Salotos su burata ir vytintu kumpiu
Produktai, kurių reikės šioms salotoms (1 porcijai):
1 buratos sūris
sauja įvairių salotų (gražgarsčių, burokėlių lapų, sultenių, mažų špinatų ir pan.)
50 g vyšninių pomidorų
2 valg. š. alyvuogių
2 riekelės vytinto kumpio („Serrano“ ar „Prosciutto“)
1 arbat. š. moliūgų sėklų
Padažas:
1 valg. š. alyvuogių aliejaus
1/2 valg. š. balzaminio acto
1/2 valg. š. medaus
žiupsnelis druskos, juodųjų pipirų
Salotos su burata ir vytintu kumpiu – kaip pagaminti?
Daržovės: vyšninius pomidorus perpjaukite per pusę, avokadą smulkiai supjaustykite. Moliūgų sėklas trumpai pakepinkite sausoje keptuvėje. Vytintą kumpį perpjaukite per pusę ir susukite.
Padažas: sumaišykite visus jo ingredientus.
Patiekimas: į gilesnę lėkštę sudėkite salotų mišinį, vyšninius pomidorus, avokadą, alyvuoges, vytintą kumpį, į vidurį padėkite buratos sūrį. Ant salotų užpilkite padažą, apibarstykite moliūgų sėklomis.
Velykų užkandžiai su vytintu kumpiu
Mano planai Velykų stalui nei labai dideli, nei visai maži: marginsim su saulėtu virtuviuku kiaušinius, kepsiu tortą ir mielinę pynę, gaminsiu keletą užkandžių ir pikantiškus vaflius šventiniams pusryčiams. Daugeliu receptų artimiausiomis dienomis pasidalinsiu, o kol kas – pradėkim nuo užkandžių.
Vienas produktas – trys gardžios idėjos. Mėgstu vytintą kumpį ir paprastai paruošiamus užkandžius, o šie būtent tokie ir yra. Tokiai lėkštei sudėlioti užtruksite apie pusvalandį, o rezultatas bus spalvingas, pavasariškas ir labai gardus.
Visus produktus įsigijau „Lidl Lietuva“. Parduotuvėse rasite platų šventiškų „Deluxe“ produktų asortimentą, tarp kurių – ir šios užkandžių lėkštės žvaigždę, vytintą „Prosciutto di Parma“ kumpį.

DERLIAUS SALOTOS SU NEKTARINAIS, MOCARELA IR VYTINTU KUMPIU
Šios salotos turi viską, ko aš ieškau gerose salotose – gausybę spalvų, skonių, tekstūrų, netikėtumo ir vitaminų. Pavadinau jas derliaus salotomis, nes pagamintos jos iš to, kas šiuo metu auga daržuose – agurkai, pomidorai, svogūnai ir net serbentai. Dar pridėjau sultingų saldžių nektarinų – dabar pats kaulavaisių sezono įkarštis ir malonus jų saldumas kuo puikiausiai papildo salotas. Skanumo ir rimtumo salotoms suteikia mocarela ir vytintas kumpis. Na o viską apjungia nepaprastai skanus ir maistingas kanapių aliejaus ir daržo žolelių užpilas.
Man atrodo, kanapių aliejus nusipelno daugiau mūsų dėmesio. Šis švelnaus skonio aliejus ypatingai maistingas, turi daug Omega 3 ir Omega 6 riebalų rūgščių. Aš naudoju itin kokybišką Jorus kanapių produkciją – visa produkcija švariai be pesticidų ir herbicidų auginama savo ūkyje Lietuvoje. Jorus kanapių aliejus spaudžiamas šaltuoju būdu ir yra puikiai tinkamas patiekalų gardinimui, padažų gamybai. Taip pat salotas gardinau ir lukštentomis kanapių sėklomis – jos jau seniai įsitvirtinusios mano virtuvėje, itin mylimos ir dažnai naudojamos.
2 porcijoms reikės:
- 2 trumpavaisių agurkų
- 1 avokado
- Saujos vyšninių pomidorų arba 1 – 2 didesnių pomidorų (svarbiausia, kad būtų skanūs)
- 2 nektarinų (tinka ir persikai, abrikosai, svarbu saldūs ir sultingi)
- 100 g mocarelos (tinka ir didelė, ir maži rutuliukai, buffalo mocarela ar net burrata)
- 100 g vytinto kumpio (Prosciutto, Serrano ar pan)
- 1 raudonojo svogūno
- Jorus lukštentų kanapių sėklų
- Šviežio baziliko lapelių | Patiekimui
- Serbentų | Patiekimui (nebūtina)
- Šviežios duonos | Patiekimui
Padažui reikės:
Gaminame:
- Ruošiame padažą: keptuvėje su šlakeliu aliejaus pakepiname česnaką ir jalapeną. Dedame į maisto smulkintuvą kartu su visais kitais padažo ingredientais ir sutriname iki vientisos masės.
- Į lėkštes dedame salotų ingredientus: agurkus, avokadus, pomidorus, nektarinus, mocarelą, kumpį, plonai pjaustytus svogūno griežinėlius. Lengvai pabarstome salotas druska ir pipirais.
- Apšlakstome paruoštu padažu, pabarstome lukštentomis kanapių sėklomis, šviežiais baziliko lapeliais ir puošiame serbentais.
- Labai skanu (bet nebūtina) patiekti su šviežia minkšta duona arba ant sviesto paskrudintomis duonos riekėmis.

GAMINIMO EIGA
MANGO, VYTINTO KUMPIO IR MOCARELOS IEŠMELIAMS
1. Mangą supjaustykite kubeliais arba kamuoliukais (jei turite tam specialų įrankį).
2. Ant nedidelių iešmelių suverkite: mango kubelius, sulankstytas vytinto kumpio riekeles, mocarelos rutuliukus, baziliko lapelius.
3. Apšlakstykite balzaminio acto padažu ir patiekite.
OBUOLIŲ, SŪRIO, GRAŽGARSČIŲ IR VYTINTO KUMPIO SUKTINUKAMS
MOCARELOS, PESTO IR VYTINTO KUMPIO SUKTINUKAMS
1. Mažus mocarelos rutuliukus suberkite į dubenėlį. Sumaišykite su pesto padažu.
2. Apsukite mocarelą vytinto kumpio riekelėmis (galite jas perpjauti išilgai per pusę – viena kumpio riekelė dviems mocarelos rutuliukams), persmeikite smeigtukais, kad neišsivyniotų. Patiekite.