Šylant orams, šaltibarščiai vis dažniau puikuojasi ant mūsų stalo. Tai - puikus pasirinkimas lengviems pietums ar vakarienei, ypač karštomis vasaros dienomis. Šiame straipsnyje aptarsime, kaip pasigaminti šaltibarščius su rūgštynėmis, pateiksime keletą gudrybių ir atsakysime į dažniausiai kylančius klausimus.
Kas yra šaltibarščiai?
Šaltibarščiai - tai šalta sriuba, kurios pagrindą sudaro kefyras ir virti burokėliai. Jų ryški rožinė spalva ir gaivus skonis daro šį patiekalą mėgstamą tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų.
Šaltibarščiai su rūgštynėmis
Tradiciniai balti šaltibarščiai daromi su rūgštynėmis, o taip pat galite pasigaminti žalius šaltibarščius - su balandomis, dilgėlėmis, žliugėmis, agurklėmis ir rūgštynėmis. Išeina žalibarščiai, kuriuos gali valgyti ir lietuviai, ir nieko nesuprantantys vakariečiai.
Žalibarščių receptas
Reikės:
- 1 litro tikro rūgpienio (tiks ir 0,9 l kefyro pakelis…)
- 2 virtų kiaušinių
- 1 - 2 agurkų
- poros saujų rūgštynių
- poros saujų piktžolių (nuplikytų dilgėlių lapų, jaunų balandų, žliugių, galinsogų, agurklių lapų, gali būti peraugusios salotos ar špinatai)
Gaminimas:
- Supjaustome agurkus ir kiaušinius.
- Nedideliame vandens kiekyje išverdame rūgštynes ir atšaldome su visu nuoviru.
- Nuplautas žoles su nedideliu rūgpienio gabalu sumetame į blenderį ir gerai pertriname, kol gausis žalia košė.
- Tuomet supilame į likusį rūgpienį, sudedame kiaušinius, agurkus bei rūgštynes su vandeniu, pasūdome ir gerai išmaišome.
- Išsiverdame puodą šviežių bulvių ir galime pietauti.
Šie rūgštynių šaltibarščiai yra gaivūs, gardūs ir puikiai tiks karštą vasaros dieną, kai norisi lengvesnio maisto. Geriausia juos gaminti su šviežiomis rūgštynėmis, bet jeigu tokių neturite, galite naudoti ir konservuotas.
Kaip Pasigaminti Šaltibarščius su Rūgštynėmis (be burokėlių)
Šaltibarščiai be burokėlių - bus taip skanu, kad recepto prašys visi!
Reikės:
- Agurkus
- Krapus
- Svogūnų laiškus
- Rūgštynes
- Kefyrą
Gaminimas:
- Iš pradžių agurkus sutarkuokite su burokine tarka.
- Krapus, svogūnus laiškus smulkiai supjaustykite.
- Jeigu rūgštynių lapai yra dideli, nupjaukite jų kotelius. Jeigu lapai maži, nieko nereikia daryti. Rūgštynes stambiai supjaustykite.
- Puode užkaiskite vandenį iki virimo, išjunkite ugnį ir sūdėkite rūgštynes. Palaikykite jas puode apie 30 s. Tada perpilkite į sietelį ir nuplaukite po šaltu vandeniu.
- Į dubenį su agurkais sudėkite rūgštynes, supilkite kefyrą ir įpilkite rūgštynių nuoviro. Jeigu norite tirštesnių, pilkite mažiau, jeigu skystesnių - nuoviro įpilkite daugiau.
Naudingi patarimai
- Rūgštynių nauda. Rūgštynės yra ypač naudingos mūsų sveikatai. Dažniausiai iš jų gaminamos sriubos ar dedama į salotas. Rūgštynėse yra daug vitamino C, A, geležies, magnio, kalio, kalcio, antioksidantų, skaidulų. Taip pat jos padeda šalinti toksinus iš organizmo. Nors rūgštynes išties verta įtraukti į savo mitybą, bet reikia nepamiršti, kad jose yra daug oksalo rūgšties, kuri gali sukelti inkstų akmenų susidarymą.
- Kefyro pasirinkimas. Geriausia naudoti natūralų kefyrą be papildomų priedų. Jei kefyras per tirštas, galite jį praskiesti vandeniu arba natūraliu jogurtu.
- Bulvės. Virtos bulvės - šaltibarščių palydovė. Pabandykite jas apkepti keptuvėje su trupučiu sviesto - skonis bus dar ypatingesnis.
- Skonis po nakties. Šaltibarščiai geriausi kitą dieną, kai visi ingredientai gerai įsimaišo. Paruoškite juos iš anksto, jei planuojate vaišes.
Dažniausiai užduodami klausimai
- Klausimas: Ar galima šaltibarščius gaminti be kefyro?
Atsakymas: Taip, galite naudoti natūralų jogurtą, pasukas ar augalinius pieno produktus su trupučiu citrinos sulčių.
- Klausimas: Kodėl šaltibarščiai kartais būna prėskoki?
Atsakymas: Svarbu tinkamai subalansuoti ingredientus. Pridėkite daugiau druskos, pipirų ar citrinos sulčių, kad paryškintumėte skonį.
- Klausimas: Ar šaltibarščius galima laikyti šaldytuve ilgiau nei vieną dieną?
Atsakymas: Taip, šaltibarščiai gali būti laikomi šaldytuve iki 2-3 dienų. Tačiau ilgesnis laikymas gali pakeisti jų tekstūrą ir skonį.
- Klausimas: Kokias daržoves dar galima pridėti?
Atsakymas: Puikus priedas yra ridikėliai, špinatai ar net salotų lapai. Jie suteiks papildomo traškumo ir spalvų.