Kiaulienos papilvė, arba kitaip vadinama šoninė, - viena iš riebiausių mėsos dalių, kurioje raumeninio audinio kiekis itin mažas arba jo net nėra. Šoninės sluoksniuotumas priklauso nuo paties gyvulio struktūros ir iš kokios jo dalies mėsa paruošta: nugarinės ar papilvės. Dėl itin didelio kiekio riebalų šoninė neturėtų tapti kasdieniniu patiekalu, tačiau retsykiais jos pasigaminti galima. Šoninėje yra aukštos kokybės baltymų, kurie stiprina mūsų raumenų veiklą, B grupės vitaminų, kurie suteikia didesnį kiekį energijos, cholino, padedančio gerinti smegenų veiklą, o taip pat - amino rūgščių, kurios sumažina stresą.
Šimtai skirtingų kiaulienos šoninės paruošimo būdų
Pasak „Rivonos“ mėsinės vadovo Juozo Lebriko, kiaulienos šoninė ruošiama pačiais įvairiausiais būdais - ji gali būti sūdoma, marinuojama, verdama ir kepama orkaitėje ar grilyje. Šoninė gali būti patiekiama šalta ir šilta, kaip pagrindinis patiekalas, ar ryškus priedas, kuris praturtina kitus valgius. Lietuvoje šoninė įprastai naudojama kaip priedas prie kitų patiekalų - kiaušinienės, bulvinių blynų, cepelinų, tačiau skirtingose maisto kultūrose yra daugybė gardžių šios mėsos paruošimo receptų.
- Pietų Korėjoje papilvė labiausiai vertinama kiaulienos dalis, kuri dėl itin didelės paklausos yra ir viena brangiausių. Dažniausiai korėjiečiai šoninę kepa tiesiog ant grilio, pagardina padažu ar glazūra ir valgo susuktą į salotos lapą.
- Danų ir norvegų virtuvėje iš kiaulienos pilvo gaminami kepsniai, kurie tradiciškai patiekiami per Kalėdas, bet gali būti valgomi ir kaip kasdieninis patiekalas.
- Vokiečiai, austrai ir prancūzai kiaulienos papilvę ruošia skirtingais būdais, bet patiekia dažniausiai panašiai - su karštomis bulvėmis ir marinuotomis daržovėmis.
- Tuo tarpu australai kiaulienos šoninę gamina su visa odele, kuri iškepusi būna ypač traški, o mėsa išlieka minkšta ir sultinga.
Šoninės įvairovė Lietuvoje
Lietuvoje restoranuose ir kavinėse iš šoninės pagamintų patiekalų pasirinkimas nėra didelis, tačiau maisto prekių parduotuvėse asortimentas yra išties platus. Jau daugelį metų „Rivonos“ mėsinė gamina ir į „Norfos“ parduotuves tiekia įvairiais būdais paruoštą šoninę, iš kurios galima gaminti pagrindinius patiekalus arba naudoti kaip priedą kitų valgių pagardinimui. Pasak J. Lebriko, šiek tiek apkepta „Rivonos“ „Sūdyta kaimiška kiaulienos šoninė“ puikai dera prie kiaušinienės ar picos. Švelnaus ir šiek tiek pikantiško skonio „Mažai rūkyta kiaulienos šoninė“ idealiai papildo kitos rūšies mėsą. „Karštai rūkyta sauso sūdymo šoninė“ ir „Karštai rūkytos pikantiškos šoninės juostelės“ tinka įvairių kepsnių įdarams bei padažams gardinti. Tikrieji šoninės gerbėjai „Norfos“ parduotuvių lentynose jau galėjo pamatyti ir šio sezono „Rivonos“ naujieną - „Marinuotą šoninės šašlyką su laukiniu česnaku“.
Šios rūšies šašlykas turi žymiai didesnį sluoksnį riebalinio audinio, kuris kepant mėsą grilyje jai suteikia ypatingo minkštumo ir sultingumo. Šoninę galima ruošti įvairiausiais būdais, svarbu nepervirti ir neperkepti. Tam, kad ji gaminimo metu neprarastų savo geriausių savybių ir išliktų minkšta bei sultinga, svarbu tik jos nepervirti ir neperkepti. Virimui geriau rinktis liesesnę, mažiau riebalinio sluoksnio turinčią mėsos dalį, o sūdymui bei kepimui - riebesnę.
