Tiesiog negalite įvaldyti ryžių virimo ant viryklės meno? Nenusiminkite - jūs ne vieni. Ruošiant ryžius daug kas gali nepavykti: jie gali būti per gumbuoti, per kieti, sudegti. Tačiau, kai jau įvaldysite šį principą, kiekvieną kartą pavyks viską padaryti teisingai. Todėl pateikiame jums keletą naudingų patarimų, padėsiančių pagaminti gardžius ryžius.
Ryžių paruošimas
Visų pirma, tinkamų ryžių pasirinkimas. Jeigu norite birių, nesulipusių ryžių, rekomenduoju rinktis ilgagrūdžius Basmati ryžius. Jie tinkamiausi tokiam virimui, tinka būti naudojami garnyrui. Renkuosi kiek brangesnius ryžius didesnėse pakuotėse, atkreipiu dėmesį į kilmės šalį, distributorių.
Prieš verdant ryžius būtina perplauti
Nesvarbu, kaip ruošiate ryžius, svarbu juos nuplauti. Taip pašalinsite krakmolo perteklių. Likęs ant ryžių, krakmolas sukelia nepatrauklų, lipnų rezultatą. Kai kuriuose receptuose nurodoma ryžius sudėti į dubenį ir kelis kartus pakeisti vandenį, tačiau paprasčiausias būdas - nuplauti ryžius smulkiame sietelyje.
Paleisdami vandenį per ryžius, maišykite juos rankomis, kad jie tolygiai nusiplautų. Kai vanduo bėga skaidrus, ryžių plovimas bus baigtas.
Ryžių skrudinimas
Šis žingsnis nėra būtinas, tačiau jei turite laiko, jis sustiprina natūralų ryžių skonį. Paprasčiausiai įkaitinkite šaukštelį sviesto arba alyvuogių aliejaus ant vidutinės ugnies puode, kuriame ruošiatės virti ryžius. Suberkite ryžius ir dažnai maišykite, kol jie pradės kvepėti riešutais - šiek tiek kaip popkornai. Jei skrudinate baltuosius ryžius, pamatysite, kad jie įgauna šviesų atspalvį.
Vandens pagardinimas
Į vandenį, kuriame verdate ryžius, įberkite didelį žiupsnelį druskos, kad ryžių skonis būtų subalansuotas. Jei pamiršite ir ryžius pagardinsite jau baigę virti, pajusite nemalonų druskos prieskonį.
Kaip virti ryžius klasikiniu būdu
Virimo metodika keičiasi priklausomai nuo gaminamų ryžių rūšies. Tačiau išvirti ryžius klasikiniu būdu nėra sudėtinga:
- Ryžius nuplaukite.
- Naudokite tinkamą vandens kiekį. Į didelį puodą įpilkite 2 dalis vandens ir 1 dalį ryžių. Jei norite šiek tiek kietesnių ryžių, naudokite 1 dalį skysčio ir 2/3 dalių ryžių. Daugeliui ryžių rūšių visada naudojamas 1 puodelio ryžių ir 2 puodelių vandens santykis, kurį galite didinti arba mažinti.
- Užvirinkite vandenį. Jam užvirus, įberkite didelį žiupsnelį druskos.
- Palaikykite verdantį vandenį. Sumažinkite ugnį iki silpnos, uždenkite puodą sandariai priglundančiu dangčiu ir palaikykite švelnią virimo temperatūrą.
- Virkite nemaišydami. Virkite, kol ryžiai sugers vandenį, maždaug 18 minučių. Stenkitės netikrinti puodo iki virimo pabaigos, kad neprarastumėte garų. Sudėjus ryžius, vandens temperatūra gerokai nukris ir jis nustos virti. Uždenkite puodą ir sumažinkite kaitrą iki silpnos. Nors ir bus viliojanti, dangtį laikykite uždengtą! Kad ir ką darytumėte, nemaišykite ryžių, kol jie verda.
- Leiskite ryžiams pastovėti uždengtiems. Išjunkite kaitrą ir palikite ryžius uždengtus pastovėti 10 minučių. Per tą laiką ryžiai taps labai purūs.
- Ryžius prasklaidykite šakute.
Papildomi patarimai
- Ryžių maišymas: Jokiu būdu ryžių nemaišykite. Daug kas daro šią klaidą. Ryžiams visiškai nereikia mūsų intervencijos, nors ir žinau kaip kartais knieti patikrinti ar viskas vyksta pagal planą. Tiesiog uždenkite puodą ir leiskite jiems išvirti patiems, o tuo metu išgerkite kavos ar paskaitykite knygą.
- Ryžių ir vandens santykis: Kiekį galite derinti pagal save, tačiau ryžių ir vandens santykis turėtų būti 1:2.
- Virimo laikas: Ilgagrūdžiams baltiesiems ryžiams visada nustatau laikmatį 18 minučių, nes žinau, kad gali prireikti dar minutės ar dviejų. Tegul ryžiai būna jūsų rodiklis, o ne vanduo. Jei liko šiek tiek vandens, tai visiškai gerai! Tiesiog šiek tiek pakreipkite puodą, kad jis ištekėtų.
- Ryžių virimas ryžių virimo aparate: Jei turite ryžių virimo aparatą, šis žaidimas daug lengvesnis. Naudokite tą patį stebuklingą santykį ir viską meskite į ryžių virimo aparatą, kuris visą darbą atliks už jus.
- Ryžių virimas multicooker keptuvėje: Gaminimo technologija tokia pati kaip ir puodo atveju, tačiau prieš tai ryžių grūdelius reikia 1-2 minutes pakepinti augaliniame aliejuje.
Ryžių rūšių virimo trukmė
Verdant labai svarbu pasirinkti ryžių rūšį. Ryžių virimo trukmė paprastai būna nuo 10 iki 40 minučių. Tačiau tai griežtai priklauso nuo produkto rūšies. Baltieji ryžiai verdami trumpiau, o rudieji - ilgiau.
| Ryžių rūšis | Virimo trukmė |
|---|---|
| Baltieji ryžiai | 12-20 minučių |
| Paraboiled ryžiai | 12-18 minučių |
| Rudieji ryžiai | 30-40 minučių |
