Majonezas - itin riebus patiekalų pagardas. Su šaukštu majonezo gauname net apie 100 kcal, tačiau organizmui iš jų tenka ne vertingos medžiagos, o riebalai ir įvairūs majonezo gamyboje naudojami priedai. Tiesa, visai atsisakyti šio padažo nebūtina.
Svarbiausia atminti, jog majonezas yra šventinis pagardas, todėl ir mėgautis juo derėtų tik per šventes, o kasdieninėje mityboje majonezą galima pakeisti ne mažiau gardžiomis alternatyvomis.
Majonezo sudėtis ir poveikis sveikatai
Valgant majonezą, kūnas gauna daug kalorijų ir riebalų, tačiau labai mažą kiekį naudingųjų medžiagų, teigia dietistė Vaida Kurpienė. Didelis suvartojamų riebalų kiekis gali lemti nutukimą, padidinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Riebalų perteklius didina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
„Statistika rodo, jog Lietuvoje didžiausias mirštamumas ne nuo vėžio, o nuo širdies ir kraujagyslių ligų, šalyje taip pat nemažai antsvorį turinčių žmonių. Šių ligų riziką didina nevertingi riebalai, kurių gausu ir majoneze“, - sako V. Jai antrina ir gydytoja dietologė D. Pipiraitė-Lazarevičienė.
Pasak Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojos dietologės Daivos Pipiraitės-Lazarevičienės, majonezas - itin riebus patiekalų pagardas. „Tiesa, jeigu majoneze mažiau riebalų, jame daugiau maisto priedų. Majoneze dažnai gausu priedų: rūgštingumą reguliuojančių medžiagų, saldiklių, dažiklių, aromato ir skonio stipriklių, emulsiklių, krakmolo, konservantų, antioksidantų, stabilizatorių, tirštiklių“, - portalui LRT.lt vardija gydytoja dietologė D. Pipiraitė-Lazarevičienė.
Gerai tai, jog majonezas - augalinių, ne gyvūninių riebalų šaltinis. Jame aptinkama omega-6, omega-3, omega- 9 riebalų rūgščių. Kaip žinia, su šiais riebalais gauname ir juose tirpių vitaminų, o saikingas augalinių riebalų vartojimas mažina lėtinių ligų riziką. Vis dėlto reikėtų prisiminti, kad perteklinis augalinių riebalų vartojimas neigiamai atsiliepia svoriui ir kraujo lipidų koncentracijai, didina lėtinių ligų riziką“, - dėsto gydytoja dietologė D.
Nors visų rūšių pirktinis majonezas nėra itin palankus sveikatai, renkantis šį padažą vertėtų atkreipti dėmesį į jo sudėtį, iš kokio aliejaus majonezas pagamintas. „Rapsų, alyvuogių aliejus - geros alternatyvos, tačiau svarbu ir tai, koks kiekis šių aliejų yra majoneze. Pavyzdžiui, jeigu majonezo pagrindą sudaro saulėgrąžų aliejus ir tik keli procentai alyvuogių aliejaus, vertės iš pastarojo riebalų bus mažai“, - paaiškina gydytoja dietologė D. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba interneto puslapyje nurodo, jog renkantis majonezą svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kokia etiketėje nurodyta rūgštingumą reguliuojanti medžiaga.
Kaip rinktis majonezą?
Anot gydytojos dietologės D. Pipiraitės-Lazarevičienės, renkantis tarp įprasto riebumo majonezo ir majonezo, kuriame mažiau riebalų, verčiau imti pastarąjį - taip su produktu gausite mažiau kalorijų. O dar sveikesnė alternatyva, pasak medikės, - namų gamybos majonezas.
Tiems, kas svarsto, kokį majonezą įsimesti į pirkinių krepšelį, dietistė V. Kurpienė turi dar vieną praktinį patarimą. „Atkreipkite dėmesį į indelio dydį. Patariu rinktis kuo mažesnį stiklainėlį ir gerai pagalvoti, kiek žmonių jį valgys, kiek porcijų majonezo bus išsidalyta. Šiuo metu tai ypač aktualu - pravartu ir planuoti maisto pirkinius, ir nepiktnaudžiauti riebiu maistu“, - sako V.
