Čirviniai blynai yra tarsi vaikystės sinonimas. Blynai daugeliui asocijuojasi su vaikyste ir jaukiais rytais virtuvėje. Saldus kvapas, šiluma ir vaikų rankelės vis sumažinančios kepamų blynų krūvelę...
Ingredientai ir tešlos paruošimas
Kokius ingredientų reikia norint išsikepti trapius, purius ar elastingus blynus? Ir kokias klaidas darome kepdami šiuos blynus? Priklauso nuo to, kokius blynus norima išsikepti.
Jeigu norisi iškepti trapesnius, kietesnius blynus, tešlai turime naudoti vieną ingredientą, jeigu minkštesnius - kitą. Ir svarbu žinoti, kas su kuo draugauja. Jeigu norime trapesnių blynų, reikia miltų, sviesto, kiaušinių, cukraus, jeigu norime minkštesnių, tuomet sviesto galime nenaudoti išvis, bet pilti grietinėlę arba pieną. Kas nori tokių paprasčiausių, labai minkštų ir greitų, gali naudoti kefyrą. O jeigu mes trapių ir purių, reikėtų įberti kepimo miltelių arba sodos (nugesinti grietine).
Trapių ir purių blynų receptas
Reikia:
- 4-5 kiaušinių
- 150 g cukraus
- 150 g miltų
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 150-200 g sviesto
- Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
- Žiupsnelio druskos
- Aliejaus (kepti)
Gaminimas:
- Atskirkite kiaušinių baltymus su tryniais ir atskirai išplakite su cukrumi. Įberkite druskos. Plakite tol, kol ištirps cukrus.
- Į dubenį suberkite miltus, vanilinį cukrų, supilkite trynius, lydytą sviestą ir viską maišykite.
- Įtarkuokite citrinos žievelės.
- Maišant supilkite kiaušinių baltymus. Jei tešla atrodo per skysta, įberkite daugiau miltų.
- Keptuvę patepkite aliejumi ir pilkite tešlą.
Kitas čirvinių blynų receptas
Paruošti čirvinių blynų tešlą ir juos iškepti yra tikrai lengva: pavyks net viena ranka. Šiek tiek nostalgiški, visada gardūs, gražiai atrodo, o patiekti su ypatingu padažu dar ir maloniai nustebina.
4 asmenims Čirviniams blynams pagaminti reikia:
- 3 kiaušinių
- 2 šaukštų cukraus
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 200 g miltų
- 1 šaukštelio kepimo miltelių
- 125 g lydyto sviesto
- 100 ml pieno
Padažui:
- 150 g grietinės
- 1 mangokelių šviežių pasiflorų arba 1 šaukšto pasiflorų sirupo
Gaminimas:
- Kambario temperatūros kiaušinius plakikliu suplakite su cukrumi.
- Sviestą ištirpinkite ir šiek tiek atvėsinkite.
- Į kiaušinių ir cukraus plakinį suberkite miltus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Po truputį supilkite pieną ir ištirpintą sviestą.
- Gerai išmaišykite ir kepkite vaflius gerai įkaitintoje vaflinėje, kol gražiai apskrus.
- Paruoškite padažą: mangą nulupkite ir jo minkštimą sutrinkite su grietine.
- Pasiflorų minkštimą įmaišykite į padažą arba tiesiog sudėkite ant viršaus.
Arno močiutės čirviniai blynai
Traškūs, purūs, ne per saldūs - Arnas dalijasi tiesiog tobulu močiutės čirvinių blynų receptu.
Reikės:
- 100 g sviesto
- 3 kiaušinių
- 1 v. š. cukraus
- Žiupsnelio druskos
- 3 v. š. grietinės
- 6 v. š. su kaupu miltų
- Apie 0,5 stiklinės vandens
- Rūkyto lašinio patepimui
Gaminimas:
- Ištirpinti pusę pakelio sviesto, sumaišyti su trimis kiaušiniais, šaukštu cukraus, žiupsneliu druskos, trimis šaukštais grietinės.
- Dėti 6 kupinus šaukštus miltų, išmaišyti ir tada maišant po truputį piltu vandenį (reikės apie pusės stiklinės), kad tešlos tirštumas būtų kaip video.
- Įkaitinti keptuvę, patepti rūkytu lašinuku, dėti 4-5 šaukštus tešlos ir pavartant kepti kol bus auksinės spalvos.
- Valgyti iškart, kol traškūs, su sviestu, rūgščia (man geriausia slyvų) uogiene.
Norint, kad iškeptas blynas nesuminkštėtų Arnas rekomenduoja jį atremti į puodelį ar stiklinę - vaikystėje, mena, močiutė jį kabindavo ant vinuko sienoje.
