Štrudelis su varškės kremu ir obuoliais - austrų virtuvės pasididžiavimas. Sluoksniuotos tešlos kepinys su dažniausiai saldžiu įdaru paplitęs ir kitose Vidurio Europos virtuvėse. Lietuvoje - taip pat. Drėgnas, keliasluoksnis, skirtingų tekstūrų pyragas dovanoja ypatingą pasimėgavimo patirtį. Obuolių ir varškės duetas pyragų receptuose visada pasiteisina. Patikėkite, kartosite.
Štrudelis su varškės kremu ir obuoliais: greitas receptas
Štrudelį su varškės kremu ir obuoliais pagaminsite greičiau nei per pusvalandį.
Ingredientai:
- MANTINGA lankstyta sluoksniuota tešla
- Varškė
- Grietinėlė
- Cukrus
- Vanilė
- Obuoliai
- Miltai
- Rudas cukrus
- Cinamonas
- Kiaušinis
Gaminimo eiga:
- MANTINGA lankstytą sluoksniuotą tešlą atitirpinkite kambario temperatūroje apie 20 min.
- Varškę, grietinėlę, cukrų ir vanilę sutrinkite rankiniu trintuvu iki kremo konsistencijos.
- Obuolius supjaustykite plonomis riekelėmis.
- Berkite miltų, dėkite tešlos lakštus, pakočiokite ir per jų vidurį tepkite varškės kremą, ant jo dėkite plonai pjaustytus obuolius ir juos apibarstykite ruduoju cukrumi bei šaukšteliu cinamono.
- Tešlos lakštą lenkite per pusę ir štrudelio viršų įpjaukite peiliu. Patepkite išplaktu kiaušiniu. Pateptą vietą apibarstykite truputėliu cinamono.
- Kepkite orkaitėje 180 °C temp.
Varškės pyragas su obuoliais
Šis receptas reikalauja daugiau laiko, bet rezultatas tikrai vertas pastangų.
Ingredientai:
Pagrindui:
- 100 g sviesto
- 80 g cukraus miltelių
- 100 g miltų
Varškės masei:
- 500 g varškės kepiniams
- 100 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- 2 šaukšteliai vanilinio cukraus su natūralia vanile
- 40 g kukurūzų krakmolo
- 2-3 obuoliai
- 1 šaukštas sviesto
- 1 šaukštas cukranendrių cukraus
Gaminimo eiga:
- Sviestą sukapokite kartu su cukraus milteliais ir miltais iki smulkių kruopelyčių. Suberkite jas į 22-24 cm skersmens apvalią formą ir gerai suspauskite.
- Kepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje 15 min.
- Obuolius supjaustykite kubeliais, pakaitinkite keptuvėje su sviestu ir cukranendrių cukrumi, kol truputį suminkštės.
- Varškę sumaišykite su kiaušiniais, vaniliniu cukrumi su natūralia vanile ir krakmolu. Ant pakepto pagrindo sukrėskite obuolius, o ant viršaus - varškės masę.
- Kepkite 60 min. įkaitintoje iki 150 °C orkaitėje.
Obuolių ir varškės pyragas su trupiniais
Ingredientai:
Tešlai:
- 200 gramų cukraus
- 2 vienetai kiaušinių
- 450 gramų kvietinių miltų
- 200 gramų sviesto
- 2 arbatiniai šaukšteliai kepimo miltelių
Obuolių įdarui:
- 300 g tarkuotų obuolių
- 3 šaukštelių cukraus
- 1 šaukštelio cinamono
- Trečdalį šaukštelio maltos kalendros (nebūtina)
Varškės įdarui:
- 500 g varškės
- 1 kiaušinio
- 2 šaukštelių vanilinio cukraus
Gaminimo eiga:
- Paruoškite tešlą: kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, kol pasidaro puri, vientisa masė (elektriniu plakikliu plakite apie 8 minutes). Miltus ir kepimo miltelius persijokite, sviestą sutrakuokite. Į kiaušinių plakinį dėkite sviestą, miltų mišinį ir išminkykite tešlą. Masė turi būti minkšta, bet nelipti prie pirštų.
- Tešlą padalinkite į dvi dalis. Vieną dėkite į šaldytuvą, o kita išklokite skardą ir subadykite šakute. Kepkite apie 15 min. 180 laipsnių orkaitėje (kol apkepa, bet neiškepa).
- Obuolių įdaras: nulupkite obuolius, sutarkuokite burokine tarka, sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
- Varškės įdaras: varškę permalkite ir ištrinkite su kiaušiniu ir vaniliniu cukrumi.
- Ištraukite apkepusį pirmąjį pyrago sluoksnį iš orkaitės, ant viršaus paskleiskite obuolių įdarą. Ant jo dėkite varškės įdarą. Kadangi pirmasis sluoksnis kepdamas iškyla, neišsigąskite, kad netilps į skardą, nes sudėjus įdarus, jis kiek susmenga.
- Pyrago viršų reikia užkloti likusia tešla. Galite daryti taip: padaryti rutuliuką, jį suploti ir dėti ant viršaus, arba tešlą užtarkuoti. Nesibaiminkite dėl nelygumų, iškepus pyragui jie gražiai susilygina. Pyrago viršų vėl subadykite šakute.
- Kepkite apie valandą 180 laipsnių orakitėje.
Tiekti galite su ledais, vaniliniu padažu. Arba valgyti vieną. Skanaus !
Patarimai ir gudrybės
- Jei naudojate sausesnę varškę, pyragas bus mažiau linkęs išbėgti kepant.
- Obuolius galite tarkuoti burokine tarka, jei norite, kad jie pavirstų į obuolienę.
- Apibarstykite obuolius cinamonu ir cukrumi, atsižvelgdami į obuolių rūgštumą.
Štrudelio formavimas ir kepimas
Štrudelis - tradicinis Vidurio Europos, ypač Austrijos ir Vokietijos, pyragas. Štrudeliai kepami su įvairiais tiek saldžiais, tiek ir sūriais įdarais.
- Plonai iškočiokite tešlą.
- Ant tešlos užtepkite dalį įdaro.
- Suvyniokite vyniotinį.
- Užspauskite vyniotinio kraštus.
- Suktinukus sudėkite ant kepimo skardos.
- Aptepkite štrudelį plaktu kiaušiniu.
- Štrudelį taip pat galite formuoti ir kitaip, t.y. Suformuotą štrudelį aptepkite kiaušinio trynio plakiniu ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
