pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vytinta Mėsa: Kalorijų Kiekis ir Mitybos Aspektai

Lietuviškos kiaulienos nugarinė, vytinta, maloniai kramtosi, yra švelni ir nepriekaištingo natūralumo. Žiežmarių mėsa - Lietuvos įmonė, įkurta 2007 m. rugsėjo 3 d., kurios pagrindinė veikla yra mėsos perdirbimas. Įsikūrusi Pakertų kaime, Kaišiadorių rajone, įmonė greitai pelnė klientų pripažinimą dėl aukštos kokybės ir naminio skonio produktų.

Gamybos procese nenaudojami cheminiai konservantai ar dažikliai, o tai užtikrina sveikatai nekenksmingus mėsos gaminius. Įmonė bendradarbiauja su patikimais žaliavų tiekėjais ir nuolat tobulina receptūras, derindama senovinius receptus su naujovėmis. Žiežmarių mėsa turi platų firminių parduotuvių tinklą visoje Lietuvoje, kurių skaičius viršija trisdešimt. Jų asortimentas apima šaltai rūkytus skilandžius, vytintus gaminius, dešras, dešreles, lašinius, karštai rūkytus vyniotinius, slėgtainius ir kitus produktus.

Vytintos Mėsos Poveikis Sveikatai

Pabrėžtina, kad vos vienas kitas kąsnis mėsos įtakos vėžiui neturi. Tačiau išplatintu PSO pranešimu atkreipiamas dėmesys, jog remiantis aibe atliktų tyrimų, perdirbta ir raudona mėsa išties sukelia vėžį. Pagrindinis pranešimo teiginys - kuo daugiau mėsos valgo žmogus, tuo didesnė tikimybė jam susirgti.

Kaip rašoma nbcnews.com, perdirbta mėsa - tai pasūdyta, vytinta, fermentuota ar rūkyta, skonio stipriklių gausi mėsa. Šiai kategorijai priklauso dešrainiai, kumpis, dešrelės, sūdyta jautiena, mėsos konservai. Tuo tarpu raudona mėsa - tai bet kurio žinduolio: jaučio, veršelio, kiaulės, ėriuko, avies, arklio ar ožio - raumuo.

Aibė atliktų tyrimų atskleidė, kad didesnį nei vidutinišką kiekį perdirbtos ir raudonos mėsos valgantys žmonės rizikuoja susirgti keliomis vėžio rūšimis, ypač - gaubtinės žarnos ar krūties vėžiu. Be to, vyrauja nuostata, kad daugiau tokios mėsos valgantieji paprastai nepropaguoja sveiko gyvenimo būdo: jie kur kas rečiau valgo vaisius bei daržoves, nesportuoja.

Reguliarus sportas ir augalinis maistas padeda sumažinti susirgimo vėžiu riziką, tačiau sportuojantiems mėsa yra vienas pagrindinių baltymų šaltinių. Kuo būtų galima pakeisti baltymų gausią mėsą? Kalbamės su sportininku, mitybos specialistu Vytautu Medinecku - Ironvytu.

„Mėsą galėtų kompensuoti kiti baltymų šaltiniai - kiaušinių baltymai, pieno produktai bei riešutai. Tiesa, pastarieji - kompleksinis produktas, sudarytas dar ir iš gerųjų, augalinės kilmės riebalų. Riešutai reikalingi sportuojančiam organizmui ne tik kaip baltymų šaltinis, bet ir kaip sąnarių „sutepėjas“, praverčiantis visai imuninei sistemai, cholesterolio mažinimui“, - sakė Ironvytas.

Norintiems priaugti raumenų masės vegetarams rekomenduojama rinktis kiaušinius, pieno produktus, o kasdienį kalorijų kiekį padidinti riešutais bei džiovintais vaisiais. „Kartais tam, kad sportuojančiam žmogui per dieną pavyktų užsitikrinti reikiamą kalorijų kiekį, vien tik ryžių neužtenka. Tačiau tą pačią košę sumaišę su džiovintais riešutais, vaisiais, gausime pakankamai daug maistinių medžiagų. Kasdienėje mityboje, kai reikia pasiruošti daug patiekalų, patogu naudoti įvairius mišinius - „Studentų maistą“, „Karališką mišinį“.

Per dieną taip keliskart pavalgius, išlaikysime kūno masę ir galima bus siekti užsibrėžtų tikslų, nes sportuojant be tinkamos, suderintos mitybos rezultatų reikės laukti labai ilgai“, - šypsodamasis sakė sportininkas. V. Medineckas pridūrė, kad kiaušiniai yra ypatingai naudingi, nes jie - grynas baltymas. Tačiau jei kiaušinių vartojama daug, reikėtų vengti trynių, nes pastaruosiuose gausu gyvulinės kilmės riebalų, didinančių cholesterolio kiekį organizme.

Tokiais atvejais geriau rinktis geruosius riebalų šaltinius, nes per dieną gerųjų, augalinių, riebalų suvalgyti galime daug, o gyvulinių reikėtų vengti. Pasak sportininko, mėsoje esantį didelį organizmui svarbios geležies kiekį galima kompensuoti burokėliais, žalialapėmis daržovėmis, ankštiniais augalais, rugiais ir grikiais.

