pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip Pasigaminti Plovą: Autentiškas Receptas

Plovas - artimųjų rytų patiekalas. Turbūt labiausiai žinomas uzbekiškas plovas, gaminamas su aviena arba ėriena. Bet reikia nepamiršti, kad ispaniška paella arba itališkas risotto irgi labai primena plovą. Tai kaip atskirti tikrą plovą nuo ryžių košės su mėsa?

Plovo Ingredientai

Yra pagrindinės skanaus plovo paruošimo taisyklės, kurių kiekvienas privalo laikytis. Valgome.lt komanda surinko tuos, kurie yra susiję su populiaraus uzbekiško plovo ingredientais ir paruošimu. Geriausia, būtų, kad plovas išsivirtų pats ir be jokio vargo, bet kadangi tokio rezultato pasiekti dar niekam nepavyko tai reikės įdėti nors minimumą pastangų.

Ryžiai plovui

Tai yra pagrindinis visų virėjų, kada nors gaminusių plovą, kliūtis. Nepaisant to, beveik visi sutaria, kad geriausi yra devzira ryžiai, kaip ir kitos uzbekų ir tadžikų veislės.

Devzira ryžiai laikomi geriausiais ir brangiausiais ryžiais plovui, visada išlieka birūs ir netampa vientisa mase.

Galite pabandyti virti plovą su kitų rūšių ryžiais, bet geriau ne per daug krakmolingais. Ir šiaip prieš verdant ryžius, juos būtina gerai nuplauti (kol vanduo bus skaidrus). Tai nuplaus krakmolo dulkes ir neleis plovui sulipti. Virėjai taip pat pataria valandai ar ilgiau ryžius mirkyti šaltame vandenyje.

Mėsa

Tradicškai plovui naudojama ėriena, bet tinka ir jautiena. Taip pat galite naudoti kiaulieną, nors vargu ar musulmonų kulinarai jums už tai atleis. Galimas ir vištienos variantas, tačiau jis jau turi mažai ką bendro su klasikiniu uzbekų plovu.

Rinkitės suaugusių gyvūnų mėsą: ji suteikia reikiamą sodrų skonį.

Mėsa turi būti supjaustyta gana dideliais, maždaug 5 × 5 cm arba šiek tiek didesniais gabalėliais. Mėsą galite kepti ir stambiais gabalais. Manoma, kad kuo didesnis gabalas, tuo sultingesnė bus mėsa.

Daržovės

Plove yra dvi pagrindinės daržovės: svogūnai ir morkos. Su morkomis sunkiau: Vidurinėje Azijoje plovas dažnai verdamas su geltonomis morkomis, bet jei jų nėra, tinka ir įprasta oranžinė.

Pagrindinė taisyklė - nesmulkinti. Svogūnai supjaustomi žiedais arba pusžiedžiais, morkos - didelėmis, maždaug 5 mm storio lazdelėmis. Smulkiai supjaustę daržoves ir mėsą gausite nebe plovą, o ryžių košę.

Aliejus

Plovo gamybai naudojamas arba bekvapis augalinis aliejus, arba gyvuliniai riebalai (uodegos riebalai), arba abi rūšys kartu. Namuose priimtinas būdas naudoti rafinuotą saulėgrąžų aliejų.

Taupyti nereikia: plovas - riebus patiekalas. Vidutiniškai 1 kg ryžių reikia apie 200-250 ml aliejaus.

Prieskoniai

Čia yra daug erdvės eksperimentams. Ir vis dėlto galima išskirti daugiau ar mažiau tradicinius prieskonius:

  • Česnakai (šiek tiek nulupti ir sudėti visą galvą);
  • Aitriosios raudonosios paprikos (dedama visa ankštis);
  • Zira;
  • Raugerškis;
  • Malti juodieji arba raudonieji pipirai.

Specialių prieskonių plovui parduodamų pakeliuose geriau nenaudoti, nes dažnai jie plovui suteikia specifinį skonį - dažniausiai bjaurų.

Į plovą taip pat galite dėti čiobrelių, kalendrų, suneli apynių, šafrano ar kitų prieskonių pagal savo skonį.

