Kavos mėgėjai dažnai renkasi tarp įvairių kavos rūšių, o juoda kava ir americano yra dvi populiariausios pasirinkimo galimybės. Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad abi yra paprasčiausios kavos versijos, jos skiriasi ne tik paruošimo būdu, bet ir skonio intensyvumu.
Juoda Kava
Juoda kava yra kava, paruošta naudojant malto kavos pupeles ir vandenį, be jokių priedų.
Paruošimo būdas: Dažniausiai juoda kava ruošiama naudojant filtrinį kavos aparatą arba tiesiog užplikant maltas pupeles karštu vandeniu.
Skonis: Juoda kava turi natūralų skonį, kuriame jaučiamos visos kavos pupelių natos. Lietuvos maitinimo įmonėse paplitusį ir pamėgtą kavos gėrimą tiksliai pavadinti išties sunku. Neveltui mūsų šalyje jis turi kelis pavadinimus: Caffè Crema, Coffee Regular (Regular Coffee) ar tiesiog juoda kava.
Gėrimui paruošti naudojamas toks pat maltos kavos kiekis kaip ir Espresso Classico, ekstrahuojant jį espresso kavos aparatu labai ilgai, praleidžiant iki 120 ml vandens. Procesas užtrunka apie 45-50 s, o kartais ir ilgiau. Pasak italų, pirmieji 20-30 ml yra kava, likusieji - vanduo ir kofeinas.
Americano
Americano yra kava, pagaminta įpilant karšto vandens į espresso kavą.
Paruošimo būdas: Americano ruošiama pirmiausia paruošus espresso kavą, o tada į ją įpilant karšto vandens. Paprastai gali būti iki 3 kartų didesnis kiekis.
Skonis: Americano turi gilesnį ir stipresnį skonį nei tradicinė juoda kava, nes yra gaminamas iš espresso pagrindo. Americano kavos gėrimas kilo iš žmonių, kurie norėjo švelnesnės kavos nei įprastas espresso.
Atlikite bandymą ir juodą kavą pagaminkite kiek kitaip (tai galima padaryti dar dviem būdais). Paruoštą Espresso Lungo kavą praskieskime 50-70 ml karšto vandens. Į puoduką įpilkime 50-70 ml karšto vandens ir jame paruoškime Espresso Lungo kavą. Abu būdai yra beveik vienodi ir labai panašūs į Americano kavos paruošimą.
Visgi skirtumų yra. Tarpusavyje šie paruošimo būdai skiriasi galutinio produkto išvaizda: pirmuoju atveju, pildami vandenį, sunaikiname didžiąją dalį kavos putos, todėl paruoštas gėrimas esti prastesnės prekinės išvaizdos. Antruoju atveju, kuris, ko gero, yra priimtinesnis, išsaugoma kavos puta, nors ir žymiai šviesesnė bei plonesnė nei espresso kavos, tačiau geresnės prekinės išvaizdos. Skirtingai nuo Americano kavos, gaunamas stipresnis gėrimas.
Espresso
Espresso kava (it. espresso „išspaustas“) savo pavadinimą greičiausiai gavo dėl jos paruošimo būdo - malta kava yra tarsi išspaudžiama per ją leidžiant aukšto slėgio vandenį. Per 20-30 sek. per 8-9 g kavos turi pratekėti 30 ml vandens, kad espresso būtų optimalaus stiprumo ir konsistencijos. Kuo smulkiau sumalta kava, tuo ji stipresnė, aitresnė, kartesnė, kadangi vanduo lėčiau per ją sunkiasi. Jei kava sumalta per stambiai - vanduo prasisunks greitai ir kava gali būti per silpna.
Todėl, renkantis kavos aparatą, itin svarbu atkreipti dėmesį į taikomą kavos pupelių malimo technologijos sureguliavimą ir nustatymus. Vandens temperatūra taip pat turi didelės įtakos kavos skoniui - jei temperatūra žemesnė, kava bus kartesnė, jei aukštesnė - rūgštesnė. Patogiausia espresso kavą paruošti naudojantis profesionaliu automatiniu kavos aparatu, kuris ne tik idealiai sumala kavos pupeles, bet ir užtikrina optimalų jų suspaudimą, vandens kiekį ir jo temperatūrą.
Espresso - neabejotinai vienas populiariausių kavos gėrimų. Intensyvus skonis ir plati aromatų paletė mažame kavos kiekyje yra tai, kas tiksliai apibūdina šį kavos gėrimą ir išskiria iš kitų. Vis tik tam, kad pavyktų pasigaminti tikrą espresso namuose reikia žinoti keletą taisyklių.
Dėl šios priežasties vanduo per kavą bėga lėčiau, todėl turi laiko pasisavinti aromatus, skonius ir juos atskleisti espresso puodelyje. Sumalta kava turi būti gerai supresuota, o vienai porcijai espresso pagaminti tradiciškai naudojama 7-8 g maltos kavos.