Skanių čirvinių blynų receptas
Ingredientai:
- 2 kiaušiniai
- 160 g kvietinių miltų
- 1,5 valgomojo šaukšto cukraus
- 270 ml pieno
- 50 g sviesto
Gaminimas:
- Į dubenį mušame kiaušinius, beriame cukrų, miltus, pilame pieną. Geriau miltus ir pieną pilti dalimis, kad neliktų gumulėlių.
- Į išmaišytą tešlą pilame tirpintą sviestą, dar pamaišome ir kepame širdutės formos blynelius čirvinių blynų keptuvėje.
- Čirviniai blynai tiekiami su mėgstama uogiene, apibarstyti cukraus pudra, arba apšlakstyti tirpintu šokoladu.
Kiti čirvinių blynų receptai
Čirvinių blynų receptas I
Blynams reikės:
- Kiaušiniai - 4 vnt.
- Miltai - 250 g
- Sviestas - 125 g
- Pasukos arba kefyras - 250 ml
- Kepimo milteliai - 1 arbatinis šaukštelis
- Cukrus - 50 g
- Vanilinis cukrus - arbatinis šaukštelis
- Druska - žiupsnelis
Gaminimas:
- Į dubenį mušame kiaušinius, beriame cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir gerai suplakame plaktuvu.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir persijojame tiesiai į dubenį su kiaušiniais.
- Dedame sviestą (jis neturi būti skystas, tačiau minkštas).
- Pilame pasukas ir maišome, iš pradžių šaukštu, po to plaktuvu.
- Čirvinių blynų tešla paruošta, kepame širdutės formos blynelius specialioje čirvinių blynų keptuvėje.
- Čirviniai blynai tiekiami su mėgstama uogiene, apibarstyti cukraus pudra, arba apšlakstyti tirpintu šokoladu. Valgomi iš karto, tik iškepti.
Čirvinių blynų receptas II
Blynams reikės:
- Kiaušiniai - 4 vnt.
- Lydytas sviestas - 250 g
- Miltai - 150 g
- Krakmolas - 150 g
- Kepimo milteliai - 1 arbatinis šaukštelis
- Cukrus - 200 g
- Vanilinis cukrus - nepilnas arbatinis šaukštelis
- Druska - žiupsnelis
Gaminimas:
- Į dubenį mušame kiaušinius, beriame cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir gerai suplakame plaktuvu.
- Dedame tirpintą sviestą ir išmaišome.
- Miltus sumaišome su krakmolu ir kepimo milteliais ir persijojame tiesiai į dubenį su kiaušiniais.
- Maišome, iš pradžių šaukštu, po to plaktuvu.
- Čirvinių blynų tešla paruošta, kepame širdutės formos blynelius specialioje čirvinių blynų keptuvėje.
- Pagal šį receptą kepti čirviniai blynai saldoki, tad gali būti tiekiami tiesiog apibarstyti cukraus pudra. Valgomi iš karto, tik iškepti.
Dažniausios klaidos kepant čirvinius blynus
Kokias dažiausias klaidas žmonės daro kepdami čirvinius blynus-vaflius? Kodėl blynų tešlai ypač svarbus sviestas?
Aptepti tikru sviestu ar mėgstama uogiene jie yra geriau net už gimtadienio tortą! Kokią tešlą maišyti ir kaip kepti, kad tobuli būtų dar tobulesni? Apie tai „Bandymų stoties“ laidoje Alfas kalbėjosi su maisto technologe Vida Ežerskiene.
Ingredientų lentelė
Kiekis | Ingredientas |
---|---|
2 vnt. | Kiaušiniai 🍳 |
3 valg. šaukštai | Cukraus 🍬 |
250 ml | Pieno 🧃 |
200 g | Kvietinių miltų 🌾 |
50 g | Sviesto (ištirpinto) 🧈 |
1 arb. š. | Kepimo miltelių |
Patarimai
- Kiaušinius išplakite su pienu ir cukrumi bei vaniliniu cukrumi.
- Į plakinį įsijokite su kepimo milteliais ir druska sumaišytus miltus.
- Pastovėjusi tešla turėtų būti grietinės tirštumo. Jeigu tešla per tiršta, įpilkite šlakelį pieno ar vandens ir perplakite.
- Kepkite įkaitintoje vaflinėje ar specialioje keptuvėje.
- Suberkite sausus ingredientus - miltus, kepimo miltelius, druską ir vanilę.
- Įkaitinkite čirvinių blynų keptuvę arba elektrinę vaflinę.
- Patiekite su mėgstamais priedais - cukraus pudra, uogiene, medumi ar grietine.
Čirviniai blynai - tai skonis, kuris nukelia į vaikystę ir jaukius rytus virtuvėje. Šių blynų traškumas išorėje ir nepaprastas purumas viduje suteikia ypatingą malonumą kiekvienam kąsniui. Kepti iki auksinės spalvos, jie dvelkia namų jaukumu ir saldžiais prisiminimais.