pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kokios bulvių veislės geriausiai tinka cepelinams?

Lietuviais esame mes gimę, todėl cepelinai yra mūsų mėgstamiausias bulvių patiekalas. Norint išvirti tikrai kokybiškus cepelinus, viena svarbiausių sėkmės paslapčių - teisingai pasirinkta bulvių veislė. Tiesa, ne visos bulvės tinka cepelinams, nes netinkamos tekstūros šakniagumbiai gali sugadinti patiekalo išvaizdą ir skonį.

Renkantis bulves cepelinams, svarbiausia atkreipti dėmesį į krakmolo kiekį ir bulvių tekstūrą. Bene esminė savybė, kurią privalome įvertinti renkantis bulves cepelinams, yra krakmolo kiekis. Pagal mokslinius šaltinius ir technologines rekomendacijas, aukšto krakmolo (net iki 20% ir daugiau) bulvės geriausiai tinka tarkuotų patiekalų gamybai, nes suteikia reikiamą lipnumą masei. Kitas reikšmingas rodiklis - bulvių vandens kiekis. Bulvės, kurios turi mažiau vandens, yra tankesnės struktūros, tarkiai būna sausesni ir kuriems reikės mažiau papildomo krakmolo.

Cepelinams tinkamos bulvės turi būti su vidutiniu ar aukštu krakmolo kiekiu. Tai padeda formuoti tvirtą cepelino struktūrą, tačiau bulvės neturėtų būti per daug vandeningos, kad tešla neliptų prie rankų ir formuotųsi lengvai. Gaminant cepelinus, svarbu, kad bulvės būtų neutralios skonio (ne kartios, ne saldžios), be kartumo, nemalonaus prieskonio.

Cepelinams labiausiai tinka B, C ir BC tipo bulvių veislės. Renkantis bulves, geras orientyras - Europos Sąjungoje naudojamas bulvių skirstymas į tris pagrindines grupes: A (salotinės), B („universalios“), C (krakmolingos, miltinės). A tipo bulvės - vaškinės, žemos krakmoliškumo, tvirto minkštimo. B tipo bulvės - universalios, vidutinio krakmoliškumo. Visada teikite pirmenybę C tipo, miltinėms, aukšto krakmoliškumo, lietuviškų ar pripažintų vėlyvų veislių bulvėms.

Populiariausios bulvių veislės cepelinams

Yra kelios bulvių veislės, kurios itin gerai tinka cepelinams gaminti:

  • Laura - viena iš populiariausių bulvių veislių Lietuvoje. Jos vidutinio krakmolo kiekio bulvės yra idealios cepelinams. Laura bulvės turi rausvai rusvą žievelę ir šviesiai gelsvą minkštimą.
  • Vineta - tai dar viena dažnai naudojama veislė.
  • Satina - ši veislė taip pat pasižymi tvirtu kūnu ir puikiai tinka cepelinams.
  • Marabel - vidutinio krakmolo kiekio bulvės, kurios yra tinkamos ir virimui, ir kepimui.

Jei neturite galimybės tiksliai žinoti veislės, patartina tiesiog bulvę pabandyti tarkuoti: tarkio išspaustos sultys turi būti neskaidrios, balkšvos, kuo daugiau nuosėdų (krakmolo).

Populiarumo viršūnėje, žinoma, ‘Vineta’. Ji yra BC suvirimo tipo. Ši veislė pakenčia sausrą, nereikli dirvožemiui, atspari rauplėms, puikiai išsilaiko sandėliuose. Tačiau ‘Vineta’ yra senosios kartos veislė, todėl rekomenduojama ją keisti naujesnėmis, pranašesnėmis, panašios charakteristikos veislėmis.

‘Karelia’ - naujesnė, geresnė ir skanesnė ‘Vinetos’ pamaina. Atspari daugeliui ligų, lengvai auginama veislė. Bulvės būna gana didokos ir apvalios, su nedaug akučių, todėl lengvai skutamos. ‘Melody’ veislės bulvėms būdingas ilgas žiemojimo periodas, cepelinams tinkamos savybės. Taigi turėdami šios veislės bulvių mėgstamu valgiu galėsite džiaugtis ir vasarą, ir žiemą.

Ypač skanūs cepelinai būna iš pirmojo, vasaros pradžioje iškasto derliaus. Tiesiog šilkiniai cepelinai - išvirti iš ‘Colomba’ veislės bulvių. Tai labai ankstyva veislė, skirta daugiausia vartoti iki žiemos periodo.

Bulvių paruošimas

Nusipirkus tinkamą bulvių veislę cepelinams, svarbu jas tinkamai laikyti ir paruošti. Bulvės turėtų būti laikomos sausoje, vėsioje vietoje, toli nuo tiesioginių saulės spindulių. Prieš ruošdami cepelinus, bulves reikia nuskusti ir sutarkuoti. Jeigu naudojate labai krakmolingas bulves, verta išspausti šiek tiek skysčio iš tarkių, kad gautumėte tvirtesnę tešlą.

Kita svarbi savybė - vandens kiekis bulvėse. Antras praktinis būdas - palikti tarkuotas bulves pastovėti: jei greitai ruduoja intensyviai, o apačioje atsiskiria daug balto krakmolo, panaudota bulvė tikėtina bus tinkama cepelinams. Specializuoti prekybos centrai ar ūkininkai dažnai pažymi veisles arba tiesiog rekomenduoja „krakmolingas bulves cepelinams“.

Renkantis bulves cepelinams, svarbiausia atkreipti dėmesį į krakmolo kiekį ir bulvių tekstūrą. Populiariausios veislės Lietuvoje, tokios kaip Laura, Vineta, Satina, Marabel ir Jelly, yra puikūs pasirinkimai cepelinams. Tinkamas bulvių paruošimas ir laikymas taip pat gali turėti didelę įtaką galutiniam rezultatui.

Jeigu esate šio nuostabaus bulvių patiekalo mėgėjas bei taip pat mėgstate kitus lietuviškus bulvinius patiekalus, tokius kaip bulviniai blynai ar bulvių plokštainis, drąsiai įsigykite rekomenduojamų sertifikuotų sėklinių bulvių el. Atminkite, kad mažiau yra daugiau! Tad visada rinkitės kokybiškas ir sertifikuotas sėklines bulvių veisles. Sertifikuotos sėklinės bulvės garantuoja, kad gumbai bus neužkrėsti ligomis bei duos sveiką ir kokybišką derlių.

Bulvių auginimas ir istorija Lietuvoje

Bulvės Lietuvoje auginamos nuo XVIII amžiaus, kai jos buvo atvežtos iš Pietų Amerikos. Ilgainiui bulvės tapo neatsiejama lietuviškos virtuvės dalimi. Lietuva taip pat yra viena iš šalių, kuriose bulvės yra pagrindinis maisto produktas. Įdomu tai, kad Lietuvoje auginama daugiau nei 100 skirtingų bulvių veislių, o jų kokybė yra vertinama ne tik vietos, bet ir tarptautiniu mastu.

Kaip teigia J. Sabaitienė, nors šiandien girdime daugybę išsiskiriančių nuomonių apie bulvių naudą organizmui, dažniausiai ši daržovė yra nuvertinama. Bulvėse esantys vitaminai, tokie kaip B2, B6, B9, PP, K, E ir C, bei mineralai gali padėti sergantiems širdies, kraujagyslių, inkstų ar net nervų ligomis, o išvirta bulvė su lupenomis turi net 5 kartus daugiau ląstelienos nei bananas ir 3 kartus daugiau vitamino C nei avokadas.

Bulvių skirstymas pagal paskirtį

Visgi, skirtingos bulvių veislės - tinka skirtingiems patiekalams gaminti, todėl prieš raitojantis rankoves reikėtų pasidomėti, kokios veislės bulves geriausia rinktis mėgstamiems patiekalams. „Bulvės yra skirstomos į 3 pagrindines kategorijas, atsižvelgiant į jose esantį sausųjų medžiagų, krakmolo ir vandens santykį. Bulvių košei bei skrudinimui geriausiai tinka tos bulvės, kuriose daugiau krakmolo, vidutinės krakmolo koncentracijos bulvės - universalios ir tinka beveik visiems patiekalams, o turinčios mažiausiai krakmolo - idealios salotoms“, - sako ekspertė ir dalijasi dar keliomis įžvalgomis apie kiekvieną iš populiariausių bulvių veislių.

Veislė Paskirtis
Vineta Kepimui, skrudinimui, salotų gamybai, sriuboms bei daržovių troškiniams, bulvių košė
Soraya Salotoms ir sriuboms, galima virti, skrudinti ir kepti, naudoti bulviniams blynams, kugeliui bei bulvių košei
Jelly Idealios gaminti traškučiams, gardžios keptos, paskrudintos, o išvirtos nepakeičia gražios savo spalvos
Laura Tinka trinti, skrudinti ir kepti, kepdamos nepakeičia savo spalvos, todėl puikiai atrodo salotose bei sriubose, traškučiams ar bulviniams blynams
Adora Tinka ir virimui, ir kepimui, bet nepagaminsite gardžių traškučių ar gruzdintų bulvyčių, nes kepant kinta bulvių spalva - jos paruduoja

Taigi, norint parinkti tinkamą bulvių veislę cepelinams, reikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų. Pirmiausia, tai krakmolo kiekis. Cepelinams geriausiai tinka vidutinio ar didesnio krakmolo kiekio bulvės, nes jos geriau susijungia ir išlaiko savo formą virimo metu. Kita svarbi savybė - vandens kiekis bulvėse.