pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Tirpios kavos poveikis sveikatai: ar verta gerti?

Tikros kavos mėgėjai sako, kad „tirpios kavos net nėra ko lyginti su tikra kava“. Ar tai tiesa? Pats laikas išsklaidyti abejones ir patikrinti, ką sako mokslas apie jos sudėtį, sveikatai naudingas savybes ir poveikį organizmui.

Kas yra tirpi kava?

Pradėkime nuo populiaraus mito, kad tirpi kava yra visiškai atskiras gėrimas, nesusijęs su klasikine „tikra“ kava. Tai tikrai perdėta, nes kas gi yra tirpi kava? Tai vis dar tikra kava! Tik ji buvo papildomai apdorota.

Jos gamybos procesas apima pupelių malimą, užplikymą ir vandens išgarinimą iš gauto ekstrakto. Priklausomai nuo metodo, tai gali būti purškiamasis džiovinimas (karštu oru) arba šaldomasis džiovinimas (užšaldymas ir pjaustymas). Nors galutinis rezultatas yra kitoks - birios, granuliuotos arba miltelių pavidalo - pagrindas vis tiek yra tos pačios pupelės kaip ir klasikinėje kavoje. Skirtumas? Tik patogumas ir paruošimo būdas, o ne pati kilmė.

Tirpi kava yra gaminama iš džiovintos kavos ekstrakto. Panašiai, kaip verdama įprasta kava, tirpios kavos ekstraktas gaminamas verdant maltas kavos pupeles. Užvirus, vanduo iš ekstrakto pašalinamas ir taip gaunami sausi milteliai, kurie įpylus karšto vandens lengvai ištirpsta ir nepalieka nuosėdų.

Tirpios kavos gamybos metodai

Tirpi kava yra gaminama trimis pagrindiniais metodais:

  • Džiovinama karštyje: kavos ekstraktas purškiamas į karštą orą, kuris greitai išdžiovina lašelius ir paverčia juos smulkiais milteliais ar mažais gabalėliais.
  • Džiovinama šaltyje: kavos ekstraktas užšaldomas ir supjaustomas smulkiais gabalėliais, kurie vakuumo sąlygomis džiovinami žemoje temperatūroje. Šis tirpios kavos gaminimo būdas laikomas vienu pažangiausių ir naudojamas norint išgauti aukščiausios kokybės kavą.
  • Aglomeruojama: kavos ekstrakto dalelės purškiamos ir sudrėkinamos garais arba vandeniu, dėl šio sudrėkinimo jos sulimpa į didesnes granules ir yra išdžiovinamos.

Visais trimis tirpios kavos gaminimo būdais išsaugoma kavos kokybė, aromatas ir skonis, be to, nenaudojami jokie priedai.

Kaip tirpi kava veikia organizmą?

Prieš pradedant svarstyti tirpios kavos poveikį sveikatai, verta sau užduoti dar vieną klausimą: ar klasikinė kava apskritai yra sveika?

Atsakymas yra „taip“, jei tik geriame ją saikingai. Šiame gėrime yra vertingų ingredientų - antioksidantų, B grupės vitaminų, mineralų ir polifenolių - kurie palaiko smegenų veiklą, apsaugo kepenis, greitina medžiagų apykaitą ir gali apsaugoti nuo vėžio.

Svarbu tai, kad tų pačių medžiagų yra ir tirpioje kavoje. Nors ji skiriasi forma ir paruošimo būdu, nepraranda pagrindinių savo sveikatai naudingų savybių. Tai reiškia, kad puodelis tirpios kavos - kaip ir espreso iš kavinės - gali stimuliuoti organizmą ir suteikti vertingų maistinių medžiagų. Žinoma, kaip ir su bet kokiu kofeino gėrimu, svarbu nepersistengti su kiekiu.

