pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kokie prieskoniai tinka prie kokių patiekalų: patarimai ir receptai

Prieskoniai dažniausiai naudojami pagardinti įvairius gaminamus patiekalus, tačiau ne visada susimąstoma apie tai, kad jie gali būti ir labai naudingi. Tereikia pasirinkti tokius prieskonius, kurie pasižymėtų tam tikromis naudingomis ar net gydomosiomis savybėmis. Orkaitėje keptos bulvės, pabarstytos rozmarinu, moliūgų sriuba su imbieru ar sumuštinis su užtepėle, pagardinta česnaku - kasdieniai patiekalai tampa žymiai išraiškingesni, jei praturtiname juos prieskoniais.

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr., įvairios prieskoninės daržovės ir žolelės turi biologiškai aktyvių medžiagų, o tai labai naudinga žmogaus organizmui. Pastebiu, kad jau dažniau vartojami peletrūnai, čiobreliai ir mairūnai - šios žolelės buvo populiarios senojoje Lietuvos kulinarijoje, o paskui kuriam laikui primirštos. Geras ženklas, kad po truputį jos vėl prisimenamos, kaip palankios sveikatai.

Prekybos centruose itin didelis prieskonių pasirinkimas - yra mišinių, skirtų gardinti atskiriems patiekalams, skirtingoms mėsos rūšims. Vis tik patarčiau renkantis mišinius atidžiai perskaityti jų sudėtį ir rinktis universalesnius ir neutralesnius, kurie tiktų daugeliui patiekalų. Verta įsigyti ir džiovintų daržovių mišinių su morkomis, česnakais, pipirais ir petražolėmis - tokie prieskoniai taip pat itin universalūs.

Prieskonių derinimas su skirtingais patiekalais

Maisto ekspertė Vilma Juodkazienė dalijasi patarimais, kaip derinti prieskonius su skirtingais patiekalais.

Vištienos patiekalai

Vištiena išsiskiria tuo, kad švelnus jos skonis leidžia eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti įvairiausias kombinacijas - nuo švelnių, saldžiarūgščių iki skirtingo aštrumo patiekalų. Tai universali mėsa, iš kurios lengvai galite pagaminti skirtingus patiekalus, tad ir prieskoniai jai tinka patys įvairiausi.

Ypač dera česnakas ir jo milteliai, o marinatui - druska ar lauro lapai. Mėgstantys Azijos virtuvę neapsieis be išraiškingosios kalendros, taip pat saldžiosios paprikos miltelių ir ciberžolės - pastarieji suteiks patiekalui ir ryškesnę spalvą.

Prie vištienos tinka įvairios žolelės - rozmarinas, bazilikas, raudonėlis, čiobrelis ar petražolės. Mėgstantiems pikantiškus patiekalus, maisto ekspertė rekomenduoja išbandyti dūmų skonį suteikiančią saldžiąją rūkytą papriką. Pagardinę patiekalą žaliosios citrinos, apelsino ar citrinos žievele, suteiksite jam gaivumo.

Jautienos patiekalai

Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, jautiena pasižymi bene išraiškingiausiu skoniu, tad ir prieskonius jai geriausia rinktis intensyvesnius. Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad jautiena reikalauja išskirtinių prieskonių, tačiau labiausiai prie jos dera kiekvienoje virtuvėje esantys svogūnas, česnakas ir malti juodieji pipirai.

Pasigendantiems sodrumo, rekomenduočiau Azijos virtuvės patiekaluose dominuojančias Kajeno paprikas, kurių aštrumas neužgožia mėsos skonio ir jį tik papildo. Marinatui ypač tinka saldžiosios paprikos milteliai.

Jautienai ruošti naudojamos ir įvairios žolelės: čiobrelis ir bazilikas suteiks gaivumo, o šalavijas - švelnumo. Jei gaminate Viduržemio jūros patiekalus ir naudojate raudonėlį, jį dėkite gaminimo pabaigoje, mat jis greitai praranda savo skonį. Norintiems namiškius nustebinti išskirtiniu skoniu ir aromatu, maisto ekspertė rekomenduoja jautieną pagardinti kepiniams skirta kakava - žiupsnelis jos itin pravers maltos mėsos patiekaluose.

Kalakutienos patiekalai

Kaip ir vištienai, kalakutienai tinka įvairūs prieskoniai, tačiau ši mėsa yra šiek tiek intensyvesnio skonio, tad labiausiai prie jos dera pikantiški skoniai. Pasak V.Juodkazienės, klasikiniu kalakutienos prieskoniu laikomi malti juodieji pipirai, o norintiems išraiškingumo patiks aštresnis kuminas ar aitriųjų paprikų dribsniai.

Pastarieji, beje, ypač tinka, jei kalakutieną mėgstate patiekti su prancūzų pamėgta bulvių užkepėle - bulvių gratinu. O mėgstantiems kalakutienos patiekalus paskaninti žolelėmis, maisto ekspertė rekomenduoja naudoti skonį praturtinančius šalaviją, rozmariną ar čiobrelį.

Kiaulienos patiekalai

Kiauliena savo skoniu - tarsi aukso vidurys tarp išraiškingos jautienos ir švelnios vištienos. Dauguma prieskonių, naudojamų jautienai, tiks ir kiaulienai, nes receptuose šios mėsos rūšys neretai keičia viena kitą. Visgi kiauliena yra saldesnė, tad su ja, pavyzdžiui, itin dera saldžiai aitrios kadagio uogos.

Jei ruošiate kiaulienos patiekalą su obuoliais, pabandykite jį pagardinti cinamonu. Pikantiškesnių skonių mėgėjams rekomenduoju kiaulieną skaninti kmynais, imbieru, česnakais - jų aštrumas puikiai papildys šios mėsos saldumą. Iš žolelių, prie kiaulienos labiausiai tinka šalavijas, suteikiantis švelnų ir ne per daug intensyvų skonį.

Namų gamybos prieskonių mišinių receptai

Maisto ekspertė V. Juodkazienė dalijasi namų gamybos prieskonių mišinių receptais.

Prieskonių mišinys vištienai

Jums reikės:

  • Pusės v. š. druskos
  • 1 v. š. česnako granulių
  • ¼ v. š. maltų juodųjų pipirų
  • 1 v. š. saldžiosios paprikos miltelių
  • Pusės v. š. ciberžolės
  • Pusės v. š. svogūnų miltelių
  • Pusės v. š. garstyčių miltelių
  • ¼ v. š. džiovinto čiobrelio
  • ½ v. š. džiovinto raudonėlio
  • ¼ v. š. džiovinto baziliko
  • ¼ v. š. džiovinto rozmarino

Paruošimas: Sumaišykite visus prieskonius, laikykite juos sandariame inde ir tamsioje vietoje iki 3 mėnesių.

Prieskonių mišinys jautienos didkepsniui

Jums reikės:

  • 1 v. š. maltų juodujų pipirų
  • 2 v. š. jūros druskos dribsnių
  • 1,5 a. š. svogūnų miltelių
  • 1 v. š. česnako miltelių
  • 2 a. š. kumino
  • 1 a. š. Kajeno paprikų

Paruošimas: Sumaišykite visus ingredientus, laikykite juos sandariame inde ir tamsioje vietoje iki pusės metų. Šio kiekio užteks 4-6 didkepsniams.

Naudingiausi prieskoniai ir jų savybės

Štai keletas prieskonių, kurie ne tik pagardins jūsų patiekalus, bet ir bus naudingi sveikatai:

  1. Imbieras. Padeda kovoti su virškinimo sutrikimais, peršalimo ligomis, malšina galvos ir raumenų skausmus.
  2. Aitrioji paprika. Pasižymi riebalus deginančiu efektu, slopina skausmą, gali būti naudojama kaip profilaktinė priemonė nuo vėžio ir širdies veiklos sutrikimų.
  3. Kalendra. Tinka žuvies ir daržovių patiekalų gardinimui, turi magnio, kalcio ir geležies, taip pat vitaminų B ir C.
  4. Kuminas. Padeda palaikyti sveiką nervų sistemą, naudingas plaukams, dantims ir nagams.
  5. Gvazdikėliai. Padeda kovoti su dantų skausmu, gerina virškinimą, padeda kovoti su odos ligomis, peršalimu ar net astma.
  6. Garstyčios. Gerina virškinimą, apsaugo nuo organizme vykstančių uždegimo procesų, yra stiprus antioksidantas.
  7. Ciberžolė. Gelbsti peršalus, sergant skydliaukės ligomis, padeda įveikti šaltojo sezono apatiją.
  8. Cinamonas. Pasižymi antioksidantiniu poveikiu, padeda kovoti su peršalimo ligomis ir infekcijomis, efektyviai slopina skausmą, taip pat yra naudingas širdžiai ir nervų sistemai.

Ši lentelė apibendrina, kokie prieskoniai geriausiai tinka skirtingiems mėsos patiekalams:

Mėsos rūšis Rekomenduojami prieskoniai
Vištiena Česnakas, kalendra, paprika, ciberžolė, rozmarinas, bazilikas, raudonėlis, čiobrelis, petražolės
Jautiena Svogūnas, česnakas, juodieji pipirai, Kajeno paprika, saldžioji paprika, čiobrelis, bazilikas, šalavijas
Kalakutiena Juodieji pipirai, kuminas, aitriosios paprikos dribsniai, šalavijas, rozmarinas, čiobrelis
Kiauliena Kadagio uogos, cinamonas, kmynai, imbieras, česnakas, šalavijas