pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Mitybos Patarimai Žindant Kūdikį

Kiekvienai mamai svarbu, kad jos vaikas jaustųsi gerai, o teisinga mamos mityba turi tiesioginės įtakos gerai žindomo kūdikio savijautai. Todėl pagimdžiusios ir pradėjusios krūtimi maitinti kūdikį susimąstome, ką valgyti, kad jam nepūstų pilvuko ir pan. Ar tikrai žindyvė gali valgyti viską? Apie maitinančios mamos mitybą sklando daug gandų. Kartais baisu ko nors netinkama suvalgyti, kad nepadarytume žalos kūdikiui. Ar tikrai žindyvės mityba turėtų būti ypatinga?

Pasaulio sveikatos organizacija, kurios nuomonė grindžiama moksliniais tyrimais, pataria žindyvei maitintis sveikai, vartoti daug įvairių maisto produktų ir suvartoti 400-500 kilokalorijų daugiau nei iki nėštumo. Bet kokiu atveju dalis pieno gamybai reikalingų medžiagų imama iš mamos nėštumo metu ar anksčiau sukauptų atsargų, o jeigu jų nėra, mama pirmiausiai turėtų gauti įvairų ir pakankamą maisto kiekį.

Gausesnis ar sotesnis valgymas neturės įtakos pieno gamybai, tačiau neprivalgymas gali turėti įtakos mamos savijautai: badaujanti ar neprivalganti mama greičiau pasijus išsekusi, o besistengianti valgyti už du mama gali pastebėti, kad jos kilogramai po gimdymo nenustojo augti. Viena močiutė, man bežindant savo mažiausiąjį, pasidalino, kad ji neturėjo pieno, nors varškę net ir naktimis atsikėlusi valgė ir jau 25 metus negalinti pažiūrėti į ją.

Pasaulyje įvairios tautos žindyvėms pataria labai skirtingai - ką vienos leidžia, kitos, gali drausti, o tai kas vienose normalu ir įprasta, kitose gali atrodyti visiškai nevalgoma. Dažnai tie sąrašai sukuriami labai keistų asociacijų pagrindu: reikia gerti pieno, kad turėtum pieno (o ar karvė geria pieną? Bet ji pagamina gerokai daugiau pieno nei moteris) ar turi valgyti chalvą, riebų maistą, kad pienas būtų riebesnis (tyrimai rodo, kad pieno riebumas nepriklauso nuo to, kie riebų maistą mama valgo).

Žindyvė turėtų laikytis pagrindinių sveikos mitybos taisyklių: maisto produktus rinktis atsižvelgiant į sveikos mitybos piramidę; valgyti ekologiškus, kuo įvairesnius, šviežiai paruoštus, antrąkart nešildytus maisto produktus. Reikėtų vengti produktų, kurių sudėtyje yra konservuojančių, skonį ir spalvą gerinančių (dirbtinių aromatinių bei dažomųjų) medžiagų, taip pat šokolado, riešutų, citrusinių vaisių.

Žindančiai mamai kasdien reikia papildomų 500 kalorijų - tiek sunaudojama pienui gamintis. Skurdi mityba žindymo periodu gali sutrikdyti pačios moters sveikatą. Valgyti įvairius maisto produktus būtina ir tam, kad vaikas susipažintų su jais per motinos pieną. Manoma, kad tai gali padėti sumažinti alergijos maistui tikimybę. Žindančiai moteriai beveik nėra draudžiamų maisto produktų, tik reikia valgyti nedideliais kiekiais, tada maistas nepakenks nei jai, nei kūdikiui. Leidžiama valgyti absoliučiai visus vaisius, taip pat ir džiovintus, uogas, bet geriau pirmenybę teikti Lietuvoje užaugintiems vaisiams ir daržovėms. Svarbiausia, kad pati mama nebūtų alergiška šiems produktams. Jeigu pastebėjote, kad nuo kurio nors produkto kūdikiui pučia pilvuką, mažiau jo valgykite, ir tai gali padėti.

Negaminkite maisto iš pusfabrikačių, nes juose yra daug druskos ar cukraus, įvairiausių sintetinių maisto priedų. Nedera piktnaudžiauti saldumynais, nereikalingi žindant visokiausi spalvoti ir gazuoti gėrimai. Žindydama turėtumėte apriboti kofeino kiekį, atsisakyti tam tikrų rūšių riebios žuvies, alkoholio.

Produktai, kurių reikėtų vengti arba riboti

Vienaip ar kitaip, tiek mamų stebėjimai, tiek mokslininkų tyrimai rodo, kad tam tikri produktai gali būti įtraukti į „rizikingų“ produktų sąrašą visai pagrįstai.

