Vasara - šviežių uogų metas. Ne tik vaikai, bet ir suaugusieji mėgsta kvapnias, saldžias, aromatingas vyšnias. Yra keletas gudrybių, kurias verta žinoti, jeigu norite, kad žiemą uogos būtų ne mažiau gardžios, nei vasarą. Bet prieš tai pakalbėkime apie šaldytų uogų naudą.
Šaldytų uogų nauda
Ar žinojote, kad jose kur kas daugiau (net iki 90 proc.) vitaminų ar mineralų, nei konservuotose sodo ir miško gėrybėse, pavyzdžiui, uogienėse arba kompotuose? Be to, šaldytų uogų skonis ir aromatas beveik nesikeičia. O šiuolaikiniai šaldytuvai ir šaldikliai padeda šaldymą paversti paprasta ir greita procedūra.
Naudingos savybės
Teisingai užšaldytos ir laikomos uogos kone visada išlaiko nepakitusią išvaizdą ir visas naudingąsias savybes. Šaldytų uogų maistinė vertė nebūtinai sumažėja. Uogose esantys vandenyje tirpūs vitaminai beveik nedingsta. Be to, šaldytose uogose išlieka karotinas, taip pat vitaminai B1 ir B2. Vitamino C šaldytose uogose išsilaiko kone tiek pat, kaip ir šviežiose.
Maža to, šaldytos uogos netgi turi šiokį tokį privalumą, palyginti su šviežiomis. Taip yra todėl, kad jose išlieka gerokai mažiau pesticidų, švino ir kadmio.
Parengimas šaldyti
Uogų šaldymas nereiškia paprasčiausio jų įmetimo į šaldiklį ir pamiršimo ten. Yra keletas taisyklių, kaip paruošti uogas šaldymui ir laikymui šaldiklyje.
Pirma - visos šaldymui atrinktos uogos turi būti prinokusios. Atskirais atvejais, jeigu ketinate šaldytas uogas papildomai apdoroti gamindami maistą, pavyzdžiui, naudoti, kaip pyrago įdarą, virti iš jų kompotą, gali būti užšaldytos ir tos, kurios dar nespėjo visiškai prisirpti. Šaldymui netinkamos pernokusios uogos, taip pat pažeistos ar papuvusios.
Idealiai tinka šaldyti tas uogas, kurios buvo surinktos ne vėliau, nei likus dviem valandoms iki įdėjimo į šaldiklį. Tik tada galite tikėtis, kad produktas bus aukštos kokybės. Žinoma, tai įmanoma tik naudojant savo pačių surinktas, o ne pirktas turguje uogas.
Prieš šaldant uogas būtina nuo jų nuvalyti visas nereikalingas dalis: stiebelius, lapelius, žiedynus. Prieš šaldant uogas, jas būtina nuplauti ir nusausinti. Tai padaryti galima jas atsargiai išdėliojus ant popierinių ar medvilninių rankšluosčių per visą jų plotą.
Kad uogos greičiau išdžiūtų, iš viršaus galima uždėti dar vieną švarų rankšluostį, kuris sugers nereikalingą drėgmę.
Renkamės tarą
Norint išlaikyti uogų formą, puikiai tiks plastikiniai maišeliai ir nedideli plastikiniai indeliai su dangteliais.
Nerekomenduojama šaldytų uogų laikyti jau panaudotuose maišeliuose, nes šie gali išlaikyti anksčiau juose buvusių produktų kvapą. Be to, juose gali būti mikroįtrūkimų, dėl ko jie nebebus sandarūs.
Uogas reikia išdėlioti tolygiai į sausas talpas, nepaliekant jokių oro tarpų. Jeigu indai neskaidrūs, reikia pažymėti, kokios uogos juose yra. Taip nereikės kaskart jų atidarinėti, kad sužinotumėte turinį. Juk kiekvienąkart, atidarius indą, patekęs į vidų oras paveikia ir produkto kokybę.
Bet kokia talpa, skirta šaldyti uogas, nesvarbu, ar plastikiniai indeliai, ar maišeliai, turėtų būti sandariai uždaryti. Nuo to priklausys, ar laikymo metu iš uogų neišsiskirs drėgmė, kuri kondensuotųsi ant šaldymo kameros sienelių ir dėl kurios gali tekti dažniau atitirpinti šaldiklį. Nuo indelio sandarumo priklauso ir uogų kokybė.
Kaip užšaldyti vyšnias ir trešnes
Prieš šaldant vyšnias ir trešnes, reikia jas gerai nuplauti ir išdžiovinti. Jeigu iš jų virsite kompotą, uogas galite šaldyti ir su kauliukais. O jeigu virsite iš jų uogienes arba kepsite pyragus, kauliukus verčiau išimti.
Vėliau uogas galima tiesiog suberti į pakuotes ir užšaldyti.
Jeigu norite, kad vyšnios ir trešnės išliktų sveikos, paskleiskite jas ant indo vienu sluoksniu, užšaldykite greito šaldymo būdu ir perdėkite į plastikinius indelius arba maišelius tolimesniam laikymui šaldymo kameroje.
Vyšnias ir trešnes taip pat galima laikyti užbertas jas cukrumi ir sudėtas į nedidelius indelius, išklotus maistine plėvele. Taip paruoštas uogas rekomenduojama laikyti -12°С temperatūroje.
Laikymas ir šaldymas
Šaldytų uogų nerekomenduojama laikyti šalia mėsos, žuvies ir kitų produktų, antraip šioms sodo ir miško gėrybėms persiduos joms nebūdingi kvapai.
Geriausia užšaldyti uogas nedidelėmis porcijomis. Tada jose išliks daugiau vitaminų.
Šaldymo kamerą prieš šaldant uogas reikėtų paruošti. Dauguma šiuolaikinių šaldytuvų turi šaldymo kameros paruošimo funkciją. Funkciją „Šaldymas“ rekomenduojama įjungti, likus parai, iki padedant uogas į šaldiklį, o išjungti praėjus parai po šaldymo pradžios. Po to reikia tiesiog nustatyti saugojimo režimą.
Specialistai teigia, kad, jeigu nustatysite šaltesnę temperatūrą - nuo -18 iki -23°С, uogas užšaldysite greičiau ir saugiau. Taip užšaldytas jas galėsite saugoti 8-12 mėnesių, tai yra, kone iki sekančio sezono.
Uogas galima šaldyti ir nustačius temperatūrą nuo 0 iki -8°С. Tačiau tada jas galėsite laikyti ne ilgiau, kaip tris mėnesius.
Šaldytų uogų panaudojimas
Šaldytas uogas galima naudoti pačiais įvairiausiais tikslais. Iš jų galima išvirti nuostabius kompotus, morsus, kisielius. Taip pat jas galima naudoti kaip kokteilių ir gaivinamųjų gėrimų sudedamąsias dalis.
Šaldytos uogos yra ir puikus pyragų, bandelių bei keksiukų įdaras. Jų galima įberti ir į pusryčių košę, ir į vaikišką tyrelę.
Tokios uogos puikiai tinka ir ledams arba varškės desertams bei užkepėlėms gardinti. Beje, šaldytuose serbentuose vitamino C netgi daugiau nei šviežiuose.
Bendri patarimai, kaip užšaldyti uogas ir vaisius, kad jie išliktų kuo naudingesni
- Kruopščiai atrinkite uogas ir vaisius užšaldymui. Šaldymui atrinkite sunokusius, bet ne pernokusius vaisius ir uogas. Neverta šaldyti ir negalutinai prinokusių vaisių, apgedusių vaisių ir uogų. Pirkdami atkreipkite dėmesį į pakuotę - jei viduje yra šlapių dėmelių, tai rodo, kad kai kurios uogos jau genda. Uogas perrinkite, apgedusias išmeskite.
- Prieš šaldymą tinkamai nuplaukite uogas. Plaukite uogas labai šaltame vandenyje. Jei nuskinsite kotelius prieš plovimą, vanduo gali paveikti uogų tekstūrą ir aromatą.
- Pakuotės turi būti sandarios. Uogas šaldymui sudėkite į specialius maišelius arba plastikinius užtraukiamus daugkartinio naudojimo pakelius. Pakuotės turi būti sandarios, kad į uogas neprisigertų kvapų iš šaldiklio. Prieš užspausdami maišelį pasistenkite maksimaliai išspausti iš jo orą.
- Užšaldykite porcijomis. Kad vėliau netektų kapoti užšaldytų didelių pakelių, uogas užšaldykite nedidelėmis porcijomis.
- Užklijuokite vaisių ir uogų pavadinimus ant maišelių. Nurodykite uogų pavadinimą, užšaldymo datą ir svorį.
- Negalima šaldyti pakartotinai. Negalima atšildyti ir vėl užšaldyti vaisių, uogų, nes jie netenka vitaminų.
- Nelaikykite užšaldytų produktų ilgiau, nei rekomenduojama. Uogas galia laikyti šaldiklyje iki 12 mėnesių, jei temperatūra - ne didesnė nei 18 laipsnių šalčio.
- Užšaldykite greitai, o atšildykite palengva. Atšildyti uogas reikia palaipsniui, geriausia - šaldytuve, bet galima ir kambario temperatūroje. Jokiu būdu neatšildykite mikrobangų krosnelėje. Įsidėmėkite paprastą taisyklę - užšaldykite greitai, o atšildykite lėtai.
- Jei ketinate dėti šaldytų uogų į pyragus, keksus, uogų neatšildykite. Atšildant iš uogų išsiskiria sultys, jose lieka dalis vitaminų, į kepinius dėkite uogas tiesiai iš šaldiklio. Kad sultys nesugadintų kepinio, galite pavolioti uogas krakmole (1 kg uogų - 2 šaukštai krakmolo).
- Kiekvienam produktui - savas užšaldymo būdas. Uogas ir vaisius galima užšaldyti įvairiai: Mišiniais ir atskirai kiekvieną rūšį, padarius tyrelę, supjaustytus gabaliukais, sutrintus, su cukrumi, su sirupu ar be nieko.
Temperatūros ir laikymo trukmės rekomendacijos
Temperatūra | Laikymo trukmė |
---|---|
Nuo -18 iki -23°С | 8-12 mėnesių |
Nuo 0 iki -8°С | Iki 3 mėnesių |