Tinginys - desertų desertas. Kvapnus, gardus, tirpstantis burnoje ir maloniai nuteikiantis gomurį. Egzistuoja begalės tinginio recepto variacijų, manoji - paprasta ir labai gardi. Ypatingo skanumo man čia suteikia riešutai. Kakava - rinkimės ją kokybišką.
Tinginys su riešutais gali būti puikus pasirinkimas ir kai norime naminio pyrago savaitgaliui pasaldinti ar svečiams pavaišinti. Taip pat, tai yra tas receptas, kurio drąsiai gali imtis vyresnių klasių pradinukai ar vyresni vaikai. Tarkim, imti, ir pagaminti kaip valgomą dovaną Mamos dienai.
Tinginys su riešutais yra nuostabus dalykas vaikų šventėms. Greitai, tiesiog žaibiškai paruošiamas ir be galo populiarus mažų žmonių tarpe. Mano patirtis sako: tortą vaikai ne visada valgo, o štai tinginį, paprastai, sulesa iki trupinio. Todėl tikrai drąsiai galime šį skanėstą kelti ir ant torto pakylos, ypač, jei švenčiam gamtoje, žygyje. Tinginį ir suvalgyti paprasčiau - lėkštutės ir šaukšteliai tikrai nebūtini.
Ingredientai Tinginiui su Riešutais
- 3 saujos graikinių riešutų
- 1 vienetas spanguolių (pakeliuose)
- 1 vienetas pieno (saldintas kondensuotas, indeliuose)
- 2 vienetai sausainių ("selga", pakeliuose)
- 150 gramų juodojo šokolado
- 100 gramų sviesto
Kitas Ingredientų Variantas
- Trapios tešlos sausainiai ("Gaidelis" ir pan.)- 500 gramų
- Sviestas - 200 g
- Pienas - 150 ml
- Kakava - 1,5-3 valgomieji šaukštai
- Cukrus - 4-5 valgomieji šaukštai
- Riešutai (graikiniai, migdolai, anakardžiai ar kt.) - 100 g
- Cukraus pudra apibarstymui
Dar Vienas Ingredientų Sąrašas
- 130 g sviesto
- 90 g juodojo šokolado
- 5 v.š. kakavos
- 350 g kondensuoto pieno
- 100 g pistacijų
- 100 g graikinių riešutų
- 350 g sausainių
Paruošimo Būdas
- Sausainius susmulkinti, suberti šiek tiek susmulkintus graikinius riešutus, galima pagardinti džiovintomis spanguolėmis, ir išmaišyti.
- Puode maišant ištirpinti sviestą, šokoladą ir kondensuotą pieną. Ištirpusią saldžią masę užpilti ant trupinių ir sumaišyti.
- Visą masę dėti ant sviestinio popieriaus ir susukant formuoti norimos formos pyragą.
- Dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
- Tiekiant supjaustyti norimo dydžio gabaliukais.
Kitas Paruošimo Būdas
- Prieš gaminant tinginį sviestą valandą ar dvi palaikome kambario temperatūroje, kad suminkštėtų.
- Sausainius sutrupiname gana stambiai. Riešutus pasmulkiname, tačiau nepersistengiame, tinginyje turi jaustis riešutų gabaliukai. Riešutus su sausainiais sumaišome dubenėlyje.
- Imame nedidelį puodą ar prikaistuvį, beriame ten kakavą, cukrų, dedame sviestą ir pilame pieną. Kuo daugiau kakavos dėsite, tuo tamsesnis tinginys gausis.
- Puodo turinį vis maišant užkaitiname, tačiau neužviriname. Sviestas turi išsilydyti, cukrus ištirpti. Viską išmaišome iki vientisos masės.
- Tada į puodą dedame sausainius su riešutais ir gerai išmaišome.
- Pravėsusį puodo turinį dedame į du maišelius arba ant maistinės plėvelės, formuojame tinginį ir dedame jį kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtu.
- Kad gražiau atrodytų, iš maišelio išimtą tinginį galima apibarstyti cukraus pudra.
Dar Vienas Paruošimo Variantas
- Sausainius sulaužome gabalėliais.
- Ant vidutinės ugnies ištirpiname sviestą. Sumaišome jį su kondensuotu pienu.
- Gautą masę krečiame į kepimo popieriumi išklotą formą, uždengiame kepimo popieriumi ir gerai paspaudžiame.
Tinginys su Riešutais ir Abrikosais
Tinginys su riešutais ir abrikosais man pats skaniausias. Žinau, kad šokolado gerbėjai raukysis ir galbūt nušvilps mano kūrybą, bet paragavę greitai atsiprašys. Studijų laikais tarp paskaitų turėdavau daug laisvo laiko, kurį išnaudodavau slampinėdama po Laisvės alėją Kaune. Jis buvo gamintas be kakavos, ne toks saldus, su riešutais ir daug džiovintų vaisių. Šį karamelinį tinginį pardavinėdavo riekelėmis. Nusipirkdavau ir lėtai suvalgydavau. Šita tinginio versija sveikesnė. Vietoj įprasto sviesto dedu sviestmedžio sviestą, nes mano šeimoje yra netoleruojančių laktozės ir kondensuoto pieno dedu per pus mažiau. Džiovinti vaisiai vietoj sausainių tobulas sprendimas. Sutrupinkite sausainius. Smulkiai supjaustykite abrikosus. Ištirpinu sviestą, suberiu sausainius, supjaustytus abrikosus, riešutus ir gerai viską išmaišau mediniu šaukštu. Supilu pusę skardinės kondensuoto pieno ir dar kartą gerai išmaišau. Paimu medinį bulvių grūstuvą ir viską pergrūdu, kad sausainiai dar labiau sutrupėtų ir į juos susigertų sviestas. Tada dar kart viską išmaišau.
Tinginys su Šokoladu
- Sausainius sutrupinkite iki mažų gabaliukų (dalį sausainių sutrinkite iki trupinių).
- Riešutus šiek tiek pasmulkinkite ir sumaišykite su sausainiais.
- Sviestą išlydykite su šokoladu ir sumaišykite su kondensuotu pienu (šiluma kondensuotą pieną šiek tiek suskystins ir bus lengviau maišyti) ir riešutų sviestu.
- Užpilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite.
- Tinginys su riešutais ir šokoladu- puikus paįvairinimas įprastam, klasikiniam tinginiui.
Kaip Pasigaminti Tinginį su Pistacijomis ir Graikiniais Riešutais
- Šokoladą su sviestu ištirpiname garų vonelėje. Įmaišome kakavą, supilame kondensuotą pieną, gerai išmaišome kartu.
- Stambiai sutrupiname sausainius ir suskaldome riešutus.
- Viską apliejame šokolado mase ir sumaišome su sausainiais.
- Masę paskirstome į dvi lygias dalis ir formuojame tinginį.
Pagamintą tinginį įdėkite į šaldytuvą.
Skanaus!
Autorius: Jurgita