Receptas: Kiaulienos šoninė australietiškai
Norintiems atrasti naują šoninės skonį, siūlome išbandyti ypač gardų keptos kiaulienos šoninės su traškia odele receptą:
- Nusausinkite mėsą. Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite mėsą, nepamiršdami ir jos odelės.
- Pagardinkite prieskoniais. Minkštąją mėsos dalį įtrinkite prieskoniais: druska, pipirais, malta paprika ir kuminu.
- Įdėkite į skardą. Paruoštą mėsą odele į viršų įdėkite į kepimo skardą išklotą aliuminio folija.
- Odą padenkite druska. Odą per visą jos plotą padenkite gausiu sluoksniu rupios druskos.
- Kepkite mėsą. Paruoštą mėsą apie 40-50 minučių kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol druska atšoks nuo odos.
- Pašalinkite druską. Ištraukite mėsą iš orkaitės ir pašalinkite nuo odos visą druskos sluoksnį.
- Paskrudinkite odelę. Padidinkite orkaitės temperatūrą iki 250 laipsnių ir kepkite dar 15 minučių, kol odelė apskrus ir pasidarys traški.
- Paruoškite padažą. Į indą sudėkite 150 g susmulkintų vyšninių pomidorų, 2 skilteles sutrintų česnakų ir sukapotas petražoles. Įberkite šiek tiek druskos bei pipirų. Įdėkite 1 šaukštelį garstyčių, įpilkite aliejaus ir viską gerai išmaišykite.
- Gražiai paserviruokite. Iškeptą kiaulienos šoninę supjaustykite gabaliukais ir patiekite bendroje lėkštėje su paruoštu padažu ir mėgstamu garnyru.
Šefo patarimai: kaip paruošti šventinį stalą su šonine
Kad šventinio stalo ruošimas suteiktų kuo mažiau streso, virtuvės šefas, restoranų „Gastronomika“ ir „Meat“ įkūrėjas Liutauras Čeprackas pataria, kaip paruošti kalėdinį stalą, kuris nustebins artimuosius. „Kalėdinė vakarienė gerokai skiriasi nuo Šv. Kūčių meniu - nereikia laikytis taisyklių, neprivalote ruošti 12 patiekalų ar vengti konkrečių produktų. Ruošdami Kalėdų dienos vakarienę galite improvizuoti, rinktis gaminti tokius patiekalus, kokius sugalvosite“, - sako L. Čeprackas.
Patiekalus planuokite iš anksto
Pasiruošimas priimti svečius Kalėdoms gali tapti gerokai lengvesnis, jei valgiaraštį pradėsite planuoti kiek anksčiau. Nepalikę sprendimo paskutinei minutei, galėsite ne tik ramiau laukti didžiosios dienos, bet ir sutaupysite laiko ir pinigų. Jei iš anksto suplanuosite patiekalus ir svečių skaičių, galėsite tiksliau apskaičiuoti, kiek ir kokių produktų reikės, norint paruošti šventinę vakarienę. Tokiu būdu liks mažiau nesuvalgyto maisto, kurį tektų išmesti. Likus kelioms dienoms iki vakarienės, galite net pradėti ruošti kai kuriuos patiekalus - užmarinuoti mėsą, pasiruošti sausainių tešlą, pagaminti bulvių košę ir panašiai.
Vienas geriausių virtuvės šefų L. Čeprackas pataria kalėdinei vakarienei ruošti patiekalus iš mėsos ir sako, kad jam asmeniškai ši šventė asocijuojasi su kiauliena. Anot jo, tokia mėsa yra labai universali ir gali būti paruošiama daugybe skirtingų būdų, todėl iš jos dažniausiai ir renkasi gaminti įvairius patiekalus.
