Cepelinų receptas turbūt yra vienas labiausiai ieškomų receptų internete. Šie bulviniai debesėliai dar vadinami didžkukuliais. Cepelinai tapo lietuvišku pasididžiavimu ir yra itin populiarūs tarp turistų, kurie atvyksta į Lietuvą išbandyti tradicinių patiekalų. Nors klasikiniai cepelinai yra gaminami iš bulvių ir mėsos ar varškės įdaro, šiandien galima rasti daugybę modernių variantų. Restoranai dažnai eksperimentuoja su įvairiais ingredientais, tokiais kaip špinatai, ožkos sūris, ir netgi jūros gėrybės.
Cepelinų Istorija
Tiksli cepelinų atsiradimo data nėra žinoma, manoma, kad patiekalas Lietuvoje paplito XX amžiaus pradžioje. Šį laikotarpį į Lietuvą buvo pradėtos importuoti bulvės, kurios jau buvo plačiai naudojamos įvairiose Europos šalyse. Iš pradžių bulvių patiekalai, įskaitant cepelinus, buvo ypač populiarūs tarp kaimo žmonių dėl pigumo ir sotumo. Panašūs bulviniai gaminiai su įdaru, buvo ir yra paplitę daugelyje Vidurio ir Rytų Europos šalių. Lietuvoje cepelinų receptas tapo unikaliu patiekalu dėl bulvių apdorojimo technikos ir įvairaus įdaro naudojimo.
Pagrindiniai Cepelinų Gamybos Principai
Cepelinai yra gaminami iš bulvių masės, kurią sudaro tarkuotos žalios arba virtos bulvės. Paprastai naudojamas mišinys, kurį sudaro tarkuotos žalios bulvės ir virtų bulvių košė. Būna, kad bulvių košės ir nededa. Arba į tarkę dedama varškės. Svarbiausias momentas cepelinų gamyboje, kad verdant neiširtų, yra parinkti krakmolingas bulves. Štai keletas krakmolingų bulvių veislių tinkančių cepelinams: Vineta, Laura, Agria, Melody, Marabel.
Cepelinų Įdarai ir Padažai
Cepelinų įdarai gali būti įvairūs ir dažnai atspindi regioninius ar net šeimos tradicijas. Mėsos įdaras - tradicinis pasirinkimas, dažniausiai pagamintas iš maltos kiaulienos arba jautienos. Mėsą dažnai gardina prieskoniais ir smulkintu svogūnu. Subproduktų įdaras - mėgiamas gurmanų. Cepelinai patiekiami su įvairiais padažais, kurie dažnai suteikia patiekalui papildomo skonio. Grietinės padažas - patiekiama viena arba šalia spirgučių padažo. Grybų padažas - gaminamas iš miško grybų ar pievagrybių.
Cepelinų Receptas
Žemiau surašytas cepelinų receptas, kuriame sudėjau tris įdarų receptus. Recepte nurodytam bulvių kiekiui - 4 kg, naudokite vieną įdarą pasirinktinai.
Ingredientai:
- 4 kg bulvių
- 1 kg virtų bulvių
- 3 kg žalių bulvių
- 1 didelis smulkiai pjaustyto svogūno
- Druska pagal skonį
Įdarai (pasirinktinai):
- Mėsos įdaras: 500 g maltos kiaulienos, smulkintas svogūnas, prieskoniai
- Varškės įdaras: 300 gramų varškės sūrio, kiaušinio, šaukšto grietinės, 20 gramų lašinių, 20 gramų sviesto, 0,5 šaukštelio peletrūno ar mėtų, druskos.
- Plaučių įdaras: virti plaučiai, smulkintas svogūnas, prieskoniai
Gaminimo Eiga:
- Vieną kilogramą bulvių švariai nuplauname ir išverdame su lupenomis, ataušiname, nulupame ir sumalame mėsmale. Virtas dar karštas bulves sutrinkite į košę.
- Likusius 3 kg žalių bulvių nuskuskite ir sutarkuokite kartu su svogūnu bulvių tarkavimo mašina. Svogūnas padės tarkei išlikti baltai.
- Sutarkuotas bulves nuspauskite per specialią medžiagą. Anksčiau naudodavo tankios medvilnės gabalėlius arba kelis sluoksnius marlės. Dabar specialių medžiagų cepelinų spaudimui yra pirkti net parduotuvėse.
- Nuspaustą skystį perpilkite į indą ir leiskite jam nusistovėti. Tegul pastovi kol nuspaustą tarkę sumaišysite su virtomis trintomis bulvėmis ir druska.
- Tuomet bulvių skystį nupilkite ir likusį dugne krakmolą sudėkite į cepelinų tešlą ir gerai išmaišykite. Beje bulvių skysčio galite neišpilti, jame dar likę krakmolo, tad galite panaudoti verdant cepelinus. Tiesiog supilkite jį į vandenį cepelinams. Tai bus papildoma apsauga nuo cepelinų plyšimų.
- Paruoškite pasirinktą įdarą.
- Mėsos įdaras: Maltą mėsą sumaišykite su smulkintais svogūnais ir prieskoniais.
- Varškės įdaras: Sūrį sumalame mėsmale, lašinukus paspirginame, sudedame sviestą, grietinę, kiaušinį, peletrūną ar mėtas, pasūdome. Viską gerai sumaišome.
- Plaučių įdaras: Keptuvėje ištirpinkite riebalus ir kepinkite smulkintą svogūną, kol jis taps auksinės spalvos. Jei naudosite, sudėkite tarkuotą morką ir kepkite dar kelias minutes, kol morka suminkštės. Į keptuvę sudėkite maltus plaučius, pagardinkite druska, pipirais, mairūnu. Kepkite dar kelias minutes maišydami, kol skoniai susijungs.
- Imkite gabalėlį cepelinų tešlos, suformuokite ant delno plokščią paplotį ir į jo centrą įdėkite šaukštą įdaro. Atsargiai užlenkite tešlos kraštus aplink įdarą, formuokite ovalo formos cepeliną, kad jis būtų sandarus. Ant delno išplojame tešlą, dedame varškės įdaro ir apspaudžiame, sukdami tarp delnų formuojame pailgus cepelinus.
- Dideliame puode užvirinkite vandenį ir pagardinkite jį druska. Kai vanduo užvirs, sumažinkite ugnį, kad vanduo švelniai kunkuliuotų. Į puodą galite įpilti stiklinėje vandens ištirpinto šaukšto bulvių krakmolo. Tai yra vėl gi apsauga nuo cepelinų plyšimų.
- Taigi kai vanduo užvirs, atsargiai sudėkite cepelinus į puodą. Dėkite ne visus iš karto! Sudėkite trečdalį, kelias minutes pavirkite, dar trečdalį sudėkite, po kelių minučių sudėkite likusius. Cepelinus dedame į didelį kiekį pasūdyto verdančio vandens ir verdame. Kai cepelinai iškyla į paviršių, reikia virti apie 15 - 20 minučių.
- Cepelinus išgriebkite ir patiekite su pasirinktu padažu.
Padažas:
- Keptuvėje apkepinkite smulkiai pjaustytą šoninę arba lašinukus, kol jie taps traškūs.
- Pridėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis taps auksinės spalvos.
- Pagardinkite spirgučius jei reikia druska ir pipirais. Į padažą galite įdėti smulkintų svogūnų laiškų ar krapų.
Cepelinai dažnai gaminami šeimos šventėms, o jų ruošimo procesas yra gana ilgas ir reikalauja nemažai pastangų. Kai kuriose šeimose gaminimas tampa šeimos susibūrimodalimi, kur kiekvienas narys padeda savo rankomis gaminti šį patiekalą.