  • Kava, šokoladas, juoda ir žalia arbata, kofeinas. Šiuo atveju problemą sukelia ne patys produktai, o juose esantis kofeinas. Jei geriate daug kavos, kofeino patenka ir į kūdikio organizmą (beje, iš ten kofeinas pasišalina lėčiau, nei iš jūsų organizmo). Stenkitės kofeino turinčių gėrimų gerti kuo mažiau, gerkite juos tuoj po žindymo - kad iki kito maitinimo kofeino koncentracija kraujyje būtų minimali. Rinkitės kavą be kofeino, o juodą šokoladą pakeiskite pienišku - jame kofeino yra mažiau. Kavą, juodąją ar žaliąją arbatą galite pakeisti raudonąja arbata - joje nėra kofeino.
  • Pieno produktai. Karvės pienu kūdikių iki vienerių metų maitinti nerekomenduojama. Mažylio organizmas gamina per mažai fermentų, reikalingų karvės pieno baltymams suskaldyti. Sprendimas: sumažinkite pieno produktų vartojimą, arba kuriam laikui visai jų atsisakykite. Stebėkite, ar pagerės kūdikio savijauta.
  • Citrusiniai vaisiai, braškės, pomidorai. Citrusiniuose vaisiuose - apelsinuose, greipfrutuose, citrinose, mandarinuose, pomelo - yra rūgščių, kurios dirgina vis dar besiformuojančią, jautrią kūdikio virškinimo sistemą. Mažyliui gali pūsti pilvuką, prasidėti bėrimai, jis gali atpilti. Sprendimas: Kelis pirmus mėnesius atsisakykite citrusinių vaisių.
  • Daržovės iš kryžmažiedžių (arba kitaip bastutinių) šeimos žindymo metu. Bastutinės daržovės yra žinomos kaip skatinančios pilvo pūtimą. Sprendimas: tikrai ne visos žindančios mamos šį faktą galėtų patvirtinti - kai kurios valgo kopūstus be jokio „šalutinio poveikio“ kūdikiui. Tinkamos šios daržovės judviem ar ne, galite nustatyti tik bandymo būdu.
  • Alkoholis. Specialistų teigimu, tikimybė, kad kūdikiui pakenks kartais prie pietų stalo išgeriama vyno taurė, yra nedidelė. Tačiau didesni kiekiai neigiamai veikia jo raidą, aktyvumą ir augimą. Yra ir daugiau priežasčių, kodėl vertėtų vengti alkoholio: tai sumažina jūsų budrumą, didina buitinių traumų tikimybę, taip pat ir tikimybę sužaloti kūdikį.
  • Cukrus. Vartojant daug cukraus, jo kiekis motinos piene padidėja, o tai gali paveikti insulino lygį kūdikio kraujyje.
  • Prieskoniai ir prieskoninės daržovės. Kaip kūdikis reaguos į čili pipirą ar česnaką, priklauso nuo daugelio dalykų, pavyzdžiui, nuo to, kokį maistą valgydavote nėštumo metu. Dažniausiai žindomiems kūdikiams nepatinka aitrioji (čili) paprika, pipirai, česnakas. Mėta, petražolės, šalavijai slopina pieno gamybą.
  • Žuvis. Kaip ir nėštumo metu, reikėtų vengti didelių plėšrių jūrinių žuvų, kuriose yra didesni gyvsidabrio kiekiai: skumbrės, ryklio, kardžuvės, jūrinių ešerių, tuno.
  • Gazuoti gėrimai. Juos reikėtų vartoti saikingai ne tik nėštumo ar žindymo laikotarpiu. Gazuotuose gėrimuose (taip pat ir gazuotame vandenyje) yra daugiau natrio, nei reikia normalioms organizmo funkcijoms palaikyti.

Ką daryti, jei kūdikiui pučia pilvą

Pilvo pūtimas yra vienas iš dažniausių “baubų”, kuriais gąsdinamos besilaukiančioms ir žindančios mamos. Tačiau daugelis mamų ir močiučių tiki, kad pilvo pūtimas gali būti susiję su tuo, ką valgo mama ir draudžia mamoms valgyti pilvą pučiančius produktus. Močiutės kartais siūlo mažyliui duoti kokios nors pilvo pūtimą mažinančios arbatėlės ar vandens.

Pilvuko pūtimą ir dujų kaupimąsi gali sukelti didelis laktozės kiekis, kurio mažylis nepajėgia suvirškinti. Taip gali nutikti tada, kai mama riboja mažylio krūties žindimo trukmę ir dažnai kaitalioja krūtis, taip pat ir tuo atveju, kai mama turi gerokai daugiau pieno, nei reikia kūdikiui. Kad to išvengtumėte, geriausia yra leisti kūdikiui žįsti vieną krūtį tol, kol jis pats paleis ir stebėti, ar jis jau yra sotus, ar dar norėtų pažįsti ir tik tada siūlyti antrąją krūtį.

