Maitinimo organizavimo Velžio gimnazijoje tvarkos aprašas reglamentuoja vaikų ir mokinių, kurie ugdomi Velžio gimnazijoje, maitinimo reikalavimus.
Šio aprašo reikalavimai privalomi mokyklos vadovui, juridiniams ir fiziniams asmenims, teikiantiems maitinimo ar maisto produktų tiekimo paslaugas bei pagal kompetenciją kontrolę vykdantiems asmenims.
Maitinimas (pusryčiai, pietūs) teikiamas gimnazijoje besimokantiems vaikams, neatsižvelgiant į jų gyvenamąją vietą.
Pagrindinės Sąvokos ir Principai
Tvarkos apraše vartojamos šios sąvokos:
- Maitinimas - tai gimnazijoje organizuojamas pagrindinis maitinimas. Gali būti laisvai pasirenkami pusryčiai, pietūs, nemokamas vaikų maitinimas ir tėvų (globėjų, rūpintojų) išpirkti vaikų pusryčiai, pietūs.
- Šiltas maistas - maistas, patiekiamas kaip karštas patiekalas, iki patiekimo vartoti laikomas ne žemesnėje kaip +68° C temperatūroje.
- Užkandis - maisto produktas ar patiekalas, neįtrauktas į pietų valgiaraštį.
- Produktas - maisto produktas, naudojamas pusryčių, pietų patiekalų gamybai.
- Valgiaraštis - tai patiekiamų vienos dienos maisto produktų ir patiekalų sąrašas.
Atsakingi Asmenys ir Jų Funkcijos
Už maitinimo organizavimą ir šio aprašo nuostatų įgyvendinimą gimnazijoje atsakingas gimnazijos vadovas. Jis, vadovaudamasis teisės aktais, nustato maitinimo laiką ir tvarką gimnazijoje, skelbia viešai bei prižiūri, kad jos būtų laikomasi.
Vaikų maitinimas organizuojamas gimnazijos valgykloje pritaikytoje patalpoje, sudarant sąlygas kiekvienam vaikui prie stalo, laikantis nustatytų maisto saugos ir maisto tvarkymo bei patalpų higienos reikalavimų.
Gimnazijoje švediško stalo principu kasdien organizuojami pietūs, kurių metu sudarytos sąlygos visiems pavalgyti šilto maisto. Pietavimo laiką nusistato gimnazija. Joje gali būti papildomas vaikų maitinimas (pusryčiai) ir laisvai pasirenkami šalti ir/ar šilti užkandžiai.
Higienos Reikalavimai ir Informacijos Skelbimas
Atsakomybė už maitinimo organizavimo patalpų (gamybinės patalpos ir valgymo salė) higienos reikalavimų užtikrinimą numatoma Velžio gimnazijos ir maitinimo paslaugos teikėjo UAB „Niklita“ sutartyje.
Maisto paruošimas ir patiekalų įvairumas atitinka vaikų amžių ir sveikos mitybos rekomendacijas.
Maisto produktai ar maisto produktų grupės tiekiamos vaikų maitinimui vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-964.
Patiekalai gaminami ir patiekiami vaikams vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-964.
Gimnazijoje sudarytos higieniškos sąlygos nemokamai atsigerti geriamo vandens (rekomenduojama kambario temperatūros).
Draudžiama naudoti susidėvėjusius, įskilusius, apdaužytais kraštais indus bei aliumininius įrankius ir indus.
Gimnazijos valgykloje, matomoje vietoje, skelbiama:
- einamosios dienos valgiaraščiai;
- maisto pasirinkimo piramidės plakatas ar kita sveiką mitybą skatinanti informacija;
- vaikų maitinimo laikas;
- Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ir Panevėžio visuomenės sveikatos centro telefono numeriai.
Valgiaraščių Sudarymas
Vaikų maitinimo valgiaraščiai sudaromi atsižvelgiant į rekomenduojamas paros energijos ir maistinių medžiagų normas vaikams bei jų buvimo trukmę progimnazijoje.
Vaikai maitinami ne rečiau kaip kas 2,5 - 4 valandas pagal valgiaraščius. Atskiri valgiaraščiai sudaromi 6-10 m. ir 11 m. ir vyresnio amžiaus vaikams.
Pagal gydytojų raštiškus nurodymus, mokykloje vienas iš karštų patiekalų - tausojantis virškinimo sistemą (valgiaraštyje pažymint ,,tausojantis“).
Valgiaraščiuose prie kiekvieno patiekalo nurodyta maistinė ir energetinė vertė (kcal), kiekis (g), nurodyti naudojami maisto produktai ir gamybos būdas.
Organizuojant papildomą vaikų iš mažas pajamas gaunančių šeimų maitinimą, sudaromi papildomų maitinimų (pusryčių) valgiaraščiai.
Gimnazijoje yra numatyta galimybė laisvai pasirinkti užkandžius, jie tiekiami pagal maisto produktų asortimento sąrašus, patvirtintus Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-964.
Valgiaraščius Panevėžio visuomenės sveikatos centrui derinti iki maitinimo paslaugos teikimo pradžios pateikia maitinimo paslaugos teikėjas. Pietų, papildomo vaikų maitinimo valgiaraščiai ir užkandžių asortimento sąrašai suderinami su gimnazijos vadovu.
Maitinimo paslaugos teikėjas, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakyme Nr. V-964 išdėstytais valgiaraščių sudarymo reikalavimams, valgiaraščius sudaro 15 dienų.
Pasikeitus valgiaraščiams (išskyrus nežymius keitimus), jie pakartotinai derinami su Panevėžio visuomenės sveikatos centru.
Gimnazijoje dirbantis visuomenės sveikatos priežiūros specialistas prižiūri, kad vaikų maitinimas būtų organizuojamas pagal šį aprašą, kartą per savaitę pildo „Valgiaraščio ir mokinių maitinimo atitikties“ patikrinimo žurnalą.
Nemokamas Maitinimas
Nemokamas maitinimas mokiniams teikiamas Gimnazijoje neatsižvelgiant į jų gyvenamąją vietą.
Nemokamas mokinių maitinimas finansuojamas iš valstybės biudžeto specialios tikslinės dotacijos, savivaldybės biudžeto lėšų ir kitų įstatymų nustatyta tvarka gautų lėšų.
Mokiniai turi teisę:
- į nemokamus pusryčius;
- į nemokamus pietus;
- į nemokamą maitinimą vasaros atostogų metu mokyklose organizuojamose dieninėse vasaros poilsio stovyklose.
Atsakingų Asmenų Pareigos
Gimnazijos direktorius:
- paskiria asmenis, atsakingus už maitinimo paslaugų kokybę ir nemokamo vaikų maitinimo dokumentų tvarkymą ir apskaitą;
- atsako už valstybės ir Savivaldybės biudžeto lėšų panaudojimą pagal paskirtį, vaikų maitinimo organizavimą teisės aktų nustatyta tvarka.
Gimnazijos direktoriaus pavaduotojas administracijai ir ūkiui:
- atsako už maitinimo organizavimo patalpų higienos reikalavimų užtikrinimą;
- organizuoja viešųjų pirkimų konkursą teikti vaikų maitinimo, nemokamo maitinimo paslaugas.
Gimnazijos vyr. buhalteris:
- pateikia ateinančių metų lėšų poreikį išlaidoms už produktus finansuoti ir ateinančių metų lėšų poreikį patiekalų gamybos išlaidoms finansuoti;
- užsako lėšas nemokamam mokinių maitinimui finansuoti.
Socialinis pedagogas:
- pildo nemokamo maitinimo el. žurnalą;
- pateikia Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriui parengtą ir užpildytą nemokamo maitinimo žurnalą;
- rengia ketvirtinę ir metinę nemokamo maitinimo ataskaitą.
Gimnazijoje dirbantis visuomenės sveikatos priežiūros specialistas:
- prižiūri, kad vaikų maitinimas būtų organizuojamas pagal šį aprašą;
- kartą per savaitę pildo „Valgiaraščio ir mokinių maitinimo atitikties“ patikrinimo žurnalą;
- užtikrina, kad nustatyti vaikų maitinimo organizavimo trūkumai būtų pašalinti nedelsiant, o nepašalinus neatitikimų, praneša teritorinei Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.