„Jau nuo senų laikų kaime žmonės kiaules pjaudavo prieš žiemos šventes. Taip vykdavo, kadangi nebūdavo šaldytuvų, o žiema - puikus metas, kai mėsa gali būti natūraliai šaldoma ir tokiu būdu negenda. Todėl ant šventinių stalų dažniausiai ir puikuodavosi patiekalai iš kiaulienos“, - pasakoja šefas.
Gaminkite orkaitėje
Anot kulinaro, pasirinkus vos vieną tinkamą buitinės technikos prietaisą įspūdingą šventinį stalą paruošti sugebės ir virtuvės naujokas. Šefas tvirtina, kad pats neapsieitų be orkaitės ir skirtingų jos funkcijų, galinčių padėti sukurti tikrą šedevrą net ir tiems, kurie nenori į patiekalą įdėti daug laiko ar pastangų.
„Pasirinkus tinkamą orkaitės modelį su daugybe funkcijų galėsite paruošti patiekalus per daug dėl jų nesirūpindami, ypač, jei šventėms nusprendėte kepti kokią vištą, žąsį ar kalakutą. Orkaitė darbą padarys už jus, nes galėsite pasirinkti automatinę programą. Net negaminantiems užtenka žinoti funkcijas, paspausti mygtuką ir mėgautis rezultatu“, - pasakoja L. Čeprackas. Norintiems sveikesnio pagrindinio patiekalo, kuris tiktų ir Kūčių vakarienei, šefas pataria rinktis žuvį ir ją garinti orkaitėje, naudojantis garų funkcija. Anot jo, ši programa suteikia galimybę gaminti išskirtinius patiekalus, kurių kitokiu būdu neįmanoma paruošti.
Skirtingos funkcijos padės nustebinti artimuosius
Anot šefo, tinkamai išnaudojus orkaitės funkcijas, galite paruošti skirtingus patiekalus. Pavyzdžiui, naudodamiesi „Air Sous-vide“ funkcija, lengvai namuose galėsite mėgautis jautienos kepsniu. Ši programa palaiko vienodą temperatūrą visą gaminimo laiką. Pagaminus „sous-vide“ būdu beliks tik apkepti keptuvėje kepsnį, nesirūpinant jo vidine temperatūra ir pateikti ant stalo. Šefas sako, kad tokia funkcija yra idealus pasirinkimas patiekalams, kurie turi būti gaminami tiksliai kontroliuojamoje temperatūroje.
Puikus tokias funkcijas palaikančio prietaiso pavyzdys galėtų būti „Samsung Bespoke“ linijos orkaitė, kurią naudoja šefas. Išnaudoję įvairias programas, Kalėdų stalui lengvai paruošite skirtingus patiekalus.
„Norintiems sveikesnių patiekalų, labai rekomenduočiau išbandyti „Air Fry“ funkciją. Labai mėgstu gruzdintą maistą, bet visi žinome, kad iškeptume traškų patiekalą, jį reikia gaminti aliejuje, o tai nėra sveika. „Air Fry“ funkcija labai pasiteisina, kadangi suteikia galimybę išgauti tokį efektą, lyg keptum aliejuje, tačiau visiškai jo nenaudojant“, - pasakoja L. Čeprackas.
Šefo receptas Kalėdiniam stalui: Šoninė su traškia oda
Kadangi L. Čeprackas Kalėdų vakarienei dažnai renkasi ruošti kiaulieną dėl jos universalumo, šefas dalinasi paprastu receptu, kuris nereikalauja daug pastangų ar kulinarinių žinių, jį lengvai pagaminsite orkaitėje, o svečiai bus maloniai nustebinti.
Ingredientai:
- 1 kg riebios šoninės
- 20 ml sojos padažo
- 40 g rudojo cukraus
- 1 g malto cinamono
- 1 g juodųjų maltų pipirų
- 10 g smulkinto česnako
- 300 g stambios druskos
- 20 ml acto
Kaip gaminti:
- Visų pirma pasigaminkite prieskonių mišinį: sumaišykite sojų padažą, cukrų, cinamoną, pipirus ir smulkintą česnaką.
- Iš folijos pagaminkite lovelį, kuriame kepsite šoninę. Jos apatinę dalį, neliečiant odos, ištepkite prieskonių mišiniu ir dėkite į foliją oda į viršų.
- Odą gausiai ištrinkite druska ir padėkite į šaldytuvą parai neuždengdami, leisdami odai apdžiūti.
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
- Prieš dedant kepti šoninės odą mažu peiliu subadykite šimtais skylučių, kuo daugiau - tuo geriau.
- Šoninės odą ištepkite actu, tada berkite stambią druską.
- Kepkite 1 val. 20 min.
- Ištraukę iš orkaitės, išimkite iš folijos ir nuvalykite druską.
- Orkaitę perjunkite į vidutinio galingumo grilio režimą. Šoninę padėkite ant kepimo skardos ir grąžinkite į orkaitę. Svarbu skardą su šonine padėti orkaitės apačioje.
- Kepame dar 15-20 min, kol oda taps traški, kaip traškutis.
Kaip pasiekti tobulą traškumą
Tam, kad išgauti labai traškią kiaulienos šoninės odelę, prireiks papildomos paros mėsai džiovinti. Tačiau tikrai verta pasiterlioti (teliojimosi čia labai nedaug), nes rezultatas - pavojingai gardus 🙂 O jei liktų keli gabalėliai nesuvalgytos šoninės, supjaustykite ją mažais gabalėliais ir panaudokite stir-fry ryžiams su daržovėmis.
- Kiaulienos šoninės odelę labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, tada labai aštriu peiliu (geriausia tiks įrankis, skirtas pjaustyti kartoną) padarykite visame odelės paviršiuje rėžius, saugodami, kad neįpjautumėte mėsos, tik odelę.
- Padėkite šoninę ant grotelių, tas groteles įtaisykite į skardelę (ar kitą indą, svarbu, kad mėsa neliestų indo dugno, o būtų ant grotelių), ir visą odelės paviršių padenkite storu druskos sluoksniu (sunaudosite maždaug pusę kiekio, apie 200g).
- Skardelę su taip paruošta mėsa padėkite į šaldytuvą neuždengtą ir palikite mažiausiai nakčiai, geriausia - parai.
- Išimkite šoninę iš šaldytuvo ir nugramdykite visą druską (ji bus šlapia), nusausinkite odelę popieriniu rankšluosčiu.
- Patieskite ant darbastalio dvigubo sluoksnio aliuminio folijos lakštą, ant jo - šoninę odele į viršų.
- Užlankstykite aliuminio folijos kraštus taip, kad jie tampriai apgaubtų visą gabalą mėsos, ir dar išsikištų viršuje apie 2cm.
- Pašaukite į orkaitę ir kepkite 2 valandas.
- Per tą laiką atsargiai išimkite šoninę iš folijos ir nugramdykite visą druską (jei sugebėsite išimant iš folijos mėsą neprikratyti druskos į sultis, kurios išsiskyrė mėsai kepant, šių sulčių neišpilkite, jos puikiai tiks pagardinti sriubai arba pašlakstysite ant garuose virtų daržovių).
- Nusausinkite odelę dar kartą, padėkite mėsą odele į viršų į nedidelį kepimo indą (padėklą, skardelę) ir pašaukite apskrudinimui į įkaitusią orkaitę apie 15-20 minučių.
- Išėmę iš orkaitės palaukite apie 5 minutes, tada labai aštriu peiliu supjaustykite gabalėliais ir patiekite su ryžiais ir garuose virtomis daržovėmis.
Lėtai kepta šoninė su traškia odele
Šį kartą, Jūsų dėmesiui tikra karališka puota - lėtai kepta, neįtikėtinai minkšta ir sultinga šoninė su pačia traškiausia odele, kokią tik kada ragavote! Ir norint ištaisyti šią puotą tereikia nebrangios mėsos šmotelio, truputį laiko, o gal labiau kantrybės, nes kvapai užliejantys namus tampa tikru išbandymu bei kelių elementarių patarimų. Lėtai keptą šoninę galite paruošti tiek paprastiems savaitgalio pietums ar vakarienei, tiek šventėms, kadangi vaizdas, skonis ir užburiantis traškesys pjaustant kepsnį abejingų nepalieka. Šoninė, supakuota į atvirą folijos dėžutę, kepa žemoje temperatūroje, tad lėtai tirpstantys riebaliukai neleidžia mėsai išdžiūti ir ji tampa neįtikėtinai sultinga bei minkšta. Odelė taip pat lėtai tirpsta ir skrunda sukurdama pagrindą ypatingam traškumui. Šis kepimo metodas primena iš Prancūzijos kilusį „confit”, kuomet mėsa ilgai bei ramiai kaitinama savo riebaluose.
Pagrindinės taisyklės sėkmingam šoninės kepsniui:
- ypatingai gerai nusausinkite šoninės odelę, o jeigu yra galimybė palikite neuždengtą šaldytuve bent porai valandų, kad apdžiūtų;
- sandariai supakuokite šoninę į folijos dėžutę viršuje palikdami tik odelę, bet jos nereikia nei supjaustyti, nei subadyti, tik patepti aliejumi ir apibarstyti druska;
- 1 kg. Šoninę nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir labai gerai (bet labai gerai) nusausinkite rankšluostiniu popieriumi. Jeigu turite laiko įdėkite ją neuždengtą kelioms valandoms (galite ir pusdieniui) į šaldytuvą, kad papildomai išsausėtų odelė.
- Į sausą keptuvę suberkite pankolių sėklas ir kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 2 minutes arba tol, kol pasklis aromatas. Apkeptas sėklas suberkite į grūstuvę ir sutrinkite.
- Įkaitinkite orkaitę iki 140'C. Šoninės mėsą (odelės nereikia, ją palikite švarią) iš visų pusių gerai įtrinkite druska, pipirais, maltu pankoliu ir aptepkite alyvuogių aliejumi.
- Paimkite du didesnius folijos lakštus (jeigu folija plona - tris lakštus), juos sudėkite vieną ant kito ir į vidurį įdėkite šoninę. Vyniodami iš visų pusių suformuokite savotišką dėžutę ir gerai užspauskite kraštus, kad kepimo metu neištekėtų riebalai. Visi folijos kraštai turi būti prigludę prie mėsos.
- Šoninės odelę nuvalykite rankšluostiniu popieriumi. Viršų aptepkite nedideliu kiekiu aliejaus ir visą plotą tolygiai apibarstykite druska. Paruoštą šoninę padėkite ant kepimo skardos, pašaukite į orkaitę ir kepkite 1,5 valandos (90 minučių).
- Praėjus laikui labai atsargiai (kad neišlaistytumėt riebalų) išimkite skardą su šonine iš orkaitės. Folijos dėžutės kraštai aplink mėsą bus atsilaisvinę, tad rankšluosčiu arba kepimo pirštinėm vėl maksimaliai prispauskite juos prie mėsos. Skardą su šonine įdėkite atgal į orkaitę ir kepkite dar vieną valandą.
- Praėjus laikui išimkite šoninę iš orkaitės ir su plačia mentele perkelkite ją ant lėkštės. Temperatūrą padidinkite iki 240'C. Riebalus galite išpilti, nes jų daugiau neprireiks.
- Kepimo skardą išklokite folija (kad nereikėtų šveisti) ir ant viršaus uždėkite groteles (galite naudoti esančias orkaitėje). Šoninę perkelkite ant grotelių ir panaudodami nedidelius, suglamžytus folijos gabalėlius pakiškite po apačia, kad šoninės paviršius būtų kiek įmanoma lygesnis. To reikia, kad visa odelė būtų traški, o ne tik aukščiausiai iškilusios dalys.
- Šoninę dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 25-30 minučių, kol odelė taps ryškiai auksinės spalvos bei traški. Jeigu viena pusė šoninės skrunda greičiau nei kita, tuomet labai atsargiai ištraukite skardą iš orkaitės, apsukite ir įdėkite atgal.