Jei įtariama, kad žindomam kūdikiui pilvą pučia nuo mamos vartojamo maisto, bent savaitę mamai patariama apriboti meniu bei rašyti mitybos dienoraštį (žymėtis, ką konkrečiai kurią dieną valgė). Valgyti reikėtų ne rečiau kaip kas 2,5-3 val. Valgykite lėtai, gerai sukramtykite maistą: kūdikio pilvuko pūtimą gali paskatinti ir paskubomis, mažai kramtant suvalgytas maistas. Šviežių daržovių valgyti žindančioms mamoms galima, tik jas reikia lengvai apdoroti: nuplikyti karštu vandeniu ar 5 min. Žindant kūdikį reikia stebėti, ar jis tinkamai apžioja spenelį, ar maitinimo metu neprisiryja oro, todėl labai svarbi tinkama žindymo poza.

Maistinės medžiagos, reikalingos žindyvei

Žindyvė kasdien su maistu turėtų gauti 120-130g baltymų, 100-120g riebalų, 450-500g angliavandenių, 2-2,5l skysčių, apie 2500-3000 kcal. Nėščiajai ar žindyvei reikalingas angliavandenių kiekis yra apie 50 proc. suvartojamos paros energijos. Svarbu rinktis lėtai įsisavinamus angliavandenius, o greitai įsisavinamus (t.y. cukrų) riboti. Riebalai turėtų sudaryti 30 proc. suvartojamos paros energijos, tačiau svarbu, kad būtų vartojami sveikatai palankūs riebalai. Nėštumo ir žindymo metu ypač svarbios ir naudingos yra omega-3 riebalų rūgštys.

Nėštumo ir žindymo metu išauga įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų poreikis. Kai kurių iš jų - ženkliai. Mama neturėtų atsisakyti produkto vien todėl, kad vaikui tai sukėlė pilvuko pūtimą: dauguma „rizikingų“ produktų yra sudėtinė sveikos mitybos dalis ir tikrai ne visiems vaikams dėl jų kyla bėdų.

Svarbu pažymėti, kad papildomų kalorijų poreikis išlieka viso žindymo metu, net ir pradėjus primaitinimą bet žindymui retėjant. Iki kūdikio primaitinimo (t.y. ~ pirmuosius 6 mėn.) pieno gamyba yra intensyviausia, vėliau ji kiek nuslopsta, tačiau žindymo pradžioje yra sunaudojama dalis motinos kūno riebalų atsargų ir jie nebegali būti naudojami kaip energijos šaltinis.

Lietuvos akušerių ginekologų draugijos pateikiamose rekomendacijose teigiama, kad žindančios moterys netenka svorio būtent dėl kūno riebalų atsargų sunaudojamo: per pirmuosius 6 mėn. Iš riebalų atsargų pieno gaminimui išeikvojama apie 300 kcal (endogeninės kalorijos). Dėl to žindyvei papildomai reikėtų su maistu gauti apie 500 kcal (egzogeninės kalorijos) energijos poreikiams patenkinti (200 kcal daugiau nei nėštumo metu).

Rekomenduojamas vitaminų ir mineralų kiekis

Vitaminas/Mineralas Svarba
Vitaminas D Svarbus kaulų ir dantų vystymuisi.
Vitaminas B12 Svarbus nervų sistemos funkcijai.
Folio rūgštis Svarbi ląstelių augimui ir vystymuisi.
Vitaminas A Svarbus regėjimui ir imuninei sistemai.
Vitaminas C Svarbus imuninei sistemai ir antioksidantas.
Geležis Svarbi kraujo gamybai.
Kalcis Svarbus kaulams ir dantims.
Jodas Svarbus skydliaukės funkcijai.

Vitaminas D, folio rūgšties, cinko, geležies, vitamino B12 ir daugybės kitų mikroelementų papildomas kiekis ypač svarbus vegetarėms. Vegetariška mityba žindymo laikotarpiu apskritai nerekomenduojama, o savo ir vaikelio sveikata ypatingai rizikuoja veganės. Jei žindanti mama nevalgys jokio gyvūninės kilmės maisto - nei pieno produktų, nei kiaušinių, nepatenkins nei kūdikio, nei savo poreikių.

Apibendrinant, žindyvės mityba turėtų būti subalansuota ir įvairi, atsižvelgiant į individualius poreikius ir kūdikio reakcijas. Svarbu stebėti kūdikio savijautą ir, jei reikia, koreguoti mitybą, konsultuojantis su gydytoju ar mitybos specialistu.