Kiti plovo ingredientai

Be aukščiau išvardytų komponentų, į plovą dažnai dedama išmirkytų avinžirnių ir džiovintų vaisių.

Indas plovo paruošimui

Katilas, katilas ir dar karta katilas. Su storomis sienomis. Jame mėsa neprilimpa, o ryžiai išverda tolygiai ir lieka birūs. Geriausia naudoti ketaus katilą (ypač jei plovą verdate ant ugnies), bet tiks aliuminis (jis vadinamas kazanu čia būtų geriausias variantas, bet ne kiekvienas gali gauti specialų indą).

Puodas, gili keptuvė, wok ir kiti virtuvės indai norimo efekto neduos, kad ir kaip to norėtųsi.

Kaip Virti Plovą?

Pagrindinis plovo paruošimo principas toks: pirmiausia ruošiamas zirvakas (aliejuje su prieskoniais ir sultiniu apkepta mėsa ir daržovės), o tada ant viršaus pilami ryžiai.

Plovui labiausiai tinka kuo storesnis puodas. Špižinis, ar storadugnis plieninis bus pats tas. Kodėl? Todėl, kad geriau pasiskirstytų karštis. Kuo jis geriau pasiskirstys, tuo mažiau prie dugno prikeps ryžių, tuo vienodžiau virs ryžiais, dėl ko jie nepervirs ir nesulips.

Plovą galima gaminti su bet kokia mėsa, nors man skaniausias būna su kiauliena arba jautiena. Vištiena yra per liesa ir sauso, o avienos nemėgstu. Mėsa turėtų būti riebesnė.

Šį kartą naudojau jautieną. Jautiena bus ir minkštesnė ir sultingesnė, jei joje matysis riebalų ruoželiai.

Svarbiausias plovo prieskonis - kuminas (išvaizda panašus į kmyną, bet kitokio skonio).

Mor­kos ir svo­gū­nai - pri­va­lo­mi 🙂

Plovo ruošimas žingsnis po žingsnio

  1. Įkaitinkite kazaną ir supilkite į jį aliejų. Jis turi gerai sušilti, kad vėliau ingredientai greitai paruduotų.
  2. Toliau apkepamas svogūnas arba mėsa. Jei ruošiate plovą su daug svogūnų, pirmiausia galite kepti mėsą. Palaipsniui paskleiskite jį į katilą, kad nesumažėtų temperatūra, ir iš karto neapverskite - kitaip gali pradėti leisti sultys.
  3. Svogūnus reikia kepti iki auksinės rudos spalvos, kad paruoštas sultinys suteiktų ryžiams spalvą.
  4. Kai mėsa ir svogūnai apkepa, dedamos morkos. Kepama keletą minučių, kol suminkštėja.
  5. Tada visi ingredientai užpilami karštu vandeniu. Ji turi padengti mėsą 1-2 cm, o po to dedami česnakai, raudonosios paprikos ankštys, prieskoniai ir kiti ingredientai. Viskas pasūdoma pagal skonį (arba dedama šiek tiek daugiau druskos: ryžiai ją sugers) ir verdama ant vidutinės ugnies mažiausiai 40 minučių, kol mėsa suminkštės.

Išvirus zirvakui dedami ryžiai

Svarbiausia gaminant plovą tai ryžių ir vandens santykis: imkite vienai daliai ryžių dvi dalis vandens.

Geriau tai daryti su kiaurasamčiu, kad ryžiai tolygiai pasiskirstytų. Iš viršaus galima pagardinti pora žiupsnelių ziros - dėl skonio.

Du plovo ruošimo būdai:

  1. Pirmas variantas. Ryžiai paskandinami sultinyje (jei reikia, per kiaurasamtį įpilama dar karšto vandens, kad jis šiek tiek apsemtų plovą) ir troškinami neuždengus, kol vanduo visiškai susigers (apie 20 min.). Tada ugnis išjungiama (jei plovas ruošiamas ant ugnies, tai iki to momento malkos turėtų tiesiog aprūkti), katilas uždengiamas dangčiu ir ryžiai paliekami dar apie 15-20 min.
  2. Antras variantas. Sudėjus ryžius, katilas tuoj pat uždaromas dangčiu ir turinys troškinamas apie pusvalandį ant minimalios ugnies, o po to apie 10 minučių turi pastovėti be ugnies.

