pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Sveikuoliški Vištienos Marinato Receptai: Atraskite Naujus Skonius

Vištiena vis populiarėja, o prekybininkų duomenys rodo, kad mėsos skyriuje kiaulieną vis dažniau nurungia lietuviška vištiena. Ji ypač mėgstama atšilus orams, kai norisi maitintis lengviau, sveikiau, negaišti daug laiko maisto ruošoje.

„Populiarėjančios sveikos mitybos tendencijos skatina lietuvius dažniau į savo racioną įtraukti paukštieną, kuri vertinama dėl mažesnio riebalų kiekio ir naudingų medžiagų gausos. Šiemet pirkėjų paklausėme, ką jie labiau mėgsta grilinti - kiaulieną ar vištieną, ir pastaroji surinko 57 proc. balsų“, - sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Pirkėjų elgsenos pokyčius skatina ir tai, kad jie patys įsitikina aukšta lietuviškos vištienos kokybe, sako pašnekovė. Kartą išbandę, klientai įvertina iš Lietuvos ūkių pristatomos be antibiotikų užaugintos vištienos šviežumą bei skonines ir maistines savybes.

Kaip Išsirinkti Kokybišką Vištieną?

Pirmas žingsnis sėkmingam vištienos patiekalui - ne receptas ir ne kepimo technika, o tinkamai parinkta mėsa, įsitikinęs „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas. Kurią vištienos dalį rinktis - daugiau skonio klausimas. Vištienos krūtinėlė tinkamiausia tiems, kurie skaičiuoja kalorijas.

„Kad ir ką pasirinksite, svarbiausia žiūrėti į kokybę ir šviežumą. Šviežia vištiena neturi turėti kvapo, dėmių, ji neatrodys išdžiūvusi. Taip pat kokybę parodys ir informacija, ar ji buvo užauginta be antibiotikų. Tokia paukštiena yra sveikatai palankesnė, nes tai reiškia, kad pats paukštis buvo sveikas, nesirgo. Be to, tokia vištiena be antibiotikų, kuri sudaro visą reguliarų asortimentą sveriamose vitrinose „Iki“, turi natūralesnį skonį ir aromatą, išlaiko daugiau naudingų medžiagų“, - pažymi G. Bačkovas.

Patarimai Pjaustant Vištieną

Svarbiausia taisyklė pjaustant mėsą - pasistengti, kad visi gabalėliai būtų maždaug vienodo dydžio.

„Jeigu nepasitikite savo pjaustymo sugebėjimais, galite išbandyti ir gudrybę - prieš pjaustymą vištieną trumpam įdėkite į šaldiklį. Ji bus tvirtesnė, todėl bus lengviau pjaustyti.

Kiek Laiko Marinuoti Vištieną?

Dar prieš pasirenkant marinatą vištienai, dažnam iškyla ir klausimas - kiek laiko numatyti jos marinavimuisi, kad ši būtų minkšta ir sultinga? „Vištienos mėsa - delikatesnė ir greičiau sugerianti skonius, todėl jos marinuoti pernelyg ilgai nereikėtų. Griežtai nerekomenduojama jos palikti marinate ilgiau nei 24 valandoms. Geriausia, jeigu vištieną marinuosite 2-3 valandas. Jeigu skubate, duokite jai bent 20-30 minučių - jau tiek laiko marinate pagerins galutinį rezultatą“, - sako G. Bačkovas.

5 Marinatų Idėjos Vištienai

Kiek šeimoj narių - tiek nuomonių, kokia vištiena skaniausia. Galite skirtingomis dienomis eksperimentuoti su skirtingais skoniais, arba iškart paruošti kelis skirtingus iešmelių variantus. Marinatams nereikės nei daug, nei įmantrių ingredientų, tad pietūs ar vakarienė bus taupūs, tačiau be galo skanūs.

1. Medaus ir Garstyčių Marinatas

„Tai klasikinis derinys, kuris visada pasiteisina. Sumaišykite medų, dižono garstyčias, obuolių actą, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus. Marinatu aptepkite vištieną ir leiskite jai marinuotis bent 30 minučių. Kepdami iešmelius, dažnai juos apverskite ir patepkite likusiu marinatu. Vištiena bus maloniai salstelinti ir labai švelniai aštri, o tokia patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems“, - pasakoja G. Urbonavičiūtė.

