Lengvai pagaminama, soti ir turtinga raugintų kopūstų sriuba yra puikus pasirinkimas jaukiam šeimos pietums. Ši sriuba ne tik skani, bet ir naudinga, nes raugintuose produktuose gausu gerųjų bakterijų, kurios gerina žarnyno veiklą.
Raugintų Kopūstų Sriuba su Šonine
Ingredientai:
- 500 g raugintų kopūstų
- 100 g šaltai rūkytos kiaulienos šoninės kubelių
- 1400 ml sultinio
- 1 didelė morka, sutarkuota burokine tarka
- 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 valg. š. pomidorų padažo
- 1 valg. š. pomidorų pastos
- 1/3 arbat. š. ciberžolės
- 1/2 arbat. š. kmynų
- 2 lauro lapai
- Sauja šviežių krapų, petražolių, susmulkintų
- Žiupsnelis druskos, juodųjų pipirų
- Patiekimui: virtų bulvių
Gaminimas:
- Raugintus kopūstus galima perplauti po šaltu vandeniu ir nuvarvinti. Juos su peiliu kiek pasmulkinti.
- Į puodą sudėti kopūstus, supilti sultinį, viską užkaisti, tada sumažinti ugnį iki nedidelės ir virti apie 40 minučių.
- Tuo metu sausoje keptuvėje pakepinti šoninę, kol lengvai apskrus. Tada sudėti svogūną ir morką ir pakepinti keletą minučių ar kol svogūnas taps auksinės spalvos.
- Į puodą sudėti keptuvės turinį, pomidorų padažą, pastą, lauro lapus, įberti ciberžolės, druskos, pipirų, suberti kmynus ir viską dar pavirti apie 10 minučių.
- Išimti lauro lapus, suberti krapus, petražoles ir leisti pastovėti sriubai apie 10 minučių.
- Atskirai išvirti bulves. Galima jas virti su lupenomis. Aš bulves išviriau, supjausčiau ir svieste truputį pakepinau.
Klasikinis Raugintų Kopūstų Sriubos Receptas
Ingredientai:
- 0,5 kg kiaulienos kaulų/mėsos
- 2 litrai vandens
- 0,5-0,7 litro raugintų kopūstų (priklausomai kokio tirštumo sriubos norite)
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 1 šaukštas sviesto ir šlakelis augalinio aliejaus
- 3-4 valgomieji šaukštai pomidorų padažo
- 2-3 lauro lapai, 5 juodieji pipirai
Gaminimas:
- Į puodą pilame vandenį, dedame mėsą, raugintus kopūstus, prieskonius, užviriname ir verdame 1 valandą.
- Keptuvėje ištirpiname sviestą, pilame šlakelį augalinio aliejaus. Riebalus įkaitiname ir juose pakepiname smulkiai pjaustytą svogūną ir stambia tarka sutarkuotą morką. Keptuvės turinį sukrečiame į puodą ir verdame dar ~20 minučių, kol kopūstai suminkštės.
Troškintų Kopūstų Sriuba su Šonkauliukais
Ingredientai:
- 1 kg kiaulienos šonkaulių
- 500 g raugintų kopūstų
- 2 morkos
- 2 svogūnai
- ½ kg bulvių
- Saujos marinuotų voveraičių
- 2 lauro lapai
- Keli raudonieji kvapnieji pipirai
- Žiupsnelis kmynų
- 2 šaukštai cukraus
- Druskos, pipirų
- 2 l vandens
- Šlakelio aliejaus
Gaminimas:
- Kopūstus užpilkite vandeniu ir dėkite troškintis ant lėtos ugnies.
- Atskirame puode išvirkite morkas ir nuluptus svogūnus.
- Šonkaulius pabarstykite druska bei pipirais ir šaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, 30 minučių.
- Bulves išvirkite atskirai su lupenomis.
- Apkepusius šonkauliukus supjaustykite po 2-3 šonkaulius ir sudėkite į besitroškinančius kopūstus.
- Išvirusias morkas ir svogūnus susmulkinkite virtuviniu smulkintuvu ir įmaišykite į besitroškinančius kopūstus.
- Įdėkite du lauro lapus, du šaukštus cukraus, raudonus kvapiuosius pipirus, kmynus, viską išmaišykite ir toliau troškinkite ant mažos ugnies.
- Išvirias bulves sudėkite į kepimo skardą, patepkite aliejumi ir apkepkite orkaitėje, kol apskrus.
- Po dviejų valandų troškinimo kopūstus nuimkite nuo ugnies ir palaikykite uždengę pusę valandos.
- Patiekite su grietine, orkaitėje keptomis bulvėmis ir marinuotomis voveraitėmis.
Raugintų kopūstų sriuba su rūkytais šonkauliukais
Ingredientai:
- 500 g kiaulienos šonkaulių arba 2 ančių šlaunelės;
- 500 g raugintų kopūstų;
- 1 didelė morka, supjaustyta griežinėliais;
- 1 svogūnas, susmulkintas;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 lauro lapai;
- keli kvepiančiųjų pipirų grūdeliai;
- šlakelis aliejaus;
- žiupsnelis cukraus (jei rauginti kopūstai rūgštoki);
- druskos;
- mėgstamų šviežių žalumynų (krapų, petražolių), smulkiai sukapotų.
Pastaba: jei norite dar sočiau, sriubą galite pastiprinti bulvėmis. Jas, supjaustytas kubeliais, berkite įpusėjus sriubos virimo laikui.
Gaminimas:
- Į storadugnį puodą įpilkite truputį aliejaus ir šiam įkaitus apkepinkite mėsą, kad susidarytų plutelė. Apkepusią ją išimkite ir kuriam laikui atidėkite, riebalų iš puodo neišpilkite.
- Kiek sumažinkite kaitrą ir suberkite į tą patį puodą smulkintus svogūnus, morkas ir nesmulkintas česnako skilteles, pakepinkite maišydami, kol svogūnai ir morkos kiek suminkštės, o česnakai švelniai pagels.
- Sudėkite į puodą ir raugintus kopūstus, juos dar porą minučių patroškinkite maišydami su kitais ingredientais. Grąžinkite į puodą apkepusią mėsą, dėkite lauro lapus, berkite pipirų žirnelius, o tada viską užpilkite 1,5 vandens. Vandeniui užvirus nugraibykite putas, pasūdykite, kaitrą sumažinkite iki nedidelės, puodą uždenkite ir virkite 40 min.
- Paragaukite, ar sriubai netrūksta druskos, jei ji jums atrodo kiek rūgštoka, įberkite truputį cukraus, kuris skonį subalansuos.
- Mėsą išgriebkite iš mėsos, pašalinkite kaulus ir odeles (jei naudojote antieną), suojaustykite kąsnio dydžio gabaliukais ir grąžinkite į sriubą. Tiekite dar karštą, jei norisi, pabarstę kapotais šviežiais žalumynais.
Patarimai ir Gudrybės
- Jeigu norite dar sotesnio raugintų kopūstų sriubos varianto, galite ją virti su kiaulienos šonkauliais. Taip pat puikiai tiks ir šviežios kiaulienos dešrelės.
- Raugintus kopūstus per sietelį visada perplaunu po šaltu vandeniu ir kiek nuspaudžiu. To daryti nėra būtina, bet man nepatinka kopūstų rūgštumas.
- Kmynus ir ciberžolę naudoju nuo pilvo pūtimo. Pastaroji sriubai suteikia ir ryškesnę, gražesnę spalvą.
Raugintų Kopūstų Sriuba su Šviežiais Kiaulienos Šonkauliais ir Šonine
Ingredientai:
- 500 g. šviežių kiaulienos šonkaulių
- 100 g. šaltai rūkytos šoninės
- 400 g. raugintų kopūstų
- 500 g. bulvių (svoris nurodytas nuluptų)
- 2,2 litro šalto vandens
- 1 vidutinio dydžio svogūno
- 1 didelės morkos
Gaminimas:
- Šonkaulius nuplaukite ir supjaustykite į 3-5 dalis palikdami po du ar vieną kauliuką kiekviename gabalėlyje.
- Supjaustytus šonkaulius sudėkite į didesnį puodą, supilkite šaltą vandenį (2,2 litro), įberkite vieną arbatinį šaukštelį druskos ir užvirkite.
- Vandeniui užvirus nugraibykite paviršiuje susidariusias putas, sumažinkite ugnį iki vidutinės mažos, pridenkite puodą dangčiu (neuždenkite pilnai) ir virkite 40 minučių.
- Viso virimo metu kas 5-10 minučių patikrinkite ar nereikia nugraibyti naujai iškilusių putų.
- Kol verda šonkauliai pasiruoškite daržoves: nuskuskite morką bei saliero šaknį, svogūno nelupkite, palikite su lukštais ir kartu su petražolių šakelėm visas daržoves nuplaukite po šaltu vandeniu.
- Paruoštas daržoves kartu su laurų lapeliais bei kvapniuoju pipiru sudėkite į puodą su šonkauliais (po 40 minučių virimo).
- Ugnį padidinkite iki vidutinės aukštos, o viskam užvirus vėl sumažinkite iki vidutinės mažos, puodą pridenkite dangčiu ir virkite 30 minučių.
- Retkarčiais patikrinkite ar nereikia nugraibyti putų.
- Bulves nulupkite, gerai nuplaukite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
- Praėjus nurodytam laikui (30 minučių) į sriubą sudėkite bulves, puodą pridenkite dangčiu ir virkite 10 minučių.
- Atsverkite reikiamą kiekį raugintų kopūstų ir paragaukite. Jeigu kopūstai labai rūgštūs, o Jūs mėgstate švelnesnio skonio sriubą, tuomet sietelyje nuskalaukite juos po šaltu vandeniu.
- Raugintus kopūstus kartu su kmynų sėklom ir mairūnu sudėkite į sriubą, pridenkite dangčiu ir virkite 20 minučių.
- Po 20 minučių puodą nuimkite nuo ugnies ir iš sriubos išimkite saliero šaknį, svogūną, petražolių šakeles ir morką.
- Atvėsusią morką sutarkuokite burokine tarka ir sudėkite į sriubą.
- Sriubą užvirkite ir pridengę dangčiu ant vidutinės mažos ugnies virkite dar 10 minučių.
- Puodą nuimkite nuo ugnies, pilnai uždenkite dangčiu ir leiskite sriubai 5-10 minučių pailsėti, kad susibalansuotų visi skoniai.
Raugintų Kopūstų Sriuba su Jautienos Kaulais
Ingredientai:
- 4 litrai vandens
- 1,5 kilogramo jautienos kaulų (geriausiai kulninė)
- 1 kg bulvių
- Svogūnai
- Morkos
- Lauro lapeliai
- Čiobreliai
- Aštriosios paprikos ankštis
Gaminimas:
- Virkite sultinį iš jautienos kaulų bent trejetą valandų.
- Į 4 litrus vandens dėkite 1,5 kilogramo kaulų.
- Pačioje virimo pradžioje įdėkite ankštį aštriosios paprikos, lauro lapelius ir čiobrelius.
- Į sultinį sudedame išvirtą mėsą, bulves.
- Tuo pat metu kepame stambiai pjaustytus svogūnus ir smulkiai pjaustytas morkas.
- Bulvėms suminkštėjus dedame apkeptus svogūnus ir morkas ir dar paverdame 10 minučių.
Šiame straipsnyje pateikiami įvairūs raugintų kopūstų sriubos receptai, leidžiantys kiekvienam atrasti sau tinkamiausią variantą. Skanaus!