pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kaip virti virtinius garuose: receptai ir patarimai

Koldūnus, dar kitaip vadinamus „pelmeniais“, „ravioliais“ ar „ausytėmis“, gamina daugelis tautų. Šis patiekalas puikiai tinka šaltesnio klimato šalims, ypač žiemą, nes juos galima lengvai užšaldyti ir laikyti šaltai.

Prieš kelis metus, pasitikdama zuikio metus, Kinų Naujųjų Metų proga gaminau šiuos kinietiškus koldūnus. Toks patiekalas labai tiks artėjantiems Kinų Naujiesiems metams, kurie šiemet prasidės kaip juodosios gyvatės metai, vasario 10 d. Šie koldūnai kiek kitokie, nei virti, nei kepti, o garinti su mėsos ir kinietiškų kopūstų įdaru.

Receptas: Garuose virti virtinukai su grybais

Šis receptas tiks, kai norisi tradicinio patiekalo, tik paruošto netradiciškai. Įdaras šių virtinukų įprastas, tačiau tešla ir paruošimo būdas šiek tiek kitokie.

Ingredientai:

  • Tešlai:
    • 2 st miltų (1 st - 250 ml)
    • 1/2 st vandens
    • 2 v.š. saulėgražų aliejaus
    • Žiubsnelis druskos
  • Įdarui:
    • 300 g pievagrybių
    • 1 poro
    • 1/2 svogūno
    • 1 a. š. krapų (gali būti šaldyti ar džiovinti, tik džiovintų dėkite mažiau)
    • Druskos ir juodųjų pipirų
    • Saulėgražų aliejaus kepimui
    • 1 svogūno, krapų ir aliejaus pateikimui

Gaminimo eiga:

  1. Pasiruoškite tešlą: Į dubenį supilkite miltus, pagardinkite druska. Padarykite duobelę ir supilkite aliejų bei vandenį. Ranka pradėkite maišyti kol gausis vientisa masė. Jei kartais būtų per daug sausa, tai įpilkite dar 1-2 v.š. vandens. Tešlą perkelkite ant lygaus paviršiaus ir apie 5 minutes paminkykite iki elastingos masės. Uždenkite tešlą ir leiskite pastovėti apie 20-30 min.
  2. Pasiruoškite įdarą: Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Susmulkinkite porą. Grybus sutarkuokite arba jei norite smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite 2-3 šaukštus aliejaus ir sudėkite svogūnus bei porus. Pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite 5 minutes kol svogūnai suminkštės. Tada sudėkite tarkuotus grybus. Ant vidutinio karštumo ugnies kepinkite juos apie 15 minučių, kas kart pamaišant. Iš pradžių susidarys sultys, bet kepinant jos išgaruos ir grybai įgaus šiek tiek rusvą atspalvį. Pabaigoje suberkite krapus. Nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.
  3. Virtinukų paruošimas: Tešlą padalinkite į 3 dalis. Imkite vieną dalį ir plonai iškočiokite. Išspauskite kiek telpa apskritimų (tam galite naudoti specialias formas arba paprasčiausiai didesnę stiklinę ar puodelį). Dėkite arbatinį šaukštelį grybų įdaro ir apskritimą sulenkite. Pirštais ar šakute stipriais suspauskite kraštus, jei mokate gražiai virtinukus raityti, tai imkite ir užraitykite, nes aš vis nesugebu to išmokti. Jei virtinukus virsite garuose, tai juos nesuguldykite, o pastatykite kraštais į viršų, lyg kokią gaidžio skiauterę. 🙂 Pagaminkite likusius virtinukus iš visos tešlos.
  4. Virimas garuose: Virimui garuose reikės keptuvės su dangčiu. Keptuvę gerai įkaitinkite ir įpilkite aliejaus kelis šaukštus. Sustatykite virtinukus ( po 8-9). Kepinkite virtinukų apačią kol pradės gražiai apskrusti. Tada pasiimkite 1/2 st vandens ir ją atsargiai supilkite į keptuvę. Iš karto užtenkite dangčiu, kad vandeniui garuojant, virtų virtinukai. Taip pavirkite apie 3-4 min ir tada nuimkite dangtį bei leiskite visam vandeniui išdaruoti (dar apie 2 min). Išimkite virtinukus ir pakartokite su likusiais.
  5. Pateikimas: Keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, kurį pagardinkite druska. Lėkštėje paskleiskite kepintus svogūnus ir ant viršaus sudėkite virtinukus.

Kitas receptas: Virtinukai su džiovintais grybais

Šis receptas puikiai tiks Kūčioms arba kitoms šventėms. Naudojami lietuviški miško grybai suteikia ypatingą aromatą ir skonį.

Ingredientai:

Įdarui:

  • 2 gerų saujų džiovintų miško grybų (galima naudot ir pievagrybius)
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų
  • druskos, pipirų

Tešlai:

  • 250 g miltų
  • 130 g karšto vandens (2/3 verdančio vandens ir 1/3 šalto)

Gaminimo eiga:

  1. Įdaro paruošimas: Grybus užmerkiame per naktį, ryte perplauname ir verdame 15-20 min. Išvirusius susmulkiname. Smulkiai supjaustome svogūnus, kepiname. Iškepusius sumaišome su grybais, beriame druskos ir pipirų (kadangi tešloje nėra druskos, o taip pat grybai druską labai sutraukia, tai geriau būtų, jeigu įdaras būtų sūrokas). Gaminant virtinius įdaras jau turi būti atvėsęs.
  2. Tešlos paruošimas: Miltus sumaišome su vandeniu, minkom tešlą, ji bus labai maloni liesti, minkšta, elastinga, nelimpanti prie rankų. Išminkytą tešlą suvyniokite į vaško drobelę sandariai ir palikite pastovėti 20-30 min. Paskui vėl paminkykite tešlą ir, jei turite laiko, leiskite jai pailsėti dar tiek pat, jei ne - galite gaminti virtinukus.
  3. Virtinukų formavimas: Tešlą padalinkite į kelias dalis, nenaudojamą uždenkite, kad neišdžiūtų. Formuokite ilgą ritinėlį, pjaustykite jį maždaug pusės nykščio gabaliukais, ir kočėlo pagalba formuokite skritinėlį. Negailėkit miltų, skritinėlis turėtų būti pakankamai plonas, plonesnis nei mūsų įprastų, vandenyje verdamų virtinukų. Dydis - maždaug kaip delnas.
  4. Virimas garuose: Verdame garuose, arba - labai skanus variantas - į keptuvę įpilame šiek tiek aliejaus, šiek tiek vandens (per pusę piršto), sudedame virtinukus, paliekant tarp jų mažus tarpelius, uždengiam keptuvę dangčiu ir ant mažos ugnies leidžiam virtiniams pradžioje išvirti garuose, o paskui, išgaravus vandeniui, jų apačia labai skaniai apskrunda.

Patarimai:

  • Jei prisigaminote per daug virtinių tešlos, ją galima užšaldyti.
  • Įdarą galite gaminti patį įvairiausią: grybai su bulvių koše; smulkinti lietuviški arba pekino kopūstai su trupintu tofu ir imbieru; veganiškas faršas su kep. svogūnais; trupintas rūkytas tofu su imbieru ir svogūno laiškais ir pan.

Receptas: Garuose virti koldūnai su uogomis

Šis receptas puikiai tiks desertui ar saldžiam patiekalui.

Ingredientai:

  • 500 - 600 g miltų
  • 1 kiaušinis
  • 1 šaukštelis sodos
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 300 ml kefyro
  • Uogos (vyšnios, braškės, mėlynės ir kt.)
  • Cukrus (pagal skonį)

Gaminimo eiga:

  1. Į lėkštę persijokite miltus su soda ir druska. Centre padarykite įdubimą, įmuškite ten kiaušinį, pamažu pildami kefyrą užmaišykite tešlą.
  2. Pasidėkite tešlą ant miltais pabarstyto stalo. Minkykite, kol tešlą nustos lipti prie rankų. Tada iškočiokite 0,7 cm storio lakštą. Stikline išpjaukite apskritimus.
  3. Ant kiekvieno apskritimo uždėkite uogų, apibarstykite cukrumi ir užsukite virtinius.
  4. Virkite garuose 7 - 8 min.

Naminiai kiniški koldūnai virtiniai

Daugelyje Azijos šalių kiauliena yra pagrindinis koldūnų baltymas, tačiau populiarūs yra ir vištienos koldūnai bei krevečių kukuliai. Jei niekada anksčiau negaminote azijietiškų koldūnų, nesijaudinkite! Patarsiu kiekviename žingsnyje - nuo įdaro paruošimo iki koldūnų suvyniojimo ir garinimo. Receptas yra paprastas, nesudėtingas ir garantuoja karštus, sultingus ir skanius rezultatus. Pasinerkime ir pradėkime!

Ingredientai, kurių jums prireiks

Šio recepto paslaptis - puikiai subalansuotas ingredientų derinys, sukuriantis kvapnų, sultingą įdarą. Kiekvienas elementas veikia kartu, kad kiekvienas kąsnis būtų malonus.

  • Malta kiauliena: Tai įdaro žvaigždė. Jei norite švelnios ir sultingos tekstūros, rinkitės maltą kiaulieną su 70% mėsos ir 30% riebalų santykiu. Jei perkate šviežią kiaulieną, praneškite savo mėsininkui apie šį santykį, kad užtikrintumėte geriausius rezultatus.
  • Krevetės: Įprastos nuluptos krevetės yra puikios, tačiau naudojant tigrines krevetes skonis ir tekstūra gali pakilti į kitą lygį. Krevetės prideda sultingos, šiek tiek saldžios natos, kuri puikiai papildo kiaulieną.
  • Imbieras: Šviežias imbieras suteikia šilto, žemiško skonio. Jei norite drąsesnio ir intensyvesnio skonio, rinkitės senesnį imbierą.
  • Sojų padažas ir sezamo aliejus: Šios kiniškos sandėliuko kuokštelės įdarui suteikia pikantiškumo ir riešutų aromato.
  • Shaoxing vynas: Šis kiniškas kulinarinis vynas pagerina bendrą skonio gylį. Neturite? Jokių problemų! Pakeiskite kinišku ryžių vynu, japonišku sake arba sausu šeriu. Jei nenorite vartoti alkoholio, galite jo visiškai praleisti.
  • Koldūnų vyniotiniai: Patogumui, parduotuvėje įsigyjami koldūnų įvyniokliai yra puikus pasirinkimas. JAV jie dažnai žymimi kaip lipdukų popieriukai- jie puikiai tinka garinti. Tačiau venkite naudoti Wonton įvyniojimes, nes jie yra plonesni, geltonos spalvos ir geriau tinka kepti ar virti, pavyzdžiui, kepti vynuogiai ir sriuba vontonams.

Geriausias garuose virtų koldūnų įdaras

Mano mėgstamiausias koldūnų įdaras yra maltos kiaulienos ir krevečių mišinys - jis sultingas, kvapnus ir toks patenkinamas! Jei nemėgstate krevečių, nesijaudinkite - puikiai tinka ir tik malta kiauliena.

Kaip suvynioti ir sulankstyti koldūnus

Gaminti koldūnus iš tikrųjų gana paprasta, o visus ingredientus galite rasti įprastose maisto prekių parduotuvėse - koldūnų įvyniojimus, maltą kiaulieną, daržoves ir pan. Pradedantiesiems sudėtingiausia yra koldūnų lankstymas ir įvyniojimas. Tačiau nesijaudinkite, šiek tiek pasipraktikuodami greitai susitvarkysite!

Sulankstomas koldūnų vadovas:

  1. Sulenkite koldūną į pusmėnulio formą, tada nykščiu ir smiliumi pradėkite klostyti ir užlenkti angą.
  2. Apverskite koldūną taip, kad klostuota pusė būtų į išorę. Tada pakartokite lankstymą ir klostymą kitame atvirame gale. Suspauskite kraštus, kad kukuliai būtų sandariai uždaryti.
  3. Švelniai suimkite ir patraukite abu kraštus link nugaros, kad susidarytumėte pusmėnulio formą. Jūsų koldūnai dabar paruošti troškinti!

Naudingi patarimai pradedantiesiems

  • Pasiruošimas: Iš anksto surinkite visus virtų koldūnų ingredientus ir bambukinius garintuvus. Parduotuvėje pirktą pakuotę laikykite uždengtą, kad neišdžiūtų.
  • Užpildymas ir vyniojimas: Arbatiniu šaukšteliu (mediniu - lengviau) įdarykite koldūnus. Laikykite įdarą vienodą. Neperpildykite, nes bus sunku užsandarinti ir suvynioti. Kraštelius sandariai užsandarinkite, kad įdaras neišbyrėtų iš koldūnų.
  • Gaminimas ir patiekimas: Prieš gamindami, tinkamai nustatykite garintuvą. Jei neturite bambuko garlaivio, puikiai tinka ir tradicinis kiniškas garlaivis. Patiekite virtinukus karštus ir garuojančius kartu su juodojo acto padažu.

Kaip namuose pastatyti bambuko garlaivius?

Nustatyti dim sum bambuko garintuvus namų virtuvei paprasta. Pirmiausia naudokite puodą arba wok, kuris tinka bambuko garlaiviui. Į puodą arba wok įpilkite vandens, kad jis nesiliestų prie garintuvo dugno. Tada sudėkite maistą į bambuko garintuvą, uždengtą dangčiu, ant puodo arba wok viršaus. Įjunkite ugnį, kad vanduo užvirtų. Leiskite jam išgaruoti, kad gamintumėte maistą. Nepamirškite patikrinti vandens lygio gamindami garus.

Kaip pasakyti, kada koldūnai išvirti?

Jei reikia būdo patikrinti, ar koldūnai iškepę, perkiškite juos dantų krapštuku. Jei jis pasirodys švarus, jūsų sveiki koldūnai yra paruošti valgyti! Išbandykite mano azijietiškų koldūnų receptą. Šie koldūnai yra puikus ir gaivus pietų ar popietės užkandis, ypač su kiniška arbata.

Virti garuose vs kepti koldūnai.

Virti virtiniai yra garinami bambukiniame arba įprastame garpuodyje. Jis patiekiamas garuojantis karštas. Jie yra lengvesni ir sveikesni, nes nėra virti aliejuje.

Kepti koldūnai, taip pat žinomi kaip puodų lipdukai, turi traškų dugną, nes iš pradžių jie išgarinami, o po to kepami keptuvėje su aliejumi.

Kaip išvengti, kad koldūnai nepriliptų prie garintuvo?

Kad nepriliptų, garintuvo krepšelio dugną galite iškloti pergamentiniu popieriumi arba kopūsto lapais. Taip pat įsitikinkite, kad virtinukai nėra perpildyti garų puodelyje, tarp jų paliekant pakankamai vietos, kad garai cirkuliuotų tolygiai.

Ar galiu užšaldyti koldūnus?

Taip, tu gali! Suvyniotus koldūnus galite užšaldyti. Įdėkite juos į vieną sluoksnį į indą, tarp sluoksnių atskirdami pergamentinio popieriaus lapu, kad jie nesuliptų. Kai būsite pasiruošę valgyti, garinkite tiesiai iš užšaldytos, pridėdami papildomo gaminimo laiko.

Ką patiekti pagal šį receptą

Norėdami visiškai mėgautis kinų ar kantoniečių dim sum arba yum cha patirtimi namuose, rekomenduoju šiuos receptus.