Turbūt nėra žmogaus, kuriam nepatiktų tvarkingai ir, svarbiausia, teisingai serviruotas stalas.
Pradedant nuo kokybiškų staltiesių, išskirtinių indų, stiklo ar krištolo gaminių ir baigiant unikaliomis interjero detalėmis - visi akcentai svarbūs, norint sukurti harmoniją ant stalo.
Tačiau, kad ir kokius stilingus ar prabangius aksesuarus pasirinksite, jie nebus naudingi, jei nežinosite kaip teisingai juos sudėti ant stalo.
Nors padengti oficialų, šventinį stalą iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti sudėtinga, iš tikrųjų taip nėra.
Pagrindiniai Šventinio Stalo Serviravimo Principai
Serviravimą pradėkite nuo stalo puošmenos - staltiesės.
Tada maždaug 2.5 cm nuo stalo krašto padėkite pagrindinę lėkštę, ant jos - salotų lėkštę, o ant viršaus - sriubos lėkštę.
Stalo įrankiai taip pat turi savo dėliojimo tvarką.
Pagrindinio patiekalo šakutė turėtų būti pagrindinės lėkštės kairėje, tada į kairę dėkite žuvies ir galiausiai salotų šakutes.
Pagrindinis peilis dedamas dešinėje pusėje nuo pagrindinės lėkštės (aštriu kraštu į lėkštę), toliau dešinėje pusėje dedami žuvies ir salotų peiliai, o šalia jų - sriubos šaukštas.
Duonos lėkštelė turėtų būti dedama kairėje pusėje, virš šakučių, sviestui skirtas peilis dedamas horizontaliai ant duonos lėkštės.
Vandens taurė dedama virš pagrindinės lėkštės, dešinėje pusėje.
Šalia jos dedamos raudonojo ir baltojo vyno taurės, į dešinę nuo jų - šampano taurė ir likerio taurelė.
Kavos puodelis su lėkštute dedami kairėje stalo kortelės pusėje, puodelio rankenėlę atsukant į dešinę pusę, arba jis atnešamas kartu su desertu.
Patarimas: jei kuris nors patiekalas ar gėrimai nepatiekiami - nedėkite šių įrankių ir indų.
Kasdienis Stalo Serviravimas
Jei ruošiatės įprastai vakarienei ar savaitgalio pusryčiams, dengiant stalą vadovaukitės kasdienio serviravimo principais.
Pagrindinė lėkštė turėtų būti dedama centre, o visa kita išdėliojama aplink ją.
Šakutė dedama į kairę nuo lėkštės, servetėlė dedama po šakute arba tiesiog ant lėkštės viršaus.
Dešinėje lėkštės pusėje dedamas peilis (aštriu kraštu link lėkštės), šalia jo - sriubos šaukštas.
Stalo Įrankių Etiketas
Na, o jei esate šventinių pietų ar vakarienės svečias ir stalo serviravimu rūpinatės ne Jūs - vertėtų nepamiršti tinkamo stalo įrankių etiketo.
Skirtingos įrankių pozicijos turi skirtingą reikšmę.
Tinkamas stalo etiketo išmanymas - naudingas įgūdis kiekvienam.
Naudokitės šiais stalo serviravimo patarimais ir vienintelis likęs rūpestis bus nuspręsti, kokio stiliaus aksesuarus pasirinkti.