„Tiesa, pats esu užkietėjęs mėsėdis - mėsą valgau kasdien, tačiau vengiu rūkytų gaminių, dešrų bei pusgaminių - apie tai, kad jie nėra sveiki, žinojau jau seniai, tad pirmenybę teikiu žuviai, vištienos krūtinėlei, kalakutienai, - teigė V. Medineckas. Pasaulio sveikatos organizacijai priklausančios agentūros IARC („Agency for Research on Cancer“) teigimu, 50 g mėsos porcija kasdien padidina gaubtinės žarnos vėžio riziką net 18 proc., o toks kiekis tėra dvi-trys riekelės kiaulienos.

Kaip Skaičiuoti Kalorijas?

Kcal skaičiavimas - tai per dieną suvartoto maisto kcal suma. Dauguma žmonių neskaičiuoja kalorijų ir puikiai jaučiasi, nes valgo tiesiog sveiką maistą, vadovaujasi savo nuojauta ir sveiku protu. Tačiau nemažai žmonių yra pasimetę, išbandę begales dietų ir praradę alkio bei sotumo suvokimą (tikra „maisto lyga”). Tokiu atveju kalorijų skaičiavimas yra išsigelbėjimas, kai nebesuprantame, kiek reikia suvalgyti… Nepamirškite, kad didžiąją dalį kalorijų yra privaloma gauti iš sveiko maisto!

4 priežastys, kada verta skaičiuoti kalorijas

  1. Metant svorį ir norint sumažinti riebalinį kūno sluoksnį.
  2. Auginant raumenų masę
  3. Norint keisti savo mitybos racioną

Turint šį tikslą, jūs privalote su maistu gauti mažiau kalorijų, negu jų sudeginate. Kitaip tariant, tik palaikant teigiamą kalorijų balansą jūs auginsite raumenis ir kūno svorį. Todėl turite suskaičiuoti, kiek kalorijų gaunate iš suvartojamo maisto. Dažnai žmonės sakydami, kad valgo daug iš tikrųjų valgo mažai.

Norite atsisakyti tam tikrų maisto produktų, tapti vegetaru ar veganu? O gal kaip tik norite papildyti savo mitybą sau neįprastais produktais? Tokiu atveju itin naudinga pasiskaičiuoti kalorijas, nes kartais net neįtariame kiek daug arba kiek mažai kalorijų turi tam tikras produktas.

Pavyzdys būtų riešutai ar avokadai, kurių galime valgyti itin daug, o kalorijų jie turi taipogi daug! Visgi norime priminti, kad nėra auksinės formulės, kuri 100 proc.

Kalorijų Skaičiuoklė

Maisto kalorijų skaičiuoklė ir kalorijų lentelė padės jums suskaičiuoti, kokią maistinę vertę, t. y. kiek kalorijų (kcal), angliavandenių, baltymų ir riebalų gaunate su suvartojamu maistu per dieną. Šis įrankis tinka ir vyrams, ir moterims.

Kaip jau tikriausiai žinote, norint priaugti svorio, reikia suvartoti daugiau kcal, negu jų sudeginate per dieną. Norint numesti kūno svorio, reikia suvartoti mažiau kcal nei jų sudeginate per dieną.

Kas yra kalorijų lentelė?

Kalorijų lentelė - tai patogi duomenų lentelė, kurioje rasite maisto produktų duomenis: kaloringumą, angliavandenių, baltymų ir riebalų kiekius. Kalorijų lentelė yra puikus kalorijų skaičiuoklės pakaitalas, jeigu norite surasti maisto produkto duomenis, tačiau dar nesate išsirinkę konkretaus produkto.

Kaip naudotis kalorijų lentele?

Norint sužinoti dominančio maisto produkto duomenis, kalorijų lentelėje reikia išsirinkti produkto kategoriją (pvz. mėsa, žuvis, pieno produktas, vaisius, daržovė ir t.t.). Produktai, kurie nėra priskiriami konkrečiai kategorijai (pvz.

Kas yra produkto maistinė vertė?

Produkto maistinė vertė parodo, koks kiekis kalorijų yra konkrečiame produkte. Kalorijos gaunamos iš trijų makroelementų, t. y. angliavandenių, baltymų bei riebalų.

Angliavandeniai

Angliavandeniai yra pagrindinis organizmo energijos šaltinis. Kuo mažiau energijos sunaudojate per dieną, tuo mažiau angliavandenių reikia suvartoti per dieną. 1 g angliavandenių turi 4 kcal.

Baltymai

Baltymai yra organizmo statybinė medžiaga. Žmogui baltymų poreikis priklauso nuo fizinio aktyvumo, tikslų ir kitų organizmo faktorių. 1 g baltymų turi 4 kcal.

Riebalai

Riebalai yra energijos šaltinis, kuris taip pat itin svarbūs endokrininei sistemai ir bendrai organizmo veiklai.

Nemokama Kalorijų Skaičiuoklė

Ši nemokama kalorijų skaičiuoklė išsiskiria paprastumu. Ji sukurta taip, kad būtų patogu naudotis kiekvienam žmogui - tiek pradedančiajam, tiek patyrusiam. Norėdami pradėti skaičiuoti kalorijas, tiesiog įveskite norimą produktą paieškos laukelyje, esančiame kairėje, prie pasirinkto valgio.

Pavyzdžiui, jeigu norite įtraukti avižinius dribsnius į pusryčius, paieškos laukelyje, esančiame prie skilties Pusryčiai, veskite „aviž“ ir iš pateiktų variantų pasirinkite Avižiniai dribsniai: Tuomet maisto produktas bus įtrauktas į pasirinktą valgį, o jo kalorijų kiekis 100 gramų automatiškai apskaičiuotas.

Produkto gramų kiekį galite pakeisti įvesdami norimą kiekį į laukelį po produkto pavadinimu: Papildomi produktai į tą patį ar kitus valgius pridedami atliekant tuos pačius veiksmus: Bendra visų įvestų produktų kalorijų suma rodoma paskutinėje kalorijų skaičiuoklės eilutėje.

Kaip pridėti naują produktą?

Šioje lietuviškoje kalorijų skaičiuoklėje yra daugiau nei 600 maisto produktų su tikslia informacija apie jų kaloringumą. Tai padeda ne tik sutaupyti laiko, bet ir išvengti netikslumų, pasitaikančių įvedant produktus patiems.

Vis dėlto, jei nerandate norimo produkto arba norite naudoti konkretų prekės ženklą, paspauskite mygtuką Pridėti naują produktą, esantį po kalorijų skaičiuokle, ir atsidariusiame laukelyje užpildykite prašomus duomenis.

Siekiant, kad maisto kalorijų skaičiuoklė išliktų kuo tikslesnė, administratorius patikrina ir patvirtina visus pridėtus produktus.

Kaip išsaugoti įvestus duomenis?

Išsaugoti įvestus duomenis galite paspaudę mygtuką Išsaugoti planą, esantį dešinėje pusėje, po kalorijų skaičiuokle. Duomenys bus išsaugoti naršyklės atmintyje.

Kaip sužinoti porcijų dydžius?

Kad kalorijų skaičiavimas būtų tikslus, svarbu į produktų kalorijų skaičiuoklę įvesti teisingą jų kiekį gramais. Kai kurių produktų, pavyzdžiui, kiaušinių ar vaisių, porcijų dydžiai jau yra nurodyti pavadinime. Kitų produktų svorį reikia išsiaiškinti patiems.

Lengviausias būdas sužinoti produkto svorį - pasinaudoti virtuvinėmis svarstyklėmis. Tai daug tiksliau ir patogiau nei bandyti nustatyti kiekį naudojant įvairius matavimo indus ir šaukštus.

Vienintelė išimtis - nedidelis kiekis skysčių, tokių kaip aliejai ar sirupai, kuriuos geriau matuoti šaukštais:

  • 1 valgomasis šaukštas (1 valg. š.) = ~15 g/ml
  • 1 arbatinis šaukštelis (1 arb. š.) = ~5 g/ml
  • 1 valg. š. = 3 arb. š. = ~15 g/ml

Kaip sverti maistą?

Maisto produktai turi būti sveriami žali, prieš juos verdant, kepant ar kitaip termiškai apdorojant. Pavyzdžiui, avižinius dribsnius reikėtų sverti neišvirtus. Nesvarbu, kiek jie svers išvirę, jų kalorijų kiekis išliks toks pat, koks buvo pasvertų sausų dribsnių.

Prieš pradedant skaičiuoti kalorijas, pirmiausia vertėtų sužinoti, kiek kalorijų per dieną reikia suvartoti. Vienas paprasčiausių ir tiksliausių būdų šį kiekį apskaičiuoti - pasinaudoti dienos kalorijų skaičiuokle, kuri remiasi Harris-Benedict formule.

Tarkime, esate 75 kg svorio, 168 cm ūgio ir 28 metų moteris, kuri neintensyviai sportuoja kelis kartus per savaitę. Įvedę šiuos duomenis į skaičiuoklę, apskaičiuosite, kiek kalorijų per dieną turite suvartoti norint išlaikyti esamą svorį:

Jūsų paros kalorijų poreikis: 2087 Jeigu norite numesti svorio, galite rinktis vieną iš trijų kalorijų deficitų (ir tą patį padaryti su kalorijų pertekliais, jei siekiate priaugti svorio):

  • Mažas kalorijų deficitas (~ -0.25 kg per savaitę): 1837
  • Vidutinis kalorijų deficitas (~ -0.5 kg per savaitę): 1587
  • Didelis kalorijų deficitas (~ -1 kg per savaitę): 1087

Jie parodo, kiek kalorijų turėtumėte suvartoti per dieną, norėdami atsikratyti antsvorio atitinkamu greičiu. Tiesa, atminkite, kad visos dienos kalorijų skaičiuoklės tėra orientacinės priemonės, padedančios nustatyti apytikslį kalorijų poreikį.