pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Galetės Receptas: Nuostabus Skanėstas Jūsų Virtuvėje

Aš nežinau, kur aš buvau anksčiau ir kodėl tik dabar pirmą kartą iškepiau galetę. Nors gamyba visiškai paprasta, bet turiu pripažinti, kad skonis gerokai pralenkė tradicinius obuolių pyragus. Nuo šiol mano tobulas desertas - gabalėlis šiltos galetės su cinamoniniu obuolių įdaru, graikiniais riešutais ir karamelinių ledų rutuliukų.

Galetė - kažkas tarp picos ir nesaldaus pyrago; pikantiškas kepinys, populiarus Prancūzijoje.

Kviečiame ir jus išmėginti šį nuostabų skanėstą! Pateikiame keletą receptų ir patarimų, kaip pasigaminti šį gardų kepinį.

Klasikinė Galetė su Kriaušėmis ir Sūriu

Ingredientai

Tešlai:

  • 250 g riebios sausos varškės
  • 200 g miltų
  • 100 g šalto sviesto
  • 40 g cukraus
  • 5 g kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 1 kiaušinio aptepimui

2 galečių įdarui:

  • 4 didelių kietesnių kriaušių
  • 200 g bri sūrio
  • ~50 g (arba pagal skonį) rokforo arba kito mėlynojo pelėsinio sūrio
  • graikinių riešutų
  • bruknių arba spanguolių
  • medaus
  • čiobrelio

Gaminimo Eiga

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C laipsnių su vėjelio funkcija. Šaltą sviestą sutarkuokite į dubenį, ten pat dėkite varškę, cukrų, druską, berkite miltus ir kepimo miltelius. Maišykite šakute, o kai maišyti bus per sunku, perkelkite tešlos trupinius ant darbastalio, ir iš trupinių surinkite tešlos kamuolį, truputį pakočiokite.
  2. Nepersistenkite, neleiskite pradėti tirpti sviestui. Tešlą dalinkite į dvi dalis ir iškočiokite plonus lakštus ant šiek tiek miltais pabarstytų kepimo popieriaus lapų. Jei norite tvarkingų kraštų, lakštus apipjaukite apskritimu su picos peiliu, o jei norite natūralių, netvarkingų kraštų, neapipjaustykite.
  3. Dėliokite įdarą: kriaušes nuplaukite, perpjaukite į 4 dalis ir išpjaukite sėklas. Supjaustykite riekelėmis. Saulute išdėliokite ant jau iškočioto tešlos pagrindo, į tarpus įspauskite brie sūrio gabaliukus. Užlenkite galetės kraštus. Apibarstykite smulkintais riešutais, pabarstykite mėlynuoju pelėsiniu sūriu ir uogomis.
  4. Užlenkite galetės kraštus ir aptepkite kiaušinio plakiniu. Kepkite jau iš anksto įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min.
  5. Iškepusias galetes apibarstykite džiovintu ar šviežiu čiobreliu, pašlakstykite medumi. Galima valgyti karštą ar šaltą.

„Šį tešlos receptą turiu nežinia kiek metų ir galetes kepu praktiškai nuolat. Pas mus karaliauja sezoninių vaisių ir uogų įdarai, arba viskas, ką turim skanaus virtuvėje. Su karamelizuotais obuoliais rudenį, su bananais žiemą, su uogomis ir ledais vasarą“, - rašo Diana.

Galetė su Obuoliais ir Cinamonu

Ingredientai

  • 1 ir 1/4 stiklinės kvietinių miltų
  • 2 v.š. cukraus
  • 1/4 a.š. druskos
  • 120 g šalto sviesto
  • 1/4 stiklinės graikiško jogurto
  • 1/4 stiklinės ledinio vandens
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 4 vidutinio dydžio obuolių
  • 1/4 stiklinės rudojo cukraus
  • 1 v.š. kvietinių miltų
  • 1 a.š. cinamono
  • 1 kiaušinio trynio
  • 1 v.š. pieno

Gaminimo Eiga

  1. Ruošiame tešlą: miltus sumaišome su cukrumi ir druska. Šaltą sviestą supjaustome nedideliais kubeliais, beriame prie miltų ir triname tarp pirštų, kol visa tešla tampa smulkių trupinių tekstūros. Šis tešlos trinimo tarp pirštų procesas trunka apie 5 - 10 minučių.
  2. Tuomet indelyje sumaišome graikišką jogurtą, ledinio šaltumo vandenį ir citrinos sultis. Šią masę pilame prie tešlos, išmaišome ir išminkome į kamuoliuką. Tuomet indą uždengiame maistine plėvele ir siunčiame į šaldiklį 20 minučių arba į šaldytuvą valandai - svarbu, kad tešla sutvirtėtų.

Galetė su Nektarinais ir Avietėmis

Ingredientai

  • Tešla (pagal bet kurį aukščiau pateiktą receptą)
  • Nektarinai
  • Avietės
  • Migdolų miltai
  • Cukrus
  • Kiaušinio plakimas (kiaušinis išplaktas su 1 valg. š. pieno)

Gaminimo Eiga

  1. Nektarinus supjaustyti skiltelėmis. Apibarstyti krakmolu, atsargiai išmaišyti.
  2. Tešlą padalinti į 2 dalis. Iškočioti apie 22-23 cm skersmens apskritimus.
  3. Indelyje išmaišyti 2 valg. š. migdolų miltų ir 1 valg. š cukraus. Ant tešlos sudėti nektarinus, ant vidurio avietes, paliekant 4 cm kraštą. Juos užlenkti.
  4. Galetės kraštus, įdarą apibarstyti apie 1 valg. š. cukrumi. Ant įdaro uždėti po 1 valg. š. sviesto gabaliuką.
  5. Kepti po vieną galetę 200 laipsnių temperatūroje apie 30-35 min.

Pikantiška Galetė su Pomidorais ir Sūriu

Ingredientai

  • Miltų
  • Smulkiai tarkuoto kietojo sūrio
  • Cukraus
  • Druskos
  • Prieskoninių žolelių
  • Šalto gabalėliais supjaustyto sviesto
  • Šalto vandens
  • Rikotos sūrio
  • Kietojo sūrio (tarkuoto)
  • Svogūnų
  • Česnakų
  • Pomidorų
  • Alyvuogių aliejaus

Gaminimo Eiga

  1. Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite miltus, smulkiai tarkuotą kietąjį sūrį, cukrų, druską ir prieskonines žoleles. Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. Palaipsniui į trupinius supilkite labai šaltą vandenį.
  2. Tešlą lengvai paminkykite, kol taps vientisa ir glotni. Atvėsintą tešlą išimkite iš šaldytuvo.
  3. Tešlą, palikdami iš kraštų maždaug po 5 cm pločio švarius kraštelius, aptepkite rikotos sūriu. Ant viršaus tolygiai berkite tarkuotą kietąjį sūrį, apiberkite keptais svogūnais ir česnakais. Išdėliokite pomidorus, apšlakstykite juos šlakeliu alyvuogių aliejaus.
  4. Tešlos kraštus užlenkite ant pomidorų, lengvai paspauskite pirštais, kad kepant neatšoktų.

Skanaus!