Artėjant vasarai prasideda įvairaus pobūdžio piknikų gamtoje sezonas, nepriklausomai nuo to, ar planuojame vykti kažkur toliau prie vandens ar į gamtą, ar tiesiog apsiribojama pavėsine šalia namų. O kaip gi būnant gamtoje neiškepti ant laužo mėsos kepsnio arba šašlykų?
Šašlykai yra kilę iš Artimųjų Rytų. Ten priklausomai nuo vietinių papročių bei religijos populiarūs yra avienos, kiaulienos arba jautienos šašlykai. Žinoma, musulmoniškuose kraštuose egzistuoja tik avienos šašlykai, tuo tarpu krikščioniškuose be avienos gana populiarūs yra ir kiaulienos šašlykai. Lietuvoje avienos šašlykas tikrai nėra toks populiarus kaip kiaulienos, bet vis plintant kiaulienos nevalgymo madai, jis darosi daug populiaresnis.
Prieš kokius metus nebūčiau patikėjęs, kad savo bloge rašysiu apie avieną. Iki tol patirtis su šia mėsa buvo labai nekokia. Ji man asocijavosi su pakankamai kieta ir labai, labai labai smirdinčia mėsa. Pirmą skanią avieną paragavau, pas tokį vieną estą ūkininką, kuris gyvena pelkėje ir tas avis augina. Jo troškintas avinukas buvo labai skanus. O dabar, visai neseniai, draugas pasiūlė pabandyti avienos, kuri išauginta jo tėvo ūkyje, netoli Klaipėdos. Žinoma sutikau, ne dėl to, kad siūlė draugas, o dėl to, kad aviena iš Klaipėdos 🙂 (pastebėjote, kad man patinka viskas, kas susiję su Klaipėda? 🙂 ). Ir ką?
Todėl jeigu iš kažkur gausite kokybiškos avienos, nepatingėkite pasikepti šių šašlykų - tikrai nesigailėsite, aš pažadu.
Kaip skaniai užmarinuoti šašlyką
Pradžiai kokią mėsą šašlykui pasirinkti? Būtina rinktis šviežią, o ne šaldytą mėsą, nes pastarojoje mažiau maistinių medžiagų ir šašlykas niekada nebus sultingas. Tiesa, negalima rinktis ir pačios šviežiausios mėsos, nes iš skerdienos turi ištekėti kraujas, o mėsa turi būti kruopščiai marinuota. Svarbu ir tai, kurią gyvūno kūno dalį pasirinksite. Norint paruošti švelnaus skonio, sultingą šašlyką, puikiai tinka kiaulienos sprandinė ir ėriukų kojos. Šašlykas iš kiaulienos kumpio bus sausesnis. Nepatyrusiam asmeniui bus sunkiau paruošti sultingą šašlyką iš jautienos. Apskritai šašlykui tinka tik jautienos išpjova, kojų mėsa - nenaudojama. Tačiau, jei renkatės veršieną, rezultatas viršys Jūsų lūkesčius.
Avienos šašlyko receptas
Ingredientai:
- 5 kg avienos kumpio
- 2 citrinos
- 2 pomidorai
- 2 svogūnai
- 1,5 litro gazuoto mineralinio vandens
- Puse kepaliuko ruginės duonos
- Druska, pipirai
Gaminame:
- Mėsą supjaustome tinkamais verti ant iešmo gabalėliais ir dedame į dubenį.
- Svogūnus pjaustome pusžiedžiais, pomidorus juostelėmis ir dedame į dubenį su mėsa.
- Duoną pjaustome 2x2 cm kubeliais ir dedame į kitą dubenį.
- Ant duonos išspaudžiame dviejų citrinų sultis ir supilame mineralinį vandenį.
- Duonai išmirkus antrojo dubens turinį pilame ant mėsos.
- Pagal skonį pagardiname druska, pipirais, gerai išmaišome ir pamaigome rankomis.
- Taip marinuotą avieną laikome šaltai per naktį.
Šašlykai marinuoti su citrinomis
Ingredientai:
- 2 kg kiaulienos sprandinės
- 1 kg svogūnų
- 3 vidutinės citrinos
- Druska, pipirai
- Galima dėti ir kt. mėgstamų prieskonių: bazilikai, mairūnai ir kt.
Gaminimas:
Į indą sudėti nemažais gabaliukais supjaustytą mėsą, griežinėliais pjaustytus svogūnus (svogūnus pamaigyti, kad išleistų sultis), prieskonius, išspausti iš citrinų sultis. Supjaustyti griežinėliais citrinas ir taip pat sudėti į indą. Viską gerai išmaišyti. Palikti marinuotis šaldytuve mažiausiai 3 val.
Avienos šašlykas su balzaminiu actu
Ingredientai:
- avienos kumpis: ~1 kilogramo (arba avienos mentė)
- svogūnai: 4-5
- petražolės: 3-5 šakelių
- mėta: 1 šakelės
- balzamiko actas: 2 valgomųjų šaukštų
- alyvuogių aliejus: 2 valgomųjų šaukštų
- druska
- grūsti pipirai
- mairūnas
- čiobrelis
Recepto paruošimas:
- Iš pradžių supjaustome avieną gabaliukais, tinkamais verti ant iešmo (būtinai išpjaustome visas sausgysles ir plėves).
- Sudedame į dubenį mėsą, suberiame prieskonius, supilame aliejų ir actą, išmaišome.
- Ten pat sudedame žiedais arba pusžiedžiais pjaustytus svogūnus, ranka suplėšytus petražolių ir mėtų lapus. Viską gerai išmaišome rankomis, spausdami bei minkydami, taip tarsi minkytumėte tešlą.
- Nepagailėkite jėgos! 🙂 Laikykite šaldytuve bent per naktį, o galite ir dar ilgiau.
Iš pradžių visus marinatui nurodytus ingredientus sumaišome dubenėlyje. Tada paruoštą marinatą užpilame ant supjaustytos avienos, uždengiame ir paliekame marinuotis per visą naktį šaldytuve. Po to avienos gabaliukus išimame iš marinato ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Užmauname ant iešmų ir kepame sukinėdami įkaitintoje šašlykinėje žarijomis maždaug 15 minučių.
Supjaustykite mėsą gabaliukais, tinkamais verti ant iešmo (būtinai išpjaustykite visas sausgysles ir plėves). Sudėkite į dubenį mėsą, suberkite prieskonius, supilkite aliejų ir actą, išmaišykite. Ten pat sudėkite žiedais arba pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, ranka suplėšytus petražolių ir mėtų lapus. Viską gerai išmaišykite rankomis, spausdami ir minkydami, taip lyg minkytumėte tešlą. Nepagailėkite jėgos! 🙂 Laikykite šaldytuve bent per naktį, o galite ir dar ilgiau.