Iš paruošto plovo pašalinami česnakai ir pipirai. Jei plovui buvo naudojami dideli mėsos gabalai, jie taip pat išimami, supjaustomi ir dedami ant sumaišyto plovo viršaus. Jei buvo naudojami nedideli gabalėliai, plovą galite maišyti su jais.

Plovas tradiciškai patiekiamas didelėje lėkštėje ir ant viršaus uždedama česnako galvutė. Šis patiekalas geriausiai dera su lengvomis šviežių daržovių salotomis.

Uzbekiško plovo gaminimas ant laužo

Taigi, siūlome tikro uzbekiško plovo receptą, kurį galėsite pasigaminti kur nors gamtoje, kazane ant laužo. Uzbekiško plovo virimas su pasiruošimu truks apie 2,5 -3 valandas.

Plovo prieskoniai ir ingredientai:

  • 8 -12 litrų talpos kazano ( špižinio puodo, skirto plovo gaminimui ant ugnies)
  • Laužo ar kepsninės, lapuočio malkų
  • 1000 gramų ryžių. Vidurinėje Azijoje plovui naudojami „Devzira“ rūšies ryžiai. Tačiau jų gauti Lietuvoje sudėtinga. Naudosime vietine alternatyvą - geros kokybės „Basmati“ ryžius.
  • 1,8 litro vandens
  • 150-170 gramų kokybiško saulėgrąžų aliejaus (Uzbekijoje naudoja medvilnės aliejų, tačiau geras saulėgrąžų aliejus taipogi puikiai tiks)
  • 5 vidutinio dydžio morkų ( lietuviškos taipogi tinka:)
  • 6 vidutinio dydžio svogūnų
  • 500 gramų jautienos
  • 200 gramų avienos šonkauliukų ( lietuviškas pakaitalas uzbekiškų avių „kirdiukui“ :- )
  • 2-3 česnako galvų
  • 1 stiklinės mirkytų avinžirnių ( nebūtina, jie naudojami tik „Ferganos “ plovo gaminimui)
  • 5-6 pomidorų uzbekiškoms salotoms prie plovo.

Kaip gaminti tikrą plovą kazane ant laužo?

