pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Obuolių ir kriaušių uogienės receptai žiemai

Obuolių ir kriaušių uogienė žiemai - idealus variantas prisiminti šiltą rudenį. Artėjant rudeniui vaismedžių šakos linksta nuo obuolių, slyvų ir, žinoma, nuo skaniausių kriaušių. Tačiau jomis labai ilgai nepasimėgausime, tad vienas iš būdų kriaušes išlaikyti ilgiau ir mėgautis jomis žiemą - tai kriaušių uogienė.

Tikrai nesuklysiu sakydama, jog obuolienė savo universalumu lenkia visas likusias uogienes. Ji tinka ne tik skrebučiams ar pusryčių košei, bet ir pudingams, mielinių bandelių įdarams ar greitiems pyrgams. Kaip ir daugelį kitų uogienių, taip ir kiaušių uogienę galima naudoti su įvairiais maisto produktais bei patiekalais. Nors kriaušių uogienės gamyba reikalauja šiek tiek pastangų ir laiko, tačiau rezultatas atperka visas pastangas. Gamindami desertus, juos gardinkite kriaušių uogiene.

Taigi nėr nė kalbos - keletą stiklainiukų obuolienės spintelėje ar sandėliuke turėti privalu, tik kad jau ji būtų universali, būkit žmonės, nepersaldinkite jos!!! To niekada nenutiks, jei uogienes virsite su „Dansukker“ cukrumi uogienėms. Šio cukraus galite drąsiai dėti 2 kartus mažiau nei įprasto ir nebijoti, kad uogienė supelys ir žiemos neatlaikys. „Dansukker“ cukruje uogienėms esantis konservantas kalio sorbatas (natūralus randamas šermukšnių uogose) tuo pasirūpins.

Pagrindiniai patarimai ir ingredientai

Uogienei geriausiai tinka saldžiarūgščiai kietesni obuoliai (auksis, aldas), tiks ir saldūs rudeniniai kaip Alesia. Kriaušės taip pat labaiu tiks rudeninės kaip Konferencinė. Galima lupti, bet tai nebūtina.

Receptas be priedų

Štai kriaušių uogienė su obuoliais, kuri niekada nenuvilia. Jei mėgstate tirštą uogienę, rinkitės būtent šį uogienės variantą.

  • 1,3 kg kriaušių
  • 1 kg cukraus
  • 700 g obuolių
  • 200 ml vandens
  • 1 a. š. citrinos rūgšties
  1. Kriaušes ir obuolius nuplaukite, nulupkite ir išpjaukite sėklas. Supjaustykite vaisius mažais kubeliais arba taip, kaip norite. Galima net skiltelėmis, bet tada uogienė bus kitokios konsistencijos.
  2. Įkaitinkite vandenį ir palaipsniui įpilkite cukraus. Virkite sirupą maišydami, kol jis taps vientisos konsistencijos.
  3. Vaisius užpilkite karštu sirupu ir palikite 1,5 val.
  4. Viską užvirkite ir virkite pusvalandį ant vidutinės ugnies.
  5. Uogienę nukelkite nuo viryklės, palikite porai valandų, nuimkite putas ir pavirkite dar pusvalandį.
  6. Įpilkite citrinos rūgšties, išmaišykite, po 5-10 minučių nukelkite uogienę nuo ugnies ir supilkite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite dezinfekuotais dangteliais. Palikite visiškai atvėsti.

Klasikinis receptas

  • 2 kg obuolių
  • 2 kg kriaušių
  • Cukrus (pagal skonį)
  1. Obuoliams ir kriaušėms išpjaustome sėklides.
  2. Supjaustome smulkiai ir užpildome cukrumi.
  3. Verdame išsiskyrusiame sirupe apie pusvalandį.
  4. Išpilstome į stiklainius ir užsukame steriliais dangteliais.

Kriaušių uogienė su bruknėmis

  • Bruknes
  • Kriaušės
  • Cukrus
  1. Bruknes nuplaukite, nusausinkite ir nuplikykite verdančiu vandeniu.
  2. Nulupkite kriaušes, išimkite sėklas ir jas susmulkinkite kubeliais.
  3. Į puodą pilkite 400 ml vandens, berkite cukrų, kaitinkite, nuolat maišant, kol cukrus ištirps. Tuomet užvirinkite ir virkite apie 2 minutes.
  4. Paruoštame sirupe virkite kriaušes apie 10-15 minučių. Kriaušės išgriebkite.
  5. Į sirupą suberkite nuplikytas bruknes. Virkite apie 7 min. Vėl sudėkite kriaušes, pavirkite dar 3-5 minutes.
  6. Dar karštą uogienę išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais.

Kriaušių uogienė su cinamonu ir imbieru

  • 3 kg kriaušių
  • 1,5 kg cukraus
  • 2 v. š. citrinos sulčių
  • 1 a. š. cinamono, malto
  • 1 a. š. imbiero
  1. Kriaušes nuplaukite, nulupkite, išpjaukite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Paruoštas kriaušes sudėkite į puodą, supilkite citrinos sultis, suberkite cukrų, cinamoną ir imbierą, viską išmaišykite.
  3. Puodą statykite ant viryklės, užkaiskite, palaukite, kol užvirs, sumažinkite kaitrą ir virkite ant vidutinės kaitros apie 30 min., vis pamaišant ir nugriebiant susidariusias putas.
  4. Dar karštą uogienę išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais.

Kriaušių uogienė su mėlynėmis

  • Mėlynės
  • Kriaušės
  • Cukrus
  • Cinamonas
  1. Mėlynes perrinkite, nuplaukite po tenkančiu vandeniu ir suberkite į puodą.
  2. Kriaušes nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais bei suberkite į puodą kartu su mėlynėmis.
  3. Pilkite stiklinę vandens ir sudėkite cinamono lazdeles, suberkite cukrų ir išmaišykite.
  4. Užkaiskite puodą, palaukite, kol užvirs, tuomet sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 20-30 min., vis pamaišydami ir nugriebdami susidariusias putas.
  5. Jei patinka tirštos, džemo konsistencijos uogienės, štai būdas patikrinti, kada uogienę pakanka virti. Prieš verdant uogienę į šaldiklį reikia įdėti lėkštę. Uogienės virimo laikui artėjant prie pabaigos, pasemkite arbatinį šaukštelį uogienės ir uždėkite ant sušaldytos lėkštės. Jei masė pavirsta į drebučius, reiškia, uogienę galima pilstyti į stiklainius. Jei masė vis dar skysta - virkite dar.
  6. Uogienei išvirus, išimkite cinamono lazdeles, išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais.

Kriaušių uogienė su cukrumi

Šiai kriaušių uogienei pagaminti prireiks vos dviejų ingredientų, o jos skonis primins nostalgišką vaikystę.

  • Kriaušės
  • Cukrus
  1. Kriaušes nuplaukite, nulupkite kuo ploniau, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite smulkiais gabaliukais.
  2. Pjaustytas kriaušes sudėkite į indą, užberkite cukrumi ir palikite 12 valandų pastovėti.
  3. Vėliau susidariusias sultis nupilkite nuo kriaušių į puodą ir jas virkite, kol sutirštės (nugaruos beveik pusė skysčio).
  4. Į paruoštą sirupą sudėkite kriaušių gabaliukus ir pamaišant virkite, kol jie pradės blizgėti ir taps skaidrūs.
  5. Dar karštą uogienę išpilstykite į švarius, iškaitintus stiklainius. Sandariai užsukite steriliais dangteliais.

Tai puikaus aromato kriaušių uogienė, kuri tiks šaltuoju sezonu, kai norisi saldaus ir jaukaus skanėsto. Juk taip smagu artimuosius vaišinti vietinėmis, lietuviškomis gėrybėmis visus metus.