Lazanija su bolognese padažu - tai išskirtinis ir itin jaukus patiekalas, kurio istorija siekia gilias Italijos tradicijas. Pasak legendų, lazanijos šaknys siekia senovės laikus, kai šeimos susiburdavo virtuvėje ir paversdavo maisto gaminimą savotišku malonumu, o bolognese padažas, kilęs iš garsiosios Bolonijos, greitai tapo nepakeičiamu priedu mėgstantiems eksperimentuoti virtuvėje.
Kad ir kiek daug lazanijos rūšių bebūtų, imu suprasti vieną joms visoms būdingą bruožą: tai labai skanus ir sotus maistas (dažniausiai, deja, dar ir labai nefotogeniškas, bet neleiskite, kad Jus suklaidintų nuotraukos).
Gal teoriškai salotos visada bus daug sveikesnis pasirinkimas nei gabalėlis lazanijos, bet praktiškai kartais būtent ta lazanija suteikia daug daugiau sveiko gyvenimo džiaugsmo, energijos ir džiaugsmingo noro nuversti kalnus. Aš jau dabar žinau, kad rytoj pietums valgysiu gabalėlį lazanijos. Labai gardžios! Skonis: 10/10.
Klasikinė Lazanija: Receptas iš Italijos
Kaip tik po ranka pakliuvo nuostabios maisto rašytojos Emiko Davies straipsnis australiškoje spaudoje apie jos namus Toskanoje, apie itališką gyvenimą (Australijoje gimusios ir augusios Emiko mama - japonė, o tėtis - italas, tačiau šeima ilgus metus gyvena Australijoje), jos kulinarinę studiją viename Italijos kaimelių ir, žinoma, gardžiuosius iš tėčio šeimos paveldėtus receptus.
Lazaniją gaminti pradėkite iš vakaro - kuo ilgiau leisite mėsos padažui pastovėti, tuo jo skonis bus geresnis. Išsikepkite daugiau lazanijos, nei reikia tos dienos vakarienei.
Ingredientai
- 500 g maltos jautienos
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- 2 šaukštų pomidorų pastos
- 800 g konservuotų smulkintų pomidorų
- ½ šaukštelio džiovintų raudonėlių
- 12-15 vnt. lazanijos lakštų (priklauso nuo indo dydžio ir formos)
- 600 g mocarelos
- 100 g kietojo sūrio
- šviežių bazilikų (papuošti)
- druskos, juodųjų pipirų
- šlakelio aliejaus
- 500 g maltos jautienos
- 50 g miltų
- 250 g fermentinio sūrio
Gaminimo Eiga
Mėsos Padažas
- Dideliame puode įkaitinkite aliejų, jame apskrudinkite svogūnus, salierus, morkas ir česnakus bei prieskonines žoles apie 10 min.
- Į gilią keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir apkepkite maltą jautieną.
- Sudėkite maltą mėsą ir toliau kepinkite apie 10 minučių, vis pamaišydami, kol mėsa apkeps.
- Supilkite vyną, padidinkite kaitrą ir kepinkite, kol vynas pilnai išgaruos.
- Supilkite passatą ir vandenį, įberkite kelis žiupsnius druskos, šviežiai grūstų pipirų, užvirinkite skystį, tada sumažinkite ugnį ir virinkite apie 1 valandą, arba kol padažas taps tirštas, sodrus.
- Kai išgaruos vanduo, sudėkite smulkiai pjaustytus svogūnus, česnakus ir raudonėlius.
- Supilkite konservuotus pomidorus ir pomidorų pastą, sumažinkite kaitrą ir uždengę troškinkite 30-45 min. Pagardinkite druska ir pipirais.
- Paragaukite, ar netrūksta druskos ir atidėkite į šalį.
Bešamelio Padažas
- Pasigaminkie bešamelio padažą (taip pat galite iš anksto): nedideliame puode ištirpinkite sviestą, tada suberkite miltus ir maišydami mediniu šaukštu kepinkite apie 3 minutes, arba kol masė ims šiek tiek tamsėti, pasklis malonus skrundančio maisto aromatas.
- Įpilkite šlakelį pieno ir suplakite, kad neliktų gumuliukų.
- Toliau pilkite dalimis pieną ir plakite, kad masė išliktų vienalytė.
- Pagardinkite druska ir baltaisiais pipirais.
- Padažas neturi būti labai tirštas, pakaks, kad padengia šaukšto nugarėlę.
Lazanijos Formavimas
- Pašildykite mėsos padažą ir bešamelio padažą (taip jų konsistencija bus skystesnė, bus lengviau sluoksniuoti).
- Kepimo formos (apie 32x24x7cm) dugne paskleiskite samtelį padažo.
- Ant viršaus klokite lazanijos lakštus (jei reikia, apipjaukite kraštus, kad tilptų pagal jūsų skardos formą).
- Ant lakštų dėkite sluoksnį mėsos padažo, tada pabarstykite dalimi parmezano sūrio ir šen bei ten išdėliokite mocarelos gabalėlius.
- Vėl dėkite lazanijos lakštų sluoksnį ir viską kartokite taip, kaip su pirmu sluoksniu.
- Sutarkuokite abu sūrius ir sumaišykite.
- Gilią kepimo formą apšlakstykite aliejumi ir išdėliokite vieną sluoksnį makaronų lakštų.
- Uždėkite paruošto mėsos įdaro ir apibarstykite sūrio mišiniu.
- Sudėkite antrą sluoksnį makaronų lakštų, mėsos įdaro ir sūrio, taip užpildykite visą kepimo formą. Ant viršaus supilkite likusį padažą.
- Uždenkite maistine folija ir kepkite iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes. Baigdami kepti foliją nuimkite ir leiskite lazanijai apskrusti. Papuoškite šviežiais bazilikais.
- Lazanijos viršų gausiai apibarstome tarkuotu sūriu.
- Lazaniją kepame apie 40 minučių, 180 laipsnių karštumo orkaitėje.
Kitas Lazanijos Receptas
Ingredientai
- Daržoves susmulkiname
- raudonėlis
- alyvuogių aliejus
- mėsa
- pomidorai
- 400 ml vandens
- pipirai
- bazilikai
- druska
- parmezanas
- lazanijos lakštai
- grietinėlė
- sūris
- pomidorai
- bazilikas
Gaminimo Eiga
- Daržoves susmulkiname ,dedame raudonėlio ,pilam į puodą alyvuogių aliejaus ir kepiname apie 7 min..
- Dedame mėsą ,pilam pomidorus .Įpilame 400 ml vandens, dedame pipirus ,bazilikus, druską.Troškiname 45 min. vis pamaišant.Vanduo turi nugaruoti ir gautis troškinys .Nukeliam nuo ugnies ir dedame parmezaną.
- Pagal Oliverį lakštus reikia apvirti ,bet aš neverdu ,nes man jie labai sulimpa .Bolonijos padaže palikau daugiau skystimo lakštams išbrinkti.
- Trečdalį padažo pilame į kepimo indą ,klojam sluoksnį lakštų ,trečdalį grietinėlės ir ketvirtadalį sūrio .Gardiname šiek tiek druskos ir pipirų.Taip kartojame dar 2 kartus. Paskutinis sluoksnis grietinėlės su sūriu .
- Ant viršaus dedame pjaustytus pomidorus ,baziliką .Uždengiame folija ir šauname į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepam 20 min. po 20 min. nuimam foliją ir kepame dar 35 min.Tik iškepusios nepjaustykite ,leiskite truputį susistovėti .Pastovėjusią,bus lengviau pjaustyti ,nes jinai pakankamai minkšta .
Bolonijos Lazanija
Gaminame Bolognese padažą
- Svogūnus ir morkas smulkiname smulkintuvu. Česnaką smulkiai supjaustome.
- Į keptuvę pilame aliejų, ištirpiname šaukštą sviesto, tada pakepiname česnaką, dedame morkas ir svogūnus. Maišant kepiname 5-7 minutes.
- Į keptuvę dedame faršą ir maišant kepame, kol faršas pakeis spalvą. Tada pilame pomidorų padažą, dedame pomidorų pastą, beriame baziliką ir pipirus. Viską gerai išmaišome ir troškiname ant silpnos ugnies apie valandą (jeigu naudojate kiaulienos faršą) arba 2-3 valandas (jeigu naudojate jautienos faršą). Jeigu troškinimo procese skysčiai išgaruoja, dapilame šiek tiek vandens. Prieš pabaigą beriame druską, išmaišome ir dar pakaitiname.
Gaminame Bešamelio padažą
- Keptuvėje ištirpiname sviestą, beriame miltus ir maišant kaitiname kelias minutes.
- Dalimis pilame pieną ir intensyviai maišome, kol neliks gumuliukų. Beriame druską, pipirus ir muskato riešutą. Išmaišome ir pakaitiname minutę.
Gaminame lazaniją
- Puode užviriname vandenį, pilame šaukštą augalinio aliejaus. Šalia pastatome dubenį su šaltu vandeniu. Į verdantį vandenį dedame po vieną lazanijos lakštą, po minutės jį ištraukiame iš puodo, sedkundei pamerkiame į šaltą vandenį ir dedame ant švaraus rankšluosčio.
- Sūrį sutarkuojame stambia tarka.
- Kepimo formos dugną ištepame Bešamelio padažu, ant viršaus dedame lazanijos lakštus (jų nededame labai arti formos kraštų, nes kepant lazanijos lakštai didės). Toliau dedame sluoksnį Bolognese padažo, vėl sluoksnį Bešamelio padažo ir apibarstome tarkuotu sūriu. Toliau vėl dedame lazanijos lakštus ir tt, kol sudėsime visus produktus. Lazanijos viršų gausiai apibarstome tarkuotu sūriu.
- Lazaniją kepame apie 40 minučių, 180 laipsnių karštumo orkaitėje.