Pagrindiniai Skirtumai
Nors juoda kava ir americano atrodo panašios, jų pagrindinis skirtumas slypi paruošimo būde ir skonio intensyvume. Juoda kava yra paprastesnė ir švelnesnė, tinkama tiems, kurie ieško lengvesnio kavos skonio. Americano, dėl savo espresso pagrindo, yra stipresnė ir sodresnė.
Kofeino kiekis
Įprasta galvoti, kad espresso kavoje yra ypač daug kofeino. Tai - mitas. Espresso kava įprastai paruošiama per mažiau nei 30 sek., o darbe paprastai užsiplikę kavą puodelyje ją paliekame bręsti tikrai ilgėliau. Kofeino kiekis kavoje priklauso nuo maltos kavos ir vandens sąlyčio trukmės. Kuo šis laikas ilgesnis - tuo kava turės daugiau kofeino ir atvirkščiai.
Jei lygintume standartinio espreso puodelio kavos kiekį su standartiniu juodos kavos puodeliu, kofeino espreso puodelyje rastume nepalyginamai mažiau. Tradiciškai espreso puodelyje ruošiama 30 ml kavos. Gėrimas ruošiamas santykiu 1/3 kavos ir 2/3 vandens. Tokio kiekio užtenka vienam ar keliems gurkšniams. Espreso pasižymi sodrumu, tirštumu ir itin stipriu aromatu.
Kavos pupelės
Pasaulyje yra šimtai skirtingų kavos pupelių rūšių, tačiau populiariausios yra dvi - Arabika ir Robusta, kurios ir yra pačių įvairiausių kavos gėrimų pagrindas. Arabikos pupelės yra subtilesnės, turi mažiau kofeino ir pasižymi rūgštumu bei įvairesniais skonių niuansais - pradedant nuo vaisinių ir uoginių natų iki šokoladinių ar gėlių tonų. Dėl itin įvairios ir švelnesnės skonių paletės, daugelis kavos entuziastų renkasi Arabikos pupeles ir naudoja jas skirtingiems kavos gėrimams ruošti: tiek espresso, tiek juodai kavai, tiek gėrimams su pienu.
Robustos pupelės turi daugiau kofeino ir pasižymi stipresniu, intensyvesniu, kartesniu skoniu. Dėl intensyvių ir karčių skonių, grynos Robustos kavos pupelės naudojamos gan retai, dažniausiai jos maišomos su Arabika. Robustos ir Arabikos mišiniai suteikia skonių balansą tarp švelnumo bei stiprumo, rūgštumo bei kartumo ir yra ypač tinkami su pienu ruošiamoms kavoms - cappuccino, latte ir kt.
Kitų Kavos Gėrimų Apžvalga
Be juodos kavos, espresso ir americano, egzistuoja daugybė kitų populiarių kavos gėrimų, kurių pagrindą sudaro espresso:
- Cappuccino: Espresso su karštu pienu ir pieno puta.
- Latte: Espresso su didesniu kiekiu karšto pieno ir nedideliu kiekiu pieno putos.
- Macchiato: Espresso su keliais šaukšteliais pieno putos arba pienas su šlakeliu espresso.
- Mocha: Espresso, karštas pienas ir šokoladas.
Patarimai, Kaip Išsirinkti Kavą Espresso Gėrimui
Norint paruošti skanų espresso gėrimą, kava turi būti aukštos kokybės, šviežiai skrudinta ir sumalta. Renkantis geriausias kavos pupelės, reikia atsižvelgti į skrudinimo laipsnį ir aromatą. Skrudinimo laipsnis nurodo kaip ilgai ir kaip stipriai kava buvo skrudinta. Aromatas yra dar vienas svarbus kriterijus renkantis kavą espresso gėrimui.
Kavos Gėrimų Skirtumai
Kavos Gėrimas | Paruošimo Būdas | Skonis | Pagrindiniai Ingredientai |
---|---|---|---|
Juoda Kava | Užplikant maltas pupeles karštu vandeniu | Natūralus, švelnus | Malta kava, vanduo |
Americano | Espresso praskiestas karštu vandeniu | Stipresnis, sodresnis | Espresso, karštas vanduo |
Espresso | Karštas vanduo per smulkiai maltas pupeles | Koncentruotas, intensyvus | Malta kava, karštas vanduo |
Cappuccino | Espresso su karštu pienu ir pieno puta | Kremiškas, subalansuotas | Espresso, karštas pienas, pieno puta |
Latte | Espresso su dideliu kiekiu karšto pieno ir nedideliu kiekiu pieno putos | Švelnus, saldesnis | Espresso, karštas pienas, pieno puta |