Tirpios kavos nauda sveikatai

Kadangi tirpioje kavoje yra tų pačių antioksidantų ir maistinių medžiagų kaip ir įprastoje kavoje, ji daro tokį pat teigiamą poveikį sveikatai. Tirpi kava gali:

  • Pagerinti smegenų funkcijas.
  • Pagreitinti medžiagų apykaitą.
  • Sumažinti riziką sirgti neurodegeneracinėmis ligomis, tokiomis kaip Alzheimeris ir Parkinsonas.
  • Sumažinti 2 tipo diabeto riziką.
  • Pagerinti kepenų veiklą ir sumažinti riziką sirgti kepenų ligomis, tokiomis kaip cirozė ir kepenų vėžys.
  • Pagerinti psichinę sveikatą ir sumažinti depresijos riziką.
  • Prailginti gyvenimo trukmę.
  • Būti naudinga norintiems numesti svorio, kadangi neturi kalorijų.

Liofilizacija ir džiovinimas - ar kava praranda savo vertę?

Galbūt susimąstėte, ar tirpios kavos gamyboje naudojami technologiniai procesai nesunaikina jos vertingų maistinių savybių. Laimei, yra gerų žinių: liofilizacija, arba džiovinimas užšaldant ir išgarinus vandenį esant slėgiui, ne tik išsaugo kavos skonį, bet ir nesumažina jos maistinių medžiagų.

Palyginti su įprastu džiovinimu karštu oru, šis metodas yra daug švelnesnis ir modernesnis. Dėl to kava išsaugo savo aromatą, polifenolius, antioksidantus ir kofeiną, o skirtumas tarp liofilizuotos tirpios kavos ir klasikinės užplikytos kavos sveikatingumo verčių yra tikrai minimalus.

Tirpios kavos trūkumai ir rizika

Nepaisant privalumų, tirpi kava turi ir tam tikrų trūkumų, į kuriuos verta atkreipti dėmesį:

  • Natūralumo klausimas: Kai kurios rūšies tirpiose kavose natūralios kavos lieka vos keliolika procentų.
  • Narkotinės medžiagos: Tirpiojoje kavoje kofeino net 50 proc. daugiau nei natūralioje. Todėl įpratus gerti tirpią kavą, o paskui dėl kokių nors priežasčių nustojus, juntamas didesnis ar mažesnis abstinencijos sindromas.
  • Poveikis organizmui: Tirpi kava nerekomenduojama žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač hipertonikams. Įrodyta, kad dėl didelio kofeino ir įvairių priedų kiekio tirpi kava dirgina skrandžio gleivinę ir gali sukelti gastritą.
  • Skatina celiulitą: Konservantai, esantys tirpioje kavoje, daro įtaką ir medžiagų apykaitai, provokuoja celiulito formavimąsi.
  • Senatvė - arčiau?: Pasak kosmetologų, žmonių, kasdien vartojančių tirpią kavą, oda sunkiau pasiduoda jauninančioms procedūroms. Taip nutinka todėl, kad kava spartina skysčių šalinimą iš organizmo. Jos geriant dažnai, organizmas netenka vandens, senėjimo procesai jame vyksta sparčiau.

Be to, vartodami tirpią kavą turėtumėte žinoti keletą sveikatos aspektų:

  • Dėl didelės kofeino koncentracijos padidėjęs nerimas ir neramumas
  • Galimi miego sutrikimai, ypač kai vartojama vėlai vakare.
  • Galimas rūgšties refliuksas ir virškinimo sistemos dirginimas
  • padidėjusio kraujospūdžio ir širdies ritmo rizika

Tirpi kava ar malta kava: ką pasirinkti?

Visgi, kokybiškiausiu produkto variantu vis tiek būtų galima įvardinti maltą juodą kavą. Tačiau, tai nereiškia, kad kitos šios variacijos yra nenaudingos. Kaip ir kiekviename produkte, kavoje taip pat egzistuoja ir tam tikrų trūkumų.

Nors abiejose kavose yra kofeino, jos labai skiriasi skoniu ir paruošimu. Tradicinė virta kava dažnai pasižymi turtingesniu ir sudėtingesniu skonio profiliu, pasižyminčiu niuansais, kurie atspindi specifinę pupelių kilmę ir skrudinimo būdus. Tirpi kava, priešingai, pasižymi neprilygstamu patogumu - jums tereikės karšto vandens ir šaukštelio.

Mitybos požiūriu šios kavos yra gana panašios, nors dėl mažesnio apdorojimo virtoje kavoje gali išlikti šiek tiek daugiau antioksidantų. Išlaidų požiūriu tirpi kava paprastai yra pigesnė ir jai paruošti reikia mažiau įrangos.

Tirpios kavos populiarumas pasaulyje

Greitai paruošiama, aromatinga, gardi ir nebrangi - būtent dėl šių savybių tirpi kava populiari visame pasaulyje. Tirpi kava yra labai populiari daugelyje pasaulio vietų - Azijos ir Ramiojo vandenyno šalyse, Rytų Europoje, jos suvartojamas kiekis sudaro daugiau nei 50 proc. visų kavos gėrimų.

Privalumai

  • Greitas paruošimas: Šviežios kavos virimas gali užimti nemažai laiko, todėl skubantiems pravartu rinktis tirpią kavą, kadangi ji paruošiama vos per keletą sekundžių.
  • Patogumas: Nesvarbu, kur esate - namuose, darbe, o galbūt iškylaujate gamtoje. Po ranka turėdami tirpios kavos niekada neprašausite. Viskas ko reikia, tai puodelis, karštas vanduo ir šaukštelis.
  • Kaina: Dėl savo koncentracijos tirpios kavos puodelis pigesnis už maltos kavos puodelį, kadangi vienam gėrimui reikia vos 1,9 gramų miltelių!

"Jacobs" tirpios kavos įvairovė

Jeigu ieškote kokybiškos tirpios kavos be jokių priedų, puikiu pasirinkimu taps „Jacobs“ gaminama tirpioji kava. Kavos mėgėjai gali rinktis net iš 6 skirtingų variantų, todėl sau tinkamą atras kiekvienas.

  • „Jacobs Velvet“ - švelni, aksominė kava mėgstantiems gardžias improvizacijas.
  • „Jacobs Aroma“ - sužavės ryškaus skonio ir stipraus aromato gerbėjus. Be to, ši tirpioji kava pasižymi stipriomis tonizuojančiomis savybėmis.
  • „Jacobs Cronat Gold“ - švelnaus skonio kava gaminama pažangia šaldymo technologija. Ši tirpi kava tiks ne tik dienos pradžiai, bet ir pabaigai.
  • „Jacobs Krönung“ - išraiškingo skonio kava tapusi „Jacobs“ vizitine kortele. Gaminant šią tirpią kavą naudojama šaldymo technologija, kuri užtikrina nepriekaištingą kokybę ir neblėstantį aromatą.
  • „Jacobs Barista Editions Crema“ - aukštos kokybės tirpiosios ir maltos kavos mišinys. 5 proc. sudėties sudaro maltos kavos pupelės, todėl ši kava pasižymi dar didesniu sodrumu, aromatu bei leidžia mėgautis švelnia kavos puta.
  • „Jacobs Barista Edition Americano“ - 15 proc. sudėties sudaro maltos kavos pupelės. Ši tirpi kava yra puikus pasirinkimas sodrios juodos ar Americano kavos gerbėjams.

Apibendrinimas

Tirpi kava - tai patogus ir greitas būdas mėgautis kavos skoniu ir privalumais. Ji turi tiek privalumų, tiek trūkumų, todėl renkantis svarbu atsižvelgti į savo individualius poreikius ir sveikatos būklę. Saikingas vartojimas gali būti naudingas, tačiau svarbu nepamiršti apie galimą šalutinį poveikį ir rinktis kokybiškus produktus.