2. Aštrus Čili ir Žaliosios Citrinos Marinatas

Jei mėgstate aštresnius skonius, aitriųjų paprikų ir žaliosios citrinos marinatas yra būtent tai, ko jums reikia. Sumaišykite čili miltelius, šviežiai spaustas laimo sultis, alyvuogių aliejų, česnaką, druską ir pipirus. Norėdami dar intensyvesnio skonio, pridėkite šiek tiek smulkintų šviežių aitriųjų arba Chalapos paprikų. Šis marinatas suteikia vištienai pikantišką ir gaivų skonį, puikiai tinkantį šiltoms vasaros dienoms.

3. Citrinų ir Žolelių Marinatas

„Jei norite šviežio ir lengvo skonio, citrinų ir žolelių marinatas yra puikus pasirinkimas. Sumaišykite citrinos sultis, alyvuogių aliejų, smulkintą česnaką, šviežias žoleles (pvz., rozmariną, čiobrelius ir petražoles), druską bei pipirus. Toks marinatas vištieną praturtins subtiliu citrinos poskoniu ir gaiviu aromatu“, - rekomenduoja G. Urbonavičiūtė.

4. Saldžiarūgštis Terijaki Marinatas

Azijos virtuvės gerbėjams patiks saldžiarūgštis terijaki marinatas. Jeigu neturite jau paruošto padažo, G. Urbonavičiūtė dalijasi, kaip jį paprastai paruošti namuose: sumaišykite sojos padažą, medų, česnaką, imbierą ir šiek tiek sezamų aliejaus.

5. Jogurto ir Kario Marinatas

Šis pasirinkimas suteiks vištienai nepakartojamą kremiškumą ir aromatingumą. Sumaišykite natūralų jogurtą, kario miltelius, česnaką, imbierą, citrinos sultis, druską ir pipirus. Marinatu aptepkite vištieną ir leiskite jai marinuotis bent valandą.

Kiti Marinatų Variantai

  • JOGURTINIS: Graikiškas jogurtas, alyvuogių aliejus, paprikos milteliai, kuminas, cinamonas, čili dribsniai, tarkuota citrinos žievelė, citrinų sultys, druska, juodieji pipirai, česnakas.
  • MEDAUS/LAIMO: Medus/klevų sirupas, laimo sultys, alyvuogių aliejus, sojų padažas, čili dribsniai, česnakas, imbieras, tarkuota laimo žievelė.
  • TERIYAKI: Sojų padažas, apelsinų sultys, alyvuogių aliejus, rudasis cukrus, imbieras, česnakas.
  • HAVAJIETIŠKAS: Ananasų sultys, alyvuogių aliejus, sojų padažas juodieji pipirai, druska, imbieras, svogūnų milteliai.
  • MEDAUS/GARSTYČIŲ: Medus, dijon garstyčios, alyvuogių aliejus, česnakas, druska, juodieji pipirai.
  • FAJITA: Alyvuogių aliejus, laimo sultys, česnakų granulės, svogūnų granulės, kuminas, aitrieji pipirai, raudonėlis, kuminas, druska, paprika, juodieji pipirai.
  • PIRI PIRI: Alyvuogių aliejus, citrinos sultys, čili dribsniai, saldžioji paprika, česnakas.
  • CITRINOS IR ŽOLELIŲ: PESTO. Pesto padažas, alyvuogių aliejus.
  • AZIJIETIŠKAS: Skrudintų sezamų aliejus, ryžių vyno actas, sojų padažas, medus, juodieji pipirai.
  • BBQ: Alyvuogių aliejus, pomidorų pasta, rudasis cukrus, baltojo vyno actas, rūkytos paprikos milteliai, čili dribsniai, česnakas, druska, juodieji pipirai.
  • BALZAMINIS: Alyvuogių aliejus, balzamiko actas, bazilikas, druska, juodieji pipirai, česnakas.
  • CHIMICHURRI: Alyvuogių aliejus, raudonojo vyno actas, kalendra, petražolės, kuminas, druska, pipirai.
  • MANO MĖGIAMIAUSIAS MIX’AS: Alyvuogių aliejus, balzaminis actas, sojų padažas, citrinų sultys, rudasis cukrus, dijon garstyčios, rozmarinas, druska, juodieji pipirai, česnakas.

