Sūri karamelė - tai nuostabus derinys, kuris puikiai tinka įvairiems desertams. Ji suteikia saldumo ir sūrumo balansą, kuris sužavi kiekvieną smaližių. Šiame straipsnyje rasite keletą receptų ir idėjų, kaip panaudoti sūrią karamelę desertuose.
Karamelinis Tinginys
„Kai norisi greito, paprasto ir skanaus deserto, visada gaminu tinginį. Aš jį labiau mėgstu karamelinį nei šokoladinį“, - rašo maisto tinklaraštininkas, profesionalus kulinaras Aurimas Alionis. Išbandykite karališką desertą, kurio receptu jis dalinasi.
Obuolių Pyragas su Karamele
Išbandykite nekasdienį obuolių pyragą, kurio receptu dalinasi konditeris, TV laidų vedėjas Ali Gadžijevas. Šio nuostabaus pyrago, kuriame obuoliai derinami su karamele, receptą pristato profesionalus konditeris Ali Gadžijevas.
Blynai su Sūria Karamele
Renata Ničajienė (sezoninėvirtuvė.lt): Tai nekasdieniškas blynų patiekalas, bet jis puikiai tiktų šventiniam savaitgaliui. Didelius, per visą keptuvę iškeptus, amerikietiško stiliaus blynus sutepkite vaniliniu varškės kremu ir apliekite sūria karamele.
Sūrios Karamelės Pyragas su Žemės Riešutais ir Šokoladiniu Biskvitu
Saldumynų meistras Ali Gadžijevas siūlo išsikepti sūrios karamelės pyragą su žemės riešutais ir šokoladiniu biskvitu. Šokoladas, karamelė ir riešutai - ši trijulė puikiai dera kartu, ne veltui „Snickers“ šokolado batonėlius žino daugelis.
Karamelinis Tortas su Maskarpone ir Karamelizuotais Riešutais
Tinklaraštis „Meyer Maistas“: Šis nuostabus burnoje tirpstantis, lyg šilkinis karamelinis tortas su maskarpone ir karamelizuotais riešutais nesunkiai pagaminamas, jo nereikia kepti.
Sūrio Pyragas su Karamele
Šis sūrio pyragas su karamele yra subtilaus skonio, šventiškas. Tokie sūrio pyragai yra vieni mėgstamiausių mano desertų. O jeigu dar su karamele - tada išvis tobula! Žinau, kad daugeliui baisu patiems gamintis karamelinį padažą. Aš jį gaminau paprasčiau - dariau su ruduoju cukrumi. Tad jo gamyba tikrai paprasta.
Ingredientai sūrio pyragui su karamele:
- Pagrindui pagaminti naudojau „Selgos“ imbierinius sausainius. Jie suteikė ryškų skonį sūrio pyragui.
- Į įdarą tradiciškai dėjau kreminio sūrio „Philadelphia“, riebios grietinės.
- Taip pat naudojau rudąjį cukrų, kuris suteikė šiek tiek karamelinį skonį.
Kaip kepti sūrio pyragą vandens garų vonelėje?
Sūrio pyragus kepu kartu su vandens vonele. Šis procesas tikrai yra paprastas! Pyrago kepimo formos apačią apvynioju folija. Į kepimo skardą pripilu karšto vandens ir įdedu į orkaitės apačią. Pyragą kepu orkaitės viduryje.
Vandens vonelė garantuoja, kad pyragas kepant nesuskils. Kitu atveju, didelė tikimybė, kad valgysite praskilusį pyragą.
Rudojo cukraus karamelės gaminimas:
Jam pagaminti reikės sviesto, rudojo cukraus bei riebios grietinėlės. Pastaroji turi būti kambario temperatūros. Karamelę gaminkite atsargiai, nes masė gali pradėti taškytis.
Šaldytuve karamelė pasidaro tiršta, o kambario temperatūroje ji tampa kiek skystesnė.
Kaip patiekiamas sūrio pyragas su karamele?
Man asmeniškai karamelinis padažas yra labai saldus. Tad nusprendžiau jį uždėti tik ant kraštų. Taip pat prieš patiekiant karamele apšlakstyti jau atpjautą sūrio pyrago gabaliuką.
Taip pat sūrio pyrago viršų galima papuošti naudojant konditerinį maišelį.
Jeigu norite, kad karamelinis padažas būtų skystas, tada jį galima pakaitinti keptuvėje. Taip pat galima palaikyti kambario temperatūroje.
Pyragą puošiau su karameliniais kukurūzų spragėsiais. Jų galima rasti didesniuose prekybos centruose.
Keletas patarimų:
- Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
- Svarbu neperplakti sūrio pyrago. Naudojau tik paprastą šluotelę bei mentelę.
- Iškepusio sūrio pyrago vidurys turėtų būti minkštas - jį pajudinus, viršus gali kiek drebėti.
Karamelinė Bananų Duona
Jei ieškote naujo ir gardaus deserto idėjos, karamelinė bananų duona - puikus pasirinkimas. Bananų duona yra universalus desertas, kuris puikiai tinka tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam pasisėdėjimui su artimaisiais.