Alternatyvos majonezui
Kaip teigia dietistė V. Kurpienė, majonezą tikrai galima pakeisti kitais produktais. Kartais vietoje majonezo pakanka aliejaus - juo galite gardinti, pavyzdžiui, salotas. „Dažnai morkų salotos gardinamos majonezu, tačiau pabandykite jas apšlakstyti per pusę perpjauto ir rankomis išspausto apelsino sultimis. Nustebsite, koks puikus skonis. O štai kopūstų salotas, kurios taip pat dažnai gardinamos majonezu, galima pašlakstyti greipfruto sultimis. Sulamdykite kopūstų lapus, kad išsiskirtų jų sultys, tada užlašinkite greipfrutų sulčių - taip kopūstai dar šiek tiek pasifermentuos ir įgaus malonaus skonio, rūgštelės“, - patarimais dalijasi dietistė V.
Dar vienas patarimas tiems, kuriems apsieiti be majonezo sunku, - majonezą skieskite. Taip išlaikysite jo skonio savybes, tačiau gausite pastebimai mažiau kalorijų. „Pavyzdžiui, majonezu gardinant mišraines, vienu kartu suvalgyti 4 šaukštus majonezo tikrai paprasta. Jeigu labai norisi majonezo, jį galima sumaišyti su graikišku jogurtu ir žiupsneliu druskos. Taip gausite mažesnį kiekį riebalų (iš majonezo) ir daugiau baltymų (iš graikiško jogurto)“, - sako V.
Beje, panašaus skonio padažą galite pasigaminti iš grietinės, garstyčių ir druskos. Jei norisi sveikiau, vietoje grietinės rinkitės graikišką jogurtą. „Skonis ne visai kaip majonezo, bet tikrai panašus“, - tikina dietistė ir siūlo pabandyti šį padažą rinktis vietoje majonezo valgant kiaušinius.
Dar viena alternatyva majonezui - daugelio pamėgtas avokadas. „Pavyzdžiui, prie kiaušinių labai tinka avokado užtepėlė, trintas avokadas. Žinoma, parduotuvėse ne visada lengva rasti sunokusių avokadų, tačiau radę pabandykite - neturėtumėte nusivilti“, - ragina V.
Namų gamybos majonezas
Visada galite pabandyti majonezo pasigaminti patys. Ši alternatyva bus ir sveikesnė, ir gardi, o gamybos procesas tikrai nėra sudėtingas, tikina V. Kurpienė. „Naminis, trumpai galiojantis, šviežias majonezas, paprastai gaminamas iš kiaušinių, garstyčių, citrinos, sveikatai tikrai nepakenks ir net bus vertingas.
Majonezo receptas:
- 2 kiaušinių tryniai
- 0,35 l saulėgrąžų aliejaus
- 1/3 a. š. druskos
- žiupsnelis pipirų
- šlakelis citrinos sulčių
Į dubenėlį sudėkite kiaušinių trynius, garstyčias, druską, pipirus ir citrinų sultis. Plakite, kol masė taps vientisa. Intensyviai plakite plakikliu, kol majonezas pasidarys vientisos kreminės konsistencijos. Jei norite, kad emulsija būtų stabili, baigdami gaminti majonezą galite įmaišyti dar 2 valgomuosius šaukštus šilto vandens.
Šio majonezo gaminimo procesas labai paprastas - tereikia sumaišyti visus ingredientus. Pagrindas yra jogurtas ir juodoji druska, o visa kita galima dėti pagal savo skonį.
Tofu majonezo receptas:
- 220 g šilkinio tofu sūrio
- 30 g baziliko
- 1 a. š. raudonojo vyno acto arba šviežiai spaustos citrinos sulčių
- 1 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
- 2 česnako skiltelių
- ½ aitriosios paprikos
- 1 a. š. juodosios druskos
Visus stambesnius ingredientus dedame į smulkintuvą: tofu (nusausintą), baziliką, česnaką, aitriąją papriką. Paplakame, tada supilame vyno actą arba citrinos sultis, vėl plakame. Atidengiame plakinį ir pilame plona srovele aliejų, stebime konsistenciją.
Sveiko majonezo, anot gydytojos dietologės D. Pipiraitės-Lazarevičienės, tiesiog nėra. „Majonezas yra padažas, riebalų gaminys. Sveikiausia bus tada, kai gardindami patiekalus pasirinksime mažą jo kiekį. Pavyzdžiui, vienai porcijai maisto, prie kurio tinka majonezas, suvartosime tik 1 valgomąjį šaukštą majonezo. Griežtai atsisakyti majonezo nėra būtina, pažymi gydytoja dietologė D. Pipiraitė-Lazarevičienė, tačiau būtina nepamiršti saiko. „Majonezą vartoti galima, nes yra patiekalų, prie kurių jis iš tiesų labai dera. Jo nereikėtų vartoti kasdien, tai - šventinis maistas, jis ir turėtų būti vartojamas per šventes.