Kokorai (kituose rašytiniuose šaltiniuose radau juos vadinant kukorais) tai tarsi žemaičių blynai, tik įdaras ne mėsa, o troškinti rauginti kopūstai. Puikus patiekalas vėsiam rudens vakarui, sotus ir labai skanus.
Ingredientai ir paruošimas
Bulves ir kopūstus būtų geriausia pasiruošti iš vakaro. O dar idealiau jeigu vieną dieną savo šeimynai pagaminsit troškintų raugintų kopūstų su bulvėmis, o iš likučių pasigaminsite kokorus, šitaip nereikės nieko išmesti ir patiekalas kitai dienai bus visai naujas. Teks mažiau sukti galvą ką pasigaminti rytoj ir panašiai. Na, o jeigu nenorite valgyti troškintų raugintų kopūstų tai vis tiek būtų geriausia juos išsitroškinti iš vakaro. Taip pat bulves rekomenduočiau išsivirti ir susigrūsti iš vakaro, nes tiek kokorų įdaras, tiek bulvių tešla privalo būti šalti.
Vietoje rūkytos šoninės galima naudoti rūkytą kumpį, šaltai rūkytus lašinius arba, norint vegetariško varianto, rūkytą tofų ar tiesiog padidinti daržovių kiekį. Jei neturite raugintų kopūstų, galima naudoti šviežius, tik tuomet reikėtų įlašinti šiek tiek citrinos sulčių ar acto, kad atsirastų būdingas rūgštumas. Morkų vietoje galima dėti pastarnokų, cukinijų arba moliūgų - tai suteiks patiekalui kitokį, bet ne mažiau gardų skonį. Bulvių tešlai galima naudoti ne tik baltąsias, bet ir raudonas bulves, kurios suteiks patiekalui kitokią tekstūrą. Kmynus galima pakeisti krapais, kalendromis ar čiobreliais, priklausomai nuo jūsų skonių preferencijų.
Gaminimo eiga
- Bulves nuskuskite ir sutarkuokite. Nulupkite ir supjaustykite svogūną. Sumaišykite su bulvių tarkiu.
- Nuplaukite raugintus kopūstus ir patroškinkite, kad šiek tiek suminkštėtų. Tada suverskite į dubenį, įpilkite pieno, kiaušinio ir miltų ir viską gerai sumaišykite. Į masę supilkite bulvių ir svogūno mišinį, pamaišykite. Įberkite druskos ir pipirų.
- Ant keptuvės įkaitinkite saulėgrąžų aliejų, kepkite blynus iš abiejų pusių, kol apskrus. Blynus lėkštėje galima pabarstyti šviežiais krapais.
Patiekalo gaminimo patarimai
Kad kokorai būtų itin skanūs ir pavyktų iš pirmo karto, atkreipkite dėmesį į šiuos patarimus:
- Tiek kokorų įdaras, tiek bulvių tešla privalo būti šalti - tai yra esminis momentas, kad patiekalas pavyktų.
- Iš pradžių pasiruoškite įdarą, nes jis ilgiau troškinsis. Smulkiai supjaustytą šoninę šiek tiek pakepinkite puode, kuriame troškinsite ir pačius kopūstus, kad pasileistų riebalai.
- Kai jau kepami svogūnai gražiai pagels ir suminkštės, suberkite į keptuvę nuskustas ir sutarkuotas morkas, šiek tiek patroškinkite ir suberkite kmynus.
- Tuomet į tą patį puodą sudėkite raugintus kopūstus, pomidorų pastą ir jeigu kopūstai nėra pakankamai drėgni, įpilkite maždaug pusę stiklinės vandens. Viską išmaišykite.
- Bulves nuskuskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Jeigu norisi, galima į verdančias bulves įmesti svogūną, kad bulvės būtų aromatingesnės, bet tai nėra privaloma.
- Kai jau bulvės išverda, jas nusunkite ir dar pakaitinkite, kad nugaruotų likęs vanduo. Jeigu dėjote svogūną, tai jį išimkite.
- Bulvių košės grūstuvu bulves sugrūskite, kad nebeliktų didelių gumulų.
- Kai jau bulvės atvės, galite pratęstu kokorų gamybą.
- Kiaušinius įmuškite į dubenėlį, įberkite žiupsnelį druskos, pipirų ir išplakite.
- Kiaušinių plakinį supilkite į bulves ir kelis kartus pamaišykite šaukštu.
- Miltus sumaišykite su krakmolu ir suberkite į bulves. Masę sumaišykite, o po to paminkykite.
- Iš tešlos formuokite blynus, o į jų vidurį įdėkite troškintų raugintų kopūstų, tik privalu pažiūrėti, kad kopūstai būtų sausi, taigi gali tekti juos nusunkti.
- Įdėjus į blyną įdaro kraštus užspauskite, o jeigu reikia galima paimti dar kiek bulvių tešlos ir jos uždėti ant viršaus. Švelniai pakočiokite, pasukiokite tarp delnų ir lengvai suplokite, kad gautumėte pailgus blynus.
- Pavoliokite miltuose ir kepkite įkaitintoje keptuvėje ant nedidelės kaitros, kad blynas gražiai apskrustų iš abiejų pusių.
- Blynus patiekite su grietine (man asmeniškai joks padažas šalia netiko, tik grietinė). Skanaukite!