Nėra malonesnio kvapo, nei namai kvepiantys kepama namine duona. Kiekvienais metais vasario 5 dieną, per šv. Agotos, duonos globėjos, dieną stengiuosi pasidalinti naujų duonos receptu. Per dešimt tinklaraščio metų, susikaupė tikrai ne mažai duonos kepinių receptų, kuriuos šiemet Agotinėms surinkau ir sudėjau į vieną straipsnį. Tikiuosi, tarp šių receptų rasite sau mielą naminės duonos receptą.
Naminė duona be mielių turi kažką ypatingo - kvapą, kuris pripildo namus jaukumu, skonį, kuris primena vaikystę ar senelių pečių, ir patį procesą, kuris nuramina. Ši duona - ne iš tų, kurią suplaki per penkias minutes. Čia reikia šiek tiek laiko, šiek tiek kantrybės ir noro pabūti su tešla.
Visagrūdžių Miltų Duona Be Raugos
Kadangi turiu prisipirkusi visagrūdžių miltų, paieškojusi internete viename sveikatos puslapyje radau visai gerą duonos be raugo receptą. Ir ką - po gero pusvalandžio duonelę traukiau iš orkaitės.
Jau netrukus, duonelei kiek atvėsus, pagaminau sau ir vyrui sumuštinukus su sviestu ir česnaku. Pajuokavome - gal tai padės pabėgti nuo visų virusų. Duonelė minkšta ir gardi, o kokie gardūs sumuštinukai su sviestu, kumpiu, sūriu! O su lašinukais - iš viso nuostabu. Tikrai kepsiu dar ne kartą.
Reikės:
- 500 g visagrūdžių miltų
- 400 ml kefyro
- 50 g duonos sėklų mišinio, sezamų sėklų
- 0,5 a. š. druskos
Ruginė Duona Be Raugos
„Labai lengvai ir greitai pagaminama ruginė duona be raugo ir mielių. Duoną gardinau saulėgrąžomis ir moliūgų sėklomis, bet galima kepti ir be jų, o jei mėgstate riešutus ar džiovintus vaisius, jie taip pat puikiai tiks! Duoną kepu iki 150 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 2 valandas, tada praveriu orkaitės duris ir leidžiu duonelei atvėsti. Pjaustome tik atvėsusią! Svarbu: soda turi būti gerai nugesinta, o tešla turi būti tiršta, bet puri“, - aiškina Kristina ir dalijasi savo receptu.
Ingredientai:
- 900 ml kefyro
- 2 a. š. sodos
- 1 a. š. druskos
- 3 a. š. cukraus
- 2 a. š. kmynų
- 3 v. š. kviečių sėlenų
- 3 v. š. viso grūdo avižinių dribsnių
- 500 g viso grūdo ruginių miltų
- 200 g saulėgrąžų, moliūgų sėklų, džiovintų vaisių ar riešutų
Gaminimas:
- Į dubenį pilu 900ml (2,5 proc.) kefyro, beriu 2 šaukštelius sodos, labai gerai išmaišau. Dėl sodos masė turi pradėti šiek tiek „burbuliuoti“. Šis etapas labai svarbus, nes jei soda nesuveiks, duonelė neiškils ir neiškeps!
- Palieku dubenį 10 min. pailsėti.
- Tuomet į dubenį beriu šaukštelį druskos, 3 šaukštelius cukraus, 2 šaukštelius kmynų, 3 šaukštus kviečių sėlenų, 3 šaukštus viso grūdo avižinių dribsnių. Viską gerai išmaišau ir masę vėl palieku 20 min. pailsėti.
- Po 20 min. į dubenį verčiu 500 g viso grūdo ruginių miltų, 200 g saulėgrąžų (galima dėti ir džiovintų vaisių ar riešutų) - labai gerai sumaišau.
- Į kepimo formą 11x30 cm dydžio įtiesiu kepimo popierių.
- Paruoštą tešlą sudedu į kepimo formą.
- Spaudžiant sulyginu mentele duonelės paviršių.
- Kepsiu įkaitintoje 150 laipsnių orkaitėje apie 2 val.
- Po 2 val. orkaitės dureles praveriu ir leidžiu duonelei visiškai atvėsti. Atvėsusią duoną išimu iš orkaitės. Tik tuomet pjaustau! Skanaus!
Sveika Duona Be Miltų, Raugos Ir Mielių (Sėklų Duona)
Ši sveikuoliška naminė duona be raugo ir mielių ypatinga, nes yra nepaprastai maistinga ir turtinga savo sudėtimi. Sveikuoliškoje duonoje taip pat nėra miltų, mielių ar kepimo miltelių, o visus produktus suriša Balkšvojo Gysločio luobelės (ang. Psyllium Husk), išties skanios kruopos kurios suriša.
Šios luobelės duonai yra tikras skaidulų šaltinis, be cukraus ir angliavandenių. Iškepta naminė sveika duona be mielių, be raugo ir be miltų bus tikrai labai soti!
Sudėtis:
- 1 puodelis pasmulkintų migdolų riešutų
- 1 puodelis saulėgrąžų
- 1/3 puodelio grikių kruopų
- 1/3 puodelio sorų kruopų
- 2 ir ¼ puodelio avižinių dribsnių
- 1/2 puodelio linų sėmenų
- 1/3 balkšvojo gysločio luobelių
- 1/4 čija sėklų
- 1 a.š. druskos
- 2 v.š. medaus
- 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus arba kokosų aliejaus
- 2 puodeliai vandens
Gaminimas:
- Pirmiausia į kepimo skardą supilkite migdolus, saulėgrąžas, grikių bei sorų kruopas ir pakepinkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.
- Tuo tarpu dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, linų sėmenis, balkšvojo gysločio luobeles, čija sėklas ir druską.
- Medų ir kokosų aliejų pašildykite, kol ištirps. Skardoje pakepintus produktus supilkite ir sumaišykite su likusiais ingredientais, užpilkite medų su aliejumi ir 2 stiklines vandens. Viską gerai išmaišykite šaukštu. Turi gautis ne skysta, bet ir ne sausa masė. Jei trūksta lipnumo, pripilkite dar šiek tiek vandens.
- Kepimo formą, kurioje kepsite naminę duoną išklokite kepimo popieriumi. Supilkite į ją gautą masę, pridenkite rankšluosčiu ir palikite kambario temperatūroje mažiausiai 2 valandoms, o galima ir ilgiau, iki 24 val.
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių, pašaukite duonutę ir kepkite apie 1 val., kol naminė duona gražiai apskrus, o įkišus pagaliuką - bus sausas.