pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ką valgyti pietums greitai ir skaniai?

Ar Jums būna dienų, kai nebežinote ką skanaus pasigaminti vakarienei? Bet kažkaip skaniai pavalgyti vis tiek norisi? Man taip nutiko visai neseniai. Šiandien noriu parodyti savo tikrų tikriausią atradimą.

Idėjos greitiems ir skaniems pietums

Mėsos patiekalai

Šiandien noriu su Jumis pasidalinti mano šeimos pačiais mylimiausiais kiaulienos kotletais. Aš juos gaminu kiek kitaip nei daugumai yra įprasta. Pirmiausia juos formuodama, įdarau sviestu ir sūriu, tada šiek tiek apkepu keptuvėje. Tokio patiekalo pagaminimas visiškai nesudėtingas ir tikriausiai pavyks net virtuvės naujokui. Šio patiekalo gamybos išmokau, kai dar buvau studentė.

Daugelis žmonių yra pripratę, kad vištienos šniceliai yra gaminami tik iš maltos mėsos.

Tačiau iš tikrųjų galite naudoti pjaustytą mėsą. Pasirodo, įdomus ir neįprastas bei labai skanus patiekalas.

Štai Jums puikiai įdarytų kiaulienos suktinukų su faršu idėja. Pamėginkite. Esu visiškai tikra, kad tokie patroškinti suktinukai patiks visiems mėsos mėgėjams. O ar gali nepatikti?

Labai mėgstame su vyru tokius vištienos kepsnius su džiūvėsėliais ir sūriu, kai norime sočių pietų. Pamėginkite išsikepti ir Jūs, jie gaunasi labai skanūs ir sultingi.

Kiaulienos kukuliai iš faršo ant iešmelių - tai gardus ir originalus patiekalas, puikiai tinkantis tiek kasdieniams pietums, tiek vakarienei.

Šiandien noriu su Jumis pasidalinti savo itin pamėgtu vištienos receptu, kurį gaminu su pievagrybiais ir grietinėle. Skonis tobulas, paruošimas ganėtinai nesudėtingas ir pažadu, kad pavyks paruošti net virtuvės naujokams!

Vienos skardos patiekalas - vištienos blauzdelės su kopūstais - tai paprastas, bet labai sotus ir skanus patiekalas, kuriame sultingos vištienos blauzdelės kepamos kartu su kopūstais vienoje skardoje.

Šį kartą aš Jums parodysiu savo patį mylimiausią būdą paruošti koldūnus su sūriu ir grietine.

Labai skanus vištienos karbonadas užkeptas su sūriu arba tiksliau su sūrio padažu.

Žuvies patiekalai

Neseniai draugų rate pradėjome kalbėti apie keptą žuvį tešloje. Žinoma, daugelis pasakė, kad yra ją ragavę, pasidalino idėjomis kaip ją ruošti.

Lašišos kotletai - tai nepaprastai skanus ir maistingas patiekalas, kuris suteikia puikią alternatyvą įprastiniams mėsos gaminiams.

Folijoje kepta lašiša su citrina ir rozmarinais - tai vienas iš tų receptų, kuris sužavi savo paprastumu, elegancija ir skonių harmonija. Šis patiekalas ypač tinka, kai norisi greitai, bet įspūdingai paruošti vakarienę tiek sau, tiek svečiams.

Kiti patiekalai

Sutaupantis pinigų, nesudėtingai pagaminamas ir itin skanus perlinių kruopų troškinys (netikras plovas) su kiauliena.

Troškinti rauginti kopūstai su dešrelėmis, morkomis ir pomidorų padažu - tai sotus ir aromatingas patiekalas, puikiai tinkantis šaltoms dienoms, kai norisi šilto ir naminio maisto. Tokius troškintus raugintus kopūstus su kiauliena tikrai sugebės pagaminti kiekvienas. Ingredientai patys paprasčiausi, o gamyba taip pat nesudėtinga.

Šis receptas atkeliavo iš mano močiutės virtuvės, kur ji kiekvieną sekmadienį ruošdavo šiuos gardžius virtinukus visai šeimai. Naminiai bulvių tešlos čičinsko kepsniai su faršo įdaru yra tradicinis, sotu ir labai skanus patiekalas, kurį galite lengvai pasigaminti savo virtuvėje.

Kiaulienos maltinukai su bulvių košės ir sūrio įdaru - tai soti, namų šilumą ir komfortą primenanti vakarienė, kuri puikiai tinka tiek darbo dienoms, tiek savaitgalio šeimos pietums.

Keptuvėje troškintos vištienos širdelės su morkomis ir grietinėle yra nuostabus, sotus ir šildantis patiekalas, puikiai tinkantis šaltesniems metų laikams.

Šį tarkuotų bulvių košės su rūkyta vištieną receptą turiu dar iš savo močiutės. Itin paprastas, nesunkiai pagaminamas, be to pigus patiekalas pietums, kurį labai mėgsta visa mano šeima.

„Virtos bulvinės bandelės arba Kluski śląskie" - tai tradicinis patiekalas, kilęs iš Lenkijos Silezijos regiono, kuris ypatingai populiarus ir Lietuvoje.

Virti tinginiai - tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris yra ne tik skanus, bet ir lengvai pagaminamas. Jie pasižymi švelniu varškės skoniu ir minkšta tekstūra, kuri tirpsta burnoje.

Orkaitėje kepti kotletai yra ne tik skanesni, bet ir sveikesni nei keptuvėje kepti, nes jiems reikia mažiau riebalų. Kotletų tekstūra yra tobula - išorėje traški, o viduje minkšta ir sultinga.

Patarimai, ką valgyti vakarienei

  • Kiaušinių, varškės, žuvies, baltos liesos mėsos, ankštinių patiekalus su daržovėmis.
  • Pietums ir vakarienei rekomenduojama suvalgyti bent po 150 g daržovių arba pietums, pavakariams ir vakarienei bent po 100 g.

Idėjos skaniai vakarienei

  • Daržovių, kiaušinių ir grūdinių kultūrų blyneliai/ keksiukai;
  • Varškės apkepai, virtinukai, varškėčiai;
  • Šalti pieno produktų gaminiai (jogurtas, varškė, uogos);
  • Trintos sriubos su baltyminiais priedais, troškiniai;
  • Šaltuoju metų laiku rinkitės šaknines bei kopūstines daržoves.

Kada valgyti vakarienę?

Vakarienė turėtų būti suvalgyta likus 2-3 valandoms iki miego, bet ne vėliau kaip 19-20 valandą.

Ką gerti vakare?

Geriausia vandenį, nesaldintą ir netonizuojančią arbatą gerti iki vakarienės ir po vakarienės 30-45 min. Jei labai norisi taip pat galima mažais gurkšneliais vakarienės metu gerti kambario temperatūros vandenį. Išgerti visą dienos vandens kiekį iki 19-20 val. (2-3 val.

Ar galima vakare valgyti vaisius?

Vaikams vakarienei gali būti ir grūdinių kultūrų patiekalai, vaisiai ir uogos. Taip pat, tai gali būti tinkamas pasirinkimas ir suaugusiems, jei intensyviai sportuojame, neturite viršsvorio, o juos suvalgę jaučiatės puikiai. Pavyzdžiui, varškės apkepas su uogomis ar bananas po treniruotės - puikus pasirinkimas.

Bulvės, makaronai tinka vakarienei?

Ne kasdien, laikantis maisto produktų įvairovės. Taip pat, labai svarbu, jei neturime viršsvorio, galime valgyti bulves saikingai ir būtinai tinkamai paruoštas. Pavyzdžiui, renkamės prie šaltibarščių ne fri bulvytes, o virtas bulves su lupyna. Jei norime makaronų - rinktis juos viso grūdo, ruošti su daržovėmis ir baltyminiais priedais (žuvimi, mėsa, jūros gėrybėmis).

Kiek kartų per dieną reikėtų valgyti?

Moksliškai nėra įrodyta, kiek tiksliai kartų per dieną žmogus turėtų valgyti, tačiau tyrimai rodo, kad sotesnius pusryčius negu vakarienę valgančių kūno masė yra mažesnė, nors per dieną gauna tą patį kalorijų kiekį. Viršsvorio prevencijai geriausia rinktis 5 valgymus per dieną. Vaikams - 5-6 valgymus t.y. trys pagrindiniai valgymai (pusryčiai, pietūs, vakarienė) ir 2-3 užkandžiai (priešpiečiai, pavakariai, vaikams - naktipiečiai).

Kokia vakarienės porcija turėtų būti?

Priklauso nuo fizinio aktyvumo, amžiaus, lyties (vyrams priklauso daugiau kalorijų), tikslų (išlaikyti svorį, priaugti, numesti), sveikatos būklės. Nerekomenduojama asmeninėje mityboje apsikrauti kalorijų skaičiavimu, tik valgant pasverti pilnaverčio ar menkaverčio maisto sotumą ir gaunamas kalorijas. Valgant 5 kartus per dieną, pusryčiai sudaro 25 proc. dienos raciono, pietūs turėtų būti sočiausias dienos valgymas - 35 proc., vakarienė lengvesnė nei pusryčiai - 20 proc. ir turi sudaryti apie 400-460 kcal. Vakarienės porcija turi būti kaip pusė pietų porcijos ar truputį mažiau nei pusryčių porcija.

Kodėl persivalgoma per vakarienę?

Visą dieną žmogus intensyviai fokusuojasi į darbą ir dažniausiai nėra kada pavalgyti, alkis visos dienos metu ignoruojamas. Dėl šių priežasčių, atsiranda labai dideli tarpai tarp valgymų, žmogus peralksta ir sugrįžęs po darbų atsipalaiduoja ir visu pajėgumu užklumpa alkis. Valgoma viskas iš eilės ir nebūtinai vertingas maistas. Nors ir vertingą maistą pasirinkus, persivalgius vis tiek augs papildomi kilogramai, ar net atsiras sveikatos problemų (refliuksas, sunkumo jausmas ir kitos virškinimo problemų).

Dar viena priežastis, kuri veda prie persivalgymo, yra per trumpas arba nekokybiškas miegas. Norint kompensuoti miego trūkumą bent dalinai, rekomenduojama miegoti 15 min. dieną, po darbų, ar pietų pertraukos metu. Nekokybiškai išsimiegojus medžiagų apykaita lėtėja, atsiranda didelis noras valgyti “greitus“ angliavandenius, net saldumynai po pietų ar vakare tampa norma ir dėl to auga papildomi kilogramai, nesubalansuota mityba veda prie sveikatos sutrikdymų.

Taip pat, persivalgoma vakare, nes dienos metu gauta per mažai kalorijų t.y. pietums buvo per maža porcija, praleista valgymai arba valgyta “tuščių“ kalorijų maistą, kur alkis numalšinamas tik trumpam. Vakarienės metu persivalgius, miegas tampa nekokybiškas ir kitą dieną vėl tokia pati situacija - pusryčių nenorime, ir vėl vakarienės metu persivalgoma - būtina sustabdyti šį “ratą”.