Itališki desertai yra lygiai tokia pat svarbi kulinarijos paveldo dalis, kaip ir pica ar makaronai. Tačiau ši šalis garsėja ne tik klasikiniais jau minėtais desertais.
Amaretti
Itališki amaretti sausainiai - nuostabi stalo puošmena ir desertas, kuris nepaliks abejingų. Labai lengvai ir greitai pagaminami, todėl tikrai tiks tiems, kurie nori pasilepinti, bet negali tam skirti daug laiko, teigė TV3 laidos „Kotrynos burtai“ vedėja Kotryna Starkienė. Kepantys sausainiai pripildys namus jaukumo, tad tikrai verta trumpam stabtelti ir pasimėgauti puikiu desertu prie puodelio karšto gėrimo.
Šie sausainiai, kaip ir biscotti, yra kilę iš Prato miesto. Itališkas žodis „amaro“ reiškia „kartūs“, ir kadangi šie maži sausainiai yra pagardinti karčiaisiais migdolais, jie buvo pavadinti „amaretti“. Tačiau jų nereikia painioti su „amaretto“ - saldžiu, migdolų skonio itališku likeriu. Amaretti yra pagaminti iš maltų migdolų arba migdolų pastos, sumaišytos su cukrumi ir kiaušinių baltymu. Jie dažnai būna paskaninti šokoladu, tradiciškai patiekiami su kava.
Amaretti sausainių ingredientai:
- 250 gr migdolų miltų
- 150 gr cukraus
- 2 kiaušinių baltymų
- Kelių šaukštų cukraus pudros
Amaretti gaminimo eiga:
- Pirmiausiai iki 150 laipsnių įkaitinkite orkaitę ir išklokite skardą kepimo popieriumi.
- Virtuvinio kombaino pagalba sumaišykite migdolų miltus ir cukrų.
- Įpilkite vanilės ir migdolų ekstrakto ir viską maišykite keletą minučių.
- Tuomet sudėkite kiaušinius ir toliau maišykite tešlą, kol ši taps vientisa.
- Tuomet šaukštu išgriebkite tešlos gabaliuką, jį padėkite ant kepimo popieriaus ir apibarstykite cukraus pudra.
- Ant skardos išdėliotus tešlos gabalėlius kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 25-30 min.
- Prieš patiekdami, sausainius atvėsinkite.
-Tai - nuostabiai skanūs itališki sausainėliai, plačiai žinomi Amaretti sausainių pavadinimu. Jie paruošiami labai paprastai, vos iš kelių ingredientų, net kelias dienas išlieka gardūs lyg ką tik iškepti, o apvolioti cukruje šiek tiek primena sniego gniūžtes. Gal todėl šie sausainiai tokie populiarūs Kalėdų laikotarpiu, o taip pat - puikiai tinka saldžioms dovanų dėžutėms pripildyti!
Migdoliniai sausainiai patiks visiems, kurie yra neabejingi saldiems naminiams kepiniams, o ypač - saldiems migdoliniams desertams. Žaviausia yra šių sausainių tekstūra: išorėje jie tobulai traškūs, o viduje - nuostabiai minkšti ir drėgni.
Norėdami per vieną kitą žingsnelį nutolti nuo klasikinio recepto, vietoje citrinų žievelių naudokite apelsinų, taip pat - atraskite, su kuriuo aromatu sausainiai jums yra gardžiausi. Gal ir tai bus migdolų, o galbūt - vanilės, apelsinų, citrinų, gal net romo? Mažas pokytis suteiks visai kitą aromatą bei skonį.
Biscotti (Cantucci)
Šį desertą taip pat galima pavadinti dar vienu itališkų sausainių receptu. Manoma, kad šis desertas buvo sukurtas XIV amžiuje Toskanoje, Prato mieste. Šie sausainiai pasižymi migdolų gausa, kurių yra itin daug šiame Italijos regione.
