Ar jau virėte šį rudenį moliūgų sriubą? Kai už lango oras nelabai džiugina, kam gi nepatiktų jaukiai namuose susišildyti puikaus skonio kremine moliūgų sriuba? Šeimyna visuomet lieka labai patenkinta, kuomet verdu moliūgų sriuba su grietinėle! Šią trintą sriubą išvirti labai paprasta!
Kremine moliūgų sriuba - tikras rudens skanėstas. Šilkinė, švelni ir labai kvapni - ji gali tapti gardžiausiais pietumis. Beje, kreminę moliūgų sriubą labai mėgsta vaikai.
Vienas populiariausių patiekalų iš moliūgo be abejonės yra moliūgų sriuba. Tarp klasikinių moliūgų sriubų populiariausia trinta moliūgo sriuba. Sutiksim moliūgo sriubą pigiose kavinėse ir brangiuose restoranuose. Skonių gama taip pat labai didelė. Trintų moliūgų sriuba gali būti kasdienis ir šventinis patiekalas.
Trinta moliūgų sriuba su grietinėle - tai ypatingai kreminė, gardi ir švelniai prieskoniais pagardinta sriuba, kuri taps puikiu pasirinkimu tiek rudens sezonui, tiek šventiniam stalui. Lengvai pagaminama ir puikiai deranti su grietinėle, ši sriuba neabejotinai pradžiugins Jūsų šeimą ir svečius.
Ingredientai
- 3 kg nulupto ir be sėklų moliūgo
- 2 vidutinio dydžio morkų
- 2 svogūnų
- 4 skiltelių česnako
- 2 bulvių
- 3 v.š. aliejaus
- 2 v.š. sviesto
- 200ml grietinėlės (20% riebumo ar riebesnės)
- Druska, pipirai, čiobreliai - pagal skonį
- Sultinys (vištienos, daržovių ar žuvies)
Moliūgų rūšys
Moliūgai Lietuvoje subręsta rugpjūčio mėnesį ir tinkamai laikomi gali išsilaikyti beveik iki sekančio sezono. Laikant moliūgą jo skonis keičiasi ir dažnai jo skonis netgi paryškėja. Moliūgai sukaupia didelį kiekį cukraus, kai kurios veislės gali sukaupti net 14 procentų cukraus. Vidutiniškai moliūgas sukaupia apie 6- 7 procentus cukraus. Oranžinė moliūgo minkštimo spalva dažniausiai rodo, kad moliūge didelis kiekis karotino.
- Neutralaus skonio yra Pacific Giant moliūgai.
- Puikus pasirinkimas Hokkaido Orange kuris užauga iki kelių kilogramų, turi švelnų riešutų skonį.
- Švelniai ir kvapniai moliūgų sriubai itin tiks Provanso muskatinis moliūgas.
- Ąsočio formos muskatinis moliūgas Waltham Butternut turi ryškesnį riešutų skonį.
Sultinys
Nuo sultinio labai priklauso trintos moliūgo sriubos skonis. Jei įpilti paprasto vandens greičiausiai trinta moliūgų sriuba bus lėkšto skonio. Tirštas sultinys suteikia trintai moliūgo sriubai sodrumo ir gali paryškinti norimą skonio atspalvį. Pagrindinė taisyklė norint gauti skanų sultinį tai dėti mėsą, paukštiena, žuvį, daržoves į šaltą vandenį. Tada vanduo maksimaliai ištraukia kas įmanoma iš verdamų produktų. Virti reikėtų porą valandų, kad išsitrauktų medžiagos net iš kaulų.
- Vištienos sultinys geriausias iš kakliukų.
- Žuvies sultinys bus geriausias iš žuvų aštriais spygliais: ešeriai, pūgžliai, sterkai ir jūrinės panašios žūvys.
- Jautienos sultinys geriausias iš kulninės.
- Lengvoms trintoms moliūgų sriuboms tiks daržovių sultiniai.
Visiems sultiniams kaip būtini ingradientai yra morkos, svogūnai.
Priedai
Moliūgo sriubai dedami priedai kurie bus kartu trinami, taip pat vėliau į jau sutrintą moliūgų sriubą įdedami priedai. Tradiciškai kartu su moliūgais trynimui dedamos morkos, svogūnai. Morkos ir svogūnai trintoje moliūgo sriuboje prideda saldumo. Egzotiškumo priduoda saliero šaknis. Tirštumo priduos bulvės. Pikantiškumo priduoda saldžioji ir aštrioji paprika. Į sultinį pridedami prieskoniai puikiai jausis ir pačioje trintoje moliūgo sriuboje.
Aštrumą geriausia formuoti iš čili paprikos. Sultinyje dedama su sėklomis, tiesiai į sriubą be sėklų. Tiesiai į sriubą prieš trynimą dedami lengvai sutrinami ingradientai. Tai gali būti česnakai, krapų, petražolių, raudonėlio viršūnėlės. Žalios kalendros, gelsvė, egzotiškoms moliūgo sriuboms tiks mėta, melisa.
Gaminimo eiga
- Į kepimo skardą dedame kubeliais pjaustytą moliūgą, morkos griežinėlius, svogūną, česnaką. Sumaišome daržoves su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais, čiobreliu.
- Puode įkaitiname aliejų ir sviestą. Suberiame svogūną ir kepiname 3-4 minutes, kol suminkštės.
- Dedame kubeliais susmulkintus svogūnus ir 2 skilteles česnako, truputį pakepiname, tuomet dedame kubeliais pjaustytą moliūgą, išmaišome ir verdame pamaišant apie 5 minutes. Tada sudedame riekelėmis pjaustytas morkas ir bulves, viską išmaišome, užpilame sultiniu.
- Suberkite moliūgų tyrę, sultinį, prieskonius, druską ir pipirus.
- Uždengiam puodą ir dar paverdam apie 15 - 20 min. Kai daržovės suminkštėja palaikom 10 minučių išjungus ugnį ir uždengus dangčiu.
- Vėl užvirinam ir sutrinam blenderiu.
- Po 10-15min į puodą pilu 200ml grietinėlės sumaišau. Grietinėlę šiai sriubai renkuosi 20% riebumo, bet galima naudoti riebesnę ar liesesnę. Galima ir kokosų pieną pilti vietoj grietinėlės, jei patinka.
- Patiekite dubenėliuose su šaukšteliu grietinės ant viršaus.
Patarimai
- Sriubų skonis bus išraiškingesnis, jei prieskonines daržoves (svogūnus, morkas, salierus, česnakus) apkepsime su trupučiu augalinio aliejaus arba sviesto.
- Sriubą galima trinti trintuvu, o norint ypatingo švelnumo - galima pertrinti ir per sietelį.
- Sriubas galima sutirštinti džiūvėsėliais, maltais riešutais, miltais, pertrintomis per sietelį bulvėmis.
- Kreminei tekstūrai į karštą sriubą galite įmaišyti 1-2 šaukštus maskarponės.
- Gardinkite pertrintas sriubas skrudintomis sėklomis, riešutais, baltos arba juodos duonos skrebučiais, daržovių gabaliukais, pestu, plikytais žirneliais.
Patiekimas
Jei norite padaryti ypatingą įspūdį, sriubą galite patiekti mažuose moliūgų ar moliūgėlių dubenėliuose.
Trinta moliūgų sriuba su grietinėle - puikus pasirinkimas sveikai ir greitai vakarienei, tinkanti ne tik kasdien, bet ir šventinėms progoms. Ši gardi, šildanti sriuba tikrai sužavės savo kreminiu ir švelniu skoniu.