Ingredientai karamelinei bananų duonai:
- Mažų bananų - 4 vnt.
- Kepimo miltelių - 1 a.
- Druskos - 0,5 a.
Gaminimo eiga:
- Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu.
- Vieną bananą perpjaukite išilgai, o likusius sugrūskite iki vientisos tyrės.
- Įmaišykite čiobrelį, alyvuogių aliejų ir pieną.
- Paruoštą tešlą supilkite į formą, viršų išlyginkite.
- Ant viršaus dėkite banano puseles (pjūviu į viršų).
- Kepkite pyragą apie valandą.
- Į ištirpintą cukrų sudėkite sviestą ir maišykite.
- Supilkite grietinėlę ir įmaišykite druską.
- Išimkite iškepusį pyragą iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti.
Šis karamelinis bananų pyragas bus puikus desertas, kuriuo galite nustebinti savo svečius ar šeimą.
Sūdytos Karamelės Gaminimas
Šita karamelė mane svaigina jau vien savo kvapu, o skonis… Sūdytos karamelės skonis yra nuostabus. Per kelias savaites ją viriau tris kartus ir kaskart - dvigubą prociją. Nepagalvokite, kad šaukštais tą karamelę ryju (net ir norint nepavyktų). Naudojau karameliniam tortui. Praeitą savaitę gaminau trečią tokį tortą. Du iškeliavo dovanų, o vieną dariau, kad paragaučiau, kas išėjo. O pavyko labai gerai, nes ta karamelė, ji tiesiog fantastiška.
Naudoti sūdytą karamelę galima ne tik tortui. Ji ir viena yra absoliučiai dieviškas desertas. Kartą draugė klausė, su kuo aš ją valgau. Sakiau, kad su šaukštu. Ir tai yra tiesa, nes vieno ar dviejų šaukštelių sūdytos karamelės užtenka saldumo poreikiui numalšinti. O toliau panaudojimo galimybės įvairiausios: patiekti prie blynų, paskaninti rytinę košę ar natūralų jogurtą, naudoti sausainiams ar pyragams, užsitepti ant obuolio skiltelės, dėti į kokteilius ar šaltą kavą. O jei žinote tikrų sūdytos karamelės gerbėjų, padovanokite jiems indelį šio skanėsto.
Ingredientai sūriai karamelei:
- 200 g cukraus
- 90 g sviesto
- 125 ml riebios grietinėlės
- 1 arb. š. druskos
Gamybos eiga:
- Pasiruoškite storadugnį puodą ir netoliese pasidėkite produktus, kurių reikės. Cukrų supilkite į puodą, sviestą supjaustykite kubeliais, reikiamą grietinėlės kiekį pasidėkite šalia. Grietinėlę galima supilti į ąsotėlį ar panašų indą, kad būtų patogiau pilti į puodą, kai prireiks. Pradžioje maišymui naudokite medinį šaukštą ar silikoninę mentelę, o supylus sviestą gerai maišyti su nedidele plakimo šluotele.
- Puode kaitinkite cukrų, kol ištirps ir taps skysta mase. Šis žingsnis ilgiausias ir reikalauja kantrybės, bet labai svarbu kaitinti cukrų iš lėto, ant vidutinės ar kiek mažesnės ugnies. Pradžioje maišykite tik kartkartėmis, o kai cukrus pradeda lydytis, maišykite nuolat, stumkite cukrų nuo kraštų link puodo vidurio.
- Kai cukraus masė tampa skysta ir nebelieka didelių cukraus gabaliukų, laikas dėti sviestą. Lėtai maišydami, dėkite sviesto kubelius. Būkite atsargūs, nes įdėjus sviestą, masė pradės burbuliuoti, sviestas gali taškytis. Per kelis kartus ir, vis maišydami, sudėkite sviestą. Nesiliaukite maišyti, dabar jau intensyviau, kol cukraus masė susijungs su sviestu. Jei matote, kad sviestas atsiskiria, nuimkite puodą nuo kaitros ir maišykite, kol masės susijungs. Grąžinkite puodą ant ugnies, keliolika sekundžių palaikykite lėtai maišydami. Minutę leiskite pavirti, nemaišykite visiškai.
- Lėtai maišydami po truputį pilkite grietinėlę. Masė ims stipriai burbuliuoti. Grietinėlę supilkite per du ar tris kartus. Pamaišykite iki vientisumo. Minutę leiskite pavirti, nemaišant.
- Nuimkite nuo kaitros, įberkite druskos ir išmaišykite.
- Po kelių minučių rekomenduoju karamelę perpilti į kitą indą, o į puodą, kuriame ji virė, įpilti karšto vandens, kad lengviau atsikabintų prilipę ir sukietėję karamelės gabaliukai.
- Galite iškart karamelę supilti į indelius, kuriuose laikysite, tik prieš dedant į šaldytuvą, leiskite visiškai atvėsti.
Jeigu karamelę planuojate suvalgyti per 3 - 5 dienas, į šaldytuvą dėti nebūtina, o ji bus skystesnė, tinkama naudoti iškart. O šaldytuve karamelė puikiai išsilaikys iki 3 savaičių.