Net ir šiais laikais, kai tortų, pyragų ir kitų saldumynų pasirinkimas didžiulis, lietuviai ir toliau mielai renkasi nostalgiją keliančius desertus. Vienas iš jų - tortas „Napoleonas“, gaminamas ypatingomis progomis, nes tai išskirtinis desertas. Gaminimas užtrunka, tačiau vertas kiekvienos minutės. Tortą „Napoleoną“ dekoruokite mėgiamomis uogomis, šokoladu.
Tortas "Napoleonas": gaminimo eiga
- Persijokite miltus. Ištirpinkite 100 g sviesto, likusį sviestą padėkite į šaldytuvą. Persijotus miltus sumaišykite su tirpintu sviestu, druska ir šaltu vandeniu.
- Minkykite tešlą tol, kol ji taps vienalytė ir nebelips prie rankų. Rankomis suformuokite iš tešlos rutulį, apvyniokite maistine plėvele ir padėkite valandai į šaldytuvą.
- Išimkite iš šaldytuvo sviestą, padėkite jį ant kepimo popieriaus, uždenkite antru sluoksniu kepimo popieriaus ir pamuškite kočėlu bei pakočiokite.
- Įdėkite porai minučių į šaldytuvą. Ištraukite iš šaldytuvo tešlą ir iškočiokite iš jos maždaug 2 - 3 cm storio kvadratą.
- Užtarkuokite ant tešlos šaldytuve palaikytą sviestą ir suvyniokite tešlą su sviestu į voką. Apverskite voką sulankstytais kraštais į apačią ir pamuškite kočėlu, kad sviestas tolygiai pasiskirstytų po tešlą.
- Iškočiokite 1 cm storio stačiakampį. Sulankstykite tešlą trigubai ir vėl iškočiokite. Padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
- Atšaldytą tešlą dar kartą sulankstykite trigubai ir iškočiokite. Padėkite valandai į šaldytuvą.
- Šį procesą pakartokite dar 2 kartus.
- Paruoštą tešlą supjaustykite kvadratais (į 7-8 gabaliukus), iškočiokite iš jų plonus blynus.
- Kiaušinių trynius išsukite su krakmolu. Maišant supilkite pusę pieno ir gerai išsukite. Plakant supilkite likusį pieną. maišant virkite kol sutirštės. Palaukite kol atvės.
- Grietinėlę išplakite su cukraus pudra iki standžių putų. Sumaišykite jas su šaltu virtu kremu ir šaltu virtu kondensuotu pienu.
- Sluoksniuokite tortą. Pirmą lakštą gausiai aptepkite kremu ir uždėkite antrą lakštą. Jį taip pat aptepkite kremu ir dėkite dar vieną lakštą. Jį aptepkite juodųjų serbentų džemu. Vėl dėkite lakštą, tepkite kremu, vėl lakštą ir jį aptepkite kremu. Ant viršaus dar vieną lakštą, jį aptepkite juodųjų serbentų džemu.
Kondensuotas, ar taisyklingai lietuviškai - sutirštintas pienas, - tai paprastas karvės pienas, iš kurio pašalinta didžioji dalis vandens (apie 60 proc.). Norint, kad varškės pyragas visada pavyktų, prisiminkite, jog varškę reikia pertrinti per sietelį - tuomet neliks stambių jos gabaliukų.
"Kuršėnų" vyniotinis
Pasigaminti namuose „Kuršėnų“ vyniotinį nėra sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Pirmiausia iš vakaro užmerkite vandenyje aguonas. Nupilkite nuo aguonų vandenį ir jas sutrinkite. Kiaušinių trynius suplakite su cukrumi. Į kiaušinio ir cukraus plakinį įmaišykite sutrintą aguonų masę. Įmaišykite džiūvėsėlius.
Keksiukų receptai
Kaip sakoma, interneto platybėse visko galima rasti, TAČIAU bene svarbiausia yra nebijoti rizikuoti. Todėl kaip viena komentatorė pasisakė, kad šiuos keksiukus galima kepti didelėje skardoje, atitinkamai ilgesnį laiką, taip ir betkokio Jūsų mėgstamo kekso receptą galima naudoti kepant mažus vieno kasnio, ar didesnius keksiukus. Galima pačiom sugalvoti glajų, ar jį nukopijuoti nuo kitokių keksų.
Keksiukai su aguonomis
- Pirmiausia iš vakaro pamerkite aguonas vandenyje.
- Nupilkite nuo aguonų vandenį ir jas sutrinkite.
- Kiaušinių trynius suplakite su cukrumi.
- Į kiaušinio ir cukraus plakinį įmaišykite sutrintą aguonų masę.
- Įmaišykite džiūvėsėlius.
Keksiukai su kukurūzų dribsniais
Kukurūzų dribsnius, kondensuotą pieną, migdolus bei sėmenų sėklytes sumaišykite dideliame dubenyje. Turi gautis gan tirštoka masė.
Keksiukų kremas
Grietinėlę, kondensuotą pieną ir vanilės esenciją supilkite į vieną dubenį. Elektriniu plaktuvu plakite, kol masė taps puresnė, kaip beveik iki standumo plakta grietinėlė (akimirkai turi išlikti plakimo žymės).
Avižiniai trupiniai
Minkštą sviestą, cukrų, miltus, druską, kepimo miltelius ir avižinius dribsnius sudėkite į vieną dubenį ir rankomis maišykite, trinkite tarp pirštų, kol gausite daug drėgnų trupinių. Tešlą atidėkite.
Sausainių pagrindas
- Grūstuve ar rankomis sutrupinkite sausainius.
- Anakardžius šiek tiek paskrudinkite ir susmulkinkite peiliu.
- Sutirštintą (kondensuotą) pieną sumaišykite su kava. Galite pirkti ir jau paruoštą sutirštintą pieną su kava.
Slyvų įdaras
Jei turite laiko, slyvas užpilkite brendžiu ir palaikykite nors ir per naktį, recepto autorė taip jas „brandino“ vos kelias valandas.
Šokoladiniai trupiniai
Miltus sumaišykite su cukrumi ir kakava. Įtarkuokite sviestą ir rankomis viską sutrinkite iki vienodo dydžio trupinių. Įmaišykite grietinę. Pusę tešlos sudėkite į 26 cm skersmens tortinę, paviršių išlyginkite.
Padažas
- Sviestą ištirpinkite.
- Supilkite miltus ir maišykite, kol pagels.
- Supilkite pieną, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų.
- Padažą virkite ant vidutinės ugnies apie 10 minučių nuolat pamaišydami, kol sutirštės.
Varškės įdaras
- Varškę sukrėskite į dubenėlį, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, cinamoną, supilkite kondensuotą pieną.
- Išmaišykite. Jei įdaras atrodys skystokas, galite įberti dar truputį miltų.
- Varškę sukrėskite į dubenėlį, supilkite kondensuotą pieną, suberkite aguonas, abrikosus (išmirkytus ir smulkiai supjaustytus), pagardinkite cinamonu ir kardamonu.
- Gerai išmaišykite.
Receptas: Tortas „Raffaello“ su kondensuoto pieno kremu
Tortas „Raffaello“ su kondensuoto pieno kremu - tai prabangus desertas, kuris sužavės kiekvieną smaližių ir puikiai tiks bet kokiai ypatingai progai. Šis tortas yra įkvėptas garsiojo „Raffaello“ saldainių skonio - švelnaus kokoso, traškios tekstūros ir šilkinio kremiškumo. Tai tikra šventė skonio receptoriams! Torto pagrindą sudaro lengvi biskvitai, pagardinti gaiviu citrinos sirupu, kuris suteikia malonios rūgštelės ir kontrastuoja su saldžiu, šilkinės konsistencijos kondensuoto pieno kremu.
Kokosas, esantis šio torto sudėtyje, yra puikus ląstelienos, sveikų riebalų, vitamino E ir mineralų šaltinis. Jis padeda gerinti virškinimą, suteikia energijos ir prisideda prie geresnės odos būklės. Kokosų produktai taip pat padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje ir palaikyti širdies sveikatą. Be to, torto „Raffaello“ ingredientai, tokie kaip grietinėlė ir sviestas, suteikia švelnumo ir kreminės tekstūros, tačiau juos galima pakeisti alternatyvomis, kurios padarys tortą lengvesnį ir sveikesnį.
Torto bendra kalorijų vertė yra apie 4500 kcal, o viena porcija - apie 450 kcal. Tortas „Raffaello“ suteikia energijos ir yra puikus malonumas ypatingomis progomis. Kokosų drožlės suteikia vertingų riebalų rūgščių, kurios padeda smegenų ir širdies veiklai. Didelis cukraus ir riebalų kiekis gali neigiamai paveikti sveikatą, ypač jei vartojama per daug.
Ingredientai
Receptui reikės:
Biskvitams:
- Kiaušiniai: 5 dideli
- Cukrus: 230 g
- Vanilinis cukrus: 1 arb. š.
- Aliejus: 3 v. š.
- Miltai: 230 g
- Kepimo milteliai: 1 a. š.
Kremui:
- Kondensuotas pienas: 1 indelis (385 g)
- Sviestas (82 proc. riebumo): 180 g
- Grietinėlė (36 proc. arba bent 35 proc. riebumo): 450 g
- Grietinėlės standiklis: 2 pakeliai
- Kokoso drožlės: 50 g
Biskvitų sulaistymui:
- Vanduo: 100 ml
- Citrinos sultys: 1 citrina
- Cukrus: 1 v. š.
Paruošimas
Biskvitų paruošimas:
- Kiaušiniai plakami kartu su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė tampa šviesi ir puri.
- Į plakinį po truputį pilamas aliejus, nuolat plakant.
- Miltai ir kepimo milteliai persijojami į masę ir viskas gerai sumaišoma.
- Tešla pilama į 23 cm skersmens apvalią sviestu išteptą kepimo formą.
- Kepama iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 35 minutes. Iškepus biskvitui, jis atvėsinamas ir perpjaunamas į keturias dalis.
Kremo paruošimas:
- Grietinėlė šiek tiek plakama, į ją įpilamas grietinėlės standiklis ir plakama tol, kol tampa standi.
- Kambario temperatūros sviestas sumaišomas su kondensuotu pienu iki vientisos masės.
- Įmaišomos kokoso drožlės. Paruoštas kremas padedamas į šaldytuvą pusvalandžiui.
- Po to sviestinis kremas sumaišomas su grietinėle ir viskas išplakama iki vienalytės konsistencijos.
Biskvitų sulaistymas:
Vanduo, citrinos sultys ir cukrus sumaišomi, kad būtų paruoštas citrinų sirupas biskvitų sulaistymui.
Torto surinkimas:
- Torto lėkštėje dedamas pirmasis biskvitas ir jis sulaistomas citrinų sirupu.
- Ant biskvito užtepama 1/4 kremo.
- Dedamas antrasis biskvitas, šiek tiek spaudžiamas, sulaistomas ir padengiamas kremo sluoksniu.
- Šis procesas kartojamas, kol visos dalys bus surinktos. Viršutinė dalis išlyginama ir tortas dedamas į šaldytuvą bent kelioms valandoms.
- Prieš patiekiant, torto paviršius apibarstomas kokoso drožlėmis.
Tortas „Raffaello“ su kondensuoto pieno kremu yra elegantiškas desertas, kupinas švelnaus kokoso skonio ir šilkinio kremo tekstūros. Jis tinka bet kokiai šventei ar progai, ypač tiems, kurie vertina lengvą, bet sodrų skonį. Šis receptas leidžia eksperimentuoti su ingredientų alternatyvomis, siekiant padaryti desertą lengvesnį ir sveikesnį.
Keksiukų kepimo patarimai
- Popierines formeles reikia dėti į specialią metalinę (ar kitokią) formą, kad „nepabėgtų” tešla.
- Jei neturite kepimo formos, galite naudoti dvigubas popierines formeles.
- Kremui galite naudoti ne tik maskarponės sūrį, bet ir filadelfijos sūrį ar kitą kreminį sūrį.
- Galite įdėti balto šokolado gabaliukų į keksiukų vidų.
- Eksperimentuokite su glajumi, naudodami įvairius ingredientus, pavyzdžiui, fetos sūrį.
Dažniausiai užduodami klausimai
Ką daryti, jei keksiukai sukrenta atvėsę?
Tai gali nutikti dėl per ilgo kepimo arba per didelio kiekio kepimo miltelių.
Kodėl keksiukai kieti?
Tai gali būti dėl per didelio kiekio miltų arba per ilgo kepimo.
Ar galima tešlą paruošti iš vakaro?
Taip, tešlą galima paruošti iš vakaro ir laikyti šaldytuve.