Ingredientai:
Kukuliai:
- 200 g maltos jautienos (du kartus maltos);
- 3 v.š. ryžių;
- 1/2 a.š. džiovinto čiobrelio;
- 3 v.š. miltų.
Sriuba:
- 1 svogūnas;
- 1 morka;
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus;
- 2 l mėsos sultinio;
- 200 ml natūralaus jogurto;
- 2 v.š. miltų;
- 1 kiaušinio trynys;
- 1 a.š. džiovintos mėtos;
- 1/2 a.š. juojųjų pipirų;
- Žiubsnelis aitrios paprikos;
- 1 v.š. sviesto;
- Druskos pagal skonį.
Sriuba su jautienos kukuliais
Mano pažįstamųjų tarpe žmonės arba mėgsta sriubą. arba ne. Kaikurie pasakoja apie beveik magiškas sriubos galias, o kitiems jos gali net nebūti. Aš pati dar vis neapsisprendžiu, nes kartais tikrai jos pasiilgstu, tačiau gali praeiti kelios savaitės ir aš jos vistiek nenorėsiu.
Vakar prasidėjo Ramadano mėnuo ir tradiciškai tai mėnuo, kai sriubos tiesiog karaliauja. Greičiausiai todėl, kad pasnikaujant visą dieną, vakarienę norisi pradėti nuo kažko šilto ir maistingo. Mūsų namuose tokios sriubos valgomos, kaip pagrindinis patiekalas, todėl paprastai šalia užtenka tik kokio pyragėlio ar salotų.

Gruziniška charčio sriuba
Mėsą supjaustome nedideliais gabaliukais. Į puodą pripilame 3 l šalto vandens, pasūdome, sudedame pjaustytą mėsą ir verdame 1,5–2 val. ant vidutinės ugnies. Kelis kartus pamaišome, jei susidaro putų – jas nugriebiame. Įmetame laurų lapelius ir kelis pipirų žirnelius.
Ištraukiame išvirtą mėsą. Sultinį perkošiame, atvėsusią jautieną supjaustome nedideliais gabaliukais ir suberiame atgal į puodą su sultiniu.
Reklama41011Keptuvėje ištirpiname sviestą, apkepiname smulkiai pjaustytus svogūnus. Supilame sumaišytų prieskonių padažą ir apie minutę viską patroškiname.
Gerai nuplauname ryžius ir suberiame į puodą su mėsa. Verdame apie 15 minučių, paskui suberiame prieskonių ir kepintų svogūnų masę.
Česnakus ir graikinius riešutus sumalame maisto smulkintuvu ar kombainu, pasūdome pagal skonį ir išmaišome. Šiek tiek sriubos sultinio sumaišome su gauta mase ir supilame į sriubą. Dar kiek paverdame, kad skoniai susimaišytų.
Išjungiame kaitrą ir paliekame 20 minučių pastovėti. Patiekdami pagardiname smulkintais žalumynais.
IngredientaiBeata NicholsonČia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose. Čia mano online namai – sveiki atvykę!
Reklama41003KomentaraiDiana parašė:Kur gauti pirkti „Tkemali“ padažo bei „Chmeli suneli“ prieskonių?Charčio parašė:Ir aš ieškau Tkemali padažo jau daugiau nei metus parduotuvėse, bet niekur neužmatau.. Su Chmeli Suneli prieskoniais daug paprasčiau yra aibės prekybos centre prie visų prieskonių. Bet taip ir nesiryžtu gaminti, visgi padažo- vienos ir svarbiausių dalių trūksta…
Jurgita parašė:Ilona parašė:Ką tik grįžau iš Gruzijos ir parsivežiau „Themali” padažo ir įvairiu „. - suneli” prieskonių mišinių. Tas themali slyvų (taip jos vadinasi) padažas tikrai yra labai skanus ir specifinis, ir nežinau ar galima rasti jam kažkokį atitinkmenį. Būtinai bandysiu išsivirti charčo sriubą pagal šį Jūsų receptą. Būdama Gruzijoje valgiau kiekvieną dieną tą sriubą tik skirtingose vietose ir vis tiek jos noriu….. :))))

Kaip išvirti gerą jautienos sultinį
Susiruošiau gaminti prancūzišką svogūnų sriubą. Tik tiems, kurie tos sriubos nėra gaminę, gali pasirodyti, kad tai paprastas darbelis:) Anaiptol. Prieš imantis svogūnų (nuo kurių kvepia visi namai dar kelias dienas, prisiekiu), reikia dvi dienas paskirti…. sultiniui:)
Beje, jautienos sultinys tinka toli gražu ne vien svogūnų sriubai virti. Ilgai ir lėtai verdamas skystis toks aromatingas ir sodrus, kad pakels bet kurią kitą jūsų sriubą į tikras aukštumas. Jei jau imsitės šio darbo, iškart griebkite patį didžiausią puodą, o nepanaudotą sultinį supilstykite į mažesnius indus (pvz., plastmasinius kibirėlius) ir užšaldykite.
Visų pirma pasirūpinkite jautienos kaulais. Jų prireiks nemažai – apie 3 kilogramų. Geriausia tokiu atveju kreiptis į patikimą bučerį – mano pirmas kontaktas paprastai būna „Gegio stalui”, ir ypač jų naujoji parduotuvė „The Farm”, atsidariusi Ogmios centre. Žinoma, tokiam kiekiui kaulų virti reikia turėti ir atitinkamą puodą. Aš vieną tokį turiu, įsigijau dar Izraelyje, kuomet į mano šeimai skirtus indus jau pradėjo netilpti maistas, kurį reikdavo pagaminti didesniems žmonių susibūrimams, kartais siekiantiems ir 20… 🙂 Tada nuvažiavau į restoranams skirtos įrangos parduotuvę ir nusipirkau didžiulį (palyginus su kitais namuose esančiais) puodą. Vėliau mano draugės izraelietės šaipėsi iš manęs, kad tokiuose jos savo šeimai verda pusryčių košę:) Juokavo jos, žinoma, bet tai, kad tokio (ir dar didesnio!) dydžio puodai žydiškose šeimose – būtinas atributas, yra visiška tiesa. Pavyzdžiui, gaminant gefilte fish šventinei vakarienei, tas puodas su kukuliukais kunkuliuoja pusę dienos. Negi terliosiesi mažesnėmis porcijomis?:)
Kad sultinys būtų itin aromatingas, kaulus patartina prieš verdant karamelizuoti – kitaip sakant, apkepinti įkaitusioje orkaitėje. Pravartu paprašyti mėsininko, kad kaulus jis supjaustytų mažesniais gabalėliais: tokius lengviau vartyti, sutalpinti puode verdant. Įpusėjus kepimui, į skardą reikia įdėti ir prieskonines daržoves: morkas, salierus, petražoles, pastarnokus, svogūnus ir česnakus. Svogūno ir česnako aš kepant nelupu, ypač svogūno lukštas sultiniui suteikia gražų tamsesnį atspalvį.
Kepant kaulus išsiskiria nemažai riebalų, juos aš išpilu. Tuo tarpu prikepusias prie skardos nuosėdas „išskalauju” stikline balto vyno – vyną skardoje pakaitinu ir pagramdau jos dugną, o tada šį skystį supilu į puodą. Išvirusį sultinį atvėsinu, nukošiu, o tada padedu šaltai. Kai skystis visiškai atšąla ir sustingsta viršuje esantys riebalai, juos taip pat atsargiai nuimu ir išmetu.

Jautienos sultinys
3kg jautienos kaulų*
2 svogūnai (nelupti, perpjauti pusiau)
1 galva česnako (nelupta, perpjauta pusiau skersai)
4 morkos, nuskustos
1 saliero gumbas, nuluptas, perpjautas pusiau
1 pastarnoko šaknis, nulupta (jei didelė, perpjauta pusiau išilgai)
2-3 petražolių šaknys, nuluptos
4 čiobrelių stiebai
1 stiklinė baltojo sauso vyno
Orkaitę įkaitinkite iki 220C.
Į gilią skardą sudėkite nuplautus ir nusausintus jautienos kaulus. Pašaukite į orkaitę. Po 15 minučių kaulus apverskite kita puse, ir vėl pašaukite į orkaitę.
Po dar 15 minučių kaulus vėl apverskite kita puse, į tarpus tarp kaulų sudėkite šaknines daržoves: svogūnus, česnakus, morkas, salierą, pastarnoką ir petražoles. Pašaukite viską į orkaitę. Po 15 minučių kaulus ir daržoves apverskite kita puse, ir vėl pašaukite į orkaitę. Kepkite dar 20 minučių, tada išimkite skardą iš orkaitės.
Kaulus sudėkite į didelį puodą, taip pat sudėkite visas daržoves. Iki pat kaulų viršaus užpilkite vandeniu, įmeskite čiobrelius, lauro lapus, pipirus, ir puodą užkaiskite.
Iš skardos išpilkite riebalus, ir į skardą supilkite vyną. Pašaukite trumpam į orkaitę, kad vynas sušiltų. Mediniu įrankiu pagramdykite skardos dugną, ir dar trumpam palikite orkaitėje, kad vynas užvirtų ir prikepę dalelės ištirptų. Šį skystį supilkite į puodą su sultiniu.
Sultiniui užvirus nugriebkite putas, ir uždengę puodą virkite skystį ant mažos ugnies 4-5 valandas.
Rytojaus dieną susidariusius riebalus atsargiai nuimkite.
Šį sultinio koncentratą galite užšaldyti, o verdant sriubas – praskieskite vandeniu.
*Paprašykite mėsininko, kad kaulus supjaustytų smulkesniais gabalėliais, antraip netilps į puodą arba bus labai sunku juos apversti kepant
