Kopūstų pyragas - tai patiekalas, kuris daugeliui kelia nostalgiją. Vaikystėje daugelis skanavo jį kepamą savo mielos tetos. Dabar savo šeimai kepame patys. Ypač kopūstų pyragas puikus žiemą. Sotus ir jaukus patiekalas, užsigeriant sultinio puodeliu, galintis virsti šauniais žiemos pietumis ar vakariene. Ir neabejotinai tinkantis šventei. Ta trapi sviestinė tešla - dėl jos troškintų kopūstų įdarą paragauti ryžtasi net ir nevalgantys šios daržovės.
Ingredientai
Įdarui:
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 svogūno, smulkiai supjaustyto
- 1 didelės morkos, tarkuotos
- 1 saldžiosios paprikos
- 500 g kopūsto, supjaustyto šiaudeliais
- Druskos ir pipirų
- Žolelių ar kitų prieskonių pagal skonį
Tešlai:
- 5 v. š. majonezo
- 1 a. š. cukraus
- 0,5 a. š. druskos
- 10 g kepimo miltelių
- 2/3 puodelio (85 g) miltų
- 3 kiaušinių
Apibarstymui (nebūtina):
- Sezamo sėklų
Gaminimas
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
- 23 cm skersmens kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi ir atidėkite.
Įdaro paruošimas:
- Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite alyvuogių aliejų.
- Sudėkite susmulkintą svogūną ir pakepinkite iki šviesiai auksinės spalvos, maždaug 6-7 minutes.
- Suberkite tarkuotą morką, kubeliais pjaustytą papriką ir dažnai maišydami pakepkite apie 5-7 minutes.
- Sudėkite griežinėliais supjaustytą kopūstą ir pakaitinkite maišydami 10-12 minučių.
- Išjunkite kaitrą ir atidėkite.
Tešlos paruošimas:
- Atskirame dubenyje sumaišykite majonezą, cukrų, druską, kepimo miltelius ir 3 šaukštus miltų, gerai išmaišykite.
- Įmuškite kiaušinius ir vėl išmaišykite.
- Suberkite likusius miltus ir išmaišykite iki vientisos masės, ji bus tiek tiek tiršta.
Pyrago formavimas ir kepimas:
- Pusę masės supilkite ant kepimo formos dugno ir paskleiskite.
- Ant tešlos suberkite kopūstų masę, o ant jos užpilkite likusią tešlos dalį.
- Apibarstykite sezamų sėklomis (nebūtina) ir kepkite 25-30 min.
Alternatyvus Kopūstų Pyrago Receptas su Filo Tešla
Šis receptas naudoja filo tešlą, suteikiančią pyragui ypatingą tekstūrą.
Ingredientai:
- ½ svogūno
- ½ paprikos (nebūtinai, galima dėti marinuotą papriką arba džiovintus pomidorus)
- 5 skiltelių česnako
- ½ kopūsto
- 4 SPILVA marinuotų agurkėlių
- 350 g NATURLI sojų faršo
- Žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
- 1 saujos žolelių
- 10 filo tešlos lakštų (nebūtinai)
- 2 šaukštų BORGES alyvuogių aliejaus „Extra Virgin“
- ½ saujos rūgštynių daigų
Padažui:
- 2 kiaušinių
- Žiupsnelio KOTANYI druskos
- Žiupsnelio KOTANYI juodųjų pipirų
- 180 g ŽEMAITIJOS varškės (0,5 % arba 9 % riebumo)
- 2 šaukštų DAUMANTŲ „Mango majo“ majonezo
Gaminimas:
- Dubenyje sumaišykite kiaušinius, KOTANYI druską ir KOTANYI juoduosius pipirus, ŽEMAITIJOS varškę. Tada įdėkite DAUMANTŲ majonezo „Mango Majo“ ir vėl viską išmaišykite.
- Svogūną ir papriką supjaustykite kubeliais, česnaką susmulkinkite, kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais ir sutraiškykite ranka, SPILVA marinuotus agurkėlius supjaustykite griežinėliais.
- Visas supjaustytas daržoves sudėkite į padažą, taip pat suberkite NATURLI sojų faršą ir viską gerai išmaišykite. Įtarkuokite citrinos žievelės ir įberkite smulkintų žolelių, išmaišykite.
- Į sviestu išteptą kepimo formą įklokite filo tešlą, ant jos sudėkite pyrago masę ir suspauskite taip, kad neliktų oro tarpų. Pyragą apšlakstykite BORGES alyvuogių aliejumi „Extra Virgin“.
- Kepkite 180 °C temp. su karšto oro apipūtimo funkcija apie 40 min. Iškepus papuoškite rūgštynių daigais.
Patarimai ir Pastebėjimai
- Iš nurodyto produktų kiekio iškepsime išties didelį pyragą. Suraikę nedideliais gabalėliais (jis tikrai sotus), galėsime pavaišinti didesnį būrį.
- Šis kepinys skanus ir atvėsęs, o likučius laikykite šaldytuve.
- Jei norite, įdarą galima papildyti mėsa - nuo virtos ar keptos vištienos iki virto kumpio gabaliukų.