  1. Pirmiausia, žinoma, užkuriame ugnį. Tai gali būti paprastas laužas, šašlykinė ar speciali krosnelė, pritaikyta maisto ruošimui kazane. Pageidautina naudoti lapuočių malkas: taip ir puodas liks švaresnis, ir dūmas bus kvapesnis.
  2. Tuomet drungname vandenyje užmerkiame ryžius. Kartkartėmis pamaišome, pakeičiame vandenį. Ryžiai turi būti plaunami tol, kol vanduo liks skaidrus.
  3. Plovo ruošimo pradžia: skrudiname svogūno viršūnėles. Nulupame morkas, supjaustome vidutinio dydžio gabaliukais (ne smulkiai !). Taipogi nulupame ir svogūnus, supjaustome griežinėliais. Nupjautas svogūnų viršūnėles atsidedame į šoną. Vidutinio dydžio gabaliukais ( ne smulkiai!) supjaustome mėsą. Riebią avieną/ šonkauliukus dedame atskirai.
  4. Įsikūrus ugniai, kazane gerai įkaitiname aliejų. Į jį metame svogūnų viršūnėles ir skrudiname, kol pajuoduos. Tuomet jas išgriebiame ir švelniai patalpiname į laužo liepsnas. Uzbekijoje yra daug paaiškinimų, dėl ko taip reikia daryti. Tačiau mano manymu šis ritualas aliejui suteikia savitą skonį.
  5. Išgriebus svogūnų viršūnėles, į aliejų dedame riebią avieną, verdame kol šiek tiek apskrus ir išsileis riebalai. Tuomet grakščiais judesiais ( t.y neapsitaškydami:-) metame jautieną. Verdame, kol mėsos paviršius nežymiai apskrus.
  6. Į puodą dedame svogūnų griežinėlius. Pamaišome ir verdame kol jie suminkštės, pageltonuos ir šiek tiek apskrus. Tuomet sudedame du trečdalius pjaustytų morkų. Maišome, verdame kol jos suminkštės ir nežymiai apskrus.
  7. Įdedame saujelę druskos, pamaišome. Po poros minučių pilame avinžirnius bei likusias morkas ir prieskonius, išskyrus kuminą. Supilame verdantį vandenį. Viską vėl išmaišome, paragaujame ar pakanka sūrumo ( turi būti sūriau, nei įprasta sriubą) ir šiek tiek sumažiname ugnį ( t.y. patraukiame liepsnojančias malkas į šoną). Zirvaką ( sriubą, kuri gavosi sudėjus aukščiau išvardintus ingridientus) verdame 20-30 minučių ant vidutinio karščio. Ji turi neintensyviai „burbuliuoti“. Dangčio nedengiame!
  8. Nusunkiame išplautus ryžius ir vienodu sluoksniu juos paskirstome ant zirvako paviršiaus. Kai viskas užverda, dar labiau sumažiname karštį. Laukiame, kol ryžiai sugers didžiąją dalį vandens. Tuomet iš jų suformuojame kūgį, viršūnėlėmis žemyn susmaigstome česnakų galvutes ir šaukšto kotu iki dugno prabedame 3- 4 skyles „garui nuleisti“. Tarp delnų partriname saujelę kuminų ir juos suberiame ant ryžių. Dangčiu uždengiame kazaną ir maksimaliai sumažiname kaitrą. Puodas turi išlikti karštas, bet tik nuo žarijų skleidžiamos šilumos, jokios ugnies!

Paskutinis žingsnis

Priklausomai nuo ryžių, taip plovą ruošime dar 25-45 minutes, kartkartėmis patikrindami, kas dedasi po dangčiu. Na o kol plovas bręsta, pagaminsime uzbekiškas pomidorų salotas, pateikiamas kartu su plovu. Ypatingai plonais griežinėliais supjaustome svogūną ir pomidorus. Griežinėliai turi būti beveik permatomi. Ant jų užberiame žiupsnelį skaldytų juodųjų pipirų ir saujelę delnais patrintų kuminų. Viską išmaišome. Druską dedame prieš pat pateikiant ant stalo.

Greitas plovo receptas

Ingredientai:

  • 500 g jautienos
  • 2 svogūnai
  • 2 morkos
  • 500 g ryžių
  • 1 česnako galva
  • Prieskoniai (kuminas, kalendra, druska, pipirai)
  • 700 ml sultinio
  • 2 v.š. pomidorų pastos

Gaminimo eiga:

  1. Jautieną supjaustome maždaug centimetro dydžio kubeliais. Svogūną ir morką supjaustome nedideliais kubeliais.
  2. Puode įkaitiname aliejų, dedame svogūnus ir kepame kelias minutes. Sudedame morkas, kepame dar kelias minutes.
  3. Sudedame jautieną, kelias minutes apkepiname ant didelės ugnies (mėsa turi apskrusti, bet neiškepti).
  4. Beriame visus prieskonius, išmaišome ir kaitiname minutę. Supilame sultinį ir pomidorų pastą, išmaišome.
  5. Kai mėsa jau išsitroškinusi ir minkštutėlė, ryžius gerai praskalaujame po tekančio vandens srove ir dedame juos į puodą.
  6. Viską išmaišome, tarp ryžių įstatome horizontaliai perpus perpjautą česnako galvą.
  7. Uždengiame puodą ir ant nedidelės ugnies (kad skystis vos vos burbuliuotų) verdame 20 minučių.
  8. Uždengtą puodą patraukiame nuo ugnies ir leidžiame pastovėti dar 15 minučių.
  9. Pašaliname lauro lapą ir česnakus.

