Chicken Kiev Cutlets/Kijevo kotletai
Although the cutlets are named by Kiev city name, but in Lithuanian cuisine they are really popular. In Lithuania probably in every cafe or restaurant you can order chicken Kiev cutlet. Also, it’s really easy to make them at home. Kiev cutlets can be served with your favorite vegetables, salad, rice, potatoes, etc., all your favorite side dishes will fit.
When you’ll prepare the meat for cutlets it is important to beat it well that the chicken would be thin, and you could easily roll it in the cutlets. The cooking process will not take long, if you have a pre-prepared butter. If you don’t have fresh dill and parsley for the butter, then dried ones will fit as well.
Ingredients:
2 chicken breasts
~300 ml breadcrumbs + 0.5 tsp. garlic powder + 1 tsp. fine salt + 0.5 tsp. black pepper + 1 tsp. dried parsley
salt, black pepper
sunflower oil for frying
120 g butter at room temperature
0.5 tsp. garlic powder
¼ tsp. white pepper
a small handful of chopped dill and parsley mixture
- Butter: you should prepare butter in advance so it would get harden in the fridge or freezer. Mix the butter with spices and place it on the plastic wrap, roll the butter into a thin, long roll and place it in the freezer for a couple of hours or leave overnight in the fridge.
- Cut the chicken breasts in half along that you would get 4 slices.
- On the cutting table lay the plastic wrap, put one cutlet, cover with plastic wrap and beat it carefully from both sides with a meat hammer until the cutlet gets thinner in half. Just be careful and don’t tear up the cutlet. Try to beat the cutlet into a quadrangular shape. Make each cutlet in this way.
- Sprinkle all the cutlets with salt and pepper on both sides.
- On one side of the cutlet put a little piece of butter (the size as a pointing finger). Start to roll the butter into the cutlet, fold the sides inside, that the butter wouldn’t run out and roll it to the end. Press the cutlet a little bit. Sprinkle the cutlets from all sides with a little salt and pepper. You can leave the cutlets in the fridge for an hour, that they would freeze a bit (optional, not necessary).
- In one plate mix the flour with 0.5 tsp. salt and 1/3 tsp. black pepper.
- In another plate whisk the eggs with couple pinches of salt.
- In another plate mix breadcrumbs with spices.
- Pour some oil in a frying pan, preheat it on a medium heat.
- Every cutlet first cover with flour, then pour it in the egg, then in the breadcrumbs, again in the egg and one more time in breadcrumbs. Then place the cutlets in the pan. Bake for about 10 minutes on all sides until nicely brown. After put all the cutlets into the baking dish.
- Preheat the oven to 200 C and bake the cutlets for about 15-20 minutes. Serve with your favorite side dishes. Enjoy your meal!
Kijevo kotletai
Nors kotletai Kijevo, bet lietuviškoje virtuvėje jie ypač populiarūs. Bene kiekvienoje kavinėje ar restorane Lietuvoje galite užsisakyti Kijevo kotletą. Taip pat juos nesudėtinga pasigaminti ir namuose. Kijevo kotletus galite patiekti su mėgstamomis daržovėmis, salotomis, ryžiais, bulvėmis ar pan, prie jų tiks visi mėgstami garnyrai.
Kai ruošite mėsą kotletams svarbu gerai išmušti vištieną, kad ji būtų plona ir ir galėtumėte lengvai susukti į kotletą. Gaminimo procesas ilgai neužtruks, jeigu iš anksto turėsite pasiruošę sviestą. Jei sviestui neturite šviežių krapų ir petražolių, tuomet puikiai tiks ir džiovinti.
Reikės:
2 vištienos krūtinėlių
druskos, juodųjų pipirų
saulėgrąžų aliejaus kepimui
120 g kambario temperatūros sviesto
¼ arb. š. baltųjų pipirų
nedidelė sauja susmulkintų krapų ir petražolių mišinio
>> Jeigu sviestas iš kotletų bekepant orkaitėje truputį išbėga – nieko tokio, visas sviestas iš vidaus neišbėgs.
Dalintis:
Kaip Įkeliama.
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 30 min.Sviestą reikėtų pasiruošti iš anksto, kad jis sustingtų. Sviestą sumaišome su prieskoniais ir žalumynais, dedame ant maistinės plėvelės, susukame į storesnę virvelę, dedame į šaldiklį porai valandų arba paliekame pernakt sustingti.
Vištienos krūtinėles perpjauname išilgai perpus, kad turėtume 4 pjausnius.Visus pjausnius apibarstome druska ir pipirais iš abiejų pusių. Ant vieno pjausnio krašto dedame maždaug rodomojo piršto ilgio sviesto gabalėlį. Sviestą pradedame sukti į pjausnį, užlenkiame pjausnio kraštus, kad kepant, sviestas neišbėgtų. Šiek tiek suspaudžiame kotletą. Susuktus mėsos gabalėlius iš visų pusių pabarstome šiek tiek druskos ir pipirų. Galime dėti į šaldytuvą valandai, kad sustingtų, bet nebūtina.
литовский - английский словарь
Chicken Kiev
HeiNER-the-Heidelberg-Named-Entity-.Показать алгоритмически созданные переводыGlosbe TranslateGoogle TranslateСклонение ОсноваСовпадение словвсе точно любойMėsa, Žuvys [negyvos], Paukštienos produktai ir žvėriena, Bet neapsiribojant, Dešros, Jautienos mėsainių mėsa, Žuvies kepsneliai, Bandelės su įdaru, keptos žuvies gabalėliai, vištienos gabalėliai ir Kijevo kotletai
Meat, fish, poultry and game products including, but not limited to, sausages, beefburgers, fish cakes, patties, goujons, nuggets and kievs
tmClassNet legendiniai „Kijevo“ kotletai tebėra tokie pat skanūs.Even the legendary chicken Kiev is just as delicious.ParaCrawl CorpusKaina: 7.99 € Užsakyti Tradicinis Kijevo kotletas, bulvių košė su žalumynais, karamelizuotos morkos ir aguonų sėklos.
Price: 7.99 € Order Traditional Chicken Kyiv, mashed potatoes with parsley, caramelized baby carrots and poppy seeds.
ParaCrawl CorpusBene kiekvienoje kavinėje ar restorane Lietuvoje galite užsisakyti Kijevo kotletą.In Lithuania probably in every cafe or restaurant you can order chicken Kiev cutlet.ParaCrawl CorpusPenktadienis KIJEVO KOTLETAS Siūlomas su virtais ryžiais arba gruzdintomis bulvytėmis, morkų salotomis su obuoliais ir konservuotais žirneliais
Chicken risolle with herb butter filling, served with mashed potatoes or fries, carrot salad and fresh vegetables
ParaCrawl CorpusKijevo kotletas su gruzdintomis bulvytėmis ir šviežiomis daržovėmis €7.00Chicken kiev cutlet with french fries and fresh vegetables €7.00ParaCrawl CorpusVieni iš žinomiausių patiekalų yra Kijevo kotletas, kurio geriausia paskanauti pačiame mieste, ir barščių sriuba.
Perhaps one of the most famous foodie exports is the chicken Kyiv, best enjoyed in the city itself, and Borscht soup.
ParaCrawl CorpusTikrai sudėtingi patiekalai, kurių kitur nebūna (eskalopas, Kijevo kotletas ir pan.).Sophisticated food that one won't find in other canteens (escalopes, Chicken Kiev, etc.).ParaCrawl CorpusTradicinis Kijevo kotletas, bulvių košė su žalumynais, karamelizuotos morkos ir aguonų sėklos.Traditional Chicken Kyiv, mashed potatoes with parsley, caramelized baby carrots and poppy seeds.ParaCrawl CorpusKijevo kotletus galite patiekti su mėgstamomis daržovėmis, salotomis, ryžiais, bulvėmis ar pan, prie jų tiks visi mėgstami garnyrai.
Kijevo kotletas
Patiekiamas su duonos riekelėmis, bulvytėmis, daržovėmis.