7 Marinatų Idėjos Pagal Mėsos Technologą

  • Citrinos ir pipirų: Sumaišykite citrinos sultis ir tarkuotą citrinos žievelę, įspauskite kelias skilteles česnako, viską paskaninkite druska, aliejumi, grūstais juodųjų pipirų grūdeliais ir prieš marinuojant vištieną, marinatą palikite pastovėti mažiausiai 30 minučių.
  • Įkvėptas Jamaikos: į indelį sumaišykite juoduosius ir kajeno pipirus, čili, ciberžolę, tarkuotą imbierą, šiek tiek šviežių čiobrelių, paprikos miltelių, druską ir žiupsnelį cukraus. Galiausiai į gautą mišinį sudėkite supjaustyto svogūno, pasmulkinto česnako ir įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus.
  • Terijaki: Sumaišykite sojų padažą ir baltojo vyno actą, kelis šaukštelius medaus, sezamų aliejų, kmynų miltelius, susmulkintą imbierą bei česnaką. Gauta padažą prieš dedant ant vištienos šiek tiek palaikykite šaldytuve.
  • Medaus ir Dižono garstyčių: Medų ir susmulkintą česnaką sumaišykite su obuolių actu, Dižono garstyčiomis ir alyvuogių aliejumi. Šis marinatas ne tik suteiks vištienai ypatingo skonio, bet ir paminkštins mėsą.
  • Pesto: tereikia į trintuvą pridėti bazilikų, kelias skilteles česnako, alyvuogių aliejaus, parmezano ir kedro riešutų. Galiausiai viską sutrinti iki vientisos masės ir dėti ant vištienos.
  • Tandoori: Toliau jis sumaišomas su susmulkintu imbieru, garam masala prieskoniais, kmynais, druska, pipirais, šviežia susmulkinta kalendra, žiupsneliu cinamono, paprikos milteliais ir kajeno pipirais. Galiausiai į marinatą dedama susmulkintų svogūnų, česnakų, aliejaus bei citrinos sulčių.
  • Saldžiarūgštis su kokosų pienu: Tereikia saldžiarūgštį padažą sumaišyti su kokosų pienu ir įspausti žaliosios citrinos sulčių.

Receptas: Vištiena Marinuota Graikišku Jogurtu

Vištiena, kurioje gausu vitamino B6, vaidina svarbų vaidmenį užkertant kelią širdies smūgiui. Vitaminas B6 padeda sumažinti homocisteino, vieno iš pagrindinių komponentų, susijusių su padidėjusia širdies smūgio rizika, kiekį. Be to, vištiena taip pat yra geras niacino šaltinis, kuris padeda sumažinti cholesterolio kiekį, kuris yra širdies ligų vystymosi rizikos veiksnys. Amerikos širdies asociacija taip pat rekomenduoja vartoti vištieną, o ne raudoną mėsą, nes vištienoje yra mažiau sočiųjų riebalų ir tai yra geras omega-3 riebalų rūgščių, turinčių teigiamą poveikį širdies ir kraujagyslių sistemai, šaltinis.

Ir štai nesudėtingai paruošiamas patiekalas, kurį valgys ir maži ir dideli.

Ingredientai:

  • 120 g vištienos
  • 120 g salotų lapų
  • 60 g rukolos
  • 60 g agurko
  • 50 g ridikėlių
  • 10 g krapų
  • 2 v.š. graikiško jogurto
  • Prieskonių pagal skonį

Paruošimas:

  1. Vištieną supjaustome juostelėmis.
  2. Dedame šaukštą graikiško jogurto, prieskonių ir paliekame pusdieniui marinuotis.
  3. Į keptuvę dedame vištieną, įpilame pusę stiklinės vandens ir troškiname.
  4. Patiekiame su salotomis: salotų lapai, rukola, ridikėliai, agurkai ir krapai. Dedame šaukštą graikiško jogurto ir druskos.

Maistinė Vertė (vienai porcijai):

  • Kalorijos: 334kcal (17%)
  • Angliavandeniai: 12g
  • Baltymai: 30g
  • Riebalai: 19g
  • Sočiosios riebalų rūgštys: 5g
  • Cholesterolis: 92mg
  • Natris: 148mg
  • Kalis: 1059mg (53%)
  • Skaidulos: 5g (14%)
  • Cukrūs: 5g (20%)
  • Vitaminas A: 12816µg (1602%)
  • Vitaminas B6: 1mg (71%)
  • Vitaminas B12: 1µg (40%)
  • Vitaminas C: 34mg (43%)
  • Vitaminas D: 1µg (20%)
  • Vitaminas E: 1mg (8%)
  • Vitaminas K: 194µg (259%)
  • Kalcis: 215mg (27%)
  • Varis: 1mg (100%)
  • Folio rūgštis: 265µg (133%)
  • Geležis: 4mg (29%)
  • Manganas: 1mg (50%)
  • Magnis: 87mg (23%)
  • Fosforas: 297mg (42%)
  • Selenas: 20µg (36%)
  • Cinkas: 2mg (20%)