Azerbaidžanietiškas plovas

Ingredientai:

  • 500 g kiaulienos
  • 500 g morkos
  • 2 svogūnai
  • 2 aitriosios paprikos
  • 1 raudonosios paprikos
  • 1 1/2 česnako galvutės (1 dėsime į plovą)
  • Po šaukštą kmynų, ciberžolės, kumino, maltos paprikos, česnakų granulių
  • Pagal skonį juodųjų pipirų ir druskos
  • 300-400 g ryžių

Gaminimo eiga:

  1. Supjaustykite kiaulieną smulkiais gabaliukais.
  2. Sutarkuokite morkas, smulkiai supjaustykite svogūnus, raudonąją papriką, aitriąsias paprikas. 3-5 česnako skilteles sukapokite smulkiai.
  3. Į gilų puodą įpilkite aliejaus, palaukite, kol įkais ir sudėkite kiaulieną. Pabarstykite kiaulieną kuminu, kmynais, paprika, česnakų granulėmis, druska, pipirais 1/2 šaukštelio arba jei norite daugiau. Vis maišykite, kad apskrustų. Neišsigąskite, jei puodas labai pridegs. Tuoj pamatysite magiją!
  4. Iškeptą kiaulieną atidėkite. Į tą patį aliejų ir puodą sudėkite daržoves ir kepkite, kol suminkštės.
  5. Sudėkite kiaulieną, išmaišykite ir suberkite likusius prieskonius. Užkaiskite virdulį, jums reikės karšto vandens.
  6. Šiek tiek sumažinę kaitrą, berkite nevirtus ryžius ant kepamų daržovių ir mėsos. Svarbu jokiu būdu nemaišykite! Pasistenkite, kad ryžiai būtų paskirstyti tolygiai. Į vidurį įdėkite česnako galvutę. Atsargiai užpilkite karštu vandeniu, kad ryžius apsemtų per 2-2,5 piršto.
  7. Uždenkite dangčiu ir neatidengdami ir nemaišydami virkite 25 min. Kai išvirs - vis dar nemaišykite. Palikite pastovėti uždengtu dangčiu 15-30 min. Tik tada galite išmaišyti plovą! Išdalykite į dubenėlius.

Plovas su ančių kulšelėmis

Ingredientai:

  • 200 g čili pipirų skonio rapsų aliejaus
  • 2-3 svogūnų
  • 2-3 morkų
  • 1 saujos česnako skiltelių + 2 galvų česnako
  • 340 g šviežios ančių kulšelių mėsos
  • Žiupsnelio malto kumino
  • Žiupsnelio maltos kalendros
  • Žiupsnelio česnakų granulių
  • Žiupsnelio druskos ir pipirų mišinio
  • Žiupsnelio aitriųjų paprikų dribsnių su druska
  • 500 g ryžių „Basmati“
  • 1 saujelės džiovintų abrikosų
  • 1 saujelės ožerškio uogų
  • 750 ml natūralaus vištienos sultinio
  • 1 saujos kalendrų

Gaminimo eiga:

  1. Įkaitinkite čili pipirų skonio rapsų aliejų.
  2. Svogūnus supjaustykite kubeliais, morkas juostelėmis.
  3. Į įkaitintą aliejų sudėkite česnako skilteles ir pakepinkite 1-2 min., jas išimkite.
  4. Į aliejų sudėkite šviežią ančių kulšelių mėsą ir apskrudinkite iš visų pusių.
  5. Pagardinkite prieskoniais, sudėkite smulkintus svogūnus ir morkas.
  6. Suberkite ryžius „Basmati“.
  7. Džiovintus abrikosus pasmulkinkite ir dėkite į puodą (ant ryžių) kartu su ožerškio uogomis.
  8. Česnako galvas perpjaukite pusiau ir taip pat sudėkite ant ryžių.
  9. Užpilkite natūraliu vištienos sultiniu, užvirkite ir uždenkite dangčiu.
  10. Dėkite puodą į 150 °C temp. įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45 min.
  11. Išsitroškinus plovui, puodą iš orkaitės ištraukite ir palaikykite dar apie 10 min.