pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Rafinuoto rapsų aliejaus gamyba: procesas ir nauda

Aliejaus gamyba - sudėtingas ir kompleksiškas procesas. Neabejotinai kiekvienas žino sąvokas, tokias kaip rafinuotas aliejus, nerafinuotas aliejus bei dezodoruotas aliejus. Svarbu suvokti ne tik tai, kuo kiekviena rūšis skiriasi, bet ir kaip, kur ją vartoti.

Aliejaus rūšių skirtumai

  • Nerafinuotas aliejus gaunamas tik spaudžiant mechaniniu būdu, šalto spaudimo metu. Šiuo spaudimo būdu gaminamam produktui netenka patirti nei karščio nei įvairių tirpiklių poveikio.
  • Rafinuoto aliejaus esminis gamybos išskirtinumas yra tas, kad jis yra išgaunamas augalus tirpinant įvairiuose cheminiuose tirpikliuose.
  • Dezodoruotų aliejų gamybos procese iš produkto panaikinamos maistinės medžiagos, skonis, kvapas.

Nerafinuotas aliejus yra vartojamas tik kaip pagardas jau pagamintam maistui. Rafinuotas ar dezodoruotas aliejus skirtas ilgam kaitinimui, kepimui bei skrudinimui. Rafinuotame kokosų aliejuje galite be jokio vargo ilgai kepti patiekalus, nes pačiame produkte nuo didelės temperatūros nesusiformuos kenksmingos kancerogeninės medžiagos.

Rafinavimo procesas

Augalinis aliejus yra gaminamas dviem būdais - šaltuoju spaudimu bei pasitelkiant sudėtingą valymo procesą, kuriame naudojama aukšta temperatūra ir cheminiai reagentai. Pirmuoju būdu gaunamas nerafinuotas aliejus - riebus, aromatingas, pasižymintis sodriu skoniu ir spalva bei išsaugantis daugiausia naudingųjų savybių. Antruoju būdu pagaminamas rafinuotas aliejus.

Kaip žinia, rafinuotas aliejus yra lengvesnės tekstūros, bekvapis ir beveik beskonis, skaidrus. Jo spalva standartiškai yra gelsva, nepriklausomai nuo to, iš kokio augalo ar sėklos jis yra pagamintas. Kaip šis rezultatas pasiekiamas? Pradžioje, paprastu vandeniu pašalinami fosfolipidai. Vėliau natrio šarmu panaikinamos laisvosios riebalų rūgštys, kurios lemia aliejaus rūgštingumą ir jo degimo slenkstį. Susidarę muilai pašalinami ir galiausiai aliejus yra balinamas molių aliumosilikatų pagalba, kurie absorbuoja visus pigmentus ir tada aliejus pašviesėja. Galutiniam etape, jis dažniausiai dar dezodoruojamas ir išdžiovinamas.

Savaime, rafinuotas aliejus tikrai nėra žalingas, tačiau viskas priklauso nuo panaudojimo būdo ir kiekio. Juk ir nerafinuotas aliejus gali tapti kenksmingu, jei įkaitinsite jį iki svilimo ribos. Svarbu nepamiršti, kad bet koks aliejus yra labai kaloringas ir turi riebalų rūgščių, kurios kaitinant gali virsti kancerogeniniais transriebalais.

Rafinuoto rapsų aliejaus gamyba

Rapsų aliejaus praeina daug etapų savo gamybos procese. Pirmiausia rapsų sėklos atskiriamos ir išvalomos, kad pašalinti nešvarumus, pvz., augalų stiebus ir purvą. Sėklos iš anksto šildomos iki maždaug 35 ℃, po to susmulkinamos į dribsnius voliniais malūnais, kad suplyštų sėklos ląstelės sienelė.

Sėklų dribsniai būna verdami garais šildomose viryklėse. Paprastai šis kaitinimo procesas trunka 15-20 minučių 80-105 °C temperatūroje. Tada virti rapsų sėklų dribsniai spaudžiami sraigtiniais presais arba išspaudomis. Šio proceso metu pašalinama 50-60% aliejaus iš dribsnių, o likusi dalis turi būti išgaunama kitomis priemonėmis. Likę sėklų dribsniai, kuriuose yra 18-20 % aliejaus, toliau skaidomi naudojant cheminę medžiagą, vadinamą heksanu, kad išgauti likusią aliejaus dalį.

Tada heksanas pašalinamas iš rapsų miltų, kaitinant jį trečią kartą iki 95-115 °C veikiant garams.

Rafinuoto aliejaus nauda ir panaudojimas

  • Šiluminis apdorojimas: Dėl savo neutralumo ir ekonomiškumo, rafinuotas aliejus tinkamas šiluminiam apdorojimui aukštoje temperatūroje. Jį naudokite karštų patiekalų ruošimui - kepimui, gruzdinimui, troškinimui.
  • Neutralus skonis: Kadangi rafinuotas aliejus yra visiškai neutralus, t. y. neturi jokio specifinio kvapo nei skonio, jis gali būti lengvai pritaikomas maisto gamyboje.
  • Ilgesnis galiojimo laikas: Rafinuotas aliejus nebijo tiesioginių saulės spindulių ir turi ilgesnį galiojimo laiką.

Rapsų ir saulėgrąžų aliejaus palyginimas

Saulėgrąžų aliejus turi aukštesnį smilkimo tašką, rapsų - kiek žemesnį. Priklausomai nuo jūsų patiekalo kepimo temperatūros, tai ir bus atsakymas, rinktis rapsų ar saulėgrąžų aliejų kepimui. Vienas iš veiksnių, lemiančių tai, yra aliejaus rafinuotumas. Kuo rafinuotesnis aliejus - tuo aukštesnė yra jo smilkimo temperatūra.

Lietuviškas rapsų aliejus

Bendrovė „Rokiškio aliejinė“ gamina aliejų iš Lietuvoje užaugintų, genetiškai nepakeistų rapsų. „Mūsų gaminamas žaliavinis aliejus keliauja verslo partneriams, kurie iš jo jau gamina maistinį aliejų, biodyzeliną ar naudoja pašarų gamybai. Žaliavinio aliejaus gamybos proceso metu gaunamos rapsų sėklų išspaudos irgi puikiai tinka pašarų gamybai. Mūsų pačių gaminamas maistinis aliejus „Rokiškio aliejus“ sudaro nedidelę dalį įmonės gamybos apimčių“, - sako įmonės direktorius R. Jėčius.

„Natūraliu būdu išspaustas „Rokiškio aliejus“ ne tik skanus, bet yra ir natūralus vitaminų A, E, D ir nesočiųjų riebalinių rūgščių Omega-3 šaltinis. Jam gaminti naudojame modernias technologijas, ilgai, kantriai, kruopščiai ir su didele meile kūrėme šį aliejų, todėl labai džiaugiamės, kad vartotojai mūsų pastangas palankiai įvertino.

UAB „Rokiškio aliejinė“ šiuo metu gamina du naujuoju prekės ženklu „Rokiškio aliejus“ žymimus gaminius - „Rokiškio aliejus rafinuotas rapsų“ ir „Rokiškio aliejus nerafinuotas rapsų“.

EKKO ekologiškas rapsų aliejus

EKKO yra moderni ir šiuolaikiška ekologiško rapsų, linų ir kanapių aliejaus gamybos įmonė, įsikūrusi Lietuvoje. Sutelkdami dėmesį į tvarų produktų tiekimą, mes vykdome oficialiai sertifikuotų ekologiškų produktų gamybą.

Specializuojamės nerafinuoto ir rafinuoto šaltai spausto rapsų aliejaus ir išspaudų gamyboje. Mes remiame vietinius žemės ūkius - būtent todėl visi mūsų produktai yra gaminami tik iš Lietuvos laukuose užaugintų rapsų. EKKO laikosi nulinių atliekų politikos. Tai reiškia, kad nė viena mūsų naudojamų pirminių žaliavų nėra iššvaistoma ar išmetama.

EKKO ekologišką rapsų aliejų galima vadinti tikru šiuolaikinės virtuvės turtu. Tai - šaltai spaustas aliejus, Omega-3, 6, 9 bei vitaminų E ir K šaltinis. Mūsų aliejus išlaiko visas geriausias savo savybes gaminant net iki 190 bei 220 laipsnių temperatūros. Visi mūsų produktai tinka veganams ir vegetarams. Be to, savo sudėtyje neturi GMO, glitimo ir kitų nereikalingų priedų.

Kokosų aliejus

Dabar kokosų aliejus visame pasaulyje pripažintas kaip skirtas kepti. Taip pat jis turi teigiamų savybių, nes jo sudėtyje yra daug trumpagrandžių riebalų rūgščių, kurias organizmas labai gerai įsisavina. Kokosų aliejus labai skiriasi nuo daugumos kitų maisto gaminimui skirtų aliejų ir pasižymi unikalia riebiųjų rūgščių sudėtimi. Beveik 90 % jį sudarančių riebiųjų rūgščių yra sočiosios, tačiau kokosų aliejus yra unikalus tuo, kad jame yra didelis kiekis laurino rūgšties - ši rūgštis sudaro apie 40% visos kokosų aliejaus riebalų sudėties.

Aliejaus rūšis Savybės Panaudojimas
Nerafinuotas Sodrus skonis ir kvapas, daug naudingųjų medžiagų Salotoms, pagardams
Rafinuotas Neutralus skonis ir kvapas, atsparus aukštai temperatūrai Kepimui, gruzdinimui, troškinimui
Kokosų Daug laurino rūgšties, atsparus oksidacijai Kepimui