietūs, vakarienė ir du užkandžiai vaikams nuo mažų dienų rekomenduotina įtraukti į dienotvarkę, kad vaikai išsiugdytų įprotį ne nuolat užkandžiauti, nepersivalgyti vakare, o valgyti reguliariai, subalansuotą, šviežią maistą“, -patarimais dalijasi VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė.

Pusryčiai svarbi dienos dalis, todėl jei tik yra galimybė visai šeimai sėsti prie bendro pusryčių stalo - būtina tą progą išnaudoti. Vaikai valgantys kartu su savo tėvais auga stabilesni, laimingesni, geriau sekasi moksluose, adaptuotis aplinkoje.

Kokius Patiekalus Rinktis?

Vaikai pusryčiams turėtų valgyti įvairias košes - grikių, sorų, avižinių dribsnių, avižų kruopų, penkių grūdų dribsnių, ryžių, kviečių perlinių, miežinių kruopyčių, kuskuso, kukurūzų. „Tos kruopos, kurios verda ilgiau, arba grikius rekomenduojama užsimerkti iš vakaro, kad ryte spėtumėte paruošti. Košes praturtinkite kokybiškais riebalais - sviestu, ypač tyru alyvuogių aliejumi, galite pagardinti ir pienu. Skoniui išgauti naudokite - žiupsnelį druskos, cinamoną, gardinkite vaisiais, uogomis“, - gardžiais košių receptais dalijasi sveikos mitybos specialistė.

Pusryčiams tiks ir sumuštiniai su viso grūdo duona ar trapučiais. Galima tepti sviestą, avokadą, įvairias užtepėles (daržovių, pupelių,varškės), taip pat naudoti sūrį (puskietį, kietąjį ar varškės), gardinti pomidoru, agurku, špinatais, salotomis. Pasak R.Bogušienės puikus pusryčių pasirinkimas - namuose iš vakaro paruošti viso grūdo suktinukai su daržovėmis, ryte beliks tik patiekti karštą.

Taip pat vaikams pusryčiams tinkami virti kiaušiniai su lukštu, be lukšto, su daržovėmis ir viso grūdo duona. Jei turite daugiau laiko - gali būti ir varškėčiai, virtinukai, varškės apkepas, omletas. Svarbu, kad vaiko lėkštėje būtų šviežiai ruoštas, šiltas maistas, ypatingai šaltuoju metų laiku. Ryto gėrimas - arbata, šiltas vanduo.

Pavyzdiniai Receptai

Kukurūzų Kruopų Košė su Moliūgais, Džiovintais Abrikosais ir Cinamonu

  • 1 stiklinė (200 g) kukurūzų kruopų
  • 1 stiklinė (150 g) moliūgo (nuvalyto ir supjaustyto maždaug 1 cm kubeliais)
  • 100 g (apie 10 vnt.) džiovintų abrikosų
  • 25 g sviesto
  • 3-4 a.š. (6-8 g) cinamono
  • žiupsnelio druskos

Moliūgo gabaliukus sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, kad nepilnai apsemtų ir troškinkite apie 6-10 minučių, kol suminkštės. Įpilkite 4 stiklines karšto vandens, suberkite kukurūzų kruopas, sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą džiovintą abrikosą ir virkite apie 10 minučių. Jei košė per daug sutirštėjo, įpilkite dar 0,5-1 stiklinę karšto vandens. Puodą patraukite nuo viryklės, į košę sudėkite sviestą, druską, cinamoną ir gerai išmaišykite. Uždengtu dangčiu palikite dar 10 minučių, kad kruopos pabaigtų brinkti.

Be Lukšto Virtas Kiaušinis su Viso Grūdo Duona ir Avokadu

  • 1 kiaušinis
  • 1 v.š. obuolių ar kito balto acto
  • 1 viso grūdo duonos riekės
  • 1 gerai prinokusio avokado
  • 1-2 v.š. citrinos sulčių
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • česnakinių laiškų arba kitų žalumynų (patiekimui)

Avokadą sutrinkite su citrinos sultimis, įberkite druskos ir pipirų. Duonos riekę paskrudinkite skrudintuvėje arba keptuvėje. Kiaušinį įmuškite į mažą puodelį (kad būtų lengviau įleisti jį į vandenį). Puode užvirkite vandenį, įpilkite actą ir šluotele ar šaukštu sukite, kad susidarytų sūkurys. Nedelsiant į sūkurio vidurį įleiskite kiaušinį, uždenkite dangtį ir išjunkite ugnį. Palaukite 3 minutes, patikrinkite ar baltymas sukietėjęs. Jei reikia, palaikykite uždengę dar apie 20 sekundžių. Per tą laiką ant duonos užtepkite avokadą. Su kiaurasamčiu išgriebkite kiaušinį ir padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų vandens likučiai. Nupjaukite atsikišusius galiukus ir atsargiai uždėkite ant duonos su avokadu. Užberkite žiupsnelį šviežiai maltų juodųjų pipirų ir smulkintų česnakinių laiškų.

Kiti Receptai ir Idėjos

  • Omleto su daržovėmis keksiukai: Kartais pagardinu ir virta mėsa, ar kitomis daržovėmis. Ir pats pateikimo būdas vaikams itin patinka.
  • Sudėkite daržoves į karštą keptuvę su įkaitintu aliejumi ir kepkite kelias minutes, kol jos taps šiek tiek minkštos. Ant daržovių įmuškite kiaušinius. Maišydami kepkite tol, kol kiaušiniai visiškai iškeps.
  • Įdėkite medų į jogurtą ir gerai išmaišykite. Suberkite chia sėklas ir palikite apie 10 minučių, kad išbrinktų.

Blynelių Receptai

Vienas iš mūsų mėgiamiausių pusryčių variantų- blyneliai. Jie gali būti įvairiausi, netgi iš daržovių ar mėsos. Dalinuosi keletu mūsų mėgiamiausių blynelių receptų, kuriuos kepame gan dažnai: su malonumu valgo visa šeima, o naudoju tik įprastus produktus, kurių beveik visada turime namuose.

Purūs Blyneliai su Obuoliais

  • 1 kiaušinis
  • 6 v.š. pieno
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. cinamono
  • tarkuotas obuolys

Išplakame kiaušinį ir įmaišome augalinį pieną. Į tešlą įmaišome tarkuotą obuolį. Kepame keptuvėje ant įkaitinto kokosų aliejaus iš abiejų pusių kol blyneliai sutvirtės ir įgaus dailią auksinę spalvą.

Avižiniai Blyneliai su Varške

  • 4 v.š. avižinės košės
  • 1 kiaušinis
  • 3 v.š. varškės
  • 1/3 a.š. druskos
  • krapai

Avižinę košę gerai sumaišome su kiaušiniu ir varške. Įberiame šiek tiek druskos, krapų (šviežių arba džiovintų). Būtent dėl šių blynelių netgi gavau vyro pasipiktinimą, kodėl niekad tokių skanių blynų nekepu jam 😀 Niekad apie tai nesusimąsčiau, dažniausiai košės likučius tokiu būdu sunaudoju ryte. Šiuos blynelius suvalgo dar skaniau, nei paprastą košę. Gal kalti gabaliukai? Nurodytos porcijos užtenka mamai ir mažam vaikui 🙂 Blyneliai labai minkšti viduje, tinka patiekti su vaisiais, uogomis, tyrelėmis, jogurtu. Juos namuose kepam dažniausiai, dukrytei labai patinka, visada palieka tuščią lėkštę.

Blyneliai su Bananais ir Kefyru

  • 6 v.š. miltų
  • 1 bananas
  • 1/3 a.š. kepimo miltelių
  • kefyro

Sutriname bananą, supilame kefyrą ir gerai išmaišome. Debesėliai, nes stori, minkšti, neeilinio purumo. Pasaka, o ne blynai! Juos galime kepti tiek sūrius, tiek saldžius, tačiau šį kartą rinkomės gan neutralaus skonio- saldumo dukrytei užteko iš banano ir obuolių tyrelės.

Varškės Blyneliai

  • 150 g. varškės
  • 2 v.š. grietinės
  • 1/2 a.š. vanilinio cukraus
  • 1 a.š. cukraus (nebūtinai)
  • 4 v.š. miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 2 kiaušiniai

Išplakame kiaušinius, suberiame varškę ir šakute gerai sutriname. Į tešlą įmaišome grietinę, vanilinį cukrų, cukrų (jeigu naudojame) ir miltus su kepimo milteliais. Kepame keptuvėje iš abiejų pusių ant kokosų aliejaus arba ghee sviesto.