Šis veganiškas citrininis pyragas turėtų patikti visiems citrusinio skonio megėjams. Minkštas, lengvai trapus ir drėgnas, ir žinoma, su maloniu citrinos skoniu. Jei mėgstate saldumynus, šį gardų citrininį pyragą be glitimo tikrai turite išbandyti! Tuo labiau, kad šiame gardumyne nėra kiaušinių, pieno produktų, rafinuoto cukraus ir glitimo!
Iš avižinių dribsnių be glitimo, ryžių miltų, kokosų aliejaus ir citrinų sulčių iškepsite šį tikrai gardų pyragą. Malti linų sėmenys tešloje atlieka kiaušinio vaidmenį, o vietoj cukraus - karamelinio skonio klevų sirupas. Augaliniai produktai - neatsiejama visavertės mitybos dalis. O ar pasiryžtumėte bent kartą per savaitę išmėginti naujus augalinius patiekalus? Šis pyragas yra labai paprastas ir greitai pagaminamas, taigi puikiai tiks, kai norite kažko saldaus, ir norite to greitai.
Be to, iš šių ingredientų galite gaminti ne tik pyragą - ši tešla taip pat puikiai tinka ir keksiukams. Iškeptas pyragas sulaistomas citrininiu sirupu, kuris suteikia drėgnumo ir papildomo citrininio skonio bei aromato. Pyragas sulaistomas kol dar karštas, nuo ištraukimo iš orkaitės praėjus apie 10 minučių ir neišėmus iš kepimo indo. Kadangi citrininis pyragas yra truputi trapus, išimant iš kepimo indo kyla pavojus jam sulužti. Kad to išvengti, išimkite pyragą paėmus už kepimo popieriaus kraštų.
Ir nors aš pati jį mėgstu kepti 24 cm dydžio formoje su atsegamais kraštais ir skyle viduryje (tiesiog labai patinka tokia forma:), jums rekomenduoju naudoti apie 20 cm kepimo formą atsegamais kraštais (be skylės viduryje) arba pailgą kepaliuko formos indą. Paprasčiau bus įkloti kepimo popierių, o iškepus ir sulaisčius jį sirupu - išimti iš kepimo formos.
Iškeptą atvėsusį pyragą pabarstau migdolų miltais vietoje įprastos cukraus pudros. Taip, ne toks gražus efektas, kaip su cukraus pudra, bet užtat mažiau saldumo. Taip pat dar užtarkuoju citrinos žievelę. Veganiškas citrininis pyragas puikiai išsilaiko apie 5 dienas. Jei per kelias dienas pyragas neišgaruoja, likutį laikau šaldytuve susuktą į foliją.
Ingredientai
Veganiškam citrininiam pyragui reikės:
- 2 š. maltų linų sėmenų
- 250 g viso grūdo speltos miltų
- 120 g migdolų miltų
- 1 a.š. sodos
- 1 a.š. kepimo miltelių
- 1/4 a.š. ciberžolės miltelių
- žiupsnelis druskos
- 3 citrinų tarkuota žievelė
- 110 ml alyvuogių aliejaus
- 150 ml augalinio pieno
- 100 g nerafinuoto cukraus
Sirupui:
- 100 ml citrinos sulčių (išspauskite iš nutarkuotų citrinų)
- 4 š. nerafinuoto cukraus
Papuošimui:
- šaukštas migdolų miltų arba cukraus pudros
- tarkuotos citrinos žievelės
Gaminimas
- Orkaitę įkaitiname iki 180°C laipsnių. Kepimo indą išklojame kepimo popieriumi.
- Linų sėmenis užpilame 5 š. vandens ir paliekame brinkti apie 10 min.
- Speltos miltus sumaišome su migdolų miltais, soda, kepimo milteliais, ciberžole ir druska.
- Pieną su cukrumi supilame į puodą ir maišant lengvai pašildome, kol cukrus ištirps. Supilame kartu su aliejumi, linų sėmenimis ir citrinos žievele į miltus ir išmaišome.
- Gautą masę sukrečiame į kepimo indą, šauname į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 45 min., kol įkištas ir ištrauktas medinis pagaliukas liks sausas.
- Kol kepa pyragas, pasiruošiame sirupą. Išspaudžiame citrinos sultis, supilame į puodą kartu su cukrumi ir ant nedidelės kaitros vis pamaišant kaitiname, kol cukrus pilnai ištirps.
- Ištraukus pyragą iš orkaitės leidžiame jam apie 10 min pravėsti. Tada su plonu mediniu pagaliuku (pvz. dantų krapštuku) subadome pyragą ir su šaukštu ant pyrago paviršiaus po truputį paskirstome paruoštą sirupą. Leidžiame visiškai atvėsti.