Informacija produkto aprašyme, kuri pateikiama elektroninėje parduotuvėje, yra bendro pobūdžio, todėl nėra tapati informacijai, nurodomai ant produkto pakuotės. Ant produkto pakuotės nurodoma informacija yra išsamesnė ir gali šiek tiek skirtis nuo informacijos, nurodomos elektroninėje parduotuvėje pateiktų prekių aprašymuose. Visada rekomenduojame perskaityti ir vadovautis informacija, esančia ant prekės pakuotės. Realios prekės išvaizda gali šiek tiek skirtis nuo esančios nuotraukoje. Prekės, kurias gausite, gali būti kitokioje pakuotėje bei kitokios išvaizdos ar formos.
Kaip kepti fri bulves?
Štai keletas būdų, kaip kepti bulves:
- Gruzdintuvėje: kepti mažais kiekiais karštame aliejuje (175 C) 3-4 minutes. Prieš patiekiant nusausinti sugeriamuoju popieriumi.
- Keptuvėje: įkaitinti aliejų iki vidutinės temperatūros ir kepkite 10-12 minučių.
- Orkaitėje: sudėti bulves ant kepimo skardos ir 12-15 minučių kepti iš anksto iki 230 laipsnių Celsijaus temperatūros įkaitintoje orkaitėje (dujų 8 lygis). Praėjus pusei kepimo laiko apversti.
Sveikatai palankesnės alternatyvos
Dietistė, maisto technologė ir sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė dalinasi tradicinės mišrainės sveikesnėmis versijomis. Pirmiausia, svarbu pažymėti tai, kad joje yra daug daržovių. Jos ne šiaip virtos, o virtos su lupyna, dėl to jose išlieka daugiau vertingų maistinių medžiagų, todėl ir nauda žmogaus organizmui yra didesnė. Virtos su lupyna bulvės, morkos - puikios daržovės, bet dažnu atveju, ypač bulvės, laikomos dietos šalininkų priešu, tačiau nebūtinai tai tiesa. Viskas priklauso nuo to, kokios tai bulvės - fri bulvytės, čipsai, ar tai bulvės su lupyna? Tai visiškai skirtingi dalykai ir pastaruoju atveju bulvė (virta su lupyna) gali būti puikus pasirinkimas, o valgant ją šaltą, krakmolo (esančio bulvėje) pasisavinimas yra geresnis, o kur dar bulvių privalumas, ypač šaltuoju metų laiku - jos suteikia mums šildantį efektą. Morkos savyje turi mažiau krakmolo, tačiau suteikia šiai tradicinei mišrainei spalviškumo ir saldaus poskonio.
Gaminant šią mišrainę itin svarbus druskos kiekis, jei jos perteklius, tai nebus naudinga mūsų organizmui - jis sulaikys skysčius, vėliau gali iššaukti aukštą kraujo spaudimą, pradėti formuotis lėtinės neinfekcinės ligos. Blogiausias lietuviškos mišrainės pasirinkimas yra pirktinės. Tradicinė balta mišrainė gali būti mūsų mitybos racione ne tik per šventes, tačiau ji turi būti mūsų pačių pagaminta.
Receptas
Išvirusias morkas ir bulves atvėsiname, jas nulupame, supjaustome nedideliais kubeliais. Kiaušinius su agurkais taip pat supjaustome. Ruošiame padažą. Aliejų, likusį nuo tuno, naudojame padažui, arba papildomai dar dedame alyvuogių aliejaus, kurį sumaišome su garstyčiomis ir šaukšteliu majonezo.
Ingredientai:
- Bulvės - 5 vnt.
- Morkos - 3 vnt.
- Kiaušiniai - 3 vnt.
- Agurkai - 2 vnt.
- Padažas (pagal skonį) - 2 vnt.
Visi puikiai žinome, kad mikrobiota - mūsų antrosios smegenys, nuo kurių sveikatos priklauso ir pirmųjų smegenų darbas, todėl svarbu valgyti raugintus maisto produktus. Šiai mišrainei galima rinktis ne konservuotus, bet raugintus agurkus, ypač tuos, kuriuose yra mažiau druskos ir pridėtinio cukraus. Būtent rauginti agurkai suteikia šioms tradicinėms salotoms pikantiškumo, rūgštesnio poskonio. Geriausias maisto konservavimo būdas - šaldymas.
Galima sakyti, kad ši tradicinė lietuviška mišrainė yra puikus subalansuotas patiekalas, nes savyje turi angliavandenių, baltymų ir riebalų, bei mikromedžiagų. Prieš 20 metų kiaušiniai buvo įvardijami kaip cholesterolio šaltinis, o pastaruosius metus giriami kaip pats vertingiausias ir lengviausiai, net iki 98 proc., įsisavinamas baltymų šaltinis. Ir tikrai ne veltui! Aminorūgščių sudėtis geriausiai atitinka žmogaus organizmo poreikius ir sudaro net 20 skirtingų aminorūgščių, iš jų 9 aminorūgštys nepakeičiamos, dėl to ir įvardijami kaip visaverčiai baltymai. Kiaušinyje yra visi riebaluose tirpūs vitaminai (A, D, E, K), B grupės vitaminai, mineralinės medžiagos (Zn, fosforas, geležis, jodas, kalcis, kalis, manganas, selenas). Kiaušinio lukštas sudaro apie 10 proc., baltymas - apie 60 proc., trynys apie - 30 proc. 1 kiaušinis sveria apie 50 g ir jame yra apie 6 g baltymų, 6 g riebalų, 0,3 g angliavandenių ir tai sudaro apie 80 kcal. Vandens apie 75 proc.
Tyrimai rodo, kad laisvai laikomų ir ypač ekologiškų vištų kiaušiniai, kurie buvo lesinti vertingesniu lesalu, turi daugiau vitaminų, mineralinių medžiagų, mažiau cholesterolio, sočiųjų riebalų, daugiau omega-3. Todėl rinkitės paženklintus 0 (ekologiškus) arba 1 (laisvėje laikomų) vištų kiaušinius.
Dažniausiai tradicinei lietuviškai mišrainei ruošti naudojami riebalai gaunami iš majonezo. Dažnu atveju jo kiekis neapsiriboja šaukšteliu, todėl ši mišrainė neatranda vietos sveikoje mityboje. Majonezas, daugelis žino, kad nėra sveikatai palankiausias pasirinkimas, jame gausu rafinuotų, dezodoruotų riebalų, kurie yra menkaverčiai. Pasidalinsiu su jumis dviem sveikatai palankiais receptais, vienas - tradicinis su graikišku jogurtu ir garstyčių padažu, o kitas - su ypač tyru alyvuogių aliejumi, jame taip pat gali būti šaukštelis majonezo skoniui atskleisti. Kaip priedą prie šio padažo dar galima panaudoti konservuotą tuną.