pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Plėšoma Duona: Receptai ir Idėjos

Pasikvietėte šeimos narius arba draugus pavakarieniauti arba pasivaišinti gėrimais? Tuomet nepamirškite į pirkinių sąrašą įsitraukti plėšomos duonos ingredientų. Šis receptas yra gan paprastas, o duona gaunasi itin gardi! Gera visiems drauge susėdus dalytis plėšoma duona. Patiekite šviežiai iškeptą duoną per vakarėlį arba kaip užkandį su užtepėlėmis. Ji tinka ir prie valgio.

Plėšoma duona su sūriu ir žolelėmis

Norėdami pasigaminti šią plėšomą duoną, naudosime aukštos kokybės paruoštą apvalų duonos kepalą. Apvalus kepalas tam puikiai tinka, nes jis telpa keptuvėje, kurią statysite ant kamado kepsninės grotelių. Tai reiškia, jog jums nereikės sukti galvos dėl per kraštus lašančio lydyto sūrio. Supjaustę duoną, jos vidų ištepkite sviestu su prieskoninėmis žolelėmis ir įdarykite ančiuvių filė, pjaustyta čioriso dešra, mocarelos sūriu, parmezano sūriu, rozmarinu ir čiobreliais.

Ingredientai:

  • Apvalus duonos kepalas
  • Sviestas su prieskoninėmis žolelėmis (receptas apačioje)
  • Ančiuvių filė
  • Čioriso dešra
  • Mocarelos sūris
  • Parmezano sūris
  • Rozmarinas
  • Čiobreliai

Gaminimo eiga:

  1. Uždekite anglis Big Green Egg kepsninėje ir, įstatę convEGGtor laikiklį su nerūdijančio plieno grotelėmis, įkaitinkite iki 180 °C temperatūros.
  2. Kas 3 centimetrus supjaustykite duoną kryžmai, apačioje palikdami du neperpjautos duonos centimetrus.
  3. Kiekvieną ančiuvių filė gabalėlį supjaustykite į maždaug penkias dalis ir jais, kartu su pjaustyta čioriso dešra ir tarkuotu mocarelos sūriu, įdarykite duonos įpjovas.
  4. Tuomet apibarstykite duoną tarkuotu parmezano sūriu.
  5. Susmulkinkite rozmarino ir čiobrelių šakeles ir sudėkite jas į duonos įpjovas.

Sviestas su prieskoninėmis žolelėmis:

Kur gauti sviesto su prieskoninėmis žolelėmis? Pasigaminkite. Jo pakaks dviem duonos kepalams.

Ingredientai:

  • Sviestas
  • Svogūnai
  • Česnako skiltelės
  • Konservuotų citrinų žievelės
  • Petražolės
  • Aitriųjų paprikų dribsniai
  • Kario milteliai
  • Malta rūkyta paprika
  • Druska
  • Pipirai

Gaminimo eiga:

  1. Nulupkite ir susmulkinkite svogūnus ir česnako skilteles. Iš konservuotų citrinų skiltelių išpjaukite minkštimą ir atidėkite, nes jo nebereikės, o citrinos žievelę susmulkinkite.
  2. Į virtuvinio kombaino indą su plokščiu tešlos plaktuvo antgaliu sudėkite sviestą, svogūnus, česnaką, konservuotų citrinų žieveles, petražoles, aitriųjų paprikų dribsnius, kario miltelius, maltą rūkytą papriką ir pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
  3. Įjunkite virtuvinį kombainą ir viską maišykite tol, kol prieskoniai tolygiai susimaišys su sviestu.

Mielinė cinamoninė plėšoma duonelė su migdolais

Kol dar žiema ir vėjai už lango siaučia, kviečiu sušilti. Kaisti orkaitę ir pripildyti namus švelnaus cinamono aromato. Minkyti minkštą mielinių bandelių tešlą ir sluoksniuoti plėšomą mielinę duonelę. Pagardinti migdolų riekutėmis, kad malonūs „trakšt“ būtų gardus netikėtumas ragaujant.

Duonelė - tai ta pati cinamoninė bandelė, tik forma jos kiek kitokia. Valgoma plėšant lapeliais, skaniausia vos iškepus, kol yra minkšta it cukraus vatos debesėlis. Suprantu, kad savaitgaliui galima sukurpti tūkstantį ir vieną planą, bet, ei, išsikepkime mielinę cinamoninę duonelę?

Ingredientai:

Tešlai:

  • 125 ml pieno
  • 1 v.š. cukraus
  • 1 pak. Dr. Oetker mielių
  • 420 g miltų
  • 50 g cukraus
  • 0,5 a.š. druskos
  • 1 a.š. Dr. Oetker vanilinio cukraus
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 70 g tirpinto sviesto
  • 2 vnt. kiaušinių

Įdarui:

  • 100 g cukraus
  • 50 g rudo cukraus
  • 2 a.š. malto cinamono
  • 30 g tirpinto sviesto
  • 1 poros saujų migdolų riekučių

Gaminimo eiga:

  1. Paruoškite tešlą: Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite cukrų ir sausas mieles. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite švariu rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
  2. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską, vanilinį cukrų ir cinamoną. Supilkite mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Išmaišykite. Sudėkite kubeliais supjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite tešlą. Iš pradžių ji atrodys pernelyg minkšta ir lipni, tačiau kuo ilgiau minkysite, tuo elastingesnė taps tešla. Lengviausiai tešlą išminkysite su pastatomu plaktuvu.
  3. Paruoštą tešlą dėkite į švarų, aliejumi plonai išteptą dubenį. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 60 minučių, kol tešlos tūris padvigubės.
  4. Paruoškite įdarą: Cukrų, rudąjį cukrų ir cinamoną išmaišykite.
  5. Suformuokite duonelę: Sviestu ištepkite ir miltais dosniai pabarstykite apie 26x12 cm dydžio kepimo formą. Atidėkite į šalį.
  6. Tešlai pakilus, perkelkite ją ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Kelis kartus paminkykite ir iškočiokite tešlą į maždaug 30×50 cm dydžio stačiakampį. Tolygiai aptepkite tirpintu sviestu. Ant viršaus tolygiai berkite cukraus, rudojo cukraus ir malto cinamono mišinį. Užberkite porą saujų migdolų riekučių.
  7. Aštriu peiliu perpjaukite tešlos lakštą išilgai į šešias ilgas vienodo pločio juostas. Sudėkite jas vieną ant kitos ir perpjaukite į šešias lygias dalis (gausite stačiakampius tešlos lakštelių „bokštelius“).
  8. Tešlos lakštelius gražiai sudėkite į paruoštą kepimo formą. Užberkite dar saujelę migdolų riekučių. Uždenkite švariu rankšluostėliu ir leiskite pakilti dar 30 minučių.
  9. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Duonelę kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-35 minutes.

Česnakinė plėšoma duona

Ingredientai:

Duonai:

  • 0,5 kg miltų
  • 1 a.š. sausų mielių
  • 1 a.š. cukraus
  • 1 a.š. druskos
  • 1 1/3 puodelio drungno vandens

Glazūrai:

  • 100 g sviesto
  • 2 česnako skiltelių
  • žiupsnelio druskos
  • šviežių petražolių

Gaminimas:

  1. Duona: Į didelį dubenį sudėti miltus, mieles, druską, cukrų ir išmaišyti. Supilti drungną vandenį ir vėl išmaišyti į vientisą masę, kad neliktų gumuliukų. Uždengti dubenį aliejumi aptepta maistine plėvele. Palikti kambario temperatūroje maždaug 5 valandas. Galima laikyti ir šaldytuve - tokiu atveju tešla gali stovėti net iki 7 dienų.
  2. Glazūra: Puode išlydyti sviestą. Į jį įdėti smulkintą česnaką bei kapotas petražoles ir žiupsnelį druskos. Viską išmaišyti.
  3. Skardą iškloti sviestiniu popieriumi. Šaukštu ar rankomis formuoti iš tešlos teniso dydžio kamuoliukus ir apvolioti juos sviesto glazūroje. Skardoje kamuoliukus išdėlioti vieną šalia kito. Uždengti viską vėl plėvele ir palikti šiltoje vietoje apie 30 minučių.
  4. Įkaitinti orkaitę iki 175 laipsnių.

Kiti plėšomos duonos variantai

Galima naudoti du miltais pabarstytus rankšluostėlius, o ant viršaus uždėti folijos lakštą. Kildinkite tešlą 30 min. Paspauskite tešlą, kad išeitų oras, ir padalykite į 20 vienodų maždaug 67 g svorio gabalėlių. Suformuokite iš jų rutuliukus tempdami tešlos kraštus į apačią. Vėl sudėkite tešlos gabalėlius ant miltais pabarstyto rankšluostėlio ir kildinkite dar 30 min. Supilkite sėklas į atskirus dubenėlius ir pasiruoškite dubenėlį su vandeniu.

Paspauskite tešlos gabalėlius, kad išeitų oras, ir vėl suformuokite rutuliukus. Panardinkite jų viršų į vandenį ir į vieną dubenėlių su sėklomis. Penkis rutulius papuoškite linų sėmenimis, penkis - sezamų sėklomis, penkis - aguonomis. Likusių 5 rutuliukų nepuoškite. Sudėkite tešlos rutuliukus ant miltais pabarstyto rankšluostėlio kildinti ir uždenkite. Likus maždaug 20 min. Pabarstykite ketaus keptuvę miltais ir sudėkite į ją tešlos rutuliukus taip, kad liestųsi. Išdėliokite rutuliukus taip, kad išeitų gražus raštas. Naudodami EGGmitt pirštinę ištraukite ketaus keptuvę iš kepsninės.

Ingredientai MK auksinės duonos mišiniui

Ingredientas Kiekis
MK auksinės duonos mišinys 200g
Sviestas 82% riebalų 140 g (20 g tešlai, 120 g žolelių ir česnako sviestui)
Kiaušinis 1 vnt.
Vanduo 200 g
Sausos mielės 10 g
Medus/cukrus/inulinas 5 g
Žolelės mėgstamu pvz. Provanso
Česnakai 2-3 skiltelės

Paruošimas

  1. Pirmasis žingsnis yra paruošti raugą iš vandens (ne daugiau kaip 40 ° C), cukraus / medaus / inulino ir mielių. Raugas yra paruoštas, kai pamatysite oro burbuliukus ar putas.
  2. Į dubenį supilkite 200 g mišinio, įpilkite 20g sviesto, kiaušinio ir galiausiai mielių raugo. Viską kruopščiai sumaišome rankomis, naudodami maišytuvą su kablio antgaliu arba rankinį maišytuvą su spiraliniais antgaliais, kol tešla nelimpa prie rankų. Po minkymo tešlą palikite maždaug 5 minutes, tam kad taptu elastingesnė.
  3. 120 g minkšto sviesto sumaišykite su mėgstamomis žolelėmis ir išspauskite česnako skilteles.
  4. Tešlą iškočiokite ir suformuokite stačiakampę formą, tešlą ištepkite paruoštu česnako-žolelių sviestu.
  5. Supjaustykite maždaug 4 cm pločio juostelėmis, susukite kiekviena juostelė ir padėkite viena šalia kitos, pavyzdžiui, į kepimo formą arba ant kepimo skardos (išklotos kepimo popieriumi).