Biscotti iš kitų desertų išsiskiria tuo, kad yra kepami netgi du kartus - antrasis kepimas iš sausainio ištraukia drėgmę, padaro jį tvirtą ir, svarbiausia, atsparų pelėsiui.
Autentiškas „Cantucci“ (italų migdolų biscotti) receptas - dvigubai keptas Lengva desertas iš Toskanospatiko su kava ar saldžiu vynu (Vin Santo). Taip pat Vadinamas „prato sausainiais“ arba cantuccinitai Klasikinis itališkas sausainis Receptas paprastai mėgaujamasi per atostogas.
Šiandien mano namų ūkyje paruošime skanų ir mylimą itališką desertą, kurį labai lengva pagaminti. Mano berniukai mėgsta padėti man juos formuoti. „Cantucci“ ypač lengva nešiotis atostogų metu.
Įdomūs faktai: Cantucci (arba cantuccini), dar žinomas kaip Prato sausainiaiyra Tradiciniai italų migdolų sausainiai, kilę iš Toskanos regiono. Šie du kartus kepti sausainiai turi savitą, tvirtą ir papildomą traškią tekstūrą. Dėl savo trapumo, „Cantucci“ dažnai mėgaujasi pasinerdami į juos Vin Santosaldus itališkas desertinis vynas, kuris sušvelnina sausainius ir pagerina jų skonį. Kitas būdas juos patiekti yra kaip desertas ar užkandis su kava ar net pienu.
Ingredientai:
- 400 g miltų
- 250 g baltojo cukraus
- 3 kiaušiniai
- 3 kiaušinių tryniai
- 200 g migdolų (su ruda odele, neskaldytų ar supjaustytų)
- 10 g kepimo miltelių
- Šaukštelis vanilinio cukraus
- Mažas žiupsnelis druskos
- 1 kiaušinio trynys aptepamas
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
- Dideliame dubenyje gerai išmaišykite šakute visus ingredientus (išskyrus migdolus).
- Kai ingredientai labai gerai sumaišomi, supilkite migdolus.
- Tešlą išimkite ant lengvai miltais pabarstyto darbo stalo ir padalinkite į keturias dalis.
- Iš kiekvienos dalies rankomis suformuokite tešlos ritinėlius. Jie turėtų būti šiek tiek trumpesni nei kepimo skardos plotis.
- Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Ant kepimo skardos dėkite tešlos ritinėlius. Įsitikinkite, kad jie nėra per arti vienas kito ir keptuvės šonų. Švelniai paspauskite delnu, kad išlygintumėte paviršių.
- Kiekvieną jų aptepkite kiaušinio tryniu.
- Kepkite 200°C temperatūroje 20-25 minutes, kol taps aukso spalvos.
- Leiskite jiems šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite skersai 1-1,5 cm storio griežinėliais.
- Dabar jau matosi „cantuccini“ riekelių grožis, tačiau juos dar reikia paskrudinti, nes jie turi būti traškūs.
- Išdėliokite „cantuccini“ riekeles vėl ant kepimo skardos ir dėkite atgal į orkaitę. Kepkite, kol jie bus gerai apskrudę, bet saugokite kad nesudegtų.
- Leiskite jiems visiškai atvėsti ir patiekite su arbata, kava ar karštu šokoladu.
Šie tradiciniai itališki sausainiai, mane pakerėjo dar ir tuo, kad jie gali stovėti labai ilgai yra saldūs ir traškūs. Tradiciškai tokie sausainiai buvo mirkomi į saldų vyną (čia idėja Kalėdų atrakcijoms, tiems kas mėgsta vyną). Šie itališki sausainiai netruko išpopuliarėti visame pasaulyje ir neretai rasite mažose jaukiose kavinukėse yrač tose kurios ruošia kava išsinešimui.
Ir nors jie gali stovėti labai ilgai neprarasdami savo skonio ir išvaizdos, mūsų namuose dingsta